sos do jajek - 5296 przepisów (strona:179/354)

SERNIK Z KASZY JAGLANEJ NA SPODZIE Z KASZĄ GRYCZANĄ 181

natomiast jest pełna błonnika, soli mineralnych i witamin, najczęściej jest dodatkiem do gulaszów i sosów, ja pokusiłam się na wersję słodką, wyszło niebiańsko :) SKŁADNIKI: GRYCZANY SPÓD: -  200 g kaszy gryczanej ugotowanej na sypko -  200 g czekolady -  150 ml mleka -  3 jajka -  łyżeczka proszku do pieczenia SERNIK JAGLANY : - szklanka kaszy jaglanej - 3 szklanki mleka

Kuchnia bezglutenowa Loli
Ryba w warzywach 130

wlałem olej, rozgrzałem. Wyjąłem z lodówki filety , osuszyłem , oprószyłem solą i mąką. Każdy kawałek obtoczyłem w jajku , a potem w mące , kładłem na dobrze rozgrzany tłuszcz i smażyłem z obu stron na jasnozłoty kolor. Gorące filety przełożyłem na ogrzany talerz i obłożyłem sosem z rondla. Posypałem posiekaną natką

R'n'G Kitchen
Placuszki z serka wiejskiego z dodatkiem żurawiny 140

białe :D Serki wiejskie używam do rozmaitych potraw, placków (słodkich/słonych), sałatek, jako dodatek do sosów, owoców. Dla mnie jest to produkt uniwersalny bez którego nie potrafię się obyć. Tak więc dziś słodka wersja placków ;) Składniki (na około 10 placuszków): 2 jajka 1 serek wiejski light (200g) 1 łyżka mielonego siemienia lnianego firmy  Oleofarm 2 łyżki otrębów

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Sałatka wiosenna z rukolą 187

Kompozycje z sałaty i warzyw są zdrowe i smaczne. Sałatka  doskonale pasuje do mięsa, ryby,jajek czy innych dań głównych lub jako samodzielny posiłek. Składniki: 1 garść rukoli 1/2 puszki kukurydzy 1 cebula 2 pomidory 3 ogórki małosolne 2 łyżki koperku Sos: 1 łyżeczka musztardy 2 łyżki miodu 4 łyżki oleju 1 ząbek czosnku(wyciśnięty przez praskę) sól pieprz

O kuchni z uczuciem
Przepis na sycylijski przysmak – crocchè 183

nazwą panzarotti, natomiast w Palermo jako cazzilli . Doskonała jako fast food oraz dodatek do mięs i sosów. Obieramy ziemniaki, kroimy je w niewielkie sześcienne kawałki. Gotujemy, a następnie odcedzamy. Odcedzone ziemniaki musimy ugnieść, wymieszać z kilkoma łyżeczkami oliwy z oliwek i dwoma jajkami. Dodajemy ser żółty (najlepiej w typie pecorino), sól i pieprz. Z całości ugniatamy dowolnej wielkości kulki

Bon Ton Italia
SPAGHETTI Z KLOPSIKAMI 161

pomidorów w puszce bez skóry porcja makaronu spaghetti  razowy Makarony Polskie Wykonanie: Do mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą, posiekana natkę, sól i pieprz do smaku.Z mięsa formujemy małe pulpeciki. W garnuszku do bulionu dodajemy pomidory z puszki, blendujemy. Doprawiamy Przyprawą Gajowego.Kiedy sos zawrzy wkładamy do niego pulpeciki, gotujemy ok 10 minut od wypłynięcia. Makaron gotujemy al dente w osolonej

Z Majeczką w kuchni
Burgery z łososia i ogórka kiszonego 125

wcale nie dominuje nad całością, ale nadaje bardzo ciekawy smaczek, a jeżeli zaserwujecie do nich jeszcze sos np.   BBQ , to już bajka! ;) Z czystym sumieniem mogę polecić te burgery, smakować Wam będą na pewno! :) * łosoś- 140 g * ogórek kiszony- 1 średniej wielkości * jajko- 1 szt. * koper- 2 łyżki * sól, pieprz * oliwa do smażenia Wymytego łososia zmielić. Dodać ogórka kiszonego

Kraina Miodem Płynąca
Sałatka jarzynowa 299

obierać. Warzywa zalać wodą - ugotować do miękkości. Wystudzić. Ugotowane warzywa oraz ogórki, jabłko, cebulę i jajka pokroić w miarę równą kostkę. Dodać odcedzone z płynu groszek i kukurydzę. Całość wymieszać. 3 łyżki majonezu wymieszać z łyżeczką musztardy. Sałatkę warzywną połączyć z sosem majonezowo-musztardowym. Doprawić do smaku solą i pieprzem. W razie konieczności dodać więcej majonezu. Smacznego

kolorowotorcikowo
Zapiekanka nelsońska 274

Całość posypać drobno posiekaną pietruszką. Na wierzchu ułożyć resztę ziemniaków. 2 jajka roztrzepać ze śmietanką, solą i pieprzem. Zalać formę, wierzch posypać utartym żółtym serem. Zapiekać w temperaturze 180 stopni do lekkiego zrumienienia sera. Podawać z ulubionymi sosami. Ja przygotowałam czosnkowy i barbecue. Zapiekanka zniknęła w mgnieniu oka ;) Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Parówki z serem w cieście francuskim 184

nieowinięte-fajnie wyglądają i super się przypiekają.  Ciasto lekko dociskamy.      Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni i pieczemy około 20 minut, aż ciasto się ładnie zarumieni. Podajemy z keczupem , sosem czosnkowym lub innym ulubionym.   Możemy pokroić parówki w krążki i podawać jako zimną przekąskę.   Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Rybne mielone filety z dorsza z majerankiem 172

ości. Bułkę namoczyć w mleku. 2. Przygotowaną rybę wkładamy do blendera, dodajemy odciśniętą bułkę z mleka, jajka, majeranek oraz sól i pieprz. Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. Formujemy z nich kotlety i obtaczamy w bułce tartej. 3. Smażymy.  Podajemy ze śmietaną, sosem czosnkowym, jogurtem naturalnym, lub ulubionym dipem

Apetyczna babeczka
Szwedzkie pulpeciki Köttbullar 185

kryje w sobie żadnych niespodzianek. Polecam! Szwedzkie pulpeciki Köttbullar Składniki: 400 g mięsa wieprzowo-wołowego 1 jajko 1 mała cebula 50 ml mleka 4 łyżki bułki tartej ½ łyżeczki zmielonego goździków 1/3 łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki gałki muszkatołowej ¼ łyżeczki zielonej kolendry sól, pieprz olej  Sos : 200 ml bulionu wołowego lub wody 30 ml śmietany kremówki 4 łyżki dżemu

Mania Gotowania
Gratin... Gratin... I feel you 167

niej mowa. Najprościej rzecz ujmując, to nic innego jak pokrojone w plastry zapiekane ziemniaki w śmietanowym sosie z dodatkiem czosnku i ziół. I na tym koniec. Ale ilu kucharzy, tyle przepisów. Są i tacy, którzy ratują się serem gruyere lub innymi dziurawcami, jajkami, jednak w oryginale one nie występują.  Po upieczeniu skórka winna być brązowa i chrupiąca... Danie można

bastalena
Placek ziemniaczany z piekarnika 229

placek ziemniaczany przygotowany w piekarniku z dodatkiem chrupiącego boczku, aromatycznego rozmarynu, cząbru i prostym sosem śmietanowym. Jego przygotowanie zajęło niecałą godzinę, a efekt był rewelacyjny. Do przygotowania dania użyłem: 1 kilograma ziemniaków, 3 cebul dymek wraz ze szczypiorkiem, 150 gram boczku wędzonego w plastrach, 2 jajek, 200 ml śmietany 18%, 2 łyżek białego octu winnego, 2 łyżeczek suszonego cząbru, kilku(...)miski, przyprawiłem je solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Następnie dodałem do ziemniaków łyżeczkę lekko roztartego w moździerzu kminku, dwie łyżeczki suszonego cząbru, łyżkę mąki ziemniaczanej i dwa jajka, po czym całość dokładnie wymieszałem. Plastry wędzonego boczku pokroiłem w poprzeczne pasy o szerokości około jednego centymetra, które dokładnie porozdzielałem, a następnie umieściłem na zimnej suchej patelni. Patelnię podgrzewałem na średnim

Wyprawy kulinarne
Selery zapiekane, nadziewane farszem z udek drobiowych z szybkowaru 161

prostu rewelacyjnie! Całości dopełnia lekko winny, pomidorowy, beszamelowy, śmietanowy i subtelnie imbirowy sos. Seler korzeniowy (bulwy) Ciśnienie: Niskie Czas Gotowania: 25 min Otwieranie Garnka: Szybkie Porcji: 4 JEŚLI POWYŻSZE WSKAZÓWKI NIC CI NIE MÓWIĄ, ZAPRASZAM  TUTAJ Farsz z udek drobiowych Składniki 3 podudzia drobiowe  1 jajko, rozmąć 2 - 3 szczypty gałki muszkatołowej sól morska drobno mielona, czarny pieprz(...)mielenia dokładnie posiekane mięso połącz z pozostałymi składnikami z powstałego farszu możesz usmażyć 1 malutki kotlecik na spróbowanie i w razie potrzeby doprawić resztę farszu Winny sos cytrynowo - imbirowy Składniki 30 g masła 1 łyżka mąki 100 ml zimnego wywaru warzywnego lub drobiowego (przepisy na wywary znajdziesz tutaj  oraz  tutaj ) 200 ml śmietany kremówki

Szybko Szybkowar