mące gryczanej z nadzieniem rybnym w sosie śmietanowo-pomidorowym. Przepis na takie naleśniki znalazłam w książce "Przekąski na przyjęcia" i muszę przyznać, że podeszłam do niego z rezerwą. Jednak okazały się bardzo miłą niespodzianką, są po prostu bardzo dobre. Składniki na 8 małych naleśników: 100 g mąki gryczanej 250 ml mleka 2 jajka szczypta soli 1 cebula 1 łyżka masła(...)cytryny 1. Z mleka, mąki, jajek i soli przygotować ciasto. Usmażyć naleśniki. 2. Rybę rozmrozić, dokładnie osuszyć. 3. Cebulę posiekać. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić cebulę. Na niej położyć filety z ryby. Polać sokiem z cytryny i posypać pieprzem. Gotować na średnim ogniu pod przykryciem 10 minut. 4. W miseczce przygotować sos. Wymieszać śmietanę z koncentratem pomidorowym, papryką, ziołami. Dodać
Moja Galeria Smakuzachowała rzadszą konsystencję. Sos korzeniowo - pieczarkowy Ciśnienie: Wysokie Czas Gotowania: 1 min 50 sek Otwieranie Garnka: Szybkie JEŚLI POWYŻSZE WSKAZÓWKI NIC CI NIE MÓWIĄ, ZAPRASZAM TUTAJ Ciasto naleśnikowe gryczane (na ok. 10 szt): Składniki 1 szklanka mąki gryczanej 1 szklanka mleka pełnotłustego lub innego 1 szklanka zimnej wody 2 małe jajka, rozmąć 2 łyżki oleju rzepakowego sól Przygotowanie(...)całość wymieszaj dodaj sól, rozmącone jajka, olej - całość dokładnie wymieszaj do powstania jednolitej konsystencji gotowe ciasto odstaw do lodówki na min. 30 min patelnię do smażenia naleśników natłuść olejem rzepakowym np. pędzelkiem albo natłuszczonym ręcznikiem papierowym nagrzej patelnię, gdy będzie miała odpowiednią temperaturę, smaż naleśniki o średnicy około 10 - 12 cm Sos korzeniowo - pieczarkowy Składniki
Szybko Szybkowarpieczenia 1/2 łyżeczki soli 1 duże jajko 5 łyżek oleju rzepakowego 200ml jogurtu naturalnego 2 łyżki przyprawy suszonej pomidor-czosnek-czarnuszka (do kupienia w sieciach rossmann) Nadzienie: 3 piersi z kurczaka 3 pomidory malinowe 2 ogórki gruntowe 10 liści sałaty masłowej 1 łyżeczka przyprawy kebab-gyros 2 łyżki oleju sól, pieprz do smaku Sos czosnkowy: 1 szklanka jogurtu naturalnego gęstego(...)łyżki majonezu 3 duże ząbki polskiego czosnku 1 łyżeczka przyprawy w płynie maggi pieprz do smaku Sos kebab: 1/2 szklanki pikantnego ketchupu 3 łyżki majonezu szczypta chili Dodatkowo: 2 arkusze papieru do pieczenia (na duże blaszki) kilka łyżek oleju do natłuszczenia rąk i pergaminu Sposób przygotowania: 1. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy do dużej miski. Mleko delikatnie podgrzewamy
Kuchnia w czekoladzietakich trójkątów. Idealne z barszczem lub domowym sosem pomidorowym. Składniki: 2 podwójne filety z kurczaka 20 cm grubej białej części pora 100 g ostrego żółtego sera sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżka masła 2 łyżki oleju 1 opakowanie ciasta francuskiego 350 g 1 jajko 2 łyżki mleka Sposób przygotowania: Filety umyć(...)część farszu. Jajko rozbić oddzielając białko od żółtka. Białko roztrzepać i pozmarować nim boki kwadratów, sklejając je w trójkąty, docisnąć widelcem. Żółtko również roztrzepać, połączyć z mlekiem i posmarować pędzelkiem trójkaty po wierzchu. Piekarnik z termoobiegim nagrzać do 200 C, blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Trójkaty pec 15-17 minut. Podawać gorące, u mnie z domowym sosem pomidorowym...Smacznego
Gosia gotujemięso i dusimy, aż będzie miękkie,około1/2 h. Ugotować jajko, wyjąć żółtko i przetrzeć , a białko pokroić w paski. Szynkę również pokroić w paski i to wszystko dodać na 5 minut przed końcem duszenia do mięsa. Wsypać kapary i pietruszkę. Mięso ułożyć na oddzielnych talerzach lub na półmisku i polać sosem pomidorowym. Posypać żółtkiem. Rada. To hiszpańskie danie jest podawane
Kulinarny karnet Christopheraukryte jagody, taka mała niespodzianka podczas jedzenia. Podane z chmurką bitej śmietany i polane sosem jagodowym. Pyszne. Składniki: 160 g mąki pszennej, szczypta soli, 100 g cukru, 1/4 łyżeczki sody, 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia, opakowanie cukru waniliowego, 160 g gęstego jogurtu naturalnego, 1 jajko, 3 łyżki oleju rzepakowego, 20 g śmietanki kremówki 30 % 100 g jagód, 3 łyżki cukru(...)przykrywając je resztą ciasta. Z podanych składników wyszło mi 6 babeczek. Piec w temp. 170 stopni przez 25-30 minut. Podałam z bitą śmietaną i pozostałym zredukowanym sosem z rondelka. Smacznego
Plate of JoyJajko wymieszać z 3 łyżkami mleka. Kolejno zanurzać kawałki kurczaka najpierw w mące, później w jajku, a następnie obtaczać w bułce tartej i od razu kłaść na rozgrzany olej. Smażyć ok. 4-5 minut z obu stron na złoty kolor. Nuggetsy podajemy z dowolnymi sosami (np. barbecue, czosnkowy, chili) oraz z warzywami. Moje posty
Słodka StronaPełnoziarniste placki na kefirze i oleju rzepakowym z sosem jagodowym Przesadziłam chyba z tym tytułem, ale w weekendy wszystko jest inne. Nawet weekendowe śniadanie, to coś więcej niż zwykłe śniadanie. Można się spokojnie przeciągnąć lub przeciągle ziewnąć. Nie trzeba się nigdzie spieszyć. A wspólne przygotowanie śniadania, to też niezła frajda. ;) U nas często w weekendy pojawiają się placki lub naleśniki(...)szklanki kefiru Suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier puder, sól) wymieszać razem, zmiksować z jajkami, kefirem i olejem. Na rozgrzaną patelnię (jeżeli trzeba posmarować cienką warstwą oleju) nakładać porcje ciasta. Smażyć kilka minut na średniej mocy/ogniu z obu stron na rumiano. Sos jagodowy * 2-3 łyżki dżemu jagodowego duża garść jagód (mogą być mrożone) 2 łyżki wody Dżem
Pełny talerzczarny pieprz cayenne olej lub oliwa do smażenia Sos czosnkowy: 5 łyżek jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku oregano sól pieprz Sposób przyrządzania: Cukinię umyć i pokroić w kosteczkę (wielkość kukurydzy). Kukurydzę osączyć z zalewy. Cebulę szalotkę poszatkować na bardzo drobno. Do dużej miski włożyć cukinię, szalotkę, kukurydzę, roztrzepane jajka, mąkę i bazylię. Doprawić solą i pieprzem czarnym
Zakątek rozkoszy kulinarnychZiemniaki łączymy z mąką pszenną, jajkami, wyrabiam delikatne ciasto. Kroimy porcje ciasta oraz formujemy wałek lekko przyklepujemy nożem. Nożem odcinamy kluski około 3 cm szerokości. Jeśli ciasto się lepi podsypujemy dodatkowo mąka pszenną. Kopytka gotujemy w osolonej wodzie. Od wypłynięcia około 1 minutę. Wyciągamy łyżką cedzakową i podajemy sosem pieczarkowym oraz bukietem surówek. Mięso myjemy
kgwjanczewomasła 1 szklanka mleka 1 szklanka wody gazowanej niepełne 2 szklanki mąki 2 jajka ok. 4 łyżki cukru 1 łyżka kakao szczypta soli Nadzienie: 250 g gęstego serka waniliowego (może być serek homogenizowany) 250 g śmietany kremówki 30% olej cukier puder sos czekoladowy, dowolne owoce (opcjonalnie) Czekoladowe Naleśniki - Sposób przygotowania: Naleśniki: Masło roztapiamy na niedużym ogniu. Następnie dodajemy czekoladę
Słodka Stronabądź sytą przekąskę. Ja podałam je z potrawką mięsno-warzywną i sosem tzatziki, było pysznie!!! Składniki na placki z cukinii lub patisonów około 700 g cukinii lub patisonów (ja wymieszałam pół na pół) 1 duża cebula lub 2 mniejsze (u mnie czerwona) 2 małe ząbki czosnku 2 jajka 4 łyżki mleka 3-4 łyżki mąki sól pieprz olej do smażenia(...)dokładnie mieszamy. Gdy cukinia już zmięknie, dokładnie ją płuczemy, odciskamy z niej sok (ja wyciskam kolejno garść po garści) przekładamy ją do suchej miski, dodajemy cebulę z czosnkiem, jajka, mleko i część mąki. Dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, jeśli masa jest za rzadka dodajemy resztę mąki, jeśli za gęsta (w co wątpię) trochę mleka. Masa powinna wyglądać
Rozpustne gotowaniemaczane w sosie karmelowym - moje pierwsze churros. Przysmak hiszpański, który fantastycznie smakuje na ciepło posypany cukrem pudrem. Razem z pączkamu na tłusty czwartek wpasuje się idealnie. Inspirowałam się przepisem z blogu Call me cupcakes . Składniki 100 g masła 250 ml wody 170 g mąki pszennej 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka cukru pudru szczypta soli 2 jajka Dodatkowo olej(...)Gorącą masę odstawić by lekko przestygła. Następnie wbić jajka i zmiksować na gładką masę. Przełożyć ciasto do rękawa cukierniczego. Rozgrzać olej do 180 stopni i wyciskać ciasto o długości 10-15 cm. Smażyć po 2 minuty z każdej strony do złotego brązu. Przełożyć na papierowy ręcznik. Podawać z rozpuszczoną czekoladą lub sosem karmelowym
pink envelopejajko, łyżkę koperku, kaszę manną - wymieszać dokładnie łyżką. Doprawić do smaku. Tak przygotowane mięso odstawić na 20 minut do lodówki. Z mięsa formować małe pulpeciki. Na patelni rozgrzać odrobię oleju, tylko tyle, żeby patelnia pokryła się tłuszczem. Smażyć pulpeciki z obu stron na rumiano. Do podsmażonych pulpetów wlać śmietankę, wsypać koperek i dusić pod przykryciem, do momentu aż sos zgęstnieje
kolorowotorcikowotłuszcz pryska!), następnie dodajemy posiekaną bazylię, odrobinę cukru i sól do smaku. Zagotowujemy. Gdy sos będzie już wrzał zmniejszamy ogień i gotujemy go przez ok. 15-20 minut, do momentu aż zgęstnieje. Gotowe! :) Pulpety z mozzarellą: 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 1 rozbełtane jajko 3/4 szklanki śmietanki kremówki (30%) 1/2 szklanki bułki tartej 1/2 szklanki startego sera pecorino(...)akurat nie miałam go pod ręką, więc użyłam sera żółtego. Mi wystarczyło 50 g, ale możecie użyć go więcej, według uznania. :) Do większej miski wrzucamy mielone mięso, rozbełtane jajko, nasiąkniętą śmietanką bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek, starty ser, wszystkie przyprawy i zioła oraz sól i pieprz. Dokładnie mieszamy całość dłońmi do połączenia się składników. Następnie bierzemy do ręki mięso
Cooking Monster