sos do jajek - 5296 przepisów (strona:221/354)

Naleśniki bananowe 184

Przygotowanie: Banany razem z całymi jajkami zblendować. Dodać mąkę i proszek do pieczenia . Smażyć na małym ogniu na patelni delikatnie natłuszczonej olejem (najlepiej wrzucić na patelnię kilka kropel i rozsmarować silikonowym pędzelkiem). Śmietanę zmiksować z cukrem pudrem . Naleśniki podawać z bitą śmietaną i pokrojonym bananem. Oczywiście można dodać więcej ulubionych dodatków! My polaliśmy je sosem czekoladowym Smacznego! Post Naleśniki bananowe

Za drzwiami kuchni
Kopytka 217

pszenną i ziemniaczaną, wbijamy dwa jajka, dodajemy sól i zagniatamy ciasto. Powinno być plastyczne i odchodzić od dłoni. W razie potrzeby podsypujemy ciasto mąką. Formujemy wałek, lekko spłaszczamy i na ukos kroimy kopytka. Gotujemy w osolonym wrzątku przez ok. 3 minuty od momentu wypłynięcia kopytek na powierzchnię wody. Podajemy na ciepło, np. z dowolnym sosem lub z podsmażoną na maśle

KasiekGotuje
Wegetariański kulebiak z brokułami i zielonym groszkiem. 189

szklanka tartego żółtego sera 1 jajko gałka muszkatołowa, pieprz, lubczyk, tymianek Zaczynamy od ugotowania na krucho w lekko osolonej wodzie brokuła razem z zielonym groszkiem. W tym czasie pieczarki kroimy w półplasterki, a kalarepę w słupki typu zapałka. Włączamy piekarnik, aby nagrzał się do 200 C. Kiedy piekarnik nagrzewa się mamy czas na przygotowanie sosu. Do rondla wlewamy

vegetanie
Kotlety mielone z pieczarkami. 212

wsypać do miski, dodać całe jajko i wyrobić na jednolitą masę. Jeśli nasza masa jest zbyt rzadka możemy wsypać trochę bułki tartej. Uformować 6 kotletów, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym wcześniej tłuszczu. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Zaraz po usmażeniu podajemy na stół, aby nie ostygły. Możemy je polać sosem pieczarkowym. Są pyszne ! Dzisiaj zrobiłem

Przepisy i porady kulinarne
Kopytka 187

Ziemniaki przełożyć do miski, wbić jajko, dodać mąkę i szczyptę soli, dokładnie wymieszać. Wyrobić, aż ciasto będzie gładkie i jednolite. Następnie stolnicę oprószyć mąką i z ciasta ziemniaczanego uformować ruloniki Górę ruloników delikatnie spłaszczyć i pokroić na kawałeczki (poduszeczki). Gotować w osolonej wodzie, od momentu wypłynięcia kopytek przez około 2-3 minuty. Podawać z sosem np. pieczarkowym bądź na słodko

Krakowskie smaki Ani
Pasztet drobiowy z żurawiną, czyli co zrobić z warzywami i ćwiartką kurczaka z zupy 417

głowie dodanie jakiegoś pikantnego sosu: worcestershire, BBQ, sojowego? Co jakiś czas fiksuję się na testowaniu różnych wersji jednego rodzaju dania. Coś czuję, że nadszedł czas na pasztety :) Składniki: 2 ugotowane ćwiartki kurczaka (0,5kg) 1/2 dużej ugotowanej marchewki 1 ugotowana pietruszka 1/4 ugotowanego selera szklanka ugotowanej czerwonej ciecierzycy (100g) 50g bułki tartej 2 jajka szklanka suszonej żurawiny 1 ziarnko ziela

W kuchni wieczorem
Ryż smażony z grzybami shiitake 185

porcje: 2 jajka 3 łyżki oleju roślinnego 10 dag suszonych grzybów shiitake 8 dymek, cienko pokrojonych w plasterki 1 ząbek czosnku, rozgnieciony lub posiekany  pół zielonej, czerwonej lub żółtej papryki drobno posiekanej 2-3 łyżki masła 1 szklanka ugotowanego ryżu długoziarnistego 1 łyżka sherry lub półsłodkiego białego wina 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 1-2 łyżki świeżo posikanej kolendry

Apetyczna babeczka
Akcja kulinarna "Włoskie smaki" - Podsumowanie 272

Uova tonnate czyli jajka nadziewane tuńczykiem po włosku -  Beatrice Gallerani z bloga I dare you to cook it! Sałatki: Caprese z małych kolorowych pomidorków - przepis z bloga Zapach apetytu Obiadowa sałatka z łososiem w roli głównej - Gabriela Skrzyńska z bloga Peanutbuttermonster Panzanella - Mirabelka z bloga Mirabelkowy blog Sałatka z figami, boczkiem i sosem z gorgonzoli - Zuzia

Chilli Czosnek i Oliwa
Gołąbki 343

cebulę wraz z tłuszczem, 2 jajka i odrobinę pieprzu. Bardzo dobrze wymieszać. Przygotowanym farszem nadziewać liście kapusty formując gołąbki. Układać ciasno, warstwami w dużym garnku. Dno garnka wyścielić wcześniej pozostałymi liśćmi kapusty. Ułożone gołąbki również przykryć liśćmi.Następnie zalać gołąbki bulionem, doprowadzić do wrzenia. Dusić pod przykryciem, na małym ogniu przez godzinę. Podawać polane sosem pomidorowym

Praktyczna pl
Pudding z chałki 261

namoczonych, lekko odsączonych rodzynek. Jajka, śmietankę, mleko zmiksować, dodając 2 łyżki cukru i cynamon.  Masę wylać na ułożone w formie kromki chałki, lekko docisnąć, żeby masa wypełniła wszystkie przestrzenie. Wierzch posypać łyżką cukru. Pudding piec 20 minut w 170 stopniach C. Upieczony pudding wyjąć ostrożnie z formy. Kroić poprzecznie. Podawać samodzielnie lub z sosem angielskim, ewentualnie bitą śmietaną

kolorowotorcikowo
Nadziewany kalafior 206

dodać jajka, podduszoną cebulkę,         namoczoną w  wodzie bułkę i wyrobić farsz. Kalafior wyjąc z wody. Położyć na talarzu do góry dołem.  Nadziewać farszem dokładnie w każdą szczelinę. Owinąć  w folię aluminiową i  piec w piekarniku 180 stopni, przez około pół godziny. Tak przygotowane danie mozŻna polać tratĄ bułką lub dowolnym sosem

W kuchennym oknie Ewy
Szybka mundialowa przekąska: Krewetki w panierce 519

oregano). Krewetki maczamy w jajku a następnie obtaczamy w naszej panierce. Żeby ułatwić sobie życie, krewetki i panierkę włożyłam do zamykanego pojemniczka i potrząsałam przez chwilę - krewetki pokryły się panierką idealnie :) 3. Krewetki smażymy partiami 3 minuty (nie wolno przesadzić bo będą gumowe), odsączamy na ręczniku papierowym i podajemy z ketchupem lub ulubionymi sosami (u mnie sos tatarski). Smacznego

My Culinary Art
Brak tytułu 249

ŚWIEŻE jaja, NIE substytuty jajek w proszku. Literki Wielickie produkowane są nowoczesną metodą tłoczenia przy użyciu wysokiego ciśnienia, z najwyższej jakości kaszki makaronowej i semoliny  oraz ze świeżych jaj. Dzięki temu makaron nawet po bardzo długim czasie gotowania zachowuje swój kształt , jednocześnie przyrasta prawie 400%. Opakowanie: 250g Producent poleca użycie makaronu do: - zup - sosów - potraw mięsnych. Ja polecam również

kolorowotorcikowo
Sałatka z zielonej soczewicy 319

szczypiorku - 3 jajka ( w przepisie jajek nie było , ja dodałam ) - pieprz i sól Umyte ziarna soczewicy ugotowac , odcedzic, wystudzic.Jajka ugotowac, obrac ze skorupek. Jabłko obrac i pokroic w kostkę , a ogórki w cienkie słupki. Cebule i czosnek posiekac. Soczewicę wymieszac z rozdrobnionymi składnikami i połową zieleniny. Doprawic solą , pieprzem. Posypac natką i szczypiorkiem . Dodac sos tatarski , wymieszac i jeśc :) Najlepiej

Słodkości i nie tylko
Naleśniki z pomarańczami 180

solą i cukrem, dodajemy jajko i mleko. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji, gdy ciasto będzie za gęste dolewamy więcej mleka. Pomarańcz kroimy w plasterki,  ja użyłem tylko 4 plasterki, a z reszty pomarańczy wycisnąłem sok na patelnie dosypałem łyżkę cukru, gdy  powstał syrop dodałem plasterki owoców . Naleśniki składamy i polewamy je sosem dodajemy plasterki pomarańczy

cookpl