głodna i mogłabym zjeść wszystko, co napotkam na swojej drodze. Z drugiej strony często jestem tak zmęczona, że nie mam już siły nic przygotować, zasypiam zanim ugotują mi się jajka na kanapkę. W takie dni idealnym rozwiazaniem wydaję się być np. kebab-szybki i sycący. Ale kto to słyszał żeby jeść takie rzeczy po godz.23?! Dziś chciałam się z Wami(...)Często Wam się to zdarza? Z chęcią poznam Wasze przepisy na szybkie kolacje :) Składniki na 2 porcje: 1 dojrzałe i miękkie awokado 80 g łososia (może byc tuńczyk) w sosie własnym z puszki 6-8 łyżek sosu Teriyaki np. YAMASA 2 szczypty ostrej papryki w proszku Rybę odsączamy, przekładamy do miszecki, zalewamy sosem Teriyaki i ostrożnie mieszamy. Odstawiamy na kilka
Zawsze głodna!ostatnim weekendzie mam mnóstwo grzybów. Przerabiam je na każdy możliwy sposób, a to zupa grzybowa, a to sos grzybowy do mięsa. Suszę, marynuję. Dzisia przyszedł czas na rewelacyjną tartę. Jeśli macie pod ręką trochę podgrzybków (bądź jakichkolwiek grzybów leśnych) koniecznie ją zróbcie. CIASTO: 250g mąki 125g masła 1 żółtko 2 szczypty soli 50 ml wody Jest to sprawdzony przeze(...)głowy. FARSZ: podgrzybki (ok 20 średniej wielkości) cebula 2 ząbki czosnku 3/4 szklanki białego wina 1/4 kostki masła (taaaaak! masło, masło i jeszcze raz masło!) 200g śmietanki 30% 3 jajka gałka muszkatołowa 1/2 natki pietruszki mała gałązka świeżego rozmarynu sól, pieprz Do mąki dodajemy zimne masło i siekamy. Dodajemy resztę składników, szybko zagniatamy ciasto. Gdy już będzie wyrobione zawijamy
Brzuszki Łakomczuszkiłyżki margaryny · 1 łyżka masła Przygotowanie krokietów zaczynamy od ciasta naleśnikowego: łączymy mąkę, mleko i oliwę. Do tego dorzucamy jajko, dodajemy szczyptę proszku do pieczenia i soli. Wszystkie składniki miksujemy. Jeśli ciasto wyjdzie zbyt gęste można dodać nieco wody lub mleka. Masa powinna mieć płynną konsystencje i swobodnie się rozlewać. Kiedy mamy(...)potem brzegi do środka. Spinamy przy pomocy wykałaczek. Tak przygotowane krokiety obtaczamy w mleku i bułce tartej. Ponownie podsmażamy na złoty kolor. Powstałe krokiety najlepiej smakują na ciepło z sosem pieczarkowym lub czosnkowym. Smacznego
Kolizje Smakówtalerzyk. Pozostały ze smażenia tłuszcz zostawić na patelni - będzie nam potrzebny. Pomidory pokroić w półksiężyce, koperek umyć. Odłożyć na talerzyk. Zmielone mięso przełożyć do miski, dodać ugotowany ryż, jajko, startą na tarce cebulę oraz pozostałe przyprawy (pieprz, sól, majeranek, czosnek, lubczyk). Dokładnie wszystko wymieszać, najlepiej ręką. Gołąbki z młodej kapusty zawijam zawsze w dwa liście (mniejszy do środka(...)wszystkich składników. Całość zalać przegotowaną, gorącą wodą i przykryć liśćmi. Gotować około 1 godziny. Po tym czasie dodać ketchup, następnie gotować jeszcze 1/2 do 1 godziny. Sos można zaciągnąć śmietaną (ja wolę ten naturalny). Gołąbki można jeść same lub z młodymi ziemniakami. Smacznego
Garniec Magaliekucharze robili oddzielne posiłki dla wegetarian i wegan, i to nie jakieś ugotowane warzywka z torebki, owszem, dania na bazie warzyw, ale bardzo ciekawe i smaczne, np. fasola w sosie pomidorowym z makaronem pełnoziarnistym, grillowane bataty, były też jakieś sojowe kotlety. Osoba z nietolerancją laktozy zawsze dostawała to samo co inni, ale oczywiście w wersji lakto-free. Gdy danego dnia(...)najczęściej można było spróbować tradycyjnych słodyczy. Będę nieskromna, ale wszystkim najbardziej smakowała polska kolacja, na którą przygotowaliśmy żurek, głowne danie: ziemniaki młode, kotlet z kurczaka, mizera (w wersji wege jajko sadzone, w wersji wegan kiełbaska z tofu) i naleśniki z serem. Na prezentacji tańczyliśmy poloneza z osobami z innych krajów (i jak na pierwszy raz poszło im super! :)), mieliśmy sękacz
breakfast of dreamsczarnego pieprzu szczypta soli Do obtoczenia: około 3/4 szklanki mąki pszennej Inne: olej do smażenia Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę kukurydzianą i ziemniaczaną. Mieszamy. Następnie wbijamy 2 całe jajka i jedno białko, mieszamy. Dodajemy sól, pieprz i bazylię. Świeże listki mięty siekamy drobno i dodajemy do panierki. Na koniec dodajemy mleko. Wszystko razem mieszamy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji(...)przykrywać kurczaków w całości. Usmażone kurczaczki odsączamy z nadmiaru tłuszczu i podajemy z ulubionymi dodatkami, np. ziemniak/frytki i dowolna surówka. Można je również podać samodzielnie z dodatkiem ulubionego sosu. Smacznego Przepis bierze udział w konkursie: link do strony książki: https://sklep.egmont.pl/ksiazki/kuchnia/p,jakubiak-lokalnie,10893.html
Słodkie okruszkimięsa. Kurczaka umieszczamy w lodówce na minimum 30 minut (można je pozostawić na kilka godzin lub nawet całą noc). Przygotowujemy ciasto: Do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy mleko, wbijamy jajka i doprawiamy niewielka ilością soli, pieprzu i chili. Całość mieszamy za pomocą miksera przez dłuższą chwilę, tak aby ciasto zdążyło się napowietrzyć. Powinno mieć konsystencje gęstej śmietany. Wyjmujemy kurczaka(...)dociskać do kurczaka. Stripsy smażymy na średnim ogniu, w głębokim oleju na złoty kolor (przez ok. 4-5 minut z każdej ze stron). Podajemy z frytkami i dowolnymi sosami np. czosnkowym oraz barbecue. Moje posty
Słodka Stronagodzinę, a następnie jeszcze pół godziny bez przykrycia. Po nastawieniu królika przeszedłem do przygotowania klusek śląskich. Ugotowałem kilogram obranych ziemniaków i jeszcze ciepłe przecisnąłem je przez prasę. Dodałem 2 jajka i 150 gram mąki ziemniaczanej i wyrobiłem z nich gładkie ciasto. Ciasto podzieliłem na 4 części, z których uformowałem rękoma podłużne wałki o średnicy około 3 cm. Wałki te pokroiłem(...)nadmiaru wody. Kluski wyłożyłem na talerze, obok nich ułożyłem cząstki królika, a następnie na kluskach ułożyłem warzywa, z którymi dusił się królik, całość obficie podlewając powstałym z duszenia królika sosem. Danie udekorowałem kilkoma listkami tymianku
Wyprawy kulinarnezestaw garnków ma grube dno, które przydaje się przy przygotowywaniu różnych dań dobrze rozprowadzając ciepło. Z przygotowaniem karmelu nie było żadnych problemów, nic się nie przypalało i przywierało, a sos karmelowy wyszedł absolutnie przepyszny! KONKURS!!!!! Pamiętacie, że trwa konkurs i możecie wziąć w nim udział!? Jeśli wejdziecie na FB Tefal znajdziecie tam już dwa albumy ze zdjęciami(...)Pamiętajcie liczą się zarówno Wasze "lajki", jak i propozycje dań w komentarzach pod zdjęciami! Składniki na semifreddo: 400 ml śmietanki, 75 g cukru pudru, 3 łyżki likieru Baileys, 2 jajka, szczypta soli, ok. 150 g ciasteczek korzennych, migdały w cynamonowo - cukrowej skorupce Do misy robota* wbić żółtka, dodać połowę cukru i ubić do puszystej, jasno żółtej masy. Ubitą zawartość przełożyć
Plate of JoyMożna również dodawać je do jogurtu, musli, sałatek, warzyw czy dań z ryżu. Ze względu na ich zdolność do wchłaniania wody i tłuszczu, mogą być stosowane do zagęszczania sosów i zup. Dodawanie nasion chia do różnych produktów znacznie zwiększy ich wartość odżywczą. Zalecane spożycie to 20 g (około 1,5 łyżki stołowej) nasion chia, dwa razy dziennie. Po połączeniu(...)zaraz po otrębach pszennych (42 g/100 g), najcenniejszym źródłem błonnika. http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/szalwia-hiszpanska-nasiona-chia-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze_36493.html pokrywają prawie 100 proc. dziennego zapotrzebowania na błonnik. http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/szalwia-hiszpanska-nasiona-chia-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze_36493.html Składniki: 1 lub 2 sztuki jajek (w zależności od wielkości apetytu) 1-2 łyżki mąki ( na każde jajko 1 łyżka ) 2-3 łyżki mleka 1 łyżka nasion chia pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli masło
potrawyregionalneDodatkowo olej do smażenia. WYKONANIE Przygotowanie ciasta: Masło, wodę i sól zagotowujemy dodajemy 1 1/4 szklanki mąki i dobrze mieszamy. Masę odstawiamy do wystudzenia. Następnie dodajemy jajka i resztę mąki. Dobrze wyrabiamy ciasto. Zawijamy w folię i odstawiamy na 30 min. w chłodne miejsce. Przygotowanie farszu: Cebulkę lekko podduszamy na łyżce oleju. Ostudzoną dodajemy do połączonych mięs(...)rozgrzanym oleju. Kilka minut z jednej i drugiej strony, do zarumienienia. Odsączamy na ręczniku papierowym. Z gorących Czebureków po przekrojeniu, wypływa smaczny rosołek. Pierożki możemy podawać z sosem czosnkowym lub z dowolnym, który lubimy. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewypodsypywania, 1 jajko, sól, pieprz, olej, 1 cebula. Przygotowanie: Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie, ostudzić. Przecisnąć przez praskę. Spróbować ziemniaki na słoność. Jeżeli jest potrzeba dosolić i popieprzyć. Dodać jajko i całą szklankę mąki. Wyrobić ciasto, dosypując mąkę do momentu aż ciasto nie będzie zbyt mocno się kleiło (po to napisałam 1 i 1/2 szklanki mąki, ponieważ często(...)cebulę pokrojoną w kostkę. Kopytka wyciągać łyżką cedzakową. Dodać do nich cebulę z tłuszczem i delikatnie zamieszać. Posmarowane tłuszczem nie będą się sklejać. Jeżeli kopytka będą podawane z sosem, nie ma potrzeby dodawać do nich podsmażonej cebuli. Smacznego
W kuchni u Monikipieczarek pęczek koperku 3 łyżki śmietany 3 szklanki bulionu dodatkowo młode ziemniaki koperek do posypania Przygotowanie: W garnuszku zagotować bulion. Zmielone mięso włożyć do miski, dodać jajko, namoczoną bułkę. Cebulę obrać, pokroić drobno w kosteczkę, lekko posolić i zeszklić na patelni. Połowę przestudzonej cebulki dodać do mięsa. Wszystko doprawić i dokładnie wymieszać. Z tak przygotowanej(...)miękkości. Pod koniec duszenia, wsypać pozostałą cebulę. Pieczarki przełożyć do garnuszka z pulpetami i razem gotować. W międzyczasie posiekać koperek i połączyć go ze śmietaną i odrobiną soli. Zaprawić sos (jeżeli nie będzie gęsty to należy rozrobić 3 łyżki mąki z zimną wodą i delikatnie wlać do sosu, ciągle mieszając). Doprawić do smaku. Ziemniaki obrać, umyć i ugotować. Nie tłuc
ChilliJemygęsiej wątróbki z burakami i estragonem. Terrina z królika, delikatny pasztet z wątróbki gęsiej, marynowane buraczki, świeżo tarty chrzan... idealnie zrównoważone smaki. Kremowa zupa z białych szparagów, jajko, pastrami z kaczki i trufla. To klasyczna zupa szparagowa, z pierwszą letnią truflą i żółtko 64 stopnie, pastrami z kaczki – kaczka marynowana w zalewie z soli i cukru, lekko wędzona(...)kolendra i pieprz tasmański - polędwica gotowana w niskiej temperaturze, dzięki czemu zachowuje soczystość, jest bardzo delikatna. Do niej tagliatelle z zielonych surowych szparagów, puree z marchewki z imbirem i sos z pieprzu tasmańskiego, pesto z lubczyku, ziemia z pumpernikla oraz biała marchewka. Dodatki świetnie zbudowały smak dania i współgrały z „mlecznym” smakiem cielęciny, „podkręcając” ją. Panna cotta z rabarbarem, galaretka
królestwo garówinfekcje górnych dróg oddechowych, ma działanie grzybo- i bakteriobójcze, zwalcza pasożyty i usprawnia pracę jelit. Najlepiej jeść czosnek na surowo. Jak to zrobić? Np. w sosie czosnkowym lub sosie do surówki czy sałatki. Pamiętajmy, aby wybierać polski, nie chiński, śnieżnobiały. Brokuły – prawdziwa bomba witaminowa. To warzywo wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Najlepiej spożywać półsurowe, np. jako dodatek do obiadu. Przy zakupie(...)zawierają prawie wszystkie witaminy i pierwiastki niezbędne człowiekowi do prawidłowego funkcjonowania, są źródłem łatwo przyswajalnego białka (zawierają wszystkie aminokwasy) i luteinę, która poprawia wzrok (najwięcej tego składnika jest w jajkach ugotowanych na miękko). Oczywiście, ten superprodukt ma pochodzić od kur wiejskich, z chowu nieklatkowego. Kasza jaglana – zawiera całe bogactwo witamin i pierwiastków, ale nie zawiera uczulającego glutenu. Jest zasadotwórcza
Qlinarnie i Qlinarnie