sos do jajek - 5296 przepisów (strona:178/354)

Dziki obiad 122

korzenia pietruszki 1 szczypta czarnego pieprzu 1 szczypta soli 3 liście laurowe 1 łyżka musztardy 2 szklanki kwaśnej śmietany 1 łyżka mąki Gałki z bułki: 2 duże bułki 1 jajko 10 dkg. mąki 1 litr wody sól do smaku Przygotowanie: Warzywa umyć, obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w plastry.Podsmażyć cebulę na niewielkiej ilości(...)wodę. Z cebuli, marchwi i pietruszki utworzy się dość gęsty sos, smakowity, którego powinno być dużo. Pod koniec gotowania dodać musztardę i wszystko dokładnie wymieszać . Gotowe odstawić i robić gałki z bułki. Bułki pokrój w kostkę, piętki odłóż. Zalej bułki troszkę wodą lekko je ugniatając. Dodaj do bułki jajko, mąkę i sól do smaku. Dobrze wyrób ciasto. Zanim zaczniesz formować

Smaczne Potrawy
Roladki z polędwiczki ze śliwkami i orzechami zapiekane w kremowych batatach z jarmużem 195

smażenia oraz przystosowane do używania w piekarniku można nabyć w internetowym sklepie www.sklep.dajar.pl Porcje: 7 Czas przygotowania: 50 minut Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa ok. 400 g, 1 łyżka jasnego sosu sojowego, 1 łyżka tłuszczu (smalec z gęsi, oliwa lub masło klarowane), oliwa do posmarowania patelni. Nadzienie: 1/2 szklanki drobno posiekanych śliwek, 1/2 szklanki orzechów włoskich, 2 łyżki powideł śliwkowych(...)batatów: 1 batat ok. 400 g, 150 g serka mascarpone, 100 g startego sera żółtego Cheddar, 100 g jarmużu bez grubych nerwów, 100 ml wina białego wytrawnego, 3 jajka, 3 łyżki soku z cytryny,  1 łyża suszonego czosnku niedźwiedziego, 1 łyżka posiekanego tymianku lub łyżeczka suszonego, sól i pieprz do smaku,  szczypta cukru do jarmużu. Do przybrania: świeże

SzczyptaSmaQ
SAŁATKA Z ZUPEK CHIŃSKICH. 881

makaron częściowo wchłonął płyn*.  Jajka gotuję na twardo, studzę, obieram skorupki i siekam w drobną kostkę. Wędlinę lub mięso także kroję w kosteczkę, a białą część pora w półtalarki.  Przyprawy z zupek mieszam z jogurtem i majonezem.  Do makaronu dodaję wszystkie składniki, na końcu mieszając z jogurtowo-majonezowym sosem. *   zabieg ten spowoduje, że makaron nie wchłonie(...)nieco zmiękł - to też zmniejszy jego      chłonność. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka 1 łagodna zupka chińska 1 pikantna zupka chińska 1 puszka kukurydzy konserwowej 5 jajek 1 mały słoik ogórków konserwowych 1 mały słoik papryki konserwowej średniej wielkości cebula lub por majonez Źródło: http://www.smaczny.pl/przepis,salatka_z_zupek_chinskich_jeszcze_inaczej Copyright © Smaczny.pl 1 łagodna zupka chińska 1 pikantna zupka chińska

W kuchni Karmel-itki
Bazyliowe naleśniki z tuńczykiem i papryką 154

pszennej) 1 szklanka mleka sojowego ( lub krowiego) 1/2 pęczka bazylii 1 ząbek czosnku 1 jajko 1 łyżka oleju ryżowego ( lub inego) szczypta soli farsz 1 puszka tuńczyka 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 pomidor 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 papryczki chilli 1 łyżka sosu sojowego świezy tymianek i rozmaryn świeżozmielony pieprz sos 3 łyżki jogurtu naturalnego gęstego

DefinicjaSmaku
rogaliki drożdżowe z nutellą 316

powinien mieć konsystencje gęstego sosu. Pozostałą mąkę przesypujemy do miski na środek kładziemy garnek z rozczynem i pozostawiamy go tak przez 10 minut do wyrośnięcia. 2. W międzyczasie rozpuszczamy masło w garnku. Jeśli rozczyn zacznie „uciekać” czas na kolejne etapy wyrabiania ciasta. Całość rozczynu wyciągamy łyżką do miski z mąką, wbijamy całe jajko i wyrabiamy dość lepkie ciasto

zjem to blog kulinarny
Klops z kaszy... 133

Klops z kaszy z ziaren pszenicy durum w sosie pomidorowym Popisowy przepis na klopsa, który zajął  I miejsce  podczas Jesieni w Gliśnie w tym roku. Kasza z pszenicy durum jest jednym z najstarszych produktów spożywczych na świecie w Polsce jest wciąż mało popularna, a szkoda ponieważ jest łatwa w obróbce i smaczna Klops z kaszy z pszenicy durum(...)posiekanej papryki, czosnek i przyprawy wraz z pozostałym rozbełtanym jajkiem. Wymieszać na jednolitą masę. Do wyłożonej papryką formy układać warstwami kasę i mięso, które powinno stanowić ostatnią wartę klopsa. Przykryć folią aluminiową, wstawić foremkę do foremki większej z wodą sięgająca do połowy formy z klopsem. Piec w temperaturze 180 stopni. Sos pomidorowy 1 cukinia 1 cebula 1 kg pomidorów sól

kgwjanczewo
Przepisy na Sylwestra i Karnawał 332

sałatka z kurczakiem Klasyczna sałatka jarzynowa Sałatka z kurczakiem, selerem naciowym i winogronami Wraps z kurczakiem Śledź w oleju z pieczonymi burakami Marynowany surowy łosoś w przyprawach Śledź w sosie czosnkowym Śledź w oleju z cebulą Śledź w buraczkowej pierzynce Warzywne chili Chili con carne w wersji light Bigos Krokiety z pieczarkami Patatas alioli Pieczone pierożki z ciasta filo(...)pleśniowym Focaccia z oliwkami Pate z wątróbki z dzika Jajka faszerowane pastą łososiową Pasztet z dzika Masło czosnkowo-ziołowe Pasztet mięsny Pasta rybna w wersji light Twarożek zwany bryndzą Pasta twarożkowa z pstrągiem Pate z drobiowych wątróbek Pasta z tuńczykiem Pasta łososiowa Rybna pasta twarożkowa Domowy majonez w słoiku Sos tatarski Wędliny Schab z pończochy, czyli domowa wędlina Domowy baleron

Kulinarne przygody Gatity
Kiszeniaki, czyli gołąbki w kiszonej kapuście 192

smaczna alternatywa dla naszych nieśmiertelnych gołąbków tradycyjnych, w słodkiej czy włoskiej kapuście.  Mnie zasmakowały szczególnie kiszeniaki - kasza jęczmienna, grzyby i kiszona kapusta współgrają tu znakomicie, dodatkowo grzybowo-warzywny sos nadaje niezwykłej głębi całej potrawie. Sarma, czyli chorwackie gołąbki ze sporą przewagą mięsa nad ryżem w farszu, też były smaczne, jednak jeśli mam jeść gołąbki to zdecydowanie wolę tradycyjne. Jako(...)jajko 3 łyżki stopionego domowego smalcu ze skwarkami 2 duże łyżki masła szczypta estragonu 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku 1/2 łyżeczki tymianku 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz do smaku ok. 750 ml bulionu (może być z kostki) lub wody 3-4 kulki ziela angielskiego 7-9 ziaren pieprzu czarnego 2-3 listki laurowe Sos: 1 mała garść

Kuchnia Prezydentowej
Błyskawiczne piątki - podsumowanie 6.05.2016 r. 156

drugim tygodniu akcji "Błyskawiczne piątki" zostały opublikowane następujące propozycje: Tarta warzywna pod kołderką z mozzarelli Jajka zapiekane Carpaccio z buraków Pesto z naci marchwi Sałatka ze szparagów białych i zielonych Ryba w zielonej herbacie Pieczona owsianka Makaron z warzywami w pomidorowym sosie Ryż z kurczakiem na zielono Cytrusowa lemoniada z kiwi i natką pietruszki Bardzo dziękuję wszystkim uczestniczkom akcji

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sałatka z jajkami, awokado i rzeżuchą 159

temu ( klik  ). Dzisiaj trochę inne składniki, ale efekt również smaczny. Zapraszam! Składniki 3 -4 jajka ugotowane na twardo lub część przepiórczych 10 rzodkiewek 1/2 cebuli 1 awokado 1 łyżka posiekanej  pietruszki spora garść  rzeżuchy + do dekoracji 1/4 cytryny do awokado sos 1 - 2  łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka oliwa z oliwek papryka

Stare Gary
DOMOWY MAJONEZ 116

Majonez domowy, jeden z podstawowych sosów w kuchni. Pierwotnie wyrabiany z oliwy i żółtek, dziś bardziej popularna jest wersja z olejem, który jest mniej wyrazisty, za to smaku dodaje musztarda. SKŁADNIKI: - jajko (sparzone, w temperaturze pokojowej) - 400 ml oleju rzepakowego - 1 łyżka białego octu winnego - 1 łyżka musztardy - 1/2 łyżeczki soli - 1/2 mielonego białego pieprzu JAJKO, OCET, MUSZTARDĘ włóż

Kuchnia bezglutenowa Loli
Pulpety w sosie pomidorowym 195

drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Do mięsa dodajemy: namoczoną, rozdrobnioną kajzerkę, podsmażoną cebulę, przeciśnięty czosnek, jajko, oraz sól i pieprz. Dokładnie mieszamy wszystko i formujemy pulpety, obtaczając je w mące. Bulion zagotowujemy, dodajemy według smaku: przecier, przyprawy oraz ewentualnie śmietanę (jeśli sos jest zbyt rzadki, do śmietany wsypujemy 1 łyżkę mąki i po zahartowaniu, łączymy z sosem). Do gotującego

KasiekGotuje
Ryba zapiekana z porami pod sosem jogurtowo-koperkowym i placki z cukinii 107

Wykładamy podduszonego pora, a na to rybę, solimy lekko, pieprzymy i skrapiamy sokiem z cytryny. Polewamy sosem przygotowanym z jogurtu, posiekanego koperku, soli i pieprzu. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni, bez przykrycia. A teraz placuszki: Potrzebujemy: 1 cukinię 2 jajka 1 szalotkę 1 ząbek czosnku 2 łyżki jogurtu 5 łyżek mąki orkiszowej 3 łyżki posiekanego koperku sól

Marder&Marder Manufacture
Placki rybno – ziemniaczane 176

Doskonale sprawdzą się jako danie główne lub niewielka przystawka , a jeśli jeszcze podać do nich jakiś sos jogurtowy czy tysiąca wysp , to juz po prostu rozpusta . Składniki : 0,3 kg dorsza lub innej białej ryby 1 łyżka masła 6 średnich ziemniaków 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 1/2 pęczka koperku sól , pieprz biały do smaku 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki

Ogrodnik w podróży
Sałatka ryżowa z tuńczykiem 156

duża porcja dla 3 - 4 osób) 2 szklanki suchego ryżu basmati 2 puszki tuńczyka we własnym sosie (takie co najmniej po 170 g) 1 duża papryka czerwona 1 duża cebula 1/2 puszki kukurydzy konserwowej 1/2 średniego brokuła 1 - 2 ogórki kiszone 5 jajek 200 g sera żółtego (u mnie Gouda) 200 ml majonezu (ilość dostosować indywidualnie, tak jak lubimy) sól

Kuchcik gotuje
SERNIK Z KASZY JAGLANEJ NA SPODZIE Z KASZĄ GRYCZANĄ 181

natomiast jest pełna błonnika, soli mineralnych i witamin, najczęściej jest dodatkiem do gulaszów i sosów, ja pokusiłam się na wersję słodką, wyszło niebiańsko :) SKŁADNIKI: GRYCZANY SPÓD: -  200 g kaszy gryczanej ugotowanej na sypko -  200 g czekolady -  150 ml mleka -  3 jajka -  łyżeczka proszku do pieczenia SERNIK JAGLANY : - szklanka kaszy jaglanej - 3 szklanki mleka

Kuchnia bezglutenowa Loli
Ryba w warzywach 130

wlałem olej, rozgrzałem. Wyjąłem z lodówki filety , osuszyłem , oprószyłem solą i mąką. Każdy kawałek obtoczyłem w jajku , a potem w mące , kładłem na dobrze rozgrzany tłuszcz i smażyłem z obu stron na jasnozłoty kolor. Gorące filety przełożyłem na ogrzany talerz i obłożyłem sosem z rondla. Posypałem posiekaną natką

R'n'G Kitchen
Placuszki z serka wiejskiego z dodatkiem żurawiny 140

białe :D Serki wiejskie używam do rozmaitych potraw, placków (słodkich/słonych), sałatek, jako dodatek do sosów, owoców. Dla mnie jest to produkt uniwersalny bez którego nie potrafię się obyć. Tak więc dziś słodka wersja placków ;) Składniki (na około 10 placuszków): 2 jajka 1 serek wiejski light (200g) 1 łyżka mielonego siemienia lnianego firmy  Oleofarm 2 łyżki otrębów

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Sałatka wiosenna z rukolą 187

Kompozycje z sałaty i warzyw są zdrowe i smaczne. Sałatka  doskonale pasuje do mięsa, ryby,jajek czy innych dań głównych lub jako samodzielny posiłek. Składniki: 1 garść rukoli 1/2 puszki kukurydzy 1 cebula 2 pomidory 3 ogórki małosolne 2 łyżki koperku Sos: 1 łyżeczka musztardy 2 łyżki miodu 4 łyżki oleju 1 ząbek czosnku(wyciśnięty przez praskę) sól pieprz

O kuchni z uczuciem
Przepis na sycylijski przysmak – crocchè 183

nazwą panzarotti, natomiast w Palermo jako cazzilli . Doskonała jako fast food oraz dodatek do mięs i sosów. Obieramy ziemniaki, kroimy je w niewielkie sześcienne kawałki. Gotujemy, a następnie odcedzamy. Odcedzone ziemniaki musimy ugnieść, wymieszać z kilkoma łyżeczkami oliwy z oliwek i dwoma jajkami. Dodajemy ser żółty (najlepiej w typie pecorino), sól i pieprz. Z całości ugniatamy dowolnej wielkości kulki

Bon Ton Italia
SPAGHETTI Z KLOPSIKAMI 161

pomidorów w puszce bez skóry porcja makaronu spaghetti  razowy Makarony Polskie Wykonanie: Do mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą, posiekana natkę, sól i pieprz do smaku.Z mięsa formujemy małe pulpeciki. W garnuszku do bulionu dodajemy pomidory z puszki, blendujemy. Doprawiamy Przyprawą Gajowego.Kiedy sos zawrzy wkładamy do niego pulpeciki, gotujemy ok 10 minut od wypłynięcia. Makaron gotujemy al dente w osolonej

Z Majeczką w kuchni
Burgery z łososia i ogórka kiszonego 125

wcale nie dominuje nad całością, ale nadaje bardzo ciekawy smaczek, a jeżeli zaserwujecie do nich jeszcze sos np.   BBQ , to już bajka! ;) Z czystym sumieniem mogę polecić te burgery, smakować Wam będą na pewno! :) * łosoś- 140 g * ogórek kiszony- 1 średniej wielkości * jajko- 1 szt. * koper- 2 łyżki * sól, pieprz * oliwa do smażenia Wymytego łososia zmielić. Dodać ogórka kiszonego

Kraina Miodem Płynąca
Sałatka jarzynowa 299

obierać. Warzywa zalać wodą - ugotować do miękkości. Wystudzić. Ugotowane warzywa oraz ogórki, jabłko, cebulę i jajka pokroić w miarę równą kostkę. Dodać odcedzone z płynu groszek i kukurydzę. Całość wymieszać. 3 łyżki majonezu wymieszać z łyżeczką musztardy. Sałatkę warzywną połączyć z sosem majonezowo-musztardowym. Doprawić do smaku solą i pieprzem. W razie konieczności dodać więcej majonezu. Smacznego

kolorowotorcikowo
Zapiekanka nelsońska 274

Całość posypać drobno posiekaną pietruszką. Na wierzchu ułożyć resztę ziemniaków. 2 jajka roztrzepać ze śmietanką, solą i pieprzem. Zalać formę, wierzch posypać utartym żółtym serem. Zapiekać w temperaturze 180 stopni do lekkiego zrumienienia sera. Podawać z ulubionymi sosami. Ja przygotowałam czosnkowy i barbecue. Zapiekanka zniknęła w mgnieniu oka ;) Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Parówki z serem w cieście francuskim 184

nieowinięte-fajnie wyglądają i super się przypiekają.  Ciasto lekko dociskamy.      Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni i pieczemy około 20 minut, aż ciasto się ładnie zarumieni. Podajemy z keczupem , sosem czosnkowym lub innym ulubionym.   Możemy pokroić parówki w krążki i podawać jako zimną przekąskę.   Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Rybne mielone filety z dorsza z majerankiem 172

ości. Bułkę namoczyć w mleku. 2. Przygotowaną rybę wkładamy do blendera, dodajemy odciśniętą bułkę z mleka, jajka, majeranek oraz sól i pieprz. Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. Formujemy z nich kotlety i obtaczamy w bułce tartej. 3. Smażymy.  Podajemy ze śmietaną, sosem czosnkowym, jogurtem naturalnym, lub ulubionym dipem

Apetyczna babeczka
Szwedzkie pulpeciki Köttbullar 185

kryje w sobie żadnych niespodzianek. Polecam! Szwedzkie pulpeciki Köttbullar Składniki: 400 g mięsa wieprzowo-wołowego 1 jajko 1 mała cebula 50 ml mleka 4 łyżki bułki tartej ½ łyżeczki zmielonego goździków 1/3 łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki gałki muszkatołowej ¼ łyżeczki zielonej kolendry sól, pieprz olej  Sos : 200 ml bulionu wołowego lub wody 30 ml śmietany kremówki 4 łyżki dżemu

Mania Gotowania
Gratin... Gratin... I feel you 167

niej mowa. Najprościej rzecz ujmując, to nic innego jak pokrojone w plastry zapiekane ziemniaki w śmietanowym sosie z dodatkiem czosnku i ziół. I na tym koniec. Ale ilu kucharzy, tyle przepisów. Są i tacy, którzy ratują się serem gruyere lub innymi dziurawcami, jajkami, jednak w oryginale one nie występują.  Po upieczeniu skórka winna być brązowa i chrupiąca... Danie można

bastalena