kotletów mielonych), pieprz. Przygotowanie: Mięso wymieszać z jajkiem, pokrojoną w kostkę cebulą, bułką tartą, mlekiem i przyprawami. Zagotować bulion. Z mięsa formować pulpety (w trakcie dłonie najlepiej delikatnie oprószać mąką). Pulpety wrzucać do bulionu. Gotować 25-30minut. Po tym czasie wrzucić serki topione, wymieszać tak by się roztopiły. Spróbować sos, w razie potrzeby doprawić. Dodać zawiesinę zrobioną z mąki
W kuchni u Monikipodgrzać w garnuszku lub w kuchence mikrofalowej. Zamiast sosu można użyć kilku kostek rozpuszczonej w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej gorzkiej (lub ewentualnie w wersji niewegańskiej mlecznej) czekolady. Szukasz innych pomysłów na owsiankę, koniecznie spróbuj: #po kliknięciu w link w nowej karcie automatycznie otworzy się przepis :) owsianka z cukinią i jajkiem sadzonym nocna owsianka z malinami, migdałami i białą
tost z dżememosuszyć, oczyścić i drobno pokroić (posiekać). Dodać oliwę, sos i przyprawić do smaku pieprzem i solą. Dokładnie wymieszać (dłonią, a nie łyżką), uformować z mięsa lekko spłaszczoną kulę. Cebulę i ogórki drobniutko pokroić, ułożyć przy kuli z mięsa. Żółtko proponuję podać na małym talerzyku (nie każdy lubi tatar z surowym żółtkiem). Jajko przed wyjęciem żółtka sparzyć gorącą wodą. Porcja
Kuchcik gotujekopytek i innych standardowych dodatków do sosów mięsnych. A jeśli jeszcze przyrządzone zostaną z mąki razowej lub np trzy ziarna - to już w ogóle pełnia zdrowia ;) Składniki w proporcjach "naocznych" (na obiad do syta dla 2-3 osób): 6-7 czubatych łyżek mąki pełnoziarnistej 3 łyżki mąki pszennej 2 jajka 100 ml wody 1/2 łyżeczki soli kilka kropli oleju
Kuchnia po mojemuwodzie z dodatkiem odrobiny vegety. Ser żółty, jajka, obraną cebulę i ugotowane mięso z kurczaka pokroić w kostkę. Umytą i osuszoną zieloną pietruszkę drobno posiekać. Przygotowane składniki wymieszać. Majonez z jogurtem wymieszać w proporcji 1:1, dodać przeciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku, sól i pieprz, wszystko razem dobrze wymieszać. Sos majonezowy dodać do pokrojonych składników sałatki, wymieszać. Sałatkę
In my kitchenBłyskawiczny sos chrzanowy z dodatkiem jabłka, to propozycja której nie może zabraknąć na stole wielkanocnym. Jest smaczny a do tego banalny w przygotowaniu, wystarczy wszystkie składniki posiekać a potem wymieszać. Polecam do wypróbowania. składniki na 2 porcje 3 łyżki tartego chrzanu ze słoiczka 2 jajka ugotowane na twardo jabłko szklanka śmietany 18 % szczypta soli szczypta cukru przepis Ugotowane jajka
Smakowite Daniapieprzem. Smażyć 3 minuty na oleju. Ugotowane jajka pokroić w kostkę, dodać przestudzone krewetki i odrobinę majonezu, tylko tyle aby masa delikatnie się połączyła. Avocado zmiksować z serkiem i majonezem. Na każde ciastko nałożyć liść sałaty (aby nie zrobiły się mokre od masy), następnie nałożyć masę krewetkową, a na wierzch sos z avocado
Jadło i czytadłosparzoną pszenicę i dokładnie mieszamy. Dodajemy jajka i mieszamy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy. Dodajemy majonez, mieszamy i doprawiamy do smaku. Odstawiamy na czas przygotowania ciasta. Składniki na ciasto: -ok. 2,5 szklanki mąki -szklanka ciepłej wody -2 dkg drożdży -1/2 łyżeczki cukru -szczypta soli -2 łyżki oleju -sos pomidorowy Drożdże ucieramy z cukrem, dodajemy
Maminek kulinarnyśrednich oczkach. Do zmielonego mięsa dodać jajko, startą marchew,przyprawę do mięs,majeranek, doprawić do smaku solą i pieprzem i dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Uformować 5-6 kotlecików, obtoczyć w bułce tartej, smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podawać gorące do ziemniaków, można polać sosem. Kotleciki te mają lekko pomarańczowy kolor
Przepisy i porady kulinarnewiejskiego 50g mąki orkiszowej (może być inna) 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia sól + dowolne dodatki Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Rozgrzewamy patelnię, smarujemy olejem i smażymy na niej placuszki po kilka minut z każdej strony (podczas smażenia, patelnię przykrywamy pokrywką). Gotowe przekładamy na talerz i podajemy np. z sosem wiśniowym , kremem orzechowym lub posmarowane masłem
Kuchenny Skrawek Niebamalakserem, bądź po prostu zmiksować. Do sera wbijamy jajko i żółtko - miksujemy, następnie dodajemy cukier i mąkę i zagniatamy. Ciasto powinno być lepkie. Na obsypany mąka blat wyjmujemy ciasto, rolujemy, lekko spłaszczamy, a następnie odkrajamy niewielkie kawałki. Leniwe wrzucamy do lekko osolonego wrzątku i gotujemy do momentu wypłynięcia. Podajemy z ulubionym sosem owocowym , masłem, albo bułką tartą i cukrem. Smacznego
Słodkie Przyjemnościwpadła na takie połączanie ryby, ale sos słodko-kwaśny idealnie pasuje. Od paru lat ta ryba gości na naszym świątecznym stole. Potrawa dobra nawet na sylwestrową noc. Składniki : 1 puszka ananasów 4 cebule ½ szkl. Oleju 1 l ketchupu międzychodzkiego 1,5kg pangi bądź innego filetu rybnego Panierka ; 4 jajka 3 szkl bułki tartej ½ szkl mąki Majeranek Sol, pieprz Czosnek granulowany
Garnkowe fanaberiedzbanek blendera, a więc możemy przygotować koktajle, sosy, dipy i kruszyć lód. Posiada również wyciskarkę do cytrusów i łatwo zakładany pojemnik robota kuchennego ze specjalnymi tarczami do krojenia, siekania, szatkowania i rozdrabniania wszystkich rodzajów składników. Marchewkę starłam w minutę:). Pomógł mi również w przygotowaniu tego wspaniałego tortu. Składniki: Biszkopt: 6 jajek – osobno żółtka i białka 130g mąki pszennej
Mała CukierenkaSkładniki: 5 jajek (oddzielnie białka i żółtka) 3 łyżki cukru Sok z 1 cytryny 100 g masła 300 g masy krówkowej 180 g mąki pszennej 100 g skrobi ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Dodatkowo: 30 g płatków migdałowych, podprażonych Sos kajmakowy: 100 g masy krówkowej 3-4 łyżki mleka lub śmietanki kremówki 1 łyżeczka
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaoliwa Przygotowanie: Mąkę wysypuję na stolnicę, wbijam jajka, dodaję sól Wpierw składniki łączę nożem, a potem dodaję oliwę (około 3 łyżek) i wyrabiam dobrze rękoma Jeśli trzeba dodaję ciepłej wody , ale ostrożnie Dalej postepuję jak przy wyrabianiu makaronu domowego Tym razem makaron będzie szerszy- wstążki. Takie kluski świetnie pasują do sosów pomidorowych czy warzyw :) Zawsze można zrobić więcej
Proste Potrawyodmiany ..a'la pizza...a do nich sos tysiąca wysp.. Zaglądajcie..i czekajcie....bo warto..fajna nagroda będzie do wygrania w konkursie na blogu..jeszcze chwila..no może..dwie...i dowiecie się co będzie można wygrać.. 1/2 szkl.mąki pszennej 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej szczypta sody oczyszczonej 2 jajka 1 papryka 1 cebula 20 dag wędliny
Moje domowe kucharzenieklasycznym wydaniu. Ziemniaki zastąpiłam dynią, którą wrzucam do piekarnika przy okazji pieczenia np. chleba. Takie kopytka zjadają nawet Ci, którzy nie przepadają za smakiem dyni i wszelkimi potrawami dyniowymi. Sos borowikowy: 2 garści rozdrobnionych suszonych borowików 2 suszone podgrzybki (dla podkręcenia smaku) ok. pół litra wody łyżka masła sól, pieprz ziołowy Grzyby gotować ok. godziny. Od momentu zawrzenia gotować(...)powinna odparować do ok. czwartej części objętości. Pod koniec gotowania dodać masło i doprawić do smaku. Proporcje na porcje dla dwóch osób na kopytka : ok. 400 g dyni olej jajko szklanka mąki ziemniaczanej (w wersji bez jajka trzeba dosypać jej więcej) ok. połowy szklanki mąki pszennej (czasem więcej, czasem mniej - zależnie od wilgotności dyni) sól Dynię (ja robię ze skórą
Weekendy w domu i ogrodziesię dziwić. Sama zakochałam się w tych soczystych kawałkach piersi kurczaka doprawionych ziołami i otoczonych ciastem naleśnikowym z dodatkiem świeżej natki pietruszki. Do tego nasze 4 ulubione sosy: czosnkowy, słodko-kwaśny, słodko-pikantny oraz barbecue – mówię Wam: niebo w gębie! :) Soczyste kąski kurczaka w cieście naleśnikowym są bardzo łatwe w przygotowaniu i nie wymagają zbytniego nakładu pracy. Może się(...)płaska łyżeczka Czosnku granulowanego – 1 płaska łyżeczka Sól – do smaku Pieprz – do smaku Gęste ciasto naleśnikowe: 3 kopiaste łyżki mąki 3 łyżki mleka 1 jajko 1 czubata łyżeczka przyprawy do kurczaka kilka gałązek natki pietruszki (ok. 3-4 duże gałązki) olej rzepakowy do smażenia Soczyste kąski kurczaka w ziołowym cieście naleśnikowym – Wykonanie: Mięso umyć, oczyścić
Kulinarne Przebojeszkoły, pracy czy też na wycieczkę. SEREK TOPIONY MSM MOŃKI Sery topione kremowe smakują świetnie nie tylko na kanapce, ale są również doskonałym dodatkiem do zup i różnego rodzaju sosów. Serki topione dostępne są w opakowaniach 100 g oraz w miniczteropaku 4 x 25 g. SEREK TOPIONY MSM MOŃKI SERKIEM IDEALNYM? Oczywiście. Serek o wyjątkowo kremowej konsystencji, delikatnym(...)jajek. Nie określ czasu bo jedni wolą mniej lub bardziej wysmażona jajecznice. Doprawić solą i pieprzem. Aldamer MSM Mońki to ser żółty typu szwajcarskiego, charakteryzujący się łagodnym, słodkawym smakiem. Jego zwarty miąższ usiany jest oczkami o wielkości orzecha laskowego. Aldamer MSM Mońki doskonale nadaje się do błyskawicznego przygotowania szybkich przekąsek w postaci koreczków i kanapek, jak również do zapiekanek, sosów
ClauditteMissCookingmożemy podać np. z czerwonym barszczem lub właśnie rosołem. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 200g mięsa z rosołu 100g warzyw z rosołu (marchewka, seler) 1 duże (L) jajko 300g pieczarek 2 łyżki masła bułka tarta sól biały pieprz mielony olej rzepakowy 4 placki naleśnikowe wg naszego przepisu Instrukcje Pieczarki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. W rondlu(...)kości i chrząstki. Kroimy na mniejsze kawałki, podobnie jak warzywa. Blendujemy w taki sposób, aby rozdrobnić składniki, ale niekoniecznie powinna to być bardzo gładka masa (patrz zdjęcia). Odsączone z sosu z duszenia pieczarki również blendujemy zachowując niewielkie (1-2mm) kawałki grzybów. Dodajemy je do mięsa i mieszamy dokładnie ze sobą wszystkie składniki doprawiając w międzyczasie solą i białym pieprzem
Kulinarna Pokusafarsz trochę przestygnie wbijamy do niego jajko i dokładnie mieszamy. Gotowym farszem napełniamy wydrążone bułki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut. Po tym czasie, na każdej bułce układamy plasterek sera, posypujemy ziołami i wkładamy do piekarnika jeszcze na 5 minut. Podajemy z ketchupem, majonezem lub ulubionym sosem
Kuchnia MagdaLenyobiadu. Jeżeli dodatkowo całość oblejemy serowym sosem i zapieczemy, to możemy być pewni, że posiłek zniknie z talerzy, zaraz po podaniu go na stół. składniki dla trzech osób 1 kalafior ( około 600 g) 450 g piersi z kurczaka 150 g sera żółtego 2 ząbki czosnku 1 łodyga selera naciowego 2 jajka 150 ml śmietany 18 % ( słodkiej) 5 łyżek
Miód i pieprzżemy je podawac z różnymi sosami do ziemniaczków czy makaronu.Delikatne i przepyszne ZRAZY z rozpływającym się serem żółtym.Myślę , że każdemu zasmakują.Uwaga , wykorzystujemy tu Warzywa z rosołu.Jaką oszczędność mamy przy okazji:)!Zapraszam. 0.5 kg.mięsa mielonego 1 bułka kajzerka 1 cebula 1 łyżka musztardy 1 lub 2 jajka sól i pieprz warzywa gotowane
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkimięsa wieprzowego 1 jajko, lekko roztrzepane 1/3 szklanki tartej bułki 1/2 - 1 łyżeczka czosnku suszonego lub świeżego 1 łyżka posiekanej natki pietruszki szczypta soli do smaku świeżo zmielony czarny pieprz 2 łyżki oleju lub oliwa z oliwek 11 - 12 kawałków sera cheddar - kostka ok 1x1 cm Na sos 500 g opakowanie przecieru
Stare Garydokładnie płuczemy jogurt, rozduszony ząbek czosnku oraz jajko dokładnie mieszamy do szynki dodajemy na patelnię makaron, smażymy co jakiś czas mieszając przez około 5 minut ściągamy patelnię na chwilę z ognia i cały czas mieszając dodajemy pomału miks jogurtowy wstawiamy patelnię z powrotem na mały ogień i cały czas mieszając (żeby sos się nie zważył) smażymy makaron, aż sos zgęstnieje
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćst.C. Masło i cukier oraz cynamon, banany, jajka, mąkę i proszek miksujemy na średniej prędkości. Masę przekładamy do natłuszczonej i wyłożonej papierem keksówki. Pieczemy ok 1 godziny. Sprawdzamy patyczkiem stopień upieczenia. Przygotowujemy polewę. Do garnuszka wlewamy śmietankę i wsypujemy cukier. Gotujemy ok 10 minut by masa zgęstniała. Ciasto podajemy polane ciepłym sosem
Dzieje kuchennej Wiewióryduże opakowania maku, ulubione bakalie(migdały, rodzynki sułtańskie, mieszanka keksowa ,żurawina), 6 jajek, 400g śmietany, szklanka mleka, łyżka cukru, cukier(...)zalewamy gorącą wodą i pozostawiamy na noc. Ubite na puszystą pianę białka połącz z masą makową i bakaliami. Zmiksuj śmietanę, mleko, żółtka, cukier kryształ i wanilinowy na gładki sos. W naczyniu żaroodpornym układaj na przemian płaty makaronu, sos, masę makową sos itd. Na wierzchu polej resztą sosu. Zapiekaj ok 40 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego! Dodam tylko
Wielki apetytkrojonego) 200ml śmietany ser topiony czarne oliwki jajko masło, sól, pieprz, oregano, bazylia, gałka muszkatołowa 2 cukinie pomidor ser feta przyprawa do potraw włoskich Cukinię kropimy na cieniutkie plastry. Osolone zostawiamy na 10 min. Boczek kroimy w kostkę, przysmażamy na masełku. Wyłączamy gaz, dodajemy trochę wody, śmietanę i ser topiony. Podgrzewamy sos na małym ogniu, by się nie zwarzył. Doprawiamy
MarciochaKucharzywystygnięcia. 2. Do mięsa dodać pokrojoną cebulę, jajko, ryż. Doprawić. 3. Z gotowego farszu uformować kotlety, lekko obsmażyć. 4. Warzywa obrać, umyć i pokroić w kostkę. Zalać ok. 3 szklankami wody. Gdy warzywa będą miękkie, dodać rozrobiony w niewielkiej ilości wody koncentrat. Doprawić. Zaciągnąć mąką. 5. Na dno garnka wlać część sosu. Ułożyć kotlety. Zalać kolejną porcją sosu. Gotować
A Ty Smakuj Mniemasy ziemniaczanej (z tłuszczem).Rozbijamy 2 jajka. Żółtka dodajemy do masy ziemniaczanej. A białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy do masy z ziemniaków i powoli mieszamy. Całość wlewamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia ,spryskujemy wierz olejem i do pieca w temp 180 do zarumienienia :)--na okolo 1-1,5 godz. SOS do babki
w mojej kuchninastępnie nabierać porcje wielkości dużego jajka, formować kulki, i lekko spłaszczać. Uformowane klopsiki obsmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju na patelni i przełożyć do garnka. Do klopsików dodać resztę startej marchewki, startą pietruszkę, wlać wrzącej wody tak aby zakrywała klopsiki lub nieco więcej w zależności ile chcemy mieć sosu. Dodać kostkę bulionową, po 1 łyżeczce natki pietruszki
Mix smakuużyłam do formowania kluseczek zwykłej krajalnicy do jajek. Odwróciłam ją i wykorzystałam część, która się do tego idealnie nadaje. Małe kawałki ciasta turlałam po spodniej-wypukłej powierzchni krajalnicy. Uformowane gnocchi wrzucamy na posolony wrzątek i gotujemy. Wyjmujemy łyżką cedzakową, jak wypłyną. Podajemy jako alternatywę dla ziemniaków, do mięs. Albo z sosem (pomidorowym, pieczarkowym…). Ja podałam gnocchi z sosem pieczarkowym
mojewypiekiinietylkododać ugotowane jajka na twardo i jedno jajko surowe i wszystko zmiksować masę przełożyć do miski, dodać kucharka, pieprz i tartej bułki tyle aby masa nie była za luźna formować kotlety i smażyć na rumiano na gorącym mocno oleju, usmażone odkładać na ręcznik papierowy smaczne kotlety można zjeść z surówkami lub sosem pieczarkowym............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiępesto Szybki sos pomidorowy do makaronu Najprostszy sos serowy do makaronu Jeśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie: Zielone gnocchi Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 500 g ugotowanych starych ziemniaków ok. 200 g mąki pszennej 1 jajko 1 pęczek natki pietruszki szczypta
Kulinarne przygody Gatitykrótko na tłuszczu Do mięsa mielonego dodać jajko, sól, pieprz, przesmażoną i przestudzoną cebulę oraz pieczarki - wyrobić Podczas formowania kotletów włożyć w środek masy mały kawałek żółtego sera, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na gorącym tłuszczu Jeśli mamy więcej niż 30 dag pieczarek to możemy sobie zrobić dodatkowo do kotletów, sos pieczarkowy. Myślę, że można byłoby dodać
Proste Potrawy