Ciasto jest naprawdę bardzo pyszne i pewnie jeszcze niejeden raz zagości na moim stole. Sos śmietanowy można zastąpić żółtym serem. Składniki: Ciasto: 270 g mąki 115 g mleka żółtko łyżeczka soli 50 g masła 50 g drożdży łyżka cukru Farsz: 0,5 kg cebuli jajko +1 białko pozostałe z ciasta 100 ml śmietany 18% sól, pieprz, papryka wędzona Przygotowanie
e-PrzepisyKulinarneCiasto jest naprawdę bardzo pyszne i pewnie jeszcze niejeden raz zagości na moim stole. Sos śmietanowy można zastąpić żółtym serem. Składniki: Ciasto: 270 g mąki 115 g mleka żółtko łyżeczka soli 50 g masła 50 g drożdży łyżka cukru Farsz: 0,5 kg cebuli jajko +1 białko pozostałe z ciasta 100 ml śmietany 18% sól, pieprz, papryka wędzona Przygotowanie
e-PrzepisyKulinarneuważać przy zakupie mięsa. Mięso musi być obowiązkowo najlepszej jakości, chude, miękkie i świeże. Jajka uprzednio sparzone. Polecam :) Składniki ( na dwie porcje ) - polędwica wołowa na tatara 25 dkg - dwa malutkie ogórki konserwowe z papryczką chili - pół papryczki chili konserwowej - mała cebulka - oliwa z oliwek, sos sojowy - sól, pieprz, papryka mielona - 2 żółtka Wykonanie. Polędwice drobno siekamy, polewamy łyżką oliwy
Kuchnia z widokiem na ogródktóra lubi makarony a jeszcze bardziej takie mięsne kuleczki. Tym razem zamiast mięsko w sosie podawać z makaronem lub ryżem zapiekłam w naczyniu razem z makaronem. Córeczka była zachwycona:) składniki: 250 g makaronu, u mnie rurki Czaniecki 300 g mięsa mielonego z łopatki 1 jajko 1,5 łyżki kaszy manny sól,pieprz oragano 200 g kwaśnej śmietany 18 % (pół dużego
Monia miesza i gotujecebulę drobno posiekać.Ryż ugotować.Do mięsa dodać ryż, kapustę z cebulą, ryż, jajka .Wymieszać,dodać bułki tartej tyle , aby można było formować kotlety, doprawić do smaku Wymieszać i formować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na oleju.Przełożyć do wolnowaru , zalać sosem [ z przecieru i wody] i gotować.Na koniec dodać śmietanę i mąkę
Moje domowe kucharzeniedodatek do całości, ale dziś to ona jest składnikiem dominującym. W połączeniu z kremowym sosem serowym oraz świeżym rozmarynem i tymiankiem tworzy pyszną całość w postaci tarty. W przepisie wykorzystałam kaszę jaglaną, która została mi po przygotowaniu kruchego spodu. Użyłam jej jako zagęstnika zamiast jajka, nada się do tego idealnie! Kremowa tarta cebulowa Składniki: ciasto na spód przygotowane wg tego
Pełna Lodówkaserem Można przygotować wcześniej, a przy gościach tylko usmażyć i gotowe! Podawać z sosem czosnkowym lub majonezowo-keczupowym. SKŁADNIKI: 12 kromek chleba tostowego (u mnie wieloziarnisty) 12 plastrów sera żółtego 12 plastrów szynki ew. 1-2 łyżki masła do smażenia Panierka: mąka jajko bułka tarta 1. Z kromek chleba tostowego usunąć skórki a pozostały miąższ lekko rozwałkować
Kto ugości moich gości?mrożonym Vitasia Veggie Sticks z ryżem basmati (tydzień azjatycki w Lidlu) :) Polecam z ostrym sosem Składniki (duża porcja - zdjęcie): 70 g ryżu naturalnego 100 g (1 sztuka) marchewki 55 g (1 sztuka) cebuli 12 g (2 płaskie łyżki) bułki tartej 30 g (pół) roztrzepanego jajka 25 g (2 łyżki) kukurydzy z puszki 15 g pokruszonych płatków kukurydzianych przyprawa do mięsa
Malowane smakiemkładzione. To bardzo fajny dodatek do zup lub mięsa z dodatkiem sosu najlepiej pieczeniowego, grzybowym albo pomidorowym. Wiele osób zajada się kluskami polanymi stopionym masłem i posypanymi parmezanem. Robiąc kluski korzystałam z niezawodnego przepisu Margarytki TUTAJ :) Składniki: 1 łyżka masła 3 jajka 5 łyżek mąki pszennej ½ łyżeczki soli Wykonanie : Zagotowujemy wodę z łyżeczką
Walijskie Pichcenieokrągły bułka tarta jajko tłuszcz do smażenia ser kroimy na plastry, obtaczamy w jajku a następnie w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju...po usmażeniu kładziemy na chwilkę na ręczniku kuchennym w wiadomym celu (by usunąć nadmiar tłuszczu) Podajemy z żurawiną lub sosem czosnkowym
NaKońcuJęzykaPomidor kroimy w plasterki. 4. Na spód wykładamy mięso, lekko dociskamy łyżką, polewamy jajkami, układamy plasterki pomidora i posypujemy resztą parmezanu. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 30 minut z termoobiegiem. Wyciągamy i odstawiamy na 5 minut. Możemy podać z ketchupem lub innym ulubionym sosem. Smacznego
My Culinary Artilością sosu. Choć z tym sosem na zdjęciu jakoś nie zaszalałam, wierzcie mi na słowo, wychodzi go sporo;) Zdrowy i prosty obiad, który będzie smakował zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Z podanych składników wychodzi około 20 pulpecików . Składniki: - 500 g dowolnego mięsa mielonego - 1 nieduża cebula - 2 łyżki oleju - 1 jajko - pół małej czerstwej bułki (np. kajzerki(...)wystygnięcia. W garnku gotujemy bulion, powinno go być na tyle dużo, żeby przykrył pulpety, które będziemy w nim gotować. Bułkę zalewamy w szklance wodą. 2. Do mięsa dodajemy jajko, przestudzoną cebulę i dokładnie odciśniętą z wody bułkę. Wyrabiamy dosyć długo ręką, aż wszystkie składniki dobrze się połączą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 3. Z mięsa formujemy małe pulpety
Kraina Tysiąca Smakówzapach wielu potrawom. Oto przepis na pulpety w sosie grzybowym z dodatkiem świeżych kurek i aromatycznego koperku. Składniki 1 opakowanie zupy grzybowej z suszonych grzybów Profi 100 g kaszy jaglanej 400 g mięsa mielonego z indyka i wieprzowiny 2 l bulionu warzywnego 200 g świeżych kurek 1 cebula 1 jajko 2 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki mąki ryżowej(...)siekamy. Kaszę jaglaną gotujemy według instrukcji na opakowaniu lub własnego uznania. Można też ugotować ją w bulionie warzywnym. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Następnie do kaszy jaglanej dodajemy mięso mielone, jajko, ¾ posiekanego koperku, doprawiamy cząbrem, solą ziołową i pieprzem. Dokładnie mieszamy – najlepiej zrobić to rękami. Z masy mięsnej formujemy pulpety. Każdy obtaczamy w mące ryżowej. Pulpety delikatnie wkładamy do wrzącego bulionu
My Chcemy JeśćMąkę wymieszać z jajkami. Powoli dodawać mleko i oliwę z oliwek, ciągle mieszając. 3. Do masy dodać starte warzywa i zioła. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 4. Piekarnik nagrzać do 190C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką nakładać niewielkie porcje ciasta, formując placki. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 30-35 minut. Składniki na sos pomidorowo-paprykowy: - 5 pomidorów
Pasja SmakuBAKŁAŻANEM I KURCZAKIEM CYKL DIETA NISKOKALORYCZNA Dzisiaj zapraszam do przygotowania badzo prostej w wykonaniu i bardzo smakowitej zapiekanki, gdzie w roli głównej występuje bakłażan, rukola, kurczak i przepyszny sos do zapiekania. PRZEPIS NA ZAPIEKANKĘ: SKŁADNIKI: - bakłażan - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - pierś z kurczaka - garść rukoli - przyprawa mielona kolendra - sól, pieprz kolorowy - sok z 1/2 cytryny - 4 jaja(...)dużej misce, wymieszaj jajka z jogurtem, mlekiem, przeciśniętym czosnkiem, rukolą, kaszą kuskus, solą i pieprzem, kolendrą - formę do zapiekania wysmaruj masłem - na dno formy wysyp posiekaną cebulkę, ułóż kurczaka, układaj w kształcie koła plastry bakłażana, zalej masą jajeczną - zapiekaj 55 minut w temp 200stopni C Zapiekanka jest bardzo smaczna ja podałam z sałatą z sosem miodowo-musztardowym! Smacznego! SPRÓBUJ TAKŻE
SMYKWKUCHNI