sos do jajek - 5296 przepisów (strona:205/354)

Placki ze szpinakiem 244

Wykonanie: rozmrozić szpinak. Odsączyć na sitku mąkę połączyć z mlekiem, jajkami, parmezanem i rozdrobnionym czosnkiem. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatałową. Dodać szpinak, wymieszać. Odstawić ciasto na 10 minut przed wyłożeniem na patelnię raz jeszcze zamieszać i usmażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu 8 placuszków. Podawać z surówką lub sosem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Gołąbki dla leniwych 184

drobno poszatkować w kostkę.Cebule pokroi,c w kostkę: cebulę jajko- połączyć z mięsem mielonym.Wymieszać. Formować jak na kotlety mielone. tak uformowane kotlety obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Przełożyć do brytfanny. Kostkę rosołową rozpuścić w litrze gotującej wody dodać koncentrat i dobrze wymieszać. Powstałym "sosem" zalać mięso. Dusić na wolnym ogniu około 10-15 minut

Garnkowe fanaberie
Gołąbki na dziko 238

więc mięso, kapustę, boczek z cebulą, drobno pokrojony czosnek, kaszę, jajka, ryż, sól i pieprz wyrabiam na jednolitą masę. Formuję okrągłe lub owalne kotlety, obtaczam w mące i smażę na rozgrzanym oleju. Po zrumienieniu obu stron, obniżam temperaturę i dosmażam, pod przykrywką ok. 10 minut. Do gołąbków przygotowałam sos pomidorowy. Na oleju zeszkliłam cebulę, dodałam obrane, pokrojone pomidory, łyżkę koncentratu

mojewypiekiinietylko
Kotlety makaronowe z porem 180

niewielkiej ilości oleju. Mieszamy z makaronem. Do masy wbijamy jajka. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i 3/4 bułki tartej. Doprawiamy solą , pieprzem i tymiankiem, m ieszamy. Z powstałej masy formujemy owalne kotleciki. Obtaczamy w reszcie bułki. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju uważając , by się nie przypaliły! Zajadamy np. z sosem czosnkowym

Ostra na Słodko
Kotleciki makaronowe z serem 251

Ugotowany makaron mieszamy z podsmażoną cebulką i startym serem. Dodajemy jajko , przyprawy oraz czubatą łyżkę bułki tartej i dokładnie mieszamy. Formujemy średniej wielkości , zgrabne , okrągłe kotleciki. Panierujemy w bułce tartej i smażymy na złoto na mocno rozgrzanym oleju. Podajemy posypane startym serem + możemy do nich dodać świeży śmietanowy sos. Zajadamy gorące! Smacznego

Ostra na Słodko
Kotlety buraczkowe z kuskusem 103

następnie mieszamy z kaszą. Dodajemy sezam , posiekany czosnek i jajko. Doprawiamy solą , pieprzem i tymiankiem. Z masy formujemy kotleciki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy po całości olejem i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 20 minut. Podajemy solo lub z ulubionym sosem p. śmietanowym. Smacznego

Ostra na Słodko
Kluski ziemniaczane z kapustą zasmażaną 358

odciśniętych ziemniaków dodajemy około pół łyżeczki soli , pieprz , 2 jajka i mąkę ( w ilości takiej, aby powstało ciasto w miarę zwarte ciasto). Mieszamy i małą łyżeczką nabieramy kluseczki które kładziemy na wrzącą wodę. Gotujemy kilka minut. Po odcedzeniu od razu podajemy. Takie kluski można również jeść z sosami mięsnymi. Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Małe calzone. 225

pociętą bazylią zostawić 1 cm od brzegu wolny, który posmarować jajkiem .Nałożyć paski wędzonego kurczaka i paski pomidorów suszonych, dodać połówki oliwek ,posypać startą mozzarellą. Ciasto  złożyć na połowę i dokładnie skleić. Wierzch calzone posmarować białkiem i posypać suszonym oregano. Piec w temp.220stop.przez 15 min. Możemy podać z sosem czosnkowym, jogurtowym-ziołowym. Na ciasto do calzone możecie wykorzystać swój

Kulinarny karnet Christophera
Kuleczki ziemniaczane 187

rozgrzewamy olej. Z masy ziemniaczanej formujemy kuleczki, obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej. Wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Czekamy, aż nam się zarumienią i obracamy na drugą stronę. Wyjmujemy je na ręcznik papierowy by obciekły z tłuszczu. Podajemy na gorąco jako dodatek do mięs lub z dodatkiem jakiegoś sosu

Kolizje Smaków
Drożdżowe pierogi smażone z kurczakiem tandoori 229

mąki 100 ml ciepłej wody ¼ szklanki stopionego masła 1 jajko 50 g drożdży 1 szczypta cukru ½ łyżki soli olej do smażenia Farsz: 1 pierś z kurczaka 1/2 cebula 5-6 pieczarek ½ pęczka świeżej kolendry (opcjonalnie) 100 g sera żółtego 1 łyżka przyprawy bombay masala (np. firmy Kotani) Sos czosnkowy: ½ szklanki jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez

Mania Gotowania
Oszukane gołąbki 176

wymieszać z ryżem, mięsem i podsmażoną cebulką. Dodać surowe jajka, doprawić. Z masy formować płaskie kotleciki, obsmażyć z obu stron.  Następnie przełożyć do garnka, zalać gorącą wodą tak, by były całe przykryte. Dusić ok. 20 min na małym ogniu.  Po tym czasie gołąbki wyjąć a do powstałego sosu dodać przecier pomidorowy oraz mąkę rozrobioną ze śmietaną. Zagotować. Doprawić

Z miłości do słodkości
Kotlety mielone z indyka w sosie pomidorowym 168

kuchniapepin.blogspot.com/2014/03/kotlety-mielone-z-indyka-w-sosie.html       SOS Składniki - 2 szklanki wody - kostka rosołowa - 3-4  łyżki koncentratu - 2 łyżeczki mąki pszennej - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej - 1-2 łyżki masła     Do gotującej wody okolo 1-1,5  szklanki  wrzucamy kostke rosolową  Po około 2-3 minutach gotowania dodajemy 3 łyżki koncentratu pomidorowego(...)KOTLETY - składniki:     700 g mielonego mięsa     2 jajka     1 cebula     1 czerstwa bułka     mleko (lub woda) do namoczenia bułki     sól i pieprz,estragon ,ziola Marioli    kasza kukurydziana .lub sezam do obtaczania     olej do smażenia  sposób przygotowania

w mojej kuchni
Szwedzkie pulpeciki w sosie śmietanowym 134

zmielonego mięsa wołowo-wieprzowego 6 łyżek bułki tartej szklanka mleka 1 jajo 1 cebula sól pieprz pół łyżeczki zmielonego ziela angielskiego pół łyżeczki zmielonych goździków olej do smażenia sos: 0,5 litra bulionu 300 ml śmietany kremówki 30% pól łyżeczki gałki muszkatałowej pieprz sól ewentualnie łyżka mąki do zagęszczenia Sposób przygotowania: Bułkę tartą zalać mlekiem, wymieszać i poczekać aż napęcznieje(...)posiadacie moździerza, czy też młynka do mielenia, wystarczy ziele angielskie i gożdziki przełożyć do woreczka foliowego, umieścić woreczek na desce i wytłuc tłuczkiem do mięsa. Mięso wymieszać z cebulą, jajkiem, przyprawami, bułką z mlekiem i dobrze wyrobić dłońmi. Przygotować sobie miskę z wodą, aby moczyć ręce przy wyrabianiu kulek. Mokrymi rękoma kulać małe pulpeciki i układać na suchej blaszce. Podczas

na moim stole...
Keftedakia - aromatyczne greckie klopsiki z piekarnika 178

greckich domach. W dawnych, tradycyjnych gospodarstwach klopsiki robiono zawsze z mięsa zmielonego w maszynce. Każda gospodyni miała pod ręką czerstwy chleb (którego w Grecji jada się mnóstwo) oraz jajka, czyli podstawowe składniki keftedakia. Mięso wyrabiało się długo dłońmi, gdyż wiedziano, że im dłużej będzie się je ugniatać, tym klopsiki staną się delikatniejsze . Następnie odstawiano mięsną masę na co najmniej godzinę(...)ryżem i miską ugotowanych zielonych warzyw (np. groszek, fasolka szparagowa) doprawionych solą i sokiem z cytryny oraz (2) w chlebkach pita, z pomidorem, ogórkiem i papryką, polane sosem tzatziki.  Keftedakia - klopsiki z kminem, miętą i ouzo udało mi się zrobić 19 klopsików czas przygotowania: 25 min. + 1 godz. chłodzenia masy na klopsiki + 40 min. pieczenie Składniki: 500 g mielonej

Chilli Czosnek i Oliwa