sos do jajek - 5296 przepisów (strona:251/354)

Wegetariańska tortilla z pszenno - gryczanych naleśników, ze świeżym szpinakiem, pomidorami, serem i sosem vinaigrette 122

pomysł na obiad. Albo i kolację. Naprawdę szybko i lekko, a jednocześnie bez obaw, że od stołu wstaniecie głodni :) Ciasto naleśnikowe (na około 12 sztuk): 2 szklanki mleka, 2 jajka, 2/3 szklanki mąki gryczanej, 1 szklanka mąki pszennej, 1 łyżeczka cukru, 1/2 łyżeczki soli, odrobina oleju do przesmarowania patelni. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i odstawić na około kwadrans. Naleśniki(...)sera. Zanim spodnia strona dosmaży się, ser lekko się stopi. Usmażone naleśniki minimalnie przestudzić, a następnie nakładać na nie umyty i dokładnie osuszony szpinak i kawałki pomidorków. Całość polać sosem vinaigrette, a następnie ciasno zwinąć zakładając do środka jeden z końców. Żeby łatwiej się jadło, można dół owinąć serwetką papierową. dodatki: świeże liście szpinaku (tzw. baby), pomidorki koktajlowe, ser żółty

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sałatka z serem Lazur, czarną soczewicą Beluga i sosem winegret 105

postanowiłam kupić jajka na jutrzejsze śniadanie. No i co? Jajco. A raczej jego brak! Jak sklep, który reklamuje się na taki świeży, nowoczesny, fajny i w ogóle ma tylko jajka trójki? Ale eko produktów to cała półka była. A ja chciałam tylko kilka jajeczek od szczęśliwych kurek... Ale za to zrewidowałam swoja wizję sałatki i zamiast dodać pestki dyni dodałam(...)męża i jego elaboratów i zapraszam po przepis :) Do sałatki potrzebujemy: opakowanie mieszanki sałat 20 kuleczek czerwonego winogrona 100 g sera z niebieską pleśnią typu Lazur garść soczewicy Beluga sos winegret Sos winegret przygotowujemy łącząc ze sobą: 2 łyżki octu 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz do smaku Garść soczewicy gotujemy w szklance

Marder&Marder Manufacture
Keftedes, czyli kotlet mielony w cypryjskim stylu 182

natki pietruszki sól, pieprz mąka do panierki tłuszcz do smażenia Ziemniaka obieramy i tarkujemy, jak na placki. Odciskamy nadmiar płynu i wrzucamy do mięsa. Zaraz potem wbijamy doń całe jajko, posiekaną cebulę, łyżkę stołową cynamonu i posiekaną natkę. Przyprawiamy solą i pieprzem według uznania, dokładnie mieszamy. Formujemy niewielkie kule. W rondelku rozgrzewamy olej. Powinien sięgać do połowy wysokości naszych kulek(...)nadmiaru tłuszczu. Wedle kuchni cypryjskiej podawać należy je z ryżem.. Ja jednak, jako, że ryżu nie cierpię, uprawiam potworne polaczkowe świętokradztwo i podaję je z frytkami oraz ostrym sosem chilli... smakują wybornie

Kuchenna Kontrrewolucya
Naleśniki owsiane z tuńczykiem | bez laktozy 178

mąki owsianej 3/4 szkl. wody  1 jajko 1/4 papryki czerwonej 2 garści rukoli 1/2 ogórka  Pieprz Sól morska Oregano Bazylia Przygotowanie: Odmierzamy 70g mąki.  Wbijamy jajko.  Wsypujemy oregano i bazylię. Dodajemy sól i pieprz.  Wlewamy 3/4 szkl. wody i mieszamy. Pzelewamy  masę przy pomocy chochelki na rozgrzaną natłuszczoną delikatnie patelnię. Smażymy na średnim ogniu(...)wodę. Obieramy pół ogórka. Kroimy w cienkie plasterki i układamy na połowie naleśnika. Układamy pół puszki tuńczyka. Dorzucamy rukolę. Układamy plasterki papryki. Zawijamy w rulonik. Podajemy samodzielnie lub z sosem na bazie jogurtu

Czarnawisienka
Pasta jajeczna z porem, szczypiorkiem i świeżym ogórkiem 222

ogórka szklarniowego [150g] - pokroić w kostkę 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego - używam Zott lub Bakoma 1 łyżeczka musztardy - ma być ostra, u mnie chrzanowa sól, pieprz kolorowy - do smaku Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Ogórka obrać ze skórki i pokroić w kostkę - leniwiec kuchenny może również posłużyć się tarką, tylko wtedy(...)krojeniu. Szczypiorek i por drobno pokroić - dla bardziej delikatnego smaku pora można sparzyć wrzącą wodą na sitku; u mnie jednak surowy, wolę jego ostrzejszy posmaczek . W oddzielnym naczynku rozbełtać sos: jogurt, musztarda i przyprawy. W misce wymieszać wszystkie składniki i zalać przygotowanym sosem. Delektować się pastą z domowym, własnoręcznie wypiekanym pieczywem - a choćby na takich bajglach jak u mnie :) - przepis

Grunt to przepis!
gołąbki ziemniaczane 106

drobiu,lub grzybowego majeranek sól, pieprz sposób zrobienia..... Ziemniaki obrać i przygotować jak do placków ziemniaczanych, czyli zetrzeć na tarce ,cebulkę posiekac ,podsmażyc na tłuszczu .Wszystko razem wymieszać z jajkiem i przyprawami.Z kapusty wyjąć głąb i zanurzac w garnku z wrzącą wodą i zdjąc wierzchnie liście .Kolejno zdejmowac liście i dalej zanurzac we wrzątku,aż wszystkie liście będą gotowe(...)łyżki farszu (w zależności od wielkości liścia). Zawijac jak gołąbki mięsne Gotowe gołąbki układać ciasno w garnku.Polac bulionem i dusić około 40 minut pod przykryciem . uwagi: Można podawać z sosem grzybowym lub pomidorowym. Gołąbki nie przywrą do dna rondla, kiedy na dnie umieścimy liście kapusty. Do nadzienia można dodac nieco startego żółtego sera.Przepis wzorowany na przepisie Gessler.SMACZNEGO

w mojej kuchni
Gołąbki z soczewicą 163

cebulę i czosnek (w wersji wegetariańskiej cebulę i czosnek smażymy na oliwie). W misce mieszamy wszystkie składniki farszu, tj. soczewicę, boczek z cebulą i czosnkiem, posiekaną natkę pietruszki, wbijamy jajko, dodajemy przyprawy. Główkę kapusty włoskiej gotujemy w osolonej wodzie, do momentu, aż będzie można z niej zdejmować pojedyncze liście. Farsz zawijamy w ugotowane liście kapusty i układamy w naczyniu żaroodpornym(...)minut do piekarnika nagrzanego  do 180 stopni C. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze około 10 minut, aż gołąbki się lekko przyrumienią. Do podania możemy przygotować sos pomidorowy

Smakowity Blog Kulinarny
Waniliowe ciasto z żurwinami 148

Żurawiny zwykle używam suszone, do sałatek, wypieków lub sosów. Po raz pierwszy kupiłam świeże owoce i upiekłam z nimi ciasto. Żurawiny sprawdziły się w nim doskonale. Ciasto jest zachwycająco pyszne, niezbyt kwaśne, aromatyczne... Zapraszam na pyszne ciasto z waniliowe z warstwą żurawin z przepisu Doroty . Przepis podaję za autorką, w którym nic nie zmieniłam... Składniki: 1 laska wanilii(...)szklanki drobnego cukru do wypieków 2 szklanki świeżych lub mrożonych żurawin (rozmrożonych) 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 115 g masła 2 duże jajka pół szklanki mleka Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Laskę wanilii przekroić wzdłuż i zeskrobać nasionka czubkiem noża - przełożyć do malaksera, dodać cukier i wymieszać, przesypać do miski. Mąkę przesiać

Czerwień i błękit
Sajgonki z paluszkami krabowymi/ Spring rolls with crab sticks 219

świeżej kolendry 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżka majonezu sól, pieprz odrobina soku z limonki 10g (dosłownie odrobina) makaronu sojowego  (przygotowanego zgodnie z instrukcją na opakowaniu) 1 białko jajka, do smarowania mała butelka oleju 1. Paluszki, dymkę, liście kolendry drobno siekamy (można użyć blendera). Dodajemy musztardę, majonez, sól, pieprz i makaron. Wlewamy sok z limonki dla smaku i całość(...)składamy"w kopertę" i zawijamy. Robimy tak pozostałe sajgonki. 3. Rozgrzewamy olej w garnku lub frytkownicy. Smażymy sajgonki porcjami, ok. 40 sekund. Odsączamy na ręczniku papierowym. Podajemy z sosem słodko-kwaśnym lub słodkie chilli. Gotowe! :) Wskazówka: Nie przestraszcie się, że na sajgonkach po wrzuceniu do oleju zaczną robić się bąble. Ja za pierwszym razem myślałam, że sajgonki same wyjdą

Tajskie smaki
Kluski ziemniaczano-serowe 367

serka kanapkowego 1 jajko 5 czubatych łyżek mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Pieczone ziemniaki, które zostały z poprzedniego dnia przekładamy do pojemnika blendera, wbijamy 1 jajko i miksujemy, dodajemy serek kanapkowy, miksujemy ponownie. Masę serowo-ziemniaczaną przekładamy do miski, dodajemy 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i 3-4 łyżki mąki pszennej, dokładnie łączymy tworząc ciasto jak na kopytka. Ciasto(...)romby. Zagotowujemy wodę z solą, wrzucamy kluski i gotujemy, czekamy aż kluski wypłyną na powierzchnię, oznacza to że są gotowe. Wyciągamy kluski ziemniaczano-serowe łyżką cedzakową. Podajemy kluski z sosem pieczeniowym z szynką. Smacznego! The post Kluski ziemniaczano-serowe appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Parówki zawijane w cieście 83

mąki tortowej 250 ml wody 50 g świeżych drożdży 3 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka papryki 1 łyżeczka pieprzu (płaska, bo was zmiażdży pikantność) 1 jajko Winc zaleca żeby drożdże najpierw rozetrzeć z cukrem i dopiero potem dodać do reszty składników. Ja byłem naprawdę okrutnie głodny więc nie miałem czasu na takie zabawy. Wszystko razem wrzuciłem do miski(...)minut. Następnie na blacie oprószonym mąką wałkujemy ciasto. Winc z tego ciasta wycinał trójkąty i w te trójkąty zawijał parówki. Ja miałem inny pomysł. Ciasto posmarowałem ulubionym mazidłem, czyli sosami BBQ, które dostałem od AleDobre.pl ( miodowym i pikantnym ). A nieco dokładniej o tych sosach pisałem tutaj . Więc jak już posmarowałem to wycinałem z ciasta długie i wąskie (około

Marder&Marder Manufacture
Zapiekanka z kurczakiem/indykiem i brukselką 129

skorzystałam z mikrofalówki, myślę, że ze spokojem możecie użyć piekarnika jednak nie mam pewności co do czasu jej pieczenia, będziecie musieli sami to zbadać ;) Dwie spore porcje: Ciasto 2 jajka 2 łyżki jogurtu naturalnego 6 łyżek otrębów 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli oregano Farsz: 500g mięsa mielonego z indyka/kurczaka 1 słoiczek koncentratu pomidorowego sporo świeżego oregano sól(...)jakiś czas mieszając kiedy mięso nie będzie już surowe dodajemy koncentrat, sporą ilość świeżego oregano (listki) oraz sól i pieprz wg. smaku dusimy wszystko na małym ogniu, aż nadmiar sosu wyparuje brukselkę gotujemy w osolonej wodzie (ważne żeby się nie rozgotowała) mieszamy ze sobą wszystkie składniki na ciasto połowę ciasta wykładamy do pojemnika (nadającego się do użycia w mikrofalówce

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Muffiny z szynką i żółtym serem 308

łyżeczki soli, pieprz, ok. 150g szynki, ok. 150g żółtego sera, pęczek szczypiorku, Suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, sól, pieprz) mieszamy w misce. W oddzielnym naczyniu łączymy składniki mokre ( jajka- roztrzepujemy,mleko, masło). Szynkę i ser kroimy w drobną kostkę, szczypiorek myjemy i siekamy. Łączymy z sobą składniki mokre z suchymi szybko mieszając (nie musi być dokładnie) dodajemy pokrojone szynkę(...)składników wyjdzie ok. 18-20 babeczek. Napełniamy foremki do 3/4 wysokości. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok. 20 min do tzw. suchego patyczka. Polecam podawać z ketchupem, sosem pomidorowym lub sosem czosnkowym. Bon Appetit

Pudełko rozmaitości
Naleśniki z mąki jaglanej z musem jabłkowo- bananowym 156

SKŁADNIKI NA MUS 1 kg jabłek  pół łyżeczki cynamonu 2 banany WYKONANIE: Kaszę jaglaną mielimy w młynku do kawy, tak żeby otrzymać mączkę. wsypujemy do miski mąkę, dodajemy jajka i mleko- miksujemy na gładką masę. Rozgrzewamy patelnię , smarujemy oliwą i smażymy naleśniki. Powinno wyjść 5-6 cienkich naleśników. Jabłka obieramy , drobno kroimy. do garnka wlewamy pół szklanki wody. dodajemy(...)ostudzonych dodajemy dwa banany i miksujemy na mus. Smarujemy ciasto naleśnikowe- składamy, np w trójkąty. Naleśniki możemy podsmażyć na masełku lub podawać takie . to zależny jak lubimy. Podajemy polane sosem jogurtowym z odrobiną miodu. SMACZNEGO  Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Cheeseburger z serem w wersji fit 384

odtłuszczonego  5 plasterków serka topionego light 1 ogórek konserwowy 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku  100 g jogurtu greckiego Przygotowanie : Mięso mielone doprawiamy sola i pieprzem. Następnie dodajemy jajko . Całość mieszamy i formujemy z mięsa 5 płaskich kotletów 100 g . Ogórek i cebule kroimy w plasterki. Kotlety smażymy na maksymalnie rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Smażymy do czasu(...)właściwego czasu.Po usmażeniu kotletów położyć na nie plasterki sera. W międzyczasie w piekarniku podgrzewamy przekrojone na pół bułeczki (u mnie: 2-3 minuty i 170 stopni C). Sos Do jogurtu dodajemy 2 ząbki rozgniecionego czosnku (można dodać czosnek granulowany albo przyprawę tzatziki) doprawić sola i pieprzem . Następnie wszystko mieszamy i sos gotowy

Sylwetka Od Kuchni
Pulpeciki rybne z mintaja i cukinii - DIETA NISKOKALORYCZNA 171

pomocą blendera miksujecie pokrojoną w kostkę cukinię, solimy, odstawiamy na 5 minut, wyciskamy w dłoniach masę, odciskając nadmiar wody. Masę z cukinii mieszamy z zmiksowanym za pomocą blendera jajkiem i filetami z mintaja. Płatki owsiane mielimy w młynku, dodajemy do masy, jak i łyżkę mąki pszennej. Doprawiamy solą, sokiem z cytryny i pieprzem. Wyrabiamy masę w dłoniach. Tworzymy małe pulpeciki(...)folią aluminiową , pod przykryciem zapiekamy około 12 minut, potem kolejne 12 minut bez przykrycia. Temp. pieca 200 stopni. Na porcję obiadową gotujemy w osolonej wodzie 300 g brukselki (105kcal) Sos: 2 łyżki jogurtu naturalnego typu light (15kcal) 1 łyżka pełna serka twarogowego chudego (12kcal) 1/2 wody sok z cytryny sól pieprz składniki mieszamy używamy jako sos do pulpecików Porcja

SMYKWKUCHNI
64. Zielone szparagi i jajo w koszulce, czyli pomysł na pyszne śniadanie! 153

pieprzem i kładziemy na górę 2- 3 łyżki masła. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (do ok. 180 stopni) i pieczemy ok. 20 minut (mają być miękkie, ale nie rozpadać się). Sos musztardowo- miodowy 2 łyżeczki musztardy sarepskiej łyżeczka miodu prawdziwego  łyżeczka jogurtu naturalnego Przygotowanie Wszystkie składniki dokładnie mieszamy w miseczce do uzyskania jednolitej konsystencji. Składniki na jajo w koszulce Woda(...)wybijamy jedno jajo na mały spodeczek, lub małą chochlę. W wodzie robimy wirek łyżką i delikatnie i powoli wlewamy do niego jajo. Możemy w wodzie, w trakcie gotowania 'obrócić' jajko tak, aby go nie zniszczyć i pomóc owinąć go koszulką z białka. Gotujemy 2-3 minuty do ścięcia białka (trzeba uważać aby nie ścięło się także żółtko!), wyjmujemy łyżką cedzakową

Symfonia Smaków
Drożdżowe bułeczki na ciepło 108

Pulchne, delikatne i z farszem w środku. Stanowią doskonałą przekąskę, a z dodatkiem sosu czosnkowego wywołają prawdziwy zachwyt na twarzach Domowników i Gości. Składniki: Na ok. 35 sztuk Ciasto: 5 szklanek mąki + ok 1 szklanka do podsypywania 2 szklanki mleka 10 dkg drożdży świeżych 1/2 szklanki oleju 4 łyżki cukru kryształu 1/2 płaskiej łyżeczki soli Farsz: 2 średniej wielkości piersi(...)cebula 1 puszka kukurydzy (ok 200g) 3 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka przyprawy gyros Po pół płaskiej łyżeczki: soli, pieprzu, papryczki ostrej, kurkumy, curry oraz czosnku   Wierzch: 1 jajko 20dkg sera żółtego w kawałku Sposób przygotowania: 1. Mleko delikatnie podgrzewamy, dodajemy do niego drożdże oraz cukier, mieszamy. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, rozczyn mleczno- drożdżowy oraz olej

Kuchnia w czekoladzie
Byczki czyli pierogi z ziemniaków faszerowane mięsem 350

ziemniaki przepuścić przez maszynkę. 3. Mięso i cebulę również przepuścić przez maszynkę, dodać tyle gorącej wody/bulionu żeby farsz nie był suchy, doprawić do smaku. 4. Do zmielonych ziemniaków wbić jajka, dodać mąkę, mąkę ziemniaczaną i sól. Wyrobić gładkie ciasto. 5. Stolnicę podsypać lekko mąką, wyłożyć część ciasta i rozwałkować na grubość ok 4-5 mm. Pokroić na kwadraty (u mnie(...)sklejać brzegi formując je na kształt prostokątów.  6. Byczki wrzucać partiami na osolony wrzątek i gotować 2-3 minuty od wypłynięcia.  Podawać można je z dowolnym sosem, z cebulką, ze skwarkami lub po prostu odsmażone, najlepiej z lekką surówką.  Wpis dodaję do akcji Wariacje pierogowe  Porcja dla mojego "byczka" :)      Inspiracja: Zjem

Kto ugości moich gości?
Knedle Czeskie (knedliki) 572

Skład: 0,5 kg mąki krupczatki 2 jajka 300 ml mleka 20 g drożdży szczypta soli łyżka cukru Drożdże utrzeć z cukrem, dodać do ciepłego mleka z 2 łyżkami mąki i odstawić na 10 min. w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu rozczynu dodać resztę składników i wyrobić elastyczne ciasto. Przykryć naczynie folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia  (minimalnie(...)Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części i uformować knedle. W garnku zagotować osoloną wodę, knedle gotować ok. 10 minut (knedle w czasie gotowania rosną) Knedliki można spożywać z sosami, gulaszami jak i na słodko

Konrad Gotuje
Tarta bananowa 120

banany 1/3 szklanki kremówki 15 dag masła 15 dag cukru wierzch: 5 dag mąki 5 dag cukru łyżeczka cukru waniliowego lub szczypta cynamonu ciasto: Z mąki, cukru, masła i jajek zagnieć ciasto. Włóż ciasto na pół godziny do zamrażarki. Następnie rozwałkuj ciasto i przełóż do formy do tarty wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Ciasto należy piec około 20 minut(...)wymieszaj i wyłóż na spód tarty. wierzch:  Wymieszaj mąkę, cukier i cukier waniliowy i posyp tartę na wierzchu. Piecz w temperaturze 220 C przez 10-15 minut. Polej sosem czekoladowym

Humanistka w kuchni
Makaron w sosie serowym z kurczaczkami goujons 890

zachęcam do sprawdzenia przepisu. Zaczynamy : Składniki na sos: 250 gr pieczarek 400 ml gęstej śmietany 80 gr gorgonzoli 80 gr brie 300 gr makaronu sól, pieprz natka pietruszki Podobny sos znadziecie tutaj Wykonanie: Gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu. W drugim garnku podgrzewamy śmietanę. Myjemy grzyby i kroimy na ćwiartki. Do śmietany dodajemy grzyby,  doprawiamy sola I pieprzem- dusimy(...)rozpuszczenia. Dodajemy natkę pietruszki, ugotowany i odcedzony makaron. Mieszamy. Kładziemy na gaz na 2-3 min . Gotowe. Składniki na kurczaczki: około 300 gr piersi z kurczaka bułka tarta 2 jajka pieprz, sól, czosnek granulowany natka zielonej pietruszki mąka oliwa do smażenia Wykonanie: przepis jak zrobic kurczaczki znajdziecie tutaj  Obiad gotowy :) życzę smacznego

Smaki Edyty
Kluseczki śląskie 114

praskę i posolić. Na stolnicy utworzyć z nich kulę , ręką podzielić na 4 części . 4 część odsuwamy i w to miejsce dosypujemy mąkę ziemniaczaną tyle ile odłożyliśmy ziemniaków. Wbijamy jajko i dokładamy odłożone ziemniaki . Zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto będzie się kleiło można dosypać odrobinę mąki ziemniaczanej . Stolnicę posypać mąką i delikatnie rozwałkować ciasto , wykrawać gwiazdeczki w każdej robiąc dziurkę. Okrągłe(...)dołeczek. W garnku zagotować wodę , partiami wrzucać kluseczki . Gotować na małym ogniu około 4 minut od wypłynięcia. Przelać na sitku zimną wodą i polać roztopionym masłem. Podawać z dowolnym sosem . Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Pasta z brokuła z jajkiem i zieloną cebulką. Pasta brokułowa do pieczywa. 189

Dziś przygotowałam pastę brokułową. Jeśli lubicie brokuły tak bardzo jak ja to ta pasta jest właśnie dla Was, lekka, zdrowa i bardzo smaczna. Łatwa w przygotowaniu

Kuchnia z widokiem na ogród