sos do jajek - 5296 przepisów (strona:260/354)

Burger wołowy z ryżem brązowym 133

Sposób przygotowania: 1. Na oleju delikatnie zeszklić posiekaną drobno cebulę, czosnek oraz listki bazylii. Woreczek ryżu ugotować (al dente) i ostudzić pod bieżącą wodą. Składniki dodać do mięsa, wbić jajko, wsypać łyżkę bułki tartej oraz dodać przyprawy. Wymieszać i uformować 4 duże burgery. 2. Burgery ułożyć na grillu elektrycznym lekko zagrzanym. Smażyć ok 10 minut na średniej temperaturze, a następnie(...)przecinamy na dwie części, jedną smarujemy masełkiem czosnkowym i razem z pozostałymi delikatnie nagrzewamy w piekarniku (ok 5 minut w 200st). Następnie układamy dodatki, dodajemy ugrillowane burgery i polewamy sosami.  Smacznego! Ps. U mnie dziś powtórka, tak Mężowi posmakowały

Kuchnia w czekoladzie
Hamburger wegetariański z kotletem serowym 165

roku powstała pierwsza restauracja w której podawano głównie hamburgery. Składniki: 1 opakowanie bułek „Hamburger”- 4 szt. ½ kg sera żółtego salami 1 duży mięsisty pomidor 2-3 jajka Małe opakowanie oliwek (polecam z pastą paprykową) Pęczek natki pietruszki Mała główka czosnku Zielona sałata Mleko Ziarno sezamowe Wykonanie: Bułkę podpiec w piekarniku w temperaturze 230 stopni przez około 2 minuty. Ser żółty(...)Następnie usmażyć na patelni i powycinać szklanką kółka odpowiednie do bułek. Bułki przekroić na pół, smarować obie części pastą pietruszkową, następnie dodawać kolejno: -plastry sera w sezamie, -zieloną sałatę, -sos pietruszkowy, -plastry pomidora, -sałatę, -plaster omletu z oliwką, -sałatę, -sos. Czynność powtarzać w kolejnych bułkach do wyczerpania składników. Zamiast oliwek proponuję również kiełki rzodkiewki lub słonecznika

Tradycyjna Kuchnia
Żytnie placuszki z kremowym serkiem, migdałami i sosem malinowym 123

Kremowy serek różni się nieco od twarożka, z którym zazwyczaj podaję placuszki - jest bardziej aksamitny i delikatnie słodszy. Gorąco polecam! Składniki : 3 łyżki mąki żytniej 2 łyżki mleka 1 jajko 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki jogurtu naturalnego Dodatkowo: 3 łyżki twarożku 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżka serka kremowego 1 łyżeczka miodu  kilka sztuk migdałów Rozgrzać patelnię(...)stronę i smażymy jeszcze chwilę.   Twarożek, miód, serek kremowy i jogurt zmiksować do otrzymania gładkiej masy. Maliny zmiksować. Gotowe placuszki przekładamy na talerz, podajemy z przygotowanym twarożkiem, polane sosem malinowym i posypane migdałami. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Lekki pasztet drobiowy 336

malaksera Mięso posiekać w malakserze (ew. zmielić w maszynce do mielenia mięsa) Nastawić piekarnik na 180-190 st. C Ubić pianę z białek. Do masy mięsnej dodać jedno całe jajko i wymieszać Następnie dodać ubitą pianę z białek i rozprowadzić w masie. Gotową masę przelać do keksówki i wstawić do nagrzanego piekarnika Piec przez ok. godzinę, aż mięso będzie upieczone(...)piecyk Wyjąć blaszkę z piekarnika i odkroić mięso od brzegów. Zostawić do wystygnięcia - ja studzę pasztet na kratce nad zlewem Można podawać w plastrach na półmisku jako przekąskę z sosami. Ja najbardziej lubię do kanapek z ogórkiem kiszonym: ) Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Placuszki z dipem groszkowym, fetą w winnym sosie 106

białego wytrawnego wina 150 ml śmietany 50 g świeżego koperku 50 g masła szczypior Przygotowanie: Ziemniaki i 2 cebule zetrzeć do miski. Nadmiar wody odlać, wbić do ziemniaków jajko, wsypać mąkę, przyprawić i smażyć placuszki ( wielkość jaką to woli ).  W rondelku podsmażyć na 25 g masła posiekaną cebulę i dodać do niej groszek. Mieszając, smażyć przez chwilę. Wlać bulion(...)ostatnią cebulę, wlać do niej wino i chwilę gotować, niech wino odparuje. Dolać pozostały bulion i śmietanę, gotować w razie potrzeby doprawić solą, pieprzem. Aby pozbyć się cebuli, przecedzić sos. Powinien gęstnieć, jeśli nie to dodać łyżkę mąki i zagotować. Na końcu dodać posiekany koperek.  Posiekać szczypior i fetę. Na placuszki układać groszkową masę, fetę, polać winnym sosem

Gaździnka warzy
mielone zrazy z łopatki z buraczkami i kaszą gryczaną... 178

szklanki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, woda 4 szklanki, kostki rosołowe Kucharek 1 sztuka, przyprawa w płynie - do smaku, buraczki zasmażane - w opisie mieloną łopatkę dobrze wymieszać z jajkiem, odciśniętą z mleka bułką, tartą bułką, pieprzem mielonym i odstawić na 15 minut aby bułka tarta napęczniała wziąć porcję mięsam i na dłoni zrobić placek i posmarować musztardą nałożyć plaster boczku(...)zostało nadzienie to wsypać je do rondla wlać wodę, kostkę rosołową i pod przykryciem gotować z 30 minut na mniejszym ogniu 2 łyżki mąki wymieszać z wodą i zagęścić sos mieszając BURACZKI: na 3 łyżkach oleju zeszklić cebulę, wsypać 1/2 kg starte na grubszych oczkach tarki ugotowane buraczki, do smaku dać cukier, ocet winny, sól, pieprz i chwię podsmażać mieszając

W Mojej Kuchni Lubię
Gołąbki na okrągło z fetą. 170

być ich dużo. Cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć, ostudzić. Namoczoną w mleku bułkę, przełożyć na sito i wydusić nadmiar mleka. Mięsa zmielić razem z przesmażoną cebulą i bułką. Dodać jajko, śmietanę, przyprawy i dobrze wyrobić, najlepiej ręką. Proponuję używać jednorazowych rękawiczek chirurgicznych. Mięso rozłożyć na liściach kapusty w  kształcie  prostokąta, pozostawiając wolne brzegi kapusty. Na mięsie rozłożyć pokrojoną(...)upiec. Chutney pomidorowy. 1 puszka pomidorów pelati 1 duże jabłko winne 1 mała cebula 2 łyżki rodzynek po pół łyżeczki: imbir  świeży ,cynamon ,kumin 3 goździki 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka sosu chilli ,słodko-pikantnego pieprz ,cukier ,sól do smaku Pomidory i jabłko pokroić w dużą kostkę ,a cebulę posiekać. Wszystkie składniki wrzucić do rondla z grubym dnem

Kulinarny karnet Christophera
Rolada schabowa z pieczarkami i mięsem mielonym 202

maśle.  Pieczarki kroimy w drobne plasterki. Dodajemy do cebuli, wlewamy 1/2 szklanki wody i dusimy do miękkości. Mięso wieprzowe mielimy dodając bułkę namoczoną w mleku. Dodajemy odcedzone pieczarki, jajko, posiekaną natkę i przyprawiamy solą  i pieprzem.  Wszystko dokładnie mieszamy. PRZYGOTOWANIE Schab oczyszczamy z tłuszczu i włókien. Przecinamy wzdłuż, pozostawiając ok. 1 cm i rozkładamy  jak książkę(...)Pieczemy w piekarniku w temperaturze 220-230 stopni  około godzinę, często podlewając wodą, aby mięso się nie przypaliło. Mięso kroimy na plastry grubości ok. 1 cm. Podajemy z sosem - najlepiej pieczarkowym

Moje Kuchenne Rewelacje
Pierś z kurczaka w sezamie 299

względu na burzliwy okres z nauką.   Stąd dzisiejsza wersja to sposób na kotlety inaczej. Podaję je na różne sposoby: z frytkami i sałatką albo z ryżem i sosem słodko kwaśnym, z którym idealnie się komponują. Po prostu odkąd zrobiłam je pierwszy raz, weszły na stałe do mojego menu. Przepis pochodzi z Internetu, jednak nie pamiętam dokładnie źródła, gdyż robię(...)głosowanie". Składniki na 4 porcje: 1 filet z kurczaka (ok. 0.5 kg) ¼ szklanki mleka Sezam (moje opakowanie miało 300g, zużyłam ponad połowę opakowania ok. 200g) Mąką – ok. 100g 1 jajko Sól Pieprz olej Przygotowanie: Piersi z kurczaka podzielić wg uznania, ja zrobiłam 8 części. Do talerza wbić jajko, dodać mleko, posolić i popieprzyć do smaku, Wymieszać trzepaczką. Na drugim talerzu

Fabryka pomysłów
Indyk z owocami w galarecie 171

Żeby sprawdzić można nakłuć i sprawdzić soki – powinny być czyste. Zostawić do ostygnięcia. Pokroić na plastry grubości 0,5-0,8 cm. Ułożyć na platerach/ półmiskach. Dekorować plastrem jajka, kawałkiem ananasa, 1/8 brzoskwini, paskiem papryki, plasterkiem marechwki i korniszona; dodatkowo udekorować winogronem – jeśli mamy późnym latem nasze polskie ogrodowe, można dać całe, sprowadzane przekroić na pół(...)zburzy nam konstrukcję, nie mówiąc nawet o tym, że majonez będzie pływał w żelatynie). Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Podobne przepisy Roladki z wędzonego łososia Jesienny pieczony udziec indyka Sos tatarski prawdziwy Crostini z pate z watróbki z karmelizowaną gruszką... .yuzo_related_post img{width:180px !important; height:170px !important;} .yuzo_related_post .relatedthumb{line-height:16px;background: !important;color

Pociąg Do Kuchni
Smażony panierowany camembert 180

bułki tartej olej do smażenia Wykonanie: W jednym naczyniu roztrzepałam jajko, do drugiego wsypałam bułkę tartą. Ser (nie wolno obierać go przypadkiem ze skórki!) obtoczyłam kolejno w jajku, bułce, jajku, bułce. Najlepiej to robić przy pomocy dwóch widelców, nie dotykając palcami, wtedy panierka nie odpada. Położyłam na rozgrzany olej i usmażyłam z obu stron na złoty kolor. Podałam natychmiast, dopóki(...)doskonały dodatek do panierowanego camemberta :) Sałata lodowa z miodowym winegretem Składniki: kilka liści sałaty lodowej dojrzała gruszka około 20 dag ciemnych winogron trochę soku cytrynowego do skropienia gruszki na sos: łyżka soku z cytryny łyżka płynnego miodu 3 łyżki dobrej oliwy z oliwek sól pieprz Wykonanie: Sałatę i owoce umyłam, osuszyłam. Sałatę porwałam palcami na mniejsze kawałki. Gruszkę obrałam, usunęłam

Kuchenne zapiski Edyty
Grzyby leśne zapiekane w cieście francuskim. 166

wyjść dwie warstwy pieczarek i jedna grzybów leśnych. Oczywiście możecie proporcje odwrócić, jeśli macie ochotę, albo zastosować tylko grzyby leśne, jeśli akurat macie ich dużo po grzybobraniu. Czas na jajka ! Do miski rozbijamy 6 jaj, dodajemy 2 duże łyżki jogurtu naturalnego, pieprz, paprykę oraz sporo tymianku roztartego w dłoniach. Mieszamy wszystko dokładnie i na koniec ścieramy ok. 15 dkg sera(...)wyjęciu z piekarnika dajmy zapiekance chwilę odetchnąć. Po ok. 5 minutach możemy podawać ciasto pokrojone w trójkąty. Nam najlepiej smakuje podawane z białym sosem śmietanowo-serowym z dodatkiem imbiru. Sos jest bardzo prosty :) 200 ml słodkiej śmietanki 12% rozgrzewamy w rondelku, dodajemy startego żółtego sera, sporo imbiru w proszku i odrobinę pieprzu. Doprowadzamy do rozpuszczenia sera i zgęstnienia sosu :) Gotowe

vegetanie
Churros z masą migdałową 132

Churros, to pyszne hiszpańskie ciasteczka, z ciasta parzonego, smażone na głębokim tłuszczu. W wersji oryginalnej - podawane na śniadanie, z sosem czekoladowym. U mnie - churros z masą migdałową. Składniki na ciasto: - 410g mąki pszennej - 200g masła - 4 jaja - 500 ml wody - 1 płaska łyżeczka proszku - 2 łyżki cukru - szczypta soli - olej do smażenia     Składniki na masę migdałową: - 200g mielonych(...)rozpuści, dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Energicznie mieszać drewnianą łyżką do chwili, aż ciasto będzie gładkie i jednolite. Odstawić do ostudzenia. Gdy ostygnie dodawać, miksując, po jednym jajku. Gotowe ciasto przełożyć do worka cukierniczego z dużą tylką w kształcie gwiazdki. Ja smażyłam swoje ciastka we frytkownicy, ale można też w garnku. Na rozgrzany olej do temp. 180º

mojewypiekiinietylko
Belgijskie gofry drozdzowe-pyszne 194

domowego sol- spora szczypta 1 lyzeczka suchych drozdzy Wykonanie: Mleko razem z maslem podgrzac w garnuszku. Wszystkie skladniki umiescic w misie robota,dolac mleko i mieszac na I predkosci.Dodac jajka i mieszac kolejne kilka minut do uzyskania gladkiego ciasta, juz na II predkosci.Jesli lubicie bardzo slodkie gofry,dodajcie wiecej cukru.W orginalnym przepisie bylo 125 g cukru.Przykryc folia spozywcza i odstawic(...)kilka minut.Wieksza moc nie jest wskazana,ze wzgledu na obecnosc cukru gofry szybko nabieraja koloru. Po upieczeniu koniecznie odlozyc na kratke,do wystygniecia.Jak wystygna sa rewelacjnie chrupiace.Gofry podalam z sosem malinowym.Zycze smacznego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Placki z cukinii 171

pieniądze przygotować pyszny obiad. Polecam wszystkim, którzy cenią sobie bogactwo warzyw na talerzu. Składniki: 1 średniej wielkości cukinia 3-4 łyżki mąki pszennej 3-4 łyżki mąki razowej 2 jajka sól, pieprz olej rzepakowy do smażenia Sposób przyrządzenia: Cukinię obieramy i ścieramy na tarce (ja trę na dużych oczkach, ale można, jak ziemniaki do placków zetrzeć na małych). Jeśli cukinia(...)resztę składników i smażymy na oleju rzepakowym. Usmażone placki najlepiej wyłożyć na papierowe ręczniki, by pochłonęły nadmiar tłuszczu. Wskazówki: Placki z cukinii można podawać z cukrem, gęstą śmietaną czy sosem czosnkowym

upichcic
Pulpeciki miesne z fetą - Montignac 181

każdemu, kto się odchudza myślę że przypadną do gustu. Ale czy połączenie mięsa i fety może być dietetyczne? Tak, bo po pierwsze brak tam bułki, czy bułki tartej i jajka co w połączeniu z mięsem daje nam kaloryczny posiłek, a jeśli jeszcze je zjemy z ziemniakami, makaronem, czy ryżem to połączenie węglowodanów i tłuszczów powoduje ze nam się to wszystko(...)blogu przepisy związane z tą dietą będą się pojawiały częściej. Ale jeśli na diecie nie jesteście i o figurę dbać nie musicie to polecam zjeść pulpeciki z sosem pomidorowym i makaronem. A co... Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Pelnoziarniste nalesniki ze szpinakiem - Jedz szpinak na zdrowie! 186

zawsze lezakuja w mojej zamrazarce. Natomiast  ser zolty mozna znalezcw kazdej lodowce.I mamy juz produkty do dzisiejszego obiadu.Dzisiaj wytrawne nalesniki z maki pszennej pelnoziarnistej ze szpinakiem.Swietnie smakuja z sosem pomidorowym,ewentualnie z ketchupem. Zawarte w szpinaku bogactwo witamin,mineralow i przeciwutleniaczy stawia go na najwyzszych pozycjach w rankingach zdrowego i pozadanego w naszej diecie warzywa. Szpinak warzywny(Spinacia oleacera(...)traci zadnych wartosci odzywczych.Lepiej jednak kupowac go z upraw ekologicznych,gdyz lubi kumulowac pestycydy. Skladniki na 10 nalesnikow: 1 szklanka maki pszennej pelnoziarnistej 1 szklanka mleka i troche 1 jajko 1 lyzka oleju sol,szczypta cukru 1 lyzka masla ghee do smazenia  Wszystkie skladniki na ciasto  dokladnie wymieszac,by nie bylo grudek i odstawic

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
NADZIEWANY BAKŁAŻAN – DON’T STARVE – pieczony bakłażan z farszem grzybowo-warzywnym 174

kroimy w kostkę. Przekładamy je do miski z warzywami, dodajemy bułkę tartą. Wszystko dokładnie mieszamy, próbujemy i w razie potrzeby dodajemy więcej soli oraz pieprzu. Wbijamy jedno jajko i jeszcze raz mieszamy. Gotowy farsz wkładamy do wydrążonego bakłażana. Farsz dociskamy łyżką od góry aby wypełnić ewentualne luki. 6. PIECZENIE (40 min) Bakłażana należy piec w pozycji pionowej, dlatego wykorzystaliśmy(...)jest gotowy. Warto wbić też w niego widelec i sprawdzić, czy jest dostatecznie miękki. PODANIE Upieczony bakłażan dobrze smakuje w wersji solo, ale można też podać go z sosem czosnkowym lub jogutem greckim. Po konsumpcji regeneruje 3 punkty zdrowia, dodaje 37,5 punktów nasycenia oraz 5 punktów poczytalności. Gotowanie w grze trwa 40 sekund, a potrawa gnije po 15 dniach

Nerds Kitchen
Omlet z kozim serem i słonecznikiem na sałatce z nowalijek 180

dymki ze szczypiorem 1 pęczek rzodkiewki 1 pęczek koperku 3 łyżki jogurtu naturalnego kilka kropli soku z cytryny sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Omlet: 1. Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy jogurt naturalny i mąkę - miksujemy za pomocą miksera do połączenia składników. 2. Dodajemy ser kozi porwany na mniejsze kawałki i nasiona słonecznika. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem - dokładnie(...)dodajemy drobno posiekany szczypiorek, sok z cytryny - doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Wykładamy na talerze sałatkę z nowalijek, na nią kładziemy omleta złożonego na pół. Polewamy sosem koperkowym, posypujemy ziarnami słonecznika, dekorujemy plasterkiem koziego sera. Smacznego

W kuchni Katie
Keks wytrawny z żółtym serem, salami i oliwkami Calamata Jumbo 178

salami (może być szynka)  10 oliwek Calamata Jumbo z pestką 1 cebula (mała) 2 suszone pomidory 1/3 pęczku szczypiorku Wierzch: plastry salami do dekoracji żółty ser do posypania Jajka ubić mikserem - do puszystości. Mieszając - dodać oliwę i następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. (Konsystencja powinna być jednolita i gładka.) Gotowe ciasto wymieszać z przyprawami, posiekanym szczypiorkiem, suszonymi pomidorami(...)stopniach. (Piekąc w większej formie - odrobinę dłużej, babeczki - 25-30 minut.) Po upieczeniu odczekać kilka minut, aby lepiej się kroił. Można podawać w wersji solo lub z ulubionym sosem

Di gotuje
Podsumowanie akcji "Marchewkowy zawrót głowy" 164

kokosowym akcentem Ciasto marchewkowe Kotleciki marchewkowo – ryżowe Marchewka z groszkiem- dodatek do obiadu Gotowana młoda marchewka- dodatek do obiadu Zdrowe marchewkowe muffinki (bez cukru, glutenu, mleka) Kuleczki mięsne w sosie paprykowo-marchewkowym Ciasto marchewkowe z mleczną czekoladą i pistacjami Marchewkowy krem z kluskami lanymi Pasta na bazie kaszy jaglanej, marchewki i kokosowa Szybki torcik marchewkowy. słodki a zarazem kwaskowy poprostu(...)blog: Czerwień i błękit Marchew, pietruszka, seler, ziemniak. Ziołowe puree warzywne. autorka: Nashelly | blog: Ginger Breath Krem z marchwi i soczewicy. autorka: aannggeellaa89 | blog: mydishesandsweets MAKOWY MARCHEWKOWIEC - bez glutenu, jajek, mleka autorka: garnkofilia | blog: Garnkofilia Ciasto marchewkowo-orzechowe autorka: Ana_Pis | blog: Różowa Patera Ciasto marchwiowo - orzechowe inspirowane Wiosną Pięciu Przemian. autorka: Elżbieta Dz | blog: Dieta moja pasja Krem

Weekendy w domu i ogrodzie
Tarta z gruszkami w sosie jogurtowym 148

Tarta z gruszkami w sosie jogurtowym to pomysł na kruche ciasto z nadzieniem owocowym. Parę miesięcy temu pokazałam Wam przepis na tartę z jabłkami ( klik ), a dzisiaj zachęcam do przygotowania gruszkowej tarty. Idealna dla osób, które dbają o linię. Poniższa tarta z gruszkami najlepiej smakuje w dniu pieczenia.  Składniki na 1 dużą tartę: ciasto   250 g mąki pszennej(...)wanilią 50 ml przegotowanej i zimnej wody szczypta soli nadzienie 3 gruszki 1 mały jogurt naturalny (180 g) 100 g cukru pudru 1 łyżka mąki pszennej tortowej 2 jajka Na samym początku przygotować spód do ciasta, tzn. na czysty blat wsypać mąkę, cukier puder, cukier z wanilią,  uformować wgłębienie, wbić jajko, dodać posiekane masło. Za pomocą noża masło jeszcze

Ugotować
Rurki z kremem 159

szerokości 1,5 - 2 cm. Paski ciasta zawijamy na foremkach do rurek zaczynając od cienkiej strony. Wierzch rurek posmarować roztrzepanym jajkiem, a następnie każdą rurkę od strony posmarowanej jajkiem położyć na talerzu na którym jest wysypany cukier, żeby cukier  przykleił się do rurek. Rurki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w  temperaturze(...)Krem: Przygotować zasmażkę: Masło rozpuścić w garnku o grubym dnie, dodać mąkę i smażyć przez chwilę. Dolać mleko i energicznie mieszać dalej podgrzewając do momentu, aż znikną grudki a sos zgęstnieje. Zasmażkę ostudzić. Masło rozetrzeć z cukrem. Dalej ubijając dodawać po 1 łyżce zasmażki. Następnie dodać sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Rurki: Masę przełożyć do szprycy i nadziewać rurki

Mama Gotuje
Frittata a'la suflet z zielonym groszkiem 101

prezentuje i polecamy, abyście zrobili je w swoich domach. Zafundujmy sobie zatem słoneczną niedzielę w ten ponury dzień. Frittata a'la suflet z zielonym groszkiem (4 osoby) Składniki: 4 jajka 1 puszka zielonego groszku 4 łyżki otrębów bułka tarta masło tarty ser żółty gałka muszkatołowa, oregano, bazylia, sól, pieprz Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z odrobiną masła oraz przyprawami(...)zbyt dużo, aby masa nie opadła. Ser posypujemy delikatnie oregano. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do ok. 150-160 C na ok. 20 min. Podajemy z surówką i sosem jogurtowo-czosnkowym z kilkoma kroplami ostrego sosu chilli. Nasza propozycja na sałatkę: 3 dowolne rodzaje sałat, pomidory koktajlowe, papryczka chili, kukurydza, dymka, kiełki rzodkiewki, oliwa z oliwek, pieprz, ocet balsamiczny.  Sałaty

vegetanie
Schab z nieTYPOWĄ salsą i clafoutis z fetą 193

sól pieprz 0,5 kubka mąki 1 jajko 0,5 kubka śmietany 30% 0,5 kubka mleka 3,2% 1 op serka feta 250 g pomidorków koktajlowych oregano Przygotowanie: jajko, śmietanę oraz mleko ucieramy trzepaczką w miseczce, przesiewamy mąką, ciasto powinno mieć gęstszą konsystencję niż naleśnikowe fetę kruszymy, dodajemy do ciasta pomidorki koktajlowe myjemy, osuszamy, nakłuwamy wykałaczką, oliwę rozgrzewamy(...)wszystkie składniki salsy wrzucamy do miseczki, oprószamy posiekaną kolendrą, doprawiamy solą i pieprzem foremki z clafoutis wstawiamy do piekarnika na około 15 minut oliwę mieszamy z miodem, dosypujemy oregano, sosem zalewamy naszą salsę, odstawiamy aby wszystkie składniki mogły się "przegryźć" ze sobą na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy układamy kotlety, które smażymy z obu stron po około 3 minuty Serwujemy

Luźna Kuchnia
Makaron z sosem carbonara 209

Makaron z jajkiem. Zajadałam się nim, kiedy miałam kilka lat. Naturalną koleją rzeczy jest, że aby był bardziej treściwy dorzucić do niego należy jakąś wędlinę z lodówki, choć usłyszałam opinię, że to i tak danie wegetariańskie i kotlet by nie zaszkodził :) Dalej śmietana. Śmietany w oryginalnej carbonarze ponoć nie uświadczysz. Co innego w tej u mnie. No i ser oczywiście(...)nazwie należy wyrzucić i głowić się czym go zastąpić. Do makaronu warzywny dodatek, bo to dość zwarte, zapychające danie. Przepis w zasadzie umieszczam, by mieć podręczną ściągawkę proporcji składników sosie takich jakie najbardziej lubię. Składniki (dla 2 osób): makaron 2 żółtka 4 łyżki śmietany 18% 30g sera gran padano 5 plastrów wędzonego boczku sól i pieprz sałatka z pomidorów

W kuchni wieczorem
Sernik dyniowy 227

kolejne 2-3 minuty (zbierając masę ze ścianek). Dodać wanilię i puree z dyni i zmiksować do połączenia składników. Dodawać po jednym jajku, dobrze miksując masę po każdym dodaniu jajka. Delikatnie mieszając drewnianą łyżką dodać kwaśną śmietanę. 3. Piec w temperaturze 150 stopni około 70-80 min aż wierzch będzie ścięty i tylko środek powinien odrobinę się ruszać jak poruszymy(...)masło i cukier brązowy gotować około 20 minut na małym ogniu. Mieszać często drewnianą łyżką i BARDZO uważać przy próbowaniu, bo masa jest bardzo gorąca! Jak przestygnie, lekko ciepłym sosem polać sernik. Można również podać z ubitą śmietaną, orzechami….lub inną polewą. Smacznego Źródło: http://www.kingarthurflour.com/recipes/pumpkin-cheesecake-with-gingersnap-crust-recipe Post Sernik dyniowy pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Kanapka prosto z pieca 128

Sandwich with oven Składniki. Ciasto jak na cienką pizzę. 2 szklanki mąki pszennej 5 dag drożdży 0,5 szklanki mleka 1 łyżka oliwki 1 jajko 0,5 łyżeczki cukru 0,5 łyżeczki soli Nadzienie. 2 łyżki keczupu 20 dag szynki konserwowej w plastrach 10 dag sera mozzarella 1 łyżka natki pietruszki 1 łyżka czarnuszki do posypania Wykonanie. Drożdże rozpuścić(...)spodzie, Posmarować białkiem i posypać czarnuszką. Odstawić na 20 minut. Piec w temp.200 stopni, 40 minut. Po wyjęciu z pieca, odczekać 5 minut i można kroić. Dobrze smakuje z sosem chrzanowym lub z zieloną sałatą. Kanapka jest równie smaczna na zimno

Kulinarny karnet Christophera
Nie ma jak u mamy. Kuchnia polska. 243

aranżacje, autorka porywa nas w podróż nie tylko do kuchni ale również po całej Polsce. Uwielbiam takie połączenia. Tutaj zdjęcie starej etykiety Tyskiego dobrane do białej kiełbasy w sosie polskim, kilka stron dalej golonka zapiekana w piwie i ogromna kolejka do Supersamu, czy dziewczynka zbierająca jeżyny do chłodnika z owoców leśnych. Prawie każdy przepis jest opatrzony zdjęciem przywołującym historię potrawy(...)chłodnik z owoców lasu, zupa rybna pikantna) mięsa i ryby (np. medaliony cielęce z borówkami, kotlety schabowe zapiekane z winem) dania mączne z ziemniaków i z kasz (np. jajka zapiekane po wiejsku, babka ziemniaczana z gotowanych ziemniaków) dania z warzyw (np. surówka z ogórków wiosenna, marchewka glazurowana) słodkości, przetwory, nalewki (np. ciasto ze śliwkami, jałowcówka szlachecka) Czy warto? Na pewno

Brzuszki Łakomczuszki