sos do jajek - 5296 przepisów (strona:241/354)

Papryka faszerowana w sosie pomidorowym. 147

drobiowy), 400 g przecieru pomidorowego, duża łyżka mąki. Przygotowanie: Ugotować ryż, ostudzić. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na złoty kolor, ostudzić. Do surowego mięsa mielonego dodać ryż, cebulę, jajko i przyprawy. Wymieszać. Papryki umyć, odciąć górę, oczyścić z nasion oraz ponownie umyć. Papryki napełnić farszem. Przygotować bulion. Połowę wlać do naczynia żaroodpornego. Do naczynia włożyć papryki, przykryć i wstawić(...)50min. W międzyczasie w drugiej połowie bulionu wymieszać przecier i czubatą łyżkę mąki. Wlać do naczynia żaroodpornego, w którym pieką się papryki. Przykryć i pozostawić do momentu gdy sos zacznie bulgotać. UWAGA!!! Każde naczynie jest różnej wielkości, także jeżeli uznasz, że podczas wlewania bulionu z przecierem będzie go za dużo, to lepiej jest odlać najpierw sam bulion. Sosu wychodzi bardzo

W kuchni u Moniki
Pulpety z indyka w sosie cukiniowo-marchewkowym z koperkiem 195

takie wdzięczne danie, pasujące do wielu smaków. Na blogu mogliście już zobaczyć wersję porową , indyjską , meksykańską , a tym razem proponuję delikatny sosik cukiniowo-porowy. Składniki na 2 porcje: na sos: ½ większej cukinii lub 1 mała 1 marchewka ½ pęczka koperku małe opakowanie śmietany 18% (200g) 1 ząbek czosnku sól 1 łyżka oleju Przygotowanie: Marchewkę i cukinię zetrzeć na tarce na grubych(...)oleju. Doprawić solą do smaku. Dodać śmietanę. Chwile gotować. Na koniec posypać posiekanym koperkiem. Pulpety: 300g mięsa mielonego z indyka 1 ząbek czosnku ½ małej cebuli garść bułki tartej 1 jajko sól pieprz 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku. Przygotowanie: Czosnek i cebulę posiekać. Zeszklić na odrobinie oleju. Dodać do mięsa z pozostałymi składnikami. Wyrobić mięso na jednolitą masę. Formować pulpety

Fabryka pomysłów
Schabowy w bramborach 181

dokładnie mieszamy . Kotlety rozklepujemy na średnią grubość ( około 0,5 cm ) , solimy , prószymy mąką z jednej strony i na niej rozkładamy ,około jednej ,czubatej łyżki bramborów , zanurzamy w roztrzepanych jajkach , następnie w bułce tartej . Smażymy na rozgrzanym oleju , uwaga koniecznie najpierw kładziemy kotlet na stronie placka , tak żeby ziemniaki scaliły się ze schabem , trzeba to zrobić dość szybko żeby ziemniaki(...)już ładnie się zrumieni powinien być na tyle sztywny i chrupiący , że już bez trudu da się go obrócić na drugą stronę . Podajemy na gorąco z dowolną sałatką lub sosem . Pychota   Post Schabowy w bramborach pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Rolada ze szczupaka 196

Bułkę namaczamy. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na maśle. Mięso szczupaka mielimy. Do ryby dodajemy cebulkę, namoczoną bułkę i posiekany koperek i jeszcze raz wszystko mielimy. Do masy dodajemy jajko i doprawiamy solą i pieprzem. Na gazie rozkładamy zwartą masę i formujemy wałek. Ściśle zawijamy w gazę i związujemy końce. Układamy w podłużnym rondlu i zalewamy wywarem. Gotujemy(...)studzimy. Do przecedzonego wywaru rybnego dodajemy namoczoną wcześniej żelatynę. Roladę kroimy w 0,5 - 1 cm plastry i zalewamy tężejącą galaretkę. Dekorujemy plasterkami cytryny.  Szczupaka podawać z sosem beszamelowym. Inspiracja :  kuchnia-mojapasja

Atlas Smaków
Wege gołąbki I - z ryżem i soczewicą 119

liście. Przez środek każdego liścia idzie taka gruba wystająca żyła. Ostrym nożem ścinamy tę żyłę, żeby liście były możliwie płaskie. W osolonej wodzie gotujemy ryż z soczewicą. Odcedzamy, dodajemy jajko i pokrojoną w kosteczkę cebulę uprzednio zeszkloną na patelni na łyżce oleju. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na jakieś 10 minut. Na liście kapusty nakładamy farsz(...)liśćmi kapusty i ciasno układamy gołąbki. Zalewamy je szklanka wody z solą lub bulionem. Madzia użyła naszej domowej bulionetki . Pieczemy 40 minut w 180 stopniach. A w międzyczasie robimy sos. Bo jak są gołąbki to i sos być musi. puszka krojonych pomidorów 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 3 łyżki śmietany łyżeczka cukru pieprz, sól koper suszony (lub świeży, ale my akurat

Marder&Marder Manufacture
Śląskie domowe nudle, czyli makaron 598

jednym z przysmaków mojego dzieciństwa :) robiła go moja mama, babcia, no i oczywiście ja :) Ciasto makaronowe ma dość elastyczne zastosowanie, tzn. można je użyć, jako makaron do zup, sosów, bringoli , pierogów , ale również, jako płatki do lazanii , czy ciasto pierogowe, albo jako przysmak sam w sobie, czyli makaron upieczony ma patelni, czyli tzw. maca (wystarczy zrobić makaron, rozwałkować i pokroić(...)upiec go na patelni, bez dodatku tłuszczu). To, w jaki sposób użyjecie makaronu zależy już od Was, a więc podaję przepis :) ps. najlepiej zrobić z podwójnej porcji. Makaron: 2 jajka   1 ½ - 2 szklanek mąki Ok. ½ łyżeczki soli Szklankę mąki wsypujemy do dość dużej miski. W mące robimy dołek, do którego wbijamy jajka i solimy. Na początku ciasto wyrabiamy widelcem

Smakowy Raj
Zaskocz bliskich 190

camembert, pokrój wszystko w cienkie paski. Na każdy plaster mięsa ułóż ser, pomidory i czosnek. Zawiń ciasno roladki, aby nie rozwinęły się podczas smażenia. Po obtoczeniu, w jajku i bułce z odrobiną mąki, usmaż na złoty kolor z dwóch stron (tuż przed podaniem). Przedostatni etap to odrobina zieleniny na talerzu czyli sałatką z rukolą . Przygotuj suszone pomidory pokrojone w paski(...)pokrusz na drobno ser pleśniowy z niebieską pleśnią. Rukole po umyciu i osuszeniu nałóż na przygotowany talerz, nałóż kilka plastrów gruszki, pomidory suszone, posyp serem i polej odrobiną sosu [3 łyżki oliwy bądź dobrego oleju, ocet balsamiczny, łyżeczka miodu, ząbek czosnku, gruboziarnista sól (sól najpierw rozpuść z octem, następnie dodaj resztę składników - inaczej sól się nie rozpuści) wymieszaj wszystko

Gotuj z Natką
PULPECIKI Z WARZYWAMI W SOSIE POMIDOROWYM, Z DOMOWYM MAKARONEM 154

pochodzącymi od mojej pierworodnej. Polecam, bardzo smaczna i zdrowa odmiana od typowym klopsików (pulpecików). Składniki pulpecików: - 250g mielonej wieprzowiny - 250g mielonej wołowiny U mnie 500g mielonej łopatki wieprzowej - 1 jajko - 2 łyżki świeżo startego parmezanu - 1 zmiażdżony ząbek czosnku - 1 łyżeczka suszonego oregano - 3 łyżki semoliny (kaszy manny) u mnie 2 łyżki kaszy jaglanej - duża szczypta czarnego pieprzu - 1 łyżeczka(...)marchewki starte na średnich oczkach tarki Wszystkie składniki wymieszać dokładnie w misce, a następnie uformować niewielkie kulki (wielkości orzecha włoskiego), ułożyć na talerzu i odstawić do lodówki. Sos pomidorowy: - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 1 łyżeczka suszonego oregano - 1 łyżka masła - 1 łyżka oleju kokosowego lub oliwy - 700g przecieru pomidorowego (passaty pomidorowej) - sól mi pieprz do smaku - 100ml pełnotłustego

Smaczne Zdrowe
Kluski łyżką kładzione 147

bułką tartą smażoną z masłem, z cukrem czy jeśli ktoś lubi z cynamonem. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka 1/2 szklanki mleka szczypta soli Sposób przyrządzenia: Z mąki, jajek, mleka i soli wyrabiamy mieszając łyżką ciasto. Będzie ono dość gęste. Następnie zrzucamy je (jak kto woli) na przykład jedną łyżką z drugiej łyżki na osolony wrzątek. Czekamy aż wypłyną(...)gotowe do spożycia.  Wskazówki: Mleko można zastąpić wodą, ale według mnie są smaczniejsze z mlekiem. Taka porcja starcza dla 2 osób. Kluseczki można również podawać z jakimś sosem do mięsa i jest to ciekawa alternatywa zamiast kaszy, ryżu czy ziemniaków

upichcic
Oszukane gołąbki z pieczarkami 11454

Pieczarki myjemy , kroimy i podsmażamy na patelni, aż do odparowania wody. Szatkujemy kapustę na drobno, lub ścieramy na tarce na grubych oczkach. Do miski dajemy mięso, kapustę, ryż, pieczarki, jajka, bułkę tartą, sól, pieprz plus dużo kopru. Wszystkie składniki mieszamy do całkowitego połączenia. W razie czego można jeszcze doprawić. Lepiej niech będzie bardziej doprawione, niż mniej. Formujemy a la gołąbki(...)rondla lub do naczynia żaroodpornego - dno smarujemy oliwą. Pieczemy 15 min - nie przykrywamy. Po tym czasie zalewamy bulionem kurczakowym, zamykamy i pieczemy 45-50 min. Gołąbki gotowe.  Sos pomidorowy- polecam znany już Wam sos. Jest on przepyszny W tym linku znajdziecie wszystko co potrzeba by zrobić najlepszy na świecie sos :) - zresztą jest on moim popisowym sosem :) Szukajcie tutaj

Smaki Edyty
Samo zdrowie: ciasto marchewkowe 155

też napotkałam problem. Otóż wymyśliłam sobie, że lepiej będzie smakowało z kremem niż lukrem. Tyle, że z przepisu na krem, który znalazłam, wyszedł mi, swoją drogą bardzo smaczny, sos . Po dwóch dobach w lodówce nadal płynny. Jedliśmy ciacho z jego dodatkiem, smakowało wyśmienicie, ale przepisu nie podam, no bo jednak nie tego oczekiwałam. Mimo wszystko proponuję do ciasta jakiś dodatek(...)następnym razem nieco zmniejszyłabym jednak ilość cukru). Ciasto marchewkowe z rodzynkami Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) 135 g jasnego brązowego cukru 40 g ciemnego brązowego cukru 3 jajka 175 ml oleju 150 g marchwi 100 g rodzynek skórka otarta z 1 cytryny 175 g mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Oszukane gołąbki- gołąbki inaczej lub też leniwe 588

wystygł) Cebulę szatkujemy i podsmażamy na patelni na lekko złotawy kolor. Szatkujemy kapustę na drobno, lub ścieramy na tarce na grubych oczkach. Do miski dajemy mięso, kapustę, ryż, cebulę, jajka, bułkę tartą, sól, pieprz plus dużo kopru. Wszystkie składniki mieszamy do całkowitego połączenia. W razie czego można jeszcze doprawić. Lepiej niech będzie bardziej doprawione, niż mniej. Formujemy a la gołąbki(...)wkładamy do rondla lub do naczynia żaroodpornego - dno smarujemy oliwą. Pieczemy 15 min - nie przykrywamy. Po tym czasie zalewamy bulionem kurczakowym, zamykamy i pieczemy 45-50 min. Gołąbki gotowe. Sos pomidorowy- polecam znany już Wam sos. Jest on przepyszny W tym linku znajdziecie wszystko co potrzeba by zrobić najlepszy na świecie sos :) - zresztą jest on moim popisowym sosem :) Szukajcie tutaj

Smaki Edyty
Paprykarz ze śledzia 186

mojego świątecznego śledzia w pikantnej salsie. Zostało go trochę w słoiku (zawartość 1/2 litra miarki i w tej postaci już nam się przejadł), śledzia zmiksowałam wraz wszystkim dodatkami (cebulą, sosem salsa i przyprawami) i wyszedł pyszny paprykarz ze śledzia. Kromka chleba z paprykarzem ze śledzia może być pysznym urozmaiceniem śniadaniowego, czy kolacyjnego menu. Paprykarz ze śledzia w moim wykonaniu jest(...)chcesz wykonać pastę rybną do kanapek z wędzonej makreli to na blogu jest przepis. Na blogu są też pasty jajeczne, które są również warte polecenia. - Pasta jajeczna. - pasta z jajek z szynką Składniki: 1/2 litra śledzia w pikantnej salsie 1 torebka ryżu parboiled (100 g) opcjonalnie: łyżka oleju sól, pieprz do smaku Gotujemy ryż w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Drożdżowiec w pikantnej wersji 120

ładnie wyrosło: 500 g mąki 1 jajko 15-20 g drożdży 4 łyżki oliwy z oliwek płaską łyżeczkę soli 400 ml letniej wody 300 g mąki wymieszałam z jajkiem, oliwą, solą i rozpuszczonymi w ciepłej wodzie drożdżami. Mieszałam dość długo, aż konsystencja stała się aksamitna. Następnie dodałam resztę mąki i ręcznie wyrabiałam, aż ciasto stało się gładkie, sprężyste i cały(...)salami, około 150 g cieniutkich plasterków 500 ml passaty pomidorowej mała cebula dwa ząbki czosnku czubata łyżeczka suszonej bazylii olej sól pieprz, przynajmniej pół łyżeczki  Zaczynam od przygotowania sosu. Na patelni rozgrzewam 3-4 łyżki oleju. Podsmażam na nim cebulę, a gdy się zeszkli dodaję przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Po chwili dodaję passatę i redukuję wszystko do konsystencji

Pichceniomania
paszteciki drożdżowe z kaszanką 213

Paszteciki serwuję bardzo często, przeważnie jako dodatek do czystego pikantnego barszczyku lub samodzielnie z sosem czosnkowym. Przeważnie robię je z pieczarkami lub szpinakiem. Tym razem jakoś tak mnie natchnęło, żeby zrobić inaczej i do środka dałam kaszankę podsmażoną z cebulą i kiszoną kapustą. Mój mąż stwierdził, że było to danie niecodzienne, ale bardzo smaczne. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe(...)zimno jako zamiennik kanapki też są dobre.  Składniki: na ciasto: 500 g mąki pszennej 30 g drożdży 3 łyżki masła 2 jajka 1 szklanka ciepłego mleka łyżeczka cukru płaska łyżeczka soli na nadzienie: 3 kaszanki 200 g kiszonej kapusty 2 cebule pieprz olej  dodatkowo: 1 jajko kminek czarnuszka Mąkę przesiać do dużej miski. Na środku zrobić wgłębienie, wkruszyć

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Patisony faszerowane mięsem mielonym i ryżem. Patisony a'la gołąbki. 249

majeranek Wykonanie Ryż gotuję, odcedzam i studzę. Z patisonów odkrawam czapeczki, wydrążam miąższ wraz z pestkami. Przygotowuje farsz: ugotowany, ostudzony ryż mieszam z surowym mięsem mielonym, dodaję dwa całe jajka plus wszystkie przyprawy mieszam i wyrabiam ręka do połączenia składników. Gotowym farszem napełniam przy pomocy łyżeczki patisony. W dużym naczyniu do zapiekania (  u nie gęsiarka ) układam nafaszerowane patisony(...)patisonów. Piekę pod przykryciem ok. godzinę - półtorej w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem. Patisony sa gotowe kiedy warzywa są miękkie a mięso w środku upieczone. Gotowe patisony podaję z sosem pomidorowym. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Fondant - czekoladowy wulkan 165

cukru pudru 100 g mąki 8 całych jaj  3 żółtka 2 - 3 łyżki kakao  Czekoladę z masłem rozpuścić nad gotującą się wodą. Odstawić na chwilę do przestygnięcia. Jajka utrzeć z przesianym cukrem pudrem na jednolitą masę. Dodać do nich przesianą mąkę. Wymieszać tak aby nie było grudek. Dodać rozpuszczoną z masłem czekoladę w wszystko razem połączyć. Rozlać(...)wyłożyłam papierem do pieczenia. Kokilki do zapiekania nasmarowałam masłem i obsypałam kakao. Włożyć na 12 min do nagrzanego na 200*C piekarnika. Podawać gorące, z gałką lodów lub z sosem malinowym. W środku powinna być płynna czekoladowa masa :) Część upieczonych fondantów można zamrozić i odgrzewać je w dowolnym momencie w 180*C przez 10 minut. Do kilku fondantów włożyłam dodatkowo

Jemy Pijemy
Mielone na patyku 205

tego mięska polecam również sałatkę   (przepis)  , która świetnie pasuje w duecie z mięsem mielonym. Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko 1 łyżeczka musztardy 1/2 łyżeczki majeranku 2 łyżki bułki tartej ( w razie gdy masa mięsna jest zbyt rzadka) sól pieprz papryka słodka papryka ostra patyczki do szaszłyków Wykonanie Cebulę drobno posiekać(...)wymieszać wraz z mięsem na gładką masę. Z mięsa formować podłużne kotlety i w każdy wsunąć patyczek do szaszłyka. Grillować na grillu lub na patelni grillowej. Podawać z ulubionym sosem. Ja podałam z sosem czosnkowym mielone na patyku

O kuchni z uczuciem
Placki ze szpinaku 107

oczyszczonego szpinaku, 250 g oczyszczonego szczawiu*, 5 niedużych jajek lub 4 duże, 75 g maki ryżowej, masło lub oliwa do smażenia Szczaw i szpinak sparzyć, posiekać. Żółtka wymieszać z mąką, dodać do szpinaku. Doprawić do smaku solą. Białka ubić na sztywna pianę. Delikatnie wymieszać białko ze szpinakiem. Łyżką kłaść placki na rozgrzany tłuszcz. Smażyć na rumiano z obu stron. Zdejmować(...)patelni na papierowy ręcznik . Podawać jako dodatek do mięs lub samodzielne danie, z dodatkiem sosów.    * zamiast szczawiu można wziąć sam szpinak. zastawa

królestwo garów
Kotlety ziemniaczane 277

już zimne to zmielić lub z jakiś inny sposób przemienić w jednolitą papkę. Dodać do nich jajko i mąkę w odpowiadających nam proporcjach, nie może być za dużo jajka w stosunku do ziemniaków i mąki bo ciasto będzie zbyt rzadkie i nie uformujemy z niego kotletów. Dodajemy też przyprawy i wyrabiamy ciasto łyżką. Na płaskim talerzu wysypujemy bułkę tartą. Zwilżamy(...)lepiło i formujemy z niego kulki które następnie obtaczamy w bułce tartej. Kulki spłaszczamy na kształt kotleta i wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy do zarumienienia. Podajemy same, lub z sosami: pieczarkowym lub pomidorowym. Koszt: w zależności głównie od ceny ziemniaków 1.5-3.5 zł (ok 3 porcje z podanych składników

Tanie przepisy studenckie
Pancakes w dwóch wersjach :) 260

Dziś mam dla Was kolejną odsłonę amerykańskich pancakes - w dwóch wersjach. Co tu dużo mówić, zachęcam Was do ich wypróbowania! :)  Inspiracja -  OlgaSmile Składniki: 100ml mleka 1 jajko 1szkl mąki 1/2 jogurtu naturalnego 50g masła  1 łyżeczka sody 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki cynamonu olej Jak przygotować? Białko oddziel od  żółtka . Białko delikatnie ubij. Resztę składników zmiksować(...)zamieszać delikatnie z powstałą masą. Następnie na patelni formować placuszki, piec z dwóch stron na rozgrzanej olejem patelni. Można podać z ulubionym składnikiem. Ja w jednej wersji polałam sosem czekoladowym , w drugiej karmelem. Obie były smaczne.  Smacznego

Chocolate Stop Tempting
kotlety z kalafiora z przyprawami i kurkumą... 179

ogórek zielony 1 średni, jogurt naturalny - ile potrzeba kalafior ugotować , wylać na sito i przestudzony utłuc tłuczkiem do ziemniaków pół papryki, pomidory suszone pokroić na drobno do kalafiora dodać jajko, kucharka, pieprze, kminek, paprykę, kurkumę Royal Brand, pomidory, koperek posiekany, tartej bułki jeśli masa będzie zbyt luźna to dosypać tartej bułki lub ciut wody jeśli będzie za gęsta - odstawić(...)mielone i kłaść je na mocno gorący olej smażyć na rumiano z każdej strony - odkładać je ręcznik papierowy ogórek gruntowy obrać i zetrzeć na tarce grubsze oczka, dodać sos tzatzyki, jogurtu tyle ile potrzeba i podawać z kotletami...........SMACZNEGO!!! kurkuma zmielona Royal Brand: naturalne składniki - smak: ostry, korzenno-palący, gorzkawy posmak - zapach: delikatnie aromatyczny, lekko ostry - zastosowanie: składnik proszku curry

W Mojej Kuchni Lubię
Najszybsze kluski ziemniaczane 266

zarazem uniwersalne: kluski z ugotowanych ziemniaków. Mogą być dodatkiem do mięsa lub podane na słodko. Wystarczy resztka ziemniaków z obiadu i w parę minut mamy danie bez mleka, glutenu, jajek. Składniki : ugotowane ziemniaki mąka ziemniaczana szczypta soli Ziemniaki przeciskamy przez praskę lub mielimy. Ugniatamy w misce i dzielimy na cztery części.  Jedną część wyjmujemy i uzupełniamy mąką. Ze wszystkich(...)wrzątek,  gdy wypłyną czekamy jeszcze 2 minuty i wyławiamy.  Podajemy na słodko z dżemem lub posypane cukrem i polane masłem.  Natomiast na obiad najlepsze są w sosie mięsnym lub z duszonymi warzywami

prawdziwe jedzenie