łyżek majonezu, 2 łyżki musztardy, natka pietruszki. Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek. Białka oddzielamy od żółtek i kroimy w kosteczkę. Pokrojone białka układamy na dnie przezroczystej miski. Kolejną warstwę robimy z pokrojonej w kostkę szynki konserwowej. Rozsmarowujemy na niej połowę sosu przygotowanego z wymieszanego majonezu z musztardą. Dodajemy odcedzoną kukurydzę, zostawiając trochę
Aga w kuchnioryginalnym dodatkiem do wędlin, jaj i wszelkiego rodzaju sosów. Inspiracja Kucharnia z moimi małymi zmianami. Świąteczny chlebek rozmarynowy z żurawiną Składniki: 1 szklanka mleka 5 łyżek masła, pokrojonego na małe kawałki 1/4 szklanki miodu 2 łyżeczki rozmarynu starta skórka z 1 cytryny 2 jajka 1/4 szklanki ciepłej wody 20 g świeżych drożdży 3/4 łyżeczki
Kulinarne przygody Gatitypieczarek starty ser. Nakladamy farsz , zwijamy. Rozbijamy jajko, obtaczamy w mace, w jajku , a na koniec w bulce tartej. Smazymy na wolnym ogniu. Przygotowalam salatke- pokroilam drobno kapuste pekinska- posolilam , dodalam cukru- odstawilam na 10 min. Na grubych oczkach starlam dwie marchewki, pol cebuli, skroilam szczypior. Wymieszalam. Sos- 2 lyzki majonezu 250 ml jogurtu greckiego sok z pol cytryny
Smaki Edytycukru 1/2 łyżki soli 2 łyżeczki soku z cytryny ciasto: 2 jajka 4 łyżki mąki pszennej 1/4 szklanki mleka szczypta soli olej do smażenia dip miętowy: - 200ml jogurtu naturalnego - 2 gałązki mięty - szczypta cukru - szczypta soli - parę kropel cytryny (uwaga: kalafiorowe chmurki wspaniale smakują również z sosem czosnkowym:) Składniki na zalewę zagotować, do wrzątku wkładać umytego
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałakojarzą się z ciepłym indyjskim klimatem :) Zobaczcie jak pięknie rozświetla nastrój takie danie. Czyż nie robi się cieplej :) Słoneczne curry z warzywami, a na dodatek kotlety ryżowe z jajkiem (4 osoby) Składniki do curry: 2 duże czerwone papryki 1 średniej wielkości młoda cukinia 1 duża cebula 2 garści fasolki szparagowej, zielonej 3 średnie ziemniaki 2 ząbki czosnku 2 duże(...)smaku. Dosypujemy również wiórki kokosowe, które zagęszczą nam sos i nadadzą południowej nuty smakowej :) Na koniec dodajemy dużą łyżkę jogurtu naturalnego. Mieszamy i ew. dodajemy ostrej papryki lub pieprzu cayenne, jeśli lubicie ostre curry. Potrawa jest gotowa :) Teraz czas na kotlety ryżowe ! Składniki do kotletów: 2 torebki ryżu długoziarnistego 1 jajko surowe 1 jajko ugotowane na twardo 1 łyżka masła
vegetaniejajka w ten sposób.! Ten przepis jaki i inne można znaleźć w lewym bocznym pasku! Sałatka z KusKus A oto nasza sałatka z kuskus smaczna zdrowa i pożywna Składniki: 150 gram kuskus 1 cebulka dymka z szczypiorkiem 6 pomidorków koktajlowych 1 mała żółta papryka pół ogórka zielonego ( szklarniowego lub 2 gruntowe) sól oraz pieprz Sos(...)soku z cytryny następnie mieszamy dokładnie doprawiając solą i pieprzem. Sałatka świetnie nadaję się do samodzielnego dania lub z jakimś dodatkiem na moim załączonym zdjęcia sałatka podana jest z jajkami po benedyktyńsku ( sposób ich przygotowania w innym przepisie). Smacznego
Sprawdzone przepisy kulinarnePodaje się go na zimno z ciepłym makaronem. Zdaniem autorek wspaniale smakuje także z rybą albo mięsem. My, jak widzicie przygotowaliśmy go zimą, więc dla rozgrzewki wzbogaciliśmy ten sos solidną porcją przygotowanego przez Pana Boczka przecieru z fermentowanych papryczek habanero. Wyszło smacznie i.... piekielnie ostro, więc jeśli wolicie łagodniejsze smaki, ten dodatek możecie pominąć. Do serwowania użyłam ceramiki - ładnie(...)jajek i szczypty soli) opcjonalnie zioła dodane do makaronu (świeża bazylia, natka pietruszki lub trybula) 6 dużych pomidorów (około 600 g) 4 ząbki czosnku, obrane sól i świeżo zmielony pieprz duża garść bazylii grubo posiekanej (nie miałam w domu, więc zastąpiłam szczypiorkiem, posypując nim makaron) 4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczeni Moje uwagi: dodaliśmy dwie łyżki stołowe piekielnie ostrego sosu
Kulinaria - potrawy z różnych stron światagrilla. Świetne są z różnymi dodatkami. Kiedyś przygotowywałam je podobnie do tradycyjnych mielonych, dzisiaj dla odmiany w innej wersji. Inspiracją był przepis z kolorowej prasy. Wyszły przepyszne, do tego sos czosnkowy na bazie jogurtu, dowolna sałata lub grillowane warzywa i mamy szybki, przepyszny obiad, idealny na upalne, letnie dni. Świetne są także na zimno, do kanapek. Składniki: - 500g mielonego mięsa(...)ząbki czosnku - 1/2 łyżeczki mielonej kolendry - 2 łyżeczki oregano - 1/2 płaskiej łyżeczki soli himalajskiej - świeżo mielony pieprz (u mnie kolorowy) - 1/2 pęczka natki pietruszki - kilka listków świeżej mięty - 1 jajko - 1-2 łyżki bułki tartej (dałam jedną) - patyczki do szaszłyków ( u mnie 6) - oliwa z oliwek (pominęłam) - sok z cytryny (pominęłam) Do mięsa dodajemy jajko, pokrojoną drobno cebulę, natkę pietruszki
Smaczne Zdrowekurczaka pokrojone w cienkie paski są połączone z kruchą sałatą lodową, pomidorkami i czerwoną cebulą, posypane mixem prażonych ziaren słoneczniku, dyni i orzeszków pini, tuż przed podaniem zostają skropione sosem winegret (vinaigrette). Ta sałatka wygląda apetycznie i wszystkim bardzo smakuje. Musicie spróbować tego prostego połączenia, bo warto! Tym razem panierka została przygotowana z pełnoziarnistych Corn Flakes wymieszanych z czerwoną papryką(...)panierowanym kurczakiem : SKŁADNIKI na 4 porcje: 1 sałata lodowa 1 pierś z kurczaka 250 g pomidorków koktajlowych sól i pieprz do smaku pomidorki koktajlowe 1 czerwona cebula 1 jajko + 1 łyżka mleka płatki pełnoziarniste Corn Flakes Lubella ½ łyżeczka ostrej czerwonej papryki olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Płatki pełnoziarniste Corn Flakes Lubella wraz z papryką wsypujemy do woreczka i rozdrabniamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjestem niezmiernie szczęśliwa, że liczba cały czas się zmniejsza! Dzisiaj proponuję nietypowe, pełne zdrowia, obfite w zielone rośliny kopytka z bobu, koperku i szczypiorku z dodatkiem listków bazylii oblane sosem jogurtowo-bazyliowym, które są banalnie proste w wykonaniu i każdy, kto nigdy nie robił klusek, czy kopytek będzie w stanie je przyrządzić. Założę się, że takich jeszcze nie jedliście :) Przepis(...)ugotowanego, obranego bobu - 130g mąki (dałam ryżową) w razie potrzeby więcej - pół pęczka koperku - pół pęczka szczypiorku - łyżeczka suszonego majeranku - 15 listków bazylii - 1-2 ząbki czosnku - jajko - sól, pieprz Bób płuczemy pod bieżącą wodą i wrzucamy do wrzątku wraz z łyżeczką cukru, gotujemy 15 minut. Odcedzamy, solimy i obieramy. Koperek i szczypiorek siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę i wraz
Be Fit Be Strongsolą do smaku i mieszamy. Przekładamy do natłuszczonej blachy. Wierzch smarujemy jajkiem. Piec 1,5 godziny w temperaturze 220 stopni C, do momentu, aż na wierzchu utworzy się skorupka. Pieroga można podawać na ciepło, prosto z pieca lub odsmażonego na maśle, albo na zimno. Najlepiej smakuje z sosem grzybowym, śmietaną lub w towarzystwie szklanki mleka, kefiru lub maślanki. Młodzież
Ciastka - domowe słodkościdynię więc dzisiaj zapraszam na placuszki dyniowo - batatowe , jeśli nie macie batatów to oczywiście możecie użyć zwykłych ziemniaków . Pyszne , chrupiące w sam raz na obiad , do tego dowolny sos lub jogurt naturalny . Do smażenia użyłam Oleju kokosowego Olejowy(...)Składniki : 1 cebula 3 duże bataty lub zwykłe ziemniaki 2 szklanki startej na małych oczkach dyni piżmowej sól, pieprz , szczypta chilli do smaku 2 jajka 1.2 łyżki mąki w zależności od jakości ziemniaków Olej kokosowy do smażenia Kawałek pora 1 łyżka siemienia lnianego mielonego Ziarenka do posypania , siemię lniane , słonecznik
Sama słodycz i szczypta chiliusmażyć na maśle na złoty kolor. Jaja, odciśniętą bułkę, surowe jajko, usmażoną cebulę i przyprawy dokładnie wymieszać. Formować kotleciki (jeżeli masa za rzadka dosypać bułki tartej). Obtaczać w bułce tartej, smażyć na oleju i bardzo delikatnie wyjmować z patelni gdyż łatwo się kruszą. Najlepiej smakują z sosem koperkowym lub pomidorowym
Tradycyjna Kuchniawywarze grzybowym ugotować kaszę mannę, dodać do masy , przyprawić , wbić jajka i całość dokładnie wymieszać razem ze śmietaną i groszkiem. Formę wyłożyć pergaminem, wyłożyć masę warzywną i piec w temperaturze 190 stopni około 50 minut. Po upieczeni i przestudzeniu , kroić na kromki i podawać z dowolnym sosem pikantnym
Tradycyjna Kuchniaprzykład znajdziesz tu ) lub samodzielnie. Tym razem podałam je klasycznie z sosem truskawkowym i lodami. Goście byli zachwyceni, moje dzieci również. Szczerze polecam- jestem pewna, że tak jak ja sięw nim zakochasz. Składniki: 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 1/3 szklanki dobrego kakao 1 łyżeczka sody 1 jajko 1/4 łyżeczki sol 1/2 szklanki maślanki 1/2 szklanki oleju 1 łyżeczka
Wielki apetyt