sosem z czerwonego wina . Tym razem przygotowałam je w wersji wytrawnej z cukinią i kozim serem. Jest to kolejny pomysł na wykorzystanie fig, na które sezon niestety już się kończy. Zapiekanka nie jest skomplikowana i stanowi bardzo smaczny dodatek do obiadu. Składniki: 1 większa cukinia 2 figi 120 g koziego sera 100 g śmietanki 30% 1 jajko oliwa z oliwek
Oryginalny smakmięso, jajka, przyprawy (sól, pieprz, zioła). Wymieszaj dokładnie farsz. Następnie z kapusty usuń głąb i włóż kapustę do garnka z gorącą wodą ( gotuj ok 5 min). Zewnętrzne liście ułóż na dno garnka, w którym będą się gotowały gołębie. Ostrożnie oddzielaj liście i wypełniaj je farszem od wewnętrznej strony. Układaj jest bardzo ściśle jeden obok drugiego. Zalej całość sosem i gotuj
Niezły Młyneklekturze iluś dziesiątek stron nadal nie byłam mądrzejsza. Bo jak tu nie popaść w konsternację, kiedy jedni zalecają śmietanę, drudzy stanowczo się temu sprzeciwiają, kolejni podsmażają cebulę do sosu, a jeszcze inni dodają wina, czego pozostali całkiem zabraniają! I wszyscy upierają się, że właśnie ich przepis to ten tradycyjny! Najbardziej znana historia (a tych też jest kilka!) carbonary mówi(...)górnicy: danie podobno powstało z połączenia produktów, które każdy górnik mógł zabrać ze sobą, żeby podczas pracy pod ziemią ugotować sobie z nich coś ciepłego i kalorycznego, a więc jajka, suszone mięso i makaron. Reasumując, zrobiłam w końcu carbonarę, ale taką, która według mnie
Kuchnia Prezydentowejpiekielne jajka, które z wdzięcznością i spokojem można wymienić na dowolną soczewicę. Autorka w oryginalnym przepisie użyła pomidorów z puszki, ja osobiście jednak nie mogę się do nich przekonać i zdecydowanie wolę te świeże, zwłaszcza teraz, kiedy są najsmaczniejsze. Trzeba tylko chwilę poczekać, aż woda z pomidorów nieco odparuje, choć może warto odrobinę jej zostawić – powstanie wówczas aromatyczny sos
Roślinna - blog wegańskisosem jogurtowym jest też świetną zimną przystawką. Dzięki kapuście włoskiej, którą klops jest owinięty, danie prezentuje się na stole bardzo apetycznie. Składniki: 6 liści kapusty włoskiem obgotowanych w posolonej wodzie Farsz: 1 średni kalafior 1 cebula drobno posiekana 1 łyżka masła 1 sucha bułka – namoczona i odciśnięta 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 jajko sól
Trzeci talerzsosem czosnkowym. Składniki 1 podwójny filet z kurczaka 40 dag pieczarek 5-10 dag sera żółtego 1 jajo mąka ziemniaczana można dołożyć drobno pokrojoną pietruszkę lub pora sól, pieprz, vegeta, delikat czerwony do mięs Sposób Filety pokroić na małe kawałeczki, wrzucić do miski, dodać żółty ser potarty na tarce o dużych oczkach, surowe pieczarki pokrojone w kostkę, jajko
Kuchenne aromatymięs, sosów czy warzyw. Oczywiście można je również po prostu wyjadać łyżeczką :) Nam bardzo posmakowało nam modne na zachodzie połączenie masła orzechowego i dżemu - zrobiłyśmy z córcią z takim nadzieniem pyszne tosty francuskie oraz muffinki. W wersji wytrawnej zrobiłam m.in Kotlety drobiowe z chrzanem i masłem orzechowym. Tosty francuskie z masłem orzechowym i dżemem 4 kromki pieczywa 1 jajko
Kto ugości moich gości?trzy jajka, przyprawy i zioła. Uzyskaną, gładką masę przekładamy do żaroodpornego naczynia nasmarowanego masłem i posypanego bułką tartą- warstwa ziemniaków następnie warstwa sera. Ostatnią warstwę ziemniaków posypujemy resztką sera i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180*C i pieczemy aż góra się zrumieni (20 minut do pół godziny). Zapiekankę można jeść na gorąco, z dodatkiem surówki a nawet sosu
les mirabellesPieprz Jajka gotujemy na twardo w delikatnie osolonej wodzie. Obieramy i kroimy na pół. Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w kosteczkę. Smażymy na rozgrzanej patelni. Na osobnej patelni rumienimy dwie łyżki mąki pszennej i dolewamy bulion. Ważne jest aby energicznie mieszać żeby nie powstały grudki. Dodajemy musztardę i przyprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy około 2 minut ciągle mieszając. Sos łączymy
VioletoweKucharzeniekosteczkę jajka oraz drobny groszek, wcześniej dobrze przepłukany z zalewy. Przyprawiamy pieprzem i ostrą papryką. Farsz gotowy :) Na każdego naleśnika nakładamy farsz i ścieramy na tarce wędzoną goudę. Zawijamy każdy naleśnik i zapiekamy na suchej patelni do momentu, kiedy będą gorące i ser w środku roztopi się. Tak powtarzamy czynność z każdym naleśnikiem. Do naleśników my podajemy biały sos
vegetanieśmietanę, jajko i wymieszać całość. Jeśli trzeba, doprawić do smaku solą i pieprzem. Masę przełożyć na podpieczony spód, wyrównać. Można udekorować z wierzchu kilkoma kurkami. Wstawić do piekarnika na kolejne 15-20 minut. Tarta jest gotowa kiedy masa się zetnie i zacznie leciutko rumienić. Pyszna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Idealna na piknik. Można podawać z sosem grzybowym
KUCHARNIAsosem, np. pieczarkowym są jeszcze smaczniejsze. Kasza jaglana to bardzo wartościowe źródło witamin i mikroelementów. Przepis zalegał w zeszycie od dawna, aż w końcu się zdecydowałam. Postanowiłam wprowadzać ją do swojej kuchni również w wersji na słono, nie tylko na słodkie śniadania i jak widać w ostatnich wpisach, udaje mi się to. :-) 100g suchej kaszy jaglanej 2 jajka (+ czasami potrzeba
Szefowa kuchniDodajemy jajka i mąkę i wyrabiamy jednolite ciasto. Doprawiamy do smaku solą (uwaga cukinia już jest słona!) i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Mokrą łyżką wykładamy na wrzątek porcje ciasta. Mieszamy delikatnie, aby nie przykleiły się do dna. Wyciągamy 2-3 minuty po wypłynięciu. Kluseczki świetnie smakują polane oliwa z oliwy, roztopionym masłem lub sosem
Pyry na Gazsosów oraz piekę ciasteczka. Poniżej przepis na ciastka jabłkowo-marchewkowe . SKŁADNIKI 1-2 szklanki pulpy z sokowirówki 8 łyżek płatków owsianych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1-2 łyżki miodu lub innego syropu kilka kropli aromatu do ciast (użyłam 1 łyżeczkę kokosowego syropu barmańskiego) 2 łyżki wiórków kokosowych ok. 8 łyżek mleka lub soku owocowego 1 jajko 4 łyżki oleju
Zofiana