sos do jajek - 5296 przepisów (strona:252/354)

Tarta ze szpinakiem i wędzonym łososiem podana z czerwonym lagerem 134

Składniki na ciasto: 100g margaryny 250g mąki pszennej 1 jajko szczypta soli Wymieszać razem, by powstało kruche ciasto. Pamiętając by przed pieczeniem poleżało przynajmniej 30 min w lodówce. Śmiało możemy sobie je przygotować dnia poprzedniego. Radą Hońki jest rozpuszczenie margaryny w mikrofali, co znacznie ułatwia wyrabianie ciasta i skraca całą babraninę.  Rozwałkujemy i wykładamy blaszkę. Nakłuwamy powierzchnię widelcem. Pieczemy(...)minut - do złotego koloru. Wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia.  Nadzienie: 2 opakowania mrożonego szpinaku, który wyjmujemy wieczorem i pozwalamy mu przez noc się rozmrozić 225g wędzonego łososia Sos beszamelowy: 4 ząbki czosnku mąka pszenna olej roślinny mleko suszony koperek suszona natka pietruszki gałka muszkatołowa pieprz kolorowy W rondelku podgrzewamy olej roślinny i wrzucamy do niego czosnek przeciśnięty przez praskę

Karczma Honorietty
Burgery z kaszy jaglanej i marchewki 163

startej marchewki - 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej* - 1/2 szklanki słonecznika** - 1/4 szklanki sezamu** - 1/4 szklanki siemienia lnianego** - 1 cebula - 1/3 szklanki bułki tartej - 1/4 szklanki oleju rzepakowego - 2 łyżki sosu sojowego  - 1 łyżka oleju sezamowego (opcjonalnie) - 1 łyżeczka czosnku granulowanego, 1 łyżka bazylii suszonej, 1 łyżka papryki słodkiej, 1 łyżeczka papryki ostrej - sól, pieprz do smaku Cebulę pokrój(...)połóż na blasze. Piecz ok. 20 minut w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku. * Najlepiej, żeby kasza była ugotowana na wilgotno. Jeśli jest sypka, potrzebne będzie co najmniej jedno jajko, a najlepiej dwa. ** Nasiona mogą być uprażone, ale nie ma takiej konieczności. Bez podprażenia też będą dobre

Corner With Recipes
Ciasto na naleśniki 238

pasują i do podawania na słodko z dżemem, bitą śmietaną, cukrem pudrem czy dowolnymi owocami, i do podawania na wytrwanie - z mięsem, z warzywami, zapiekane z serem czy z sosem. Wiele osób cukier dodaje zupełnie niepotrzebnie. Po pierwsze jest to niezdrowe dla organizmu, a po drugie po co? Podając naleśniki na słodko, właśnie tym słodkim nadzieniem gwarantujemy słodki smak(...)jeszcze bardziej puszyste i mniej zbite. Po prostu rozpływają się w ustach :) Składniki (na około 10 naleśników): 1 szklanka mleka 1/2 szklanki wody gazowanej 1 szklanka mąki 2 jajka 1 łyżka oliwy z oliwek Przesiewamy mąkę, dodajemy wszystkie pozostałe składniki i dokładnie mieszamy trzepaczką, tak, aby nie było żadnych grudek.  Ciasto odstawiamy na 10 minut do lodówki

Jedzeniomania
Zapiekanka z kaszy gryczanej 317

Zapiekanki pojawiają się w mojej kuchni dość często. Są proste, nie wymagają wiele wysiłku czasowego, a i można nimi doskonale czyścić lodówkę. Wystarczy pozmieniać kilka dodatków lub sos i mamy całkiem inne danie. Tym razem postawiłam na kaszę gryczaną w roli głównej   za sprawą bloga Dietetyczne fanaberie , bo zapiekanka również może być fit. Do mnie takie lekkie dania zawsze(...)piersi z kurczaka Kilka pieczarek 1 marchewka 250 g passaty pomidorowej 2 łyżeczki pasty z suszonych pomidorów lub kilka suszonych pomidorów 1 łyżeczka oregano lub przyprawy włoskiej 2-3 jajka w zależności od wielkości Sól Pieprz 2 łyżki oleju 2 ząbki czosnku Przygotowanie: Kaszę ugotować wg instrukcji na opakowaniu w osolonej wodzie. Kurczaka pokroić w drobną kostkę. Posolić i popieprzyć

Fabryka pomysłów
Cynamonowe gofry z rumem 175

pochodzi z książki „Wyśmienite placki, naleśniki i gofry” wydawnictwa KDC.pl Składniki na 8 gofrów: 250 g mąki pszennej 225 g miękkiego masła 125 g cukru 3 łyżki rumu 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1,5 łyżeczki cynamonu szczypta goździków Sposób wykonania: Masło utrzeć z cukrem i   rumem na puszystą masę, pod koniec ucierania dodać stopniowo(...)wymieszać delikatnie z ciastem. Gofrownicę wysmarować tłuszczem i rozgrzać. Ciasto nakładać na rozgrzaną gofrownicę, piec ok. 5 minut. Podawać zarówno na zimno jak i ciepło z dodatkiem słodkich kremów, sosów i owoców lub posypać można cukrem pudrem. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Pulpety bałkańskie z sałatką 217

Sałatka: - 1/3 kapusty pekińskiej - pół papryki - 4 czubate łyżki kukurydzy konserwowej - 150 ml jogurtu naturalnego typ grecki - 1 łyżka majonezu - sól - 3 ząbki czosnku Przygotowanie:  Mięso wymieszać z jajkiem, przyprawami i bułką. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i dobrze wyrobić. Fetę pociąć na 9 kwadratów. Nabierać po trochu mięsa, na każdą część położyć kawałek sera i formować pulpety(...)minut. Po połowie czasu odwrócić na drugą stronę.  Pekinkę umyć i pokroić na spore kwadraty. Wrzucić do miski. Dodać kukurydzę i pokrojoną w kostkę paprykę. Przygotować sos: jogurt wymieszać z majonezem, posolić i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Sałatkę wymieszać z sosem

W poszukiwaniu inspiracji
Naleśnikowy torcik z mięsem i zielonym groszkiem 169

było oryginalnie i na ciepło. Przypomniałam sobie o ostatnim pudełeczku z farszem i tak powstał torcik naleśnikowy :)  Ciasto naleśnikowe: 1/2 szklanki mleka ,  1/2 szklanki zimnej wody , 2 jajka , 3 czubate łyżki pszennej mąki , 4 czubate łyżki mąki żytniej pełnoziarnistej , 1/2 łyżeczki cukru , 1/3 łyżeczki soli . Wszystko razem połączyć i odstawić na 10 minut. Ciasto powinno mieć konsystencję(...)gdyż może źle się smażyć (naleśniki mogą się rwać). Trzeba wyczuć odpowiednią gęstość :) Naleśniki smażymy na średnim ogniu na lekko natłuszczonej patelni. Nie rumienimy ich zbyt mocno. Sos pomidorowy: ok. pół szklanki gęstego soku pomidorowego , 3 łyżki kwaśnej śmietany , 1 łyżka ziół prowansalskich , 1 większy ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę, pieprz , sól . Wszystkie składniki połączyć razem

Codzienna kuchnia niecodzienna
Placki ziemniaczane 145

Ziemniaki i cebule obieramy  Ścieramy ziemniaki i cebule na jak najdrobniejszych oczkach ( można tradycyjnie na tarce albo w blenderze)  Do tak przygotowanej masy dodajemy jajka i mieszamy  Teraz mąkę i znów mieszamy  Doprawiamy solą i pieprzem nie za dużo  Na rozgrzanej patelni z tłuszczem(...)Placki ziemniaczane można również podawać polane śmietaną i posypane cukrem, ale  też  polane sosem pieczarkowym lub mięsnym

Klaudynkowa kuchnia
Babka ziemniaczana ze szpinakiem 190

oraz cebule drobno siekamy i podsmażamy na oleju ale tylko do zarumienienia. Dodajemy do ziemniaków, następnie dodajemy rozdrobniony bialy ser, mąki oraz jajka. Doprawiamy do smaku mieszanką ziół do ziemniaków, dodatkowo solą i pieprzem. Mieszamy bardzo dokładnie. Szpinak rozmrażamy, odsączamy(...)adamy do większego naczynia wypełnionego wodą i pieczemy w piekarniku 80 min. W tem 190st. Podajemy jako dodatek do mięs lu z sosem np.koperkowym... Smacznego

NaKońcuJęzyka
Szagowki 303

jajko sol wykonanie: Ziemniaki obieramy i gotujey w osolonej wodzie. Jeszcze gorace przepuszczamy przez praske i odstawiamy do przestygniecia. Nastepnie ziemniaki przekladamy na stolnice i dodajemy do nich jajko, make ziemniaczana i 2 szklanki maki pszennej. Wyabiamy na jednolita mase, dodajemy pozostala make w razie koniecznosci.. Pamietajmy jednak, ze im duzej wyrabiamy to ciasto to ono staje sie bardziej(...)Gotujemy w osolonym wrzatku do czasu gdy wyplyna na powierzchnie. Mozliwosci podania szagowek jest kilka: moga byc ze stopionym maslem i posypane cukrem, mozna tez podac je ze sosem i burakami. Jesli zostaja nam do nastepnego dnia to mozna je podsmazyc na patelni z cebulka i boczkiem. Smacznego

Przysmaki Karolki
Dietetyczne naleśniki po bolońsku 182

miałam ochotę na zapiekane naleśniki na ostro, a dziś miałam czas i pomiędzy sprzątaniem, a zakupami zabrałam się za gotowanie ;) Składniki (na 2-3 porcje): Naleśniki (4 sztuki): 2 jajka 0,5 szklanki mleka szczypta soli 2 łyżki skrobi kukurydzianej Farsz: 400-500g mięsa mielonego z indyka/kurczaka pomidory w puszce  1 słoik koncentratu pomidorowego przyprawy wg gustu(...)niewielką ilością wody dość często mieszając i dolewając wody, żeby się nie spaliło kiedy mięso będzie dobre dodajemy pokrojone pomidory razem z sokiem i koncentrat ciągle smażymy aż sos się zredukuje i zgęstnieje w tym czasie bierzemy się za naleśniki, miksujemy wszystkie składniki i wylewamy na rozgrzaną teflonową patelnię około 0,5 chochli na jednego naleśnika, długo smażymy

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Warzywna frittata z makaronem 246

zgodnie z przepisem na opakowaniu. Różyczki brokuła również ugotować na półtwardo w lekko osolonej wodzie bądź na parze. Cebulę, paprykę i brokuły pokroić w drobną kostkę. Roztrzepać w misce jajka z odrobiną mleka, doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Następnie połączyć z makaronem. Na patelni rozgrzać olej wraz z warzywami. Obsmażać kilka minut, posolić i zalać masą jajeczną z makaronem(...)wierzch się zetnie. Odstawić. Udekorować świeżą natką pietruszki. Jako dodatek do gotowej potrawy świetnie sprawdzi się sałatka (u mnie miks sałat ze szpinakiem, pomidorki cherry i jogurt) oraz sos czosnkowy czy  ketchup. :) Smacznego

Kuchnia Ellie
Soczyste kotlety 167

ziemniakami, ryżem  lub makaronem, jak kto lubi.  SOCZYSTE KOTLETY SKŁADNIKI        1 podwójna pierś z kurczaka (około 50dag.) MARYNATA 2 jajka 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka bazylii 4 łyżki mąki 4 łyżki śmietany 18% 2-3 ząbki przeciśniętego czosnku sól,pieprz można dodać (opcjonalnie) przyprawę Knorra Specialite: Suszone pomidory z czosnkiem(...)pociąć na kotlety, ubić.  Składniki marynaty wymieszać i włożyć do niej ubite kotlety, przynajmniej na godzinę do lodówki.  Następnie smażę na wolnym ogniu, podczas smażenia uzyskuję pyszny sos. SMACZNEGO! Jeśli wypróbowaliście mój przepis, może wprowadziliście modyfikacje dzięki czemu potrawa nabrała jeszcze lepszego smaku podzielcie się tym ze mną proszę( będę wdzięczna za wszelkie uwagi). Umieszczę Was udoskonalony przepis

Kuchnia Beaty
placki ziemniaczane 311

papkę. 2. Cebule obieramy z łupiny i mielimy lub także ścieramy na tarce, po czym dodajemy do startych ziemniaków. 3. Do naszej ziemniaczano-cebulowej masy wbijamy cale jajka i dodajemy mąkę. 4. Na koniec masę przyprawiamy sola i pieprzem. 5. Na rozgrzany tłuszcz, łyżką nakładamy niewielkie porcje, naszej masy ziemniaczanej i smażymy na średnim ogniu, po obu stronach, przez około(...)środku będą surowe, natomiast za mały ogień spowoduje, ze placki będą się rozpadać i nie będą chrupiące. Placki te, idealnie komponują się, podawane ze śmietaną, gulaszem, czy tez rożnymi sosami, np z sosem grzybowym. SMACZNEGO

Kulinarnie z Polką na Kresach
Houskove knedliky - czeskie knedle 139

drożdże oraz pół łyżeczki cukru i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut - robimy tym sposobem zaczyn. Mąkę wsypujemy razem z solą do miski, wlewamy roztrzepane jajko oraz zaczyn z drożdży i wodę. wyrabiamy ciasto do czasu aż przestanie się kleić do rak. Bułeczki kroimy w kostkę(...)gotujemy 10 min na jednej stronie i 10 min na drugiej. Po wyciągnięciu nakłuwamy  widelcem. Przed podaniem kroimy w plastry ok 2 cm i polewamy sosem mięsno - grzybowym.      knedle gotujemy we wrzątku czeskie knedle

Bon Appetit Małgorzaty
Zielone naleśniki z wiosennym twarożkiem smażone na oleju rzepakowym 212

ziołowa Kamis do smaku jogurt naturalny 2-3 łyżki Przygotować ciasto naleśnikowe. Szpinak wrzucić do rozdrabniacza i dodać pół szklanki wody, zmiksować. Do rodrobnionego szpinaku dodać pozostałą wodę, mleko, jajko, mąkę wymieszaną ze szczyptą soli i cukru oraz 2 łyżki oleju. Dokładnie wymieszać mikserem wszystkie składniki. Z gotowego ciasta usmażyć naleśniki. Przygotowac farsz do tawrożku dodać rozdrobnione kwiatki szczypiorku(...)używam oczywiście oleju rzepakowego. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego często używam go w mojej kuchni. Używam sporych ilości szczególnie do smażenia, wypieków oraz sosów do sałatek i surówek

Monia miesza i gotuje
Owsiane ciasto twarogowe z migdałowymi ziarenkami i owocami 155

miski wkładamy kostkę chudego twarogu, rozdrabniamy go widelcem. Następnie dodajemy miód (ilość miodu można zwiększyć w zależności od upodobań) i całość dokładnie mieszamy. Do masy miodowo-serowej dodajemy dwa jajka, znów mieszamy. Następnie dosypujemy płatki owsiane błyskawiczne i dodajemy mleko. Całość dokładnie mieszamy po czym wsypujemy mieszankę ziaren i mrożone owoce, krótko mieszamy. Naczynie do zapiekania wykładamy papierem do pieczenia(...)boki powinny być dobrze zarumienione, a ciasto odchodzić od papieru (nie być lepkie). Podajemy jeszcze ciepłe, krojąc na kawałki. Jeśli lubicie dodatki możecie takie ciasto podać z jogurtem, owocowym sosem itp. Smacznego * przepis własny, inspirowany na niepowtarzalnej kolacji jaką 2 lata temu miałam przyjemność kosztować u znajomej Agnieszki

Słodkie okruszki
Placuszki naleśnikowe na słodko. Pyszne ! 161

chemią i pływające w tonie tłuszczu. Przepis jest prosty i w 15 macie gotową przekąskę na śniadanie czy kolację. Zobaczcie nasze cudeńka :)   Placuszki naleśnikowe (4 osoby) Składniki: 2 jajka mleko mąka Żółtka oddzielamy od białek i rozrabiamy z mąką i mlekiem tak, aby ciasto było konsystencji gęstej śmietany. Nie może być jak na naleśniki ! Teraz ubijamy białka na sztywną(...)ryżowego i nakładamy łyżką niewielkie ilości ciasta tworząc placuszki. Smażymy z obu stron i podajemy na ciepło. Choć na zimno też są super :) Placuszki podajemy z cukrem pudrem, polewamy sosem czekoladowym lub karmelowym. Możemy dodać bitej śmietany. Generalnie możemy podawać do nich naprawdę wiele kombinacji słodkich sosów. Świetnie smakują np. z jogurtowym sosem owocowym. Wymyślajcie wiele wersji, a najciekawszymi podzielcie

vegetanie
Mus z białej czekolady 169

White chocolate mousse Składniki. 5 dag biszkoptów 1 łyżka masła 2 łyżki spirytusu 2 łyżki cukru 2 łyżki wody 15 dag czekolady białej 1 jajko 150 ml śmietany 15 dag truskawek 2 łyżki cukru pudru Wykonanie. Biszkopty zmiksować z masłem i spirytusem. Wyłożyć na dno foremki, dł 18 cm, wyłożonej folią spożywczą. W rondelku podgrzewać wodę z cukrem(...)utrzeć. Ostudzić. Śmietankę lekko ubić, dodać do masy i dokładnie wymieszać. Ubić białko na sztywną pianę i dodać do masy. Przełożyć do foremki i wstawić na noc do zamrażarki. Sos coulis.  Zmiksować truskawki, jeżeli trzeba przelać przez sitko, dodać cukier puder i zmiksować. Wyjąć z zamrażarki na 10 minut przed podaniem. Podawać z truskawkowym sosem coulis

Kulinarny karnet Christophera
smaczne gołąbki z przyprawą do pieczeni wołowej... 192

kapusty sparzone liście i jak przestygną pościnać nerw głąbowy, aby lepiej się zawijały liście ryż do miękkości ugotować z kucharkiem i wylać na sito do ryżu dodać mielone, jajko, pieprz, całe opakowanie przyprawy do pieczeni wołowej i wszystko dobrze ręką wymieszać na każdy liść nakładać odpowiednią porcję farszu i ciasno zawijać liście na dno garnka rozłożyć sitko do gotowania(...)przykryciem gotować z 40 minut i zostawić do ostudzenia wodę z gołąbków wlać do mniejszego garnka i dodać koncentrat, śmietanę, mąkę, cukier i mieszając rózgą zagotować i zagęścić sos gołąbki z dodatkiem tej przyprawy są smaczne i wyjątkowe, smakują z sosem jak i bez sosu........POLECAM......SMACZNEGO!!! "sztufada" przyprawa do pieczeni wołowej Royal Brand: produkt naturalny, nie zawiera glutaminianu sodu

W Mojej Kuchni Lubię
Stefanka , ciasto miodowe z grysikiem . 199

Witajcie :) Często tak mam że siadam w swoim ulubionym fotelu z kubkiem gorącej herbaty i wspominam dawne czasy z dzieciństwa :) moje pierwsze zupy , sosy a nawet ciasta , pierwszym moim ciastem które upiekłam w wieku 14 lat była babka . No i przypomniało mi się ciasto miodowe z masą z kaszy manny , pyszne było , jak ja  go dawno nie piekłam . Dzisiaj(...)szklanka cukru 3 łyżki miodu 1 łyżka kopiasta  kwaśnej śmietany 1 cukier waniliowy 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 3,5 / do 4  szklanek  mąki  3 jajka Masa grysikowa : 1 litr mleka  1/2 szklanki cukru  1 cukier waniliowy 2 żółtka  1 szklanka kaszy manny błyskawicznej 1 /2 kostki masła Polewa : 2 tabliczki czekolady mlecznej

Sama słodycz i szczypta chili
Pierś kurczaka z sosem pieczarkowym 289

pokrojonego koperku sól pieprz 1 kostka warzywna 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżka mąki + 1/2 szklanki zimnej wody Sposób przygotowania: 1. Pierś pokroić na kilka porcji. Przyprawić, obtoczyć w jajku i bułce, a następnie usmażyć na rozgrzanym tłuszczy. 2.Pieczarki umyć i pokroić np. na ćwiartki (jeśli są małe). Cebulę pokroić w kostkę. Pieczarki i cebulę wrzucić na patelnie(...)czasie w osobnej misce rozrobić mąkę i dodać śmietanę. Dodać do pieczarek cały czas mieszając. 4. Na koniec doprawić solą i pieprzem oraz dodać koperek. 5. Usmażone piersi polać sosem tuż przed podaniem

A Ty Smakuj Mnie
Kluski kładzione z kaszy mannej - na słodko i wytrawnie 107

się je błyskawicznie, pysznie smakują i można jej jeść zarówno na słodko jak i na wytrawnie - z pewnością wchodzą na stałe do naszego menu. SKŁADNIKI: (na 2 porcje) 2 jajka 2 łyżki masła 4 łyżki kaszy mannej błyskawicznej 3 łyżki mąki szczypta soli 1. W szerokim garnku zagotować wodę, osolić. 2. Oddzielić białka od żółtek. Masło rozpuścić. 3. Żółtka zmiksować(...)wrzątek (nabierać troszkę ciasta, zanużyć we wrzątku i delikatnie zsunąć ciasto, nie mieszać bo kluseczki się porozwalają). 5. Gotować ok 30 sek od wypłynięcia. Od razu podawać polane ulubionym sosem lub np. jogurtem. Pysznie smakują również później odsmażone

Kto ugości moich gości?
Kotlety mielone z grzybami 144

całości ( u mnie w domu nie uzywamy gotowego mielonego), umyłam, pokroiłam w dużą kostkę i przepuściłam przez maszynkę razem z namoczoną i wyciśniętą bułką. Do tak przygotowanego mięsa wbiłam jajko, dodałam sól pieprz, pokrojoną w drobną koteczkę cebulę i zmiażdżony przez praskę czosnek. Grzyby zalałam wodą i lekko odgotowałam, odcedziłam i pokroiłam w kosteczkę, dodałam do całości. Tak przygotowaną masę(...)smażyłam kotlety aż do momentu zarumienienia (około10 min).Następnie  na podsmażone już kotlety dodałam pokrojoną w piórka cebulę, jedną łyżkę masła oraz pół szklanki wody w celu uzyskania sosu. Dusiłam na malutkim ogniu 15 minut. Podałam z z konfiturą z czerwonej cebuli   i ziemniakami.   Smacznego

Gosia gotuje
Pieczeń chwała południa 177

zimno. Sprawdzi się jako danie główne lub przystawka dla gości, a także jako zamiennik wędliny. SKŁADNIKI: 1 kg mięsa mielonego 1-2 cebule 2 ząbki czosnku 1 jajko 1 czerstwa bułka  mleko do namoczenia bułki 5 łyżek pikantnego keczupu + 3 łyżki do posmarowania pieczeni 2 łyżki ostrej musztardy 2 łyżeczki soli 1 łyżka majeranku  pieprz, papryka słodka, chilli(...)bułką, cebulą, czosnkiem, musztardą, keczupem oraz przyprawami. 5. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć mięso, wierzch posmarować keczupem. Piec w 190C ok 1 godziny. Podawać na ciepło z sosem pomidorowym lub na zimno jako przystawkę - wtedy należy przygotować ją dzień wcześniej i wstawić na całą noc do lodówki aby dobrze stężała. Mojemu mężowi najbardziej smakuje pokrojona w grube plastry

Kto ugości moich gości?
Naleśniki chłopskie 1384

Naleśniki ;) Połączenie idealne dla fanów pierogów ruskich i naleśników;) Zapraszam do eksperymentów:) Naleśniki chłopskie   Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki 1 szklanka mleka 1 szklanka wody mineralnej gazowanej 1 jajko 1 łyżeczka suszonego koperku szczypta soli Farsz: 200 g sera białego 7 ugotowanych ziemniaków cebula sól  pieprz vegeta Przygotowanie: Ciasto - wszystkie składniki miksujemy i smażymy cienkie naleśniki. Do smażenia(...)zawijamy, tak jak krokiety i układamy je w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy je startym żółtym serem i keczupem.  Zapiekamy około 25 minut w 180 stopniach. Można je podawać z sosem pieczarkowym lub jako samodzielne danie

Lawendowe Niebo
Pasztet pieczony 144

mięsa drobiowego np. udek 2 spore marchewki 2 pietruszki mały kawałek selera 4 listki laurowe 8 ziarenek ziela angielskiego 2 czerstwe bułki kajzerki 5 jajek 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól, pieprz Jedną z najbardziej tradycyjnych potraw wielkanocnych jest dla mnie pasztet pieczony, który w świąteczny poranek można sobie zaserwować razem z ćwikłą(...)ziaren ziela angielskiego, marchewki, pietruszki i selera. W międzyczasie usmażyć wątróbkę (bez jakichkolwiek dodatków). Kiedy wszystkie gatunki mięsa będą już miękkie, należy wyjąć mięso i jarzyny z sosu. Wystudzić. Sos zlać do jednego naczynia i w tym sosie namoczyć kajzerki pokruszone na mniejsze kawałki. Kiedy mięso dobrze wystygnie, należy je 3 krotnie przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa

Świat Domowej Kuchni
Paruchy / pampuchy / kluski na parze z gulaszem 316

Dokładnie mieszamy. Odstawiamy w ciepłe! miejsce na ok. 20 – 25 minut do wyrośnięcia. Do miski przesiewamy pozostałą mąkę i dodajemy sól. Wlewamy wyrośnięte drożdże i ostudzone masło. Wbijamy jajka i dokładnie mieszamy. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Robimy kulę , przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 godz. Wyrośnięte dzielimy na bułeczki ( wyjdzie(...)materiał nie dotykał wody! Gotujemy wodę i układamy po 3-4 bułeczki. Przykrywamy miską i pozostawiamy ok. 10 – 12 minut Przekładamy delikatnie na talerz. Polewamy gorącym sosem

Ostra na Słodko
Placki z kukurydzy z chili i szczypiorkiem 198

Składniki : 2 puszki kukurydzy - w sezonie można użyć świeżej  pół pęczka  szczypiorku ( najlepiej z cebuli ten gruby ) pół sporego chili bez pestek 2 jajka 4 - 5  łyżki mąki pół szklanki tartego sera żółtego lub w plasterkach pokrojonego w paseczki 1 łyżeczka słodkiej papryki ew. 1/2 łyżeczki papryki ostrej olej do smażenia Wykonanie : Wszystkie składniki oprócz szczypiorku(...)drobno , dodajemy do masy wraz z serem . Sprawdzamy konsystencje ew. dosypujemy troszkę mąki .  Smażymy na wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor . Możemy podawać z ketchupem lub sosem czosnkowym   tu przepis

Od kuchni czyli o wszystkim po trochę