Rosół 184podaniem posypać siekaną zieloną pietruszką chociaż nie wszyscy ją lubią. Kurę można podać w sosie chrzanowym, z mięsa zrobić pierogi. Marchewkę albo pokroić w plasterki i podać w rosole albo zjeść z masłem i solą. Ja wybieram tę drugą opcję. Kluski lane: 1 jajko, 30 gram maki, sól Mąkę wsypać do miseczki, dodać jajko, sól i łyżkę zimnej wody
królestwo garów
pyszne klopsiki w sosie pomidorowym:Airfryer hd9240/30 577Składniki: KLOPSIKI: łopatka wieprzowa mielona 60 dag, cebula 1 sztuka, jajka 1 sztuka "L", papryka ostra 1/2 łyżeczki, kucharek 2 łyżeczki, estragon suszony 1/2 łyżeczki, papryka słodka 1/2 łyżeczki, bułka namaczana w mleku 1 sztuka tarta bułka 2 łyżki, SOS POMIDOROWY: cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 4 sztuki, olej 4 łyżki, cukier 1 łyżeczka, kostka rosołowa 1 sztuka,pieprz mielony
W Mojej Kuchni Lubię
Lazagne z brokułami i szynką. 264znów sos pomidorowy, szynka, odrobina sera, sos pomidorowy. Przykryc makaronem, posmarować sosem i na koniec posypać zółtym serem. Lazagnie wstawić do nagrzanego piekarnika do 220C i piec około 30-40 min. Domowe płaty lazagne. 2,5 szkl. mąki pszennej 3 jajka ok, szklanki ciepłej wody sól Mąke przesiać,połaczyc z solą i jajkami
Radość kipiąca uśmiechem.
Hreczanyki- podkarpackie kotlety z kaszą gryczaną 206dente. Odcedzamy, wysypujemy z woreczka i pozostawiamy na chwilkę do przestygnięcia. Następnie dodajemy mięso mielone, jajko, posiekaną cebulę i czosnek. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Z masy porcjujemy 10 kotletów, każdy obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju. Tradycyjne hreczanyki podaje się z sosami: czosnkowym, grzybowym lub pomidorowym. Ja podałam je w towarzystwie gotowanej kapusty z grzybami i ziemniaczków
Kuchnia w czekoladzie
Kabaczek panierowany 240Jajka roztrzepać widelcem, dodać śmietanę sól, pieprz i wymieszać. Każdy krążek kabaczka obtoczyć w bułce jajku i ponownie w bułce. Smażyć na wolnym ogniu na rumiany kolor z dwóch stron. Kabaczek po usmażeniu musi być miękki. Można podawać z ketchupem lub innym ulubionym pikantnym sosem kabaczek panierowany
O kuchni z uczuciem
PUSZYSTY PLACEK Z TRUSKAWKAMI (z mlekiem) 223właściwości świeżych owoców. Są cenionym składnikiem wielu sałatek, surówek, przystawek. Przyrządza się z nimi sosy, zupy, desery, ciasta i napoje. Spożywa się je na surowo oraz przetwarza na: soki, dżemy, konfitury. Robi się wina, nalewki i likiery. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 5 jajek 3 / 4 szklanki cukru 1 łyżka proszku do pieczenia 1 / 2 szklanki mleka
Ciastka - domowe słodkości
Zapiekanka ziemniaczana pachnąca czosnkiem 218rosołu, bo planowałam zużyć je do sałatki jarzynowej. Nawet w tym celu dogotowałam ziemniaki i jajka. Niestety, kiedy okazało się, że mąż wyjadł mi całą marchew, machnęłam ręką na sałatkę, a z ziemniaków i resztek ogonówki zrobiłam zapiekankę. Troszkę żałuję, że nie dodałam do sosu odrobiny musztardy, bo zapiekanka była w smaku dość łagodna. Zapiekanka ziemniaczana Składniki: 3 spore ziemniaki
Kuchenne zapiski Edyty
Parówki w cieście drożdżowym 269Domowa wersja hot-dogów. Smakują zarówno na ciepło, jak i zimno. Można podać z ketchupem, sosem czosnkowym czy innym ulubionym. Składniki: 200 ml wody 25 g drożdży 1/2 łyżeczki soli łyżeczka cukru łyżka oleju 200 g mąki oregano, zioła prowansalskie 4 długie parówki Ponadto: jajko, sezam Przygotowanie Drożdże kruszymy, dodajemy po łyżeczce mąki i cukru i rozpuszczamy w 1/3 szklanki
e-PrzepisyKulinarne
Wegeburgery z plackami z fety cukini i marchewki 239placki : - 2 szklanki startej na tarce cukini - 1 szklanka startej marchewki - 3 jajka - 5 łyżek mąki (ja użyłam owsianej, ale może być dowolna) - 5 łyżek fety rozgniecionej widelcem ja użyłam arla apetina feta - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta ostrej papryki - sos sojowy, pieprz - kilka posiekanych listków bazylii Do burgerów - 2 bułki pełnoziarniste - kilka
zdrowa vege kuchnia
Zapiekanka ze szparagami, czerwoną cebulą i ziemniakami 254oleju rzepakowego). W naczyniu żaroodpornym ułóż plastry ziemniaków, cebulkę, szparagi i zalej śmietanką połączoną z jajkiem. Dopraw do smaku szczyptą soli, odrobiną pieprzu i posiekanym koperkiem. Na sam koniec posyp tartym serem. Piecz ok. 20 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Podawaj z sosem czosnkowym lub innym ulubionym. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetyt
Calzone 208stopni. Wyrośnięte ciasto dzielimy na trzy części, rozwałkujemy na okrągły placek. Smarujemy go sosem pomidorowym, posypujemy ziołami i na połowę kładziemy nadzienie, zostawiając odstęp od brzegu. Drugą częścią ciasta przykrywamy nadzienie i sklejamy brzegi, później zawijamy je do środka. Możemy wierzch posmarować jajkiem lub mlekiem. Wkładamy do piekarnika na 20-25 minut. Mmm Pycha! Kliknij lubię
NA MOIM TALERZU
Pasztet z bułek i papryki 223Idealnie nadaje się do różnego rodzaju sosów a w szczególności do sosu z chrzanem, sprawdził się również jako dodatek do sałatek . składniki na 4 porcje 4 bułki 3 papryki ( czerwona żółta zielona ) 20 dag wędliny zioła prowansalskie szklanka mleka 3 jajka sól i pieprz papryka słodka mielona przepis Bułkę kroimy w kostkę, dodajemy pokrojoną paprykę
Smakowite Dania
Smakowite kąski z selera :) 217były mokre. Można wcześniej usunąć włókna ale nie jest to konieczne. Ciasto naleśnikowe: Jajko zmiksować z mąką i mlekiem na masę konsystencji gęstej śmietany. Dodać przyprawy. Maczać kawałki selera w cieście, kłaść na rozgrzaną oliwę, smażyć z obu stron na złoty kolor. Sos do selera : 2 ząbki czosnku 250 g jogurtu pieprz łyżka majonezu Do miseczki wlewamy jogurt, dodajemy
vegetanie
Buraczki zasmażane 4416pyszny dodatek do obiadu. Pasują i do mięska i do rybki ale też do jajka sadzonego. Każdy ma swój sposób na ich przyrządzenie. Ja po prostu przesmażam na maśle z dodatkiem mąki. składniki: 1,5 kg czerwonych buraczków 100 g masła 2 łyżki sosu balsamicznego 2-3 łyzki mąki pszennej Buraczki umyć i ugotować lub upiec w piekarniku. Następnie
Monia miesza i gotuje
Kremowy Sernik z Musem Borówkowym 187wlewamy rozpuszczoną mąkę. Stawiamy na palniku. Ciągle mieszając doprowadzamy do rozpuszczenia się cukru i zgęstnienia sosu. Odstawiamy na bok do ostygnięcia. Masa serowa: 1 kg sera kremowego lub gotowego na serniki 250 g cukru trzcinowego 4 łyżki mąki 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 3 jajka 200 ml kwaśnej śmietany 18% Ser ucieramy z cukrem. Do utartego dodajemy mąkę, ekstrakt
Made By Mom And Son
Mięso 223Bakłażany faszerowane mięsem Królik duszony w cytrusach Kiełbaski i cukinie w sosie Marokańskie szaszłyki Penne z klopsikami z kiełbasy Paella z królikiem i kurczakiem Pity z klopsikami, botwinką i fetą Marokańskie kefty Kiełbaski wieprzowo-ziemniaczane Tażin z klopsikami i jajkiem Tortilla z chorizo i fasolą Greckie klopsiki keftedakia Chorizo z papryką i cebulą Jesienny tażin wołowy Cukinie faszerowane kiełbasą Wiejska
Chilli Czosnek i Oliwa
Bakłażan w serowej panierce 224chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku, o zaskakującym smaku, a podane z ulubionym sosem i bukietem surówek tworzą zdrowe oraz wartościowe danie, które na pewno Wam posmakuje. Bardzo polecam! :) * bakłażan- 1 szt. * parmezan- 30 g * płatki owsiane- 30 g (lub bułka tarta) * jajko- 1 szt. * pieprz, sól, suszona papryczka chili- do smaku * olej rzepakowy- do smażenia Bakłażana pokroić
Kraina Miodem Płynąca
Nuggetsy Rybne 248łyżkami mleka. Kolejno zanurzać kawałki ryby najpierw w mące, później w jajku, a następnie obtaczać w bułce tartej i od razu kłaść na rozgrzany olej. Smażyć ok. 4-5 minut z obu stron na złoty kolor. Nuggetsy podajemy z dowolnymi sosami (np. sos słodko-kwaśny, sos słodki chili) oraz ziemniakami w dowolnej postaci. Moje posty
Słodka Strona
Ciasto szwedzkie z dżemem 217będę. Dla mnie to taki placek z dżemem. W oryginale należało podawać go przełażonego sosem waniliowym, ale nie miałam na niego składników, dlatego jest dżem. Ciasto jednak, bez problemów można wciągnąć z popołudniową kawą. Składniki: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej 3 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Moje pyszne gotowanie
Roladki z piersi kurczaka z fasolką szparagową 228Roztrzepujemy jajko, dodajemy mąkę, mleko, odrobinę warzywka i dokładnie mieszamy. Moczymy roladki w jajku, panierujemy w bułce tartej i układamy na patelni z rozgrzanym olejem. Smażymy na niewielkim ogniu, kilka razy obracając aż do zrumienienia. Idealnym dodatkiem jest pomidor z cebulą oraz sos czosnkowy. Smacznego
Maminek kulinarny
543. Bananowy pudding. 209bananowy pudding chlebowy* z sosem orzechowym** i miodem, banan *z domowego chleba tostowego ** masło orzechowe+mleko Ten zapach w trakcie pieczenia *.* Nocne rozmowy. Lekki uśmiech na twarzy. Chwila ciszy. Przepis: kilka kromek chleba jajko 1/2 zmiksowanego banana 30ml mleka cynamon, szczypta soli, ew. coś do posłodzenia Naczynko smarujemy masłem. Wrzucamy pokrojony w kostkę chleb. Banana mieszamy z resztą
More food, love and dreams
PLACKI Z MŁODYCH ZIEMNIAKÓW 238tarce na dużych oczkach. Nadmiar soku odciskamy. Cebulę ścieramy na drobnych oczkach. Dodajemy mąkę, jajka, sól, mieszamy. Nakładamy łyżką na rozgrzany na patelni olej formując placuszki. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Odsączamy na papierowym ręczniczku z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z cukrem, sosem, śmietaną, ketchupem, jogurtem ... czyli tym, co lubimy najbardziej
Walijskie Pichcenie
Sałatka z Tortellini 410pracy. czego potrzebujemy: opakowanie Tortellini (smak wybierzcie sami) ogórek zielony, 3 garście rukoli, 4 jajka 1/2 opakowania sera feta 2 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka śmietany Gotujemy Tortellini zgodnie z instrukcja na opakowaniu, dodajemy pozostałe składniki, pokrojone w kostkę, rukolę, mieszamy i zalewamy sosem. sos: mieszamy jogurt i śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym (lub sok z cytryny). Sałatkę
SMYKWKUCHNI
Zapiekanka z bułki 323krakowską z linii Nove -Natura. Bardzo nam smakowała zapiekanka i na pewno powtórzę. Podałam z sosem czosnkowy, pycha. Pomysł klik . Składniki: bułka kanapkowa żółty ser w plasterkach kiełbasa krakowska z linii Nove -Natura pomidory 100 ml kremówki 100 g żółtego sera (na górę) 3 jajka 0,5 łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem Kamis do smaku sól do smaku pieprz kolorowy
Ala piecze i gotuje
Panierowane parówki - szaszłyki 245pokroić na równe kawałki. Nadziewać na przemian na szaszłykowe patyczki. Rozkłócić jajko. Maczać dokładnie w jajku. Bułkę tartą wymieszać z ziołami i obsypać szaszłyki. Czynność powtórzyć żeby parówki dobrze obtoczyć w bułce. Smażyć na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor. Podawać ciepłe z ulubionym sosem. U mnie z czosnkowym z dodatkiem ketchupu
Magiczne Życie Marty
Skomponuj swój idealny lunch! 207kurczaka (wcześniej upieczona/ugotowana i pokrojona na kawałki) wędliny (dobre jakościowo) tuńczyk w sosie własnym łosoś wędzony (również świetne źródło zdrowych tłuszczy) tofu twarożek ser feta Oczywiście, to nie wszystko, ale ja najchętniej wybieram właśnie powyższe produkty. Idealnie nadają się do przygotowania szybkiego posiłku. Jajek raczej unikam ze względu na specyficzny zapach, a nie chciałabym w ten sposób przeszkadzać innym(...)czasem dodawałam ją do wielu innych potraw. ;) Placuszki są naprawdę pyszne. Zjadłam w towarzystwie ryżu i pomidorków. Drobiowe klopsiki Klopsiki to także świetny pomysł! Nie muszą być w sosie pomidorowym. Same w sobie sprawdzą się idealnie jako białkowy dodatek do posiłków. Ja uwielbiam w połączeniu z kaszą gryczaną, kalafiorem i papryką. Pycha! :) Oprócz tego najchętniej wybieram pożywne sałatki
Kuchnia Ellie
Pulpety w sosie pomidorowym 191mięsa dodać jajko, kaszę manną, sól i pieprz - wyrabiać masę przez 2-3 minuty.Z masy mięsnej formować pulpety. Na głębokiej patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju. Smażyć pulpety z każdej strony na rumiano. Do zarumienionych pulpetów wlać passatę pomidorową. Przykryć patelnię pokrywką i dusić około 15 minut. W międzyczasie dodać pokrojone ząbki czosnku. Na koniec doprawić sos pomidorowy solą, pieprzem
kolorowotorcikowo
Papryki faszerowane mięsem 155też poda ć z sosem czosnkowym. Jeśli mamy farszu za dużo możemy zrobi ć z niego takie nietypowe kotlety, takie jak na zdjęciu. Składniki: 4 czerwone papryki 0,5 kg. mięsa mielonego, najlepiej wołowego 1 szt. cebula biała 3 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki 100 gr. białego ryżu (1 torebka) 1 jajko zioła prowansalskie lub majeranek sól(...)zostawić do ostygnięcia. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Papryki umyć, osuszyć. Odciąć górę z każdej papryki, usunąć gniazda nasienne. Do mięsa mielonego dodać cebulę i czosnek, jajko, sól, pieprz oraz przestudzony ryż. Przyprawić ziołami prowansalskimi lub majerankiem. Powstałym farszem ryżowo-mi ę snym wypełnia ć wn ę trza papryk. Układać blisko siebie w dużym garnku lub brytfance
Smaczne Potrawy
Churros 167pszennej 6 jaj na sos: 510 g kajmaku (Duża puszka) 400 ml śmietany 30 % dodatkowo: cukier waniliowy (przepis tu ) olej do głębokiego smażenia Sposób przygotowania: Wodę zagotuj i rozpuść w niej masło. Dodaj mąkę, ekstrakt, sól i szybko wymieszaj łyżką. Gdy ciasto będzie odchodzić od miski, zdejmij je z ognia i dodawaj po kolei jajka. Ciasto zmiksuj mikserem na jednolitą(...)paski (odcinaj nożyczkami) i smaż na rumiany kolor ze wszystkich stron. Churros'y odsącz na papierze z nadmiaru tłuszczu i obtocz w cukrze waniliowym. Podawaj lekko ciepłe. Sos karmelowy jest niesamowicie banalny w wykonaniu. Kajmak i śmietankę umieść w garnku, lekko podgrzej aż do momentu połączenia się w jednolity płyn. Jeśli jest trochę za rzadki, gotuj go przez chwilkę
Wielki apetyt
Sałata z grillowanym kurczakiem, gruszką i orzechami nerkowca 226kurczaka marynowanych w sosie sojowym z oliwą oraz miodem. Całość okrasiłam gruszką oraz orzechami nerkowca, które świetnie skomponowały się nie tylko z sałatą i rukolą, ale także owocem. Lekki obiad przywiódł mi choć na chwilę ciepłe wspomnienie wiosny, której wyczekuję z utęsknieniem! Zobacz również inne przepisy na sałaty -----> Sałata z kaszą jaglaną, papryką, jajkiem i fetą , Sałata(...)filetu z piersi kurczaka garść orzechów nerkowca oliwa z oliwek łyżka soku z cytryny łyżka płynnego miodu sól, pieprz do smaku Marynata: 2-3 łyżki oliwy z oliwek łyżka sosu sojowego łyżka miodu szczypta świeżo mielonego pieprzu Sałata z grillowanym kurczakiem, gruszką i orzechami nerkowca - jak zrobić? Pierś z kurczaka umyć, osuszyć. Przygotować marynatę, zanurzyć w niej flet, obracając
Moje Qulinaria
SERNIK DEKADENCKI Z DOMOWĄ POLEWĄ TOFFEE 504ksylitolu (lub 266g słodzonego mleka skondesowanego) - 5 jajek - 1/3 szklanki śmietany kremówki + 1/2 szklanki ksylitolu (lub 300g białej czekolady) - 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (lub 2 łyżki cukru waniliowego) Wierzch: - 200g gęstej kwaśnej śmietany 12 lub 18% - 120g serka Philadelphia (niekoniecznie) - 3 łyżki mielonego ksylitolu (lub pudru) Dekoracja: - 75g orzeszków ziemnych solonych Sos toffee: - 1 szklanka śmietanki kremówki(...)podgrzałam wcześniej moje mleko skondensowane niesłodzone z ksylitolem- tak by się rozpuścił i schłodziłam) cały czas miksując na małych obrotach miksera (starając się nie napowietrzać masy). Wbijać kolejno jajka, miksując wolno przez ok.15-30 sekund po każdym dodanym jajku. Śmietanę kremówkę podgrzać z ksylitolem, chwilę pogotować, lekko przestudzić. Następnie dodać ją do masy serowej razem z wanilią i zmiksować (lub dodać
Smaczne Zdrowe
Kopytka z kaszy jaglanej 269podlewamy wodą. Po wyciągnięciu z piekarnika studzimy , a następnie dodajemy 2 jajka , mąkę i przyprawy. Zagniatamy ciasto. Formujemy wałki i kroimy na średniej wielkości kopytka. Wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy kilka minut. Odcedzamy , a następnie smażymy na masełku kilka minut do uzyskania złocistej skórki. Podajemy z sosem pieczarkowym. Uwaga! Kaszę po wyciągnięcia z piekarnika można zmielić! Kopytka będą delikatniejsze
Ostra na Słodko
Najlepsze klopsy na świecie 228miski z mięsem wrzucamy pietruszkę, przestygniętą cebulkę i czosnek, pieprz, vegetę, dwie czubate łyżki kaszy manny. Namoczoną wcześniej bułkę dokładnie odciskamy i również dodajemy do mięsa. Wbijamy całe jajko i całość dokładnie wyrabiamy dłonią, do całkowitego wymieszania i równomiernego połączenia wszystkich składników. Masa będzie lekko lepka, ale nie wsypujcie już ani kaszy, ani mąki czy bułki tartej. Zwilżamy dłonie wodą(...)klopsy wykąpały się w sosie pieczeniowym ciemnym, którego bazą był sos spod pieczonej łopatki. Całość podana z zasmażanymi buraczkami i młodymi ziemniakami, z masłem i koperkiem. Bardzo pysznie, bardzo klasycznie. A jaki jest Wasz ulubiony sposób na klopsy? SKŁADNIKI 500g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego 1 jajko M lub L 1 mała cebulka 1 duży ząbek czosnku 1 płaska łyżeczka vegety
Karo in the Kitchen
Placek po węgiersku 224duże jajko ok. 3-4 czubate łyżki mąki pszennej sól pieprz Sos/gulasz do placków: 700 g wołowiny (np. udziec) lub wieprzowiny (np. szynka) 1-2 cebule 1 czerwona papryka 600 g pieczarek 3 ząbki czosnku ok. 150-200 g koncentratu pomidorowego olej/oliwa 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 1 czubata łyżeczka słodkiej, mielonej papryki 1-2 łyżki sosu sojowego pieprz(...)dosłownie 10 minut przed końcem gotowania dodajemy do sosu pokrojoną w drobną kostkę i podsmażoną chwilkę na oliwie czerwoną paprykę. Następnie nie pozostaje nam nic innego, jak doprawić sos do smaku solą i pieprzem. Placki ziemniaczane: Ziemniaki i cebule obieramy, myjemy i ścieramy na tarce (można je także przepuścić przez szatkownicę, co przyspieszy pracę). Starte ziemniaki umieszczamy na gęstym sicie
MyCookBook.pl
Zapiekana cukinia z mięsem, suszonymi pomidorami i mozzarellą 184podobnie jak do sosu bolońskiego. Często jest to farsz jarski, bez grama mięsa i też jest pysznie :) Dzisiaj do mięsa dodałam suszone pomidory - to był strzał w dziesiątkę. Wyszło pyszne i aromatyczne danie :) Składniki: 2 średnie cukinie , 30 dkg mielonego mięsa , 6 połówek suszonych pomidorów w oliwie (polecam biedronkowe), pół suchej bułki , 1 jajko , 10-15 listków(...)odstawić na kilka minut. Bułkę namoczyć w zimnej wodzie, odcisnąć i dodać do mięsa. Pomidory pokroić w średniej wielkości kostkę, bazylię posiekać. Do mięsa dodać pomidory, bazylię, zioła, jajko i sól. Dokładnie wyrobić masę. Z posolonych cukinii odlać powstały pod wpływem soli sok. Na dno włożyć mozzarellę dociskając lekko. Na ser wkładać masę mięsną
Codzienna kuchnia niecodzienna
pulpety w sosie koperkowym 215aromatyczne pulpety w koperkowym sosie Przepis ten jest kierowany do miłośników mielonego mięsa. Mam nadzieje, ze przepis na koperkową wersję tradycyjnych pulpetów, przypadnie im do gustu na tyle, że postanowią go wypróbować we własnej kuchni. składniki dla sześciu osób 1 kg mięsa wieprzowego( szynka, łopatka) 0,3 kg boczku 1 cebula 1 jajko 1 czerstwa bułka namoczona w mleku(...)przyprawy (należy pamiętać, że pulpet po ugotowaniu, będzie miał wyraźniejszy smak). W dużym garnku podgrzewamy bulion, z mięsnej masy formujemy w dłoniach, zwilżonych wodą, niewielkie kulki ( wielkości kurzego jajka) i wkładamy je do gotującego się bulionu. Gotujemy na niewielkim ogniu przez 20-25 minut. W tym czasie możemy w na patelni rozgrzać masło a następnie dodać na nie mąkę
Miód i pieprz
ZAPIEKANE CANNELLONI / CANNELLONI CASSEROLE 149usmaży, wyłącz ogień i zostaw mieszankę do wystygnięcia. W misce wymieszaj jogurt z roztrzepanym jajkiem i twardym serem. Dodaj pieprzu i ziół do smaku. Nie sól! Łosoś jest na tyle słony, że w zupełności wystarczy. Rurki napełnij farszem. Żaroodporne naczynie lekko nasmaruj masłem. Odrobinę sosu włóż na dno naczynia i układaj na nim dość ciasno koło siebie wypełnione farszem rurki
Martyna Cooks
Puszyste i delikatne pancakes z mleka i jogurtu 319pancakes są niesamowicie miękkie, lekkie i puszyste. Polane jakimkolwiek syropem czy sosem, wchłaniają go szybko i równomiernie. Ja uwielbiam je podane z syropem z bzu i kwaskowatymi, świeżymi owocami. Porzeczki pasują idealnie. Mąkę przesiewamy z łyżeczką sody i proszkiem do pieczenia. Jajka ubijamy w osobnej misce z łyżką cukru, do czasu aż mocno się spienią. Wlewamy jogurt i mleko, miksujemy
Karo in the Kitchen
Sos tatarski z groszkiem. 203swą słodyczą równoważy smak kwaśnego sosu i nadaje mu nowego wymiaru. Polecam!!! Składniki na sos tatarski z groszkiem 1 mały słoiczek marynowanych grzybków 150-200g (ja użyłam opieniek, ale mogą być prawdziwki, podgrzybki, czy pieczarki) 2 średnie korniszony 2 łyżki groszku konserwowego 3 jajka ugotowane na twardo 1 łyżka jogurtu naturalnego 3-4 łyżki majonezu sól pieprz
Rozpustne gotowanie
Łosoś na szpinaku w cieście francuskim 193naciąć po bokach na grube paski i "zapleść" je na rybie. Posmarować wierzch roztrzepanym jajkiem. Włożyć do rozgrzanego na ok 180-200*C piekarnika i piec około 30-40 minut. Podawać i na gorąco i na zimno. Jak kto lubi. Ja dodatkowo polałam go sosem czosnkowym. Smacznego
Jemy Pijemy
Dietetyczny chlebek pita 238środku od sera, ale jak lekko ostygnie ciasto robi się bardziej zwarte Składniki: 1 jajko 200g chudego sera białego (kostka) 3 łyżki otrębów 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól, kminek, papryka, oregano nasiona do posypania dodatki do środka (u mnie, kurczak, pomidor, mieszanka sałat, sos jogurtowy) Sposób przygotowania: Z sera staramy się odcisnąć jak najwięcej wody (ja po prostu wycisnęłam
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Brukselka pod pierzynką 206wersję pieczoną, z wierzchu zrobiła się skorupka, natomiast pod spodem wytworzył się gesty sos ;) taka odmiana jakby znudziła Wam się brukselka w standardowej formie, zwłaszcza, że jest to niezwykle prosta i szybka potrawa ;) Składniki: około 200g mrożonej brukselki (dajemy tyle ile zjemy;)) 1 jajko 200g serka wiejskiego ulubione przyprawy, ja dałam sól, oregano i bazylię Sposób przygotowania: Serek wrzucamy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Pulpeciki w sosie pomidorowym 183robieniu zdjęć nie mają racji bycia! Dziś zapraszam Was na pyszne pulpeciki w sosie pomidorowym, idealne jako dodatek do spaghetti! Bardzo polecam :) Składniki: 500 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo - wołowe), 2 małe ząbki czosnku, 1 łyżeczka soli, 3/4 łyżeczki suszonego oregano, 1 jajko, 3 łyżki bułki tartej + 4 łyżki mleka, garść startego parmezanu, pieprz Bułkę tartą wsypać
Plate of Joy
Ryżowa zapiekanka z tuńczykiem i warzywami 256porcji) : - 2 torebki dowolnego, ulubionego ryżu - 2 puszki tuńczyka w oleju lub sosie własnym (odsączonego) - puszka kukurydzy - 1 duża cukinia - 2-3 średniej wielkości marchewki - cebula - ząbek czosnku - 2 łyżki oleju - 2 łyżki kremowego serka kanapkowego - 2 łyżki musztardy - kubeczek jogurtu naturalnego - jajko - kilka plastrów żółtego sera (może być tarty) - sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Ryż ugotować na sypko
Kuchnia Ellie
Scotch egg - jajka w mięsie 196oraz gałką muszkatołową. Z masy formujemy w dłoniach małe placki, na ich środku umieszczamy jajko a następnie dokładnie zalepić masą mięsną formując kulki. Każdą z nich obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na rumiano ze wszystkich stron na maśle klarowanym. Podawać z dodatkiem pikantnego sosu pomidorowego lub sosu czosnkowego
Pyry na Gaz
Ciasto cebulowe 299Ciasto jest naprawdę bardzo pyszne i pewnie jeszcze niejeden raz zagości na moim stole. Sos śmietanowy można zastąpić żółtym serem. Składniki: Ciasto: 270 g mąki 115 g mleka żółtko łyżeczka soli 50 g masła 50 g drożdży łyżka cukru Farsz: 0,5 kg cebuli jajko +1 białko pozostałe z ciasta 100 ml śmietany 18% sól, pieprz, papryka wędzona Przygotowanie
e-PrzepisyKulinarne
Ciasto cebulowe 307Ciasto jest naprawdę bardzo pyszne i pewnie jeszcze niejeden raz zagości na moim stole. Sos śmietanowy można zastąpić żółtym serem. Składniki: Ciasto: 270 g mąki 115 g mleka żółtko łyżeczka soli 50 g masła 50 g drożdży łyżka cukru Farsz: 0,5 kg cebuli jajko +1 białko pozostałe z ciasta 100 ml śmietany 18% sól, pieprz, papryka wędzona Przygotowanie
e-PrzepisyKulinarne
Tatar. Befsztyk tatarski wołowy z cebulką, ogórkiem i papryczką chili. 216uważać przy zakupie mięsa. Mięso musi być obowiązkowo najlepszej jakości, chude, miękkie i świeże. Jajka uprzednio sparzone. Polecam :) Składniki ( na dwie porcje ) - polędwica wołowa na tatara 25 dkg - dwa malutkie ogórki konserwowe z papryczką chili - pół papryczki chili konserwowej - mała cebulka - oliwa z oliwek, sos sojowy - sól, pieprz, papryka mielona - 2 żółtka Wykonanie. Polędwice drobno siekamy, polewamy łyżką oliwy
Kuchnia z widokiem na ogród
Zapiekanka makaronowa z klopsikami 340która lubi makarony a jeszcze bardziej takie mięsne kuleczki. Tym razem zamiast mięsko w sosie podawać z makaronem lub ryżem zapiekłam w naczyniu razem z makaronem. Córeczka była zachwycona:) składniki: 250 g makaronu, u mnie rurki Czaniecki 300 g mięsa mielonego z łopatki 1 jajko 1,5 łyżki kaszy manny sól,pieprz oragano 200 g kwaśnej śmietany 18 % (pół dużego
Monia miesza i gotuje
Oszukane gołąbki z wolnowaru 308cebulę drobno posiekać.Ryż ugotować.Do mięsa dodać ryż, kapustę z cebulą, ryż, jajka .Wymieszać,dodać bułki tartej tyle , aby można było formować kotlety, doprawić do smaku Wymieszać i formować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na oleju.Przełożyć do wolnowaru , zalać sosem [ z przecieru i wody] i gotować.Na koniec dodać śmietanę i mąkę
Moje domowe kucharzenie
Szybkie roladki z serem i szynką 353serem Można przygotować wcześniej, a przy gościach tylko usmażyć i gotowe! Podawać z sosem czosnkowym lub majonezowo-keczupowym. SKŁADNIKI: 12 kromek chleba tostowego (u mnie wieloziarnisty) 12 plastrów sera żółtego 12 plastrów szynki ew. 1-2 łyżki masła do smażenia Panierka: mąka jajko bułka tarta 1. Z kromek chleba tostowego usunąć skórki a pozostały miąższ lekko rozwałkować
Kto ugości moich gości?
Rice sticks (pieczone pałeczki ryżowe) porcja ok. 480 kcal 221mrożonym Vitasia Veggie Sticks z ryżem basmati (tydzień azjatycki w Lidlu) :) Polecam z ostrym sosem Składniki (duża porcja - zdjęcie): 70 g ryżu naturalnego 100 g (1 sztuka) marchewki 55 g (1 sztuka) cebuli 12 g (2 płaskie łyżki) bułki tartej 30 g (pół) roztrzepanego jajka 25 g (2 łyżki) kukurydzy z puszki 15 g pokruszonych płatków kukurydzianych przyprawa do mięsa
Malowane smakiem
KLUSECZKI FRANCUSKIE 200kładzione. To bardzo fajny dodatek do zup lub mięsa z dodatkiem sosu najlepiej pieczeniowego, grzybowym albo pomidorowym. Wiele osób zajada się kluskami polanymi stopionym masłem i posypanymi parmezanem. Robiąc kluski korzystałam z niezawodnego przepisu Margarytki TUTAJ :) Składniki: 1 łyżka masła 3 jajka 5 łyżek mąki pszennej ½ łyżeczki soli Wykonanie : Zagotowujemy wodę z łyżeczką
Walijskie Pichcenie
Ser żółty panierowany 206okrągły bułka tarta jajko tłuszcz do smażenia ser kroimy na plastry, obtaczamy w jajku a następnie w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju...po usmażeniu kładziemy na chwilkę na ręczniku kuchennym w wiadomym celu (by usunąć nadmiar tłuszczu) Podajemy z żurawiną lub sosem czosnkowym
NaKońcuJęzyka
Tarta bolognese 263Pomidor kroimy w plasterki. 4. Na spód wykładamy mięso, lekko dociskamy łyżką, polewamy jajkami, układamy plasterki pomidora i posypujemy resztą parmezanu. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 30 minut z termoobiegiem. Wyciągamy i odstawiamy na 5 minut. Możemy podać z ketchupem lub innym ulubionym sosem. Smacznego
My Culinary Art