zrobiłam z mrożonych truskawek i mamy niebo w gębie!:)) Sos podałam na gorąco, do przestudzonych już naleśników, (dzięki czemu nadzienie pięknie się trzymało), a całość smakowała wprost wyśmienicie! Możecie sos zastąpić konfiturą truskawkową lub nawet dżemem, ale takim niskosłodzonym, najlepiej domowej roboty:) Od teraz to moje ulubione naleśniki! A tak w ogóle - to bez nadzienia smakują również wspaniale! Zostawiłam(...)mleka 1,5-2 szklanki mąki pszennej 2 jajka 4 łyżeczki ciemnego kakao 2 łyżki brązowego cukru szczypta soli NADZIENIE: 250 g mascarpone 200 g serka homogenizowanego waniliowego cukier puder do smaku (około 3-4 łyżeczki) 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej wymieszanej z 1 łyżeczką gorącej wody 3 łyżki brandy (lub amaretto) SOS TRUSKAWKOWY: 250 g truskawek (użyłam mrożonych) 2 łyżeczki
Słodko-Słony Świat Ilonywody. Do miski wlać śmietanę, wbić jajka i dodać starty na tarce o grubych oczkach żółty ser oraz przyprawy. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą z oliwek lub olejem, na dnie ułożyć pierwszą warstwę ziemniaków. Położyć kurczaka z czosnkiem i cebulą. Posypać kostkami papryki. Dać drugą warstwę ziemniaków i wylać na to sos śmietanowo- serowy. Wstawić do rozgrzanego piekarnika
Kuchnia moimi oczaminieco i wyszły nam pierogi z ziemniakami z dodatkiem jabłek i sosem z musu jabłkowego na styl indyjski :) Zobaczcie jak pięknie wyszły :) receptura poniżej :) Ziemniaczano-jabłkowe pierogowe trójkąty :) (4osoby) Farsz: 6-7 średnich ziemniaków 1 winne jabłko nie zbyt soczyste 1 por 3 łyżki płatków owsianych 1 jajko pieprz, kmin rzymski, cayenne, tymianek Ziemniaki ugotować i przecisnąć przez praskę. Jabłko(...)być średnio twarde, gdy będzie zbyt miękkie, pierogi mogą się rozgotować. Rozwałkować, wykrawać kwadraty i nakładać farsz, po czym składać w trójkąty i docisnąć krawędzie widelcem. Będą ładnie wyglądać. Sos: 300 ml musu jabłkowego 100 ml słodkiej śmietanki 12% 1 łyżeczka pasty tandoori 1/2 łyżeczki pasty sambal oelek 1/2 łyżeczki tartego imbiru Możecie przygotować mus jabłkowy sami ucierając kilka jabłek
vegetaniespodnią częścią łyżki, można potłuc w moździerzu, albo wrzucić do foliowej torebki i zbić tłuczkiem. Panierka gotowa. Jajko rozmącamy w głębokim talerzu z łyżką zimnej wody. Maczamy kurczaka w jajku, osączamy i obtaczamy go w płatkach, mocno dociskając je ręką. Nie martwcie się że część i tak na pewno odpadnie- są grube i sztywne. Spróbujcie dociskać mocno i ile się(...)obiad jedna taka pierś i pół opakowania sałaty. I odrobina słodkiego sosu chili. Proporcje z przepisu- na 2 piersi i górkę zielonego. Szybko.Łatwo. I inaczej. Spróbujcie! SKŁADNIKI 2 piersi z kurczaka ziemniaczane chipsy paprykowe (u mnie TopChips z Bieronki) papryka ostra wędzona chili cayenne sól jedno jajko, rozmiar M mała gotowa mieszanka sałat śródziemnomorska 4 łyżki dobrej oliwy
Karo in the Kitchenjajko 200 g mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej sól 2. Gulasz wołowy z kurkami : 500 g wołowiny ja użyłem goleni garść kurek litr bulionu 100 g przecieru pomidorowego 3 małe cebule 1 papryka żółta oraz czerwona 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego łyżka sosu sojowego oliwa peperoncino(...)mięso (dodając w tym czasie 100 g przecieru pomidorowego) pod przykryciem. Jeżeli ziemniaki ostygną zaczynamy przygotowania do zrobienia kopytek, musimy przecisnąć przez praskę pyry a następnie dodać jedno jajko wcześniej wyparzone, nadszedł moment na przesianie przez sitko mąki pszennej połączonej z mąką ziemniaczaną i wymieszanie masy. Musimy tak długo wyrabiać masę aż przestanie się kleić do rąk. Prawdę mówiąc
Wspólne smakiprzypuszczałam , że można zrobić coś tak smacznego w tak prosty sposób. Wystarczy mieć pod ręką puszkę kukurydzy i trochę śmietanki. Zmiksować- podgrzać i doprawić. I już . Pasuje do warzyw, jajek , drobiu czy ryb. Czas: 10 minut Składniki: 1 puszka kukurydzy konserwowej 1/2 szklanki słodkiej śmietanki sól szczypta gałki muszkatołowej sok z cytryny do smaku szczypta otartej skórki cytrynowej Przygotować składniki(...)kukurydzę ( z zalewą w której była) ze śmietanką .Przelać do garnuszka. Podgrzać. Doprawić do smaku solą, szczyptą utartej gałki muszkatołowej sokiem z cytryny i szczyptą otartej skórki cytrynowej. Sos jest gęsty, kremowy, lekko słodkawy z nutką gałki
Buniabaje w kuchniDodac jajka i make oraz sol i pieprz.Calosc wymieszac. Rozgrzac olej na patelni.Klasc niewielkie kupki ciasta,splaszczyc i smazyc z obydwu stron na zloty kolor.Podawac ze smietana lub jogurtem posypane cukrem.Ten wariant to moj ulubiony.Choc niektorzy uwazaja,ze cukier i cebula sie wykluczaja smakowo.Moze,ale nie w plackach ziemniaczanych.Swietne sa rowniez z musem jablkowym. Wariant wytrawny z sosem pieczarkowym(...)rozgrzanym tluszczu.Wine za gumowate i malo chrupiace placki ponosi za duzy dodatek maki.Mozemy ja pomniac calkowicie,mocniej odciskajac wtedy wode,lub nie dodawac wiecej niz 1 lyzke na 1 jajko. Zycze bardzo chrupiacych plackow
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!sosy, my jesteśmy maniakami salsy z passaty hehe. Możecie zrobić coś jeszcze typu ryż czy jakąś kaszę. Wybór należy do Was, co najlepiej będzie wam odpowiadało jako dodatek. Zabierajmy się zatem za tworzenie wspaniałych kotletów z fasoli. Kotlety z fasoli i ziemniaków (4 osoby) Składniki: 3 szklanki fasoli (wcześniej namoczonej) 3 duże ziemniaki 1 średnia cebula 2 jajka otręby(...)jajka odstawiamy, za chwilę będzie potrzebne. Masę dobrze mieszamy i wyrabiamy na gęste ciasto, z którego formujemy kotlety. Tak przygotowane kotlety obtaczamy w bułce tartej wymieszanej z sezamem. Na koniec ubijamy białko na pianę i smarujemy pianą każdego kotleta z obu stron. Smażymy na oleju ryżowym z obu stron. Podajemy, jak pisaliśmy wcześniej, jako samodzielne danie z surówką i sosami
vegetaniepodaniem posypać siekaną zieloną pietruszką chociaż nie wszyscy ją lubią. Kurę można podać w sosie chrzanowym, z mięsa zrobić pierogi. Marchewkę albo pokroić w plasterki i podać w rosole albo zjeść z masłem i solą. Ja wybieram tę drugą opcję. Kluski lane: 1 jajko, 30 gram maki, sól Mąkę wsypać do miseczki, dodać jajko, sól i łyżkę zimnej wody
królestwo garówSkładniki: KLOPSIKI: łopatka wieprzowa mielona 60 dag, cebula 1 sztuka, jajka 1 sztuka "L", papryka ostra 1/2 łyżeczki, kucharek 2 łyżeczki, estragon suszony 1/2 łyżeczki, papryka słodka 1/2 łyżeczki, bułka namaczana w mleku 1 sztuka tarta bułka 2 łyżki, SOS POMIDOROWY: cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 4 sztuki, olej 4 łyżki, cukier 1 łyżeczka, kostka rosołowa 1 sztuka,pieprz mielony
W Mojej Kuchni Lubięznów sos pomidorowy, szynka, odrobina sera, sos pomidorowy. Przykryc makaronem, posmarować sosem i na koniec posypać zółtym serem. Lazagnie wstawić do nagrzanego piekarnika do 220C i piec około 30-40 min. Domowe płaty lazagne. 2,5 szkl. mąki pszennej 3 jajka ok, szklanki ciepłej wody sól Mąke przesiać,połaczyc z solą i jajkami
Radość kipiąca uśmiechem.dente. Odcedzamy, wysypujemy z woreczka i pozostawiamy na chwilkę do przestygnięcia. Następnie dodajemy mięso mielone, jajko, posiekaną cebulę i czosnek. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Z masy porcjujemy 10 kotletów, każdy obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju. Tradycyjne hreczanyki podaje się z sosami: czosnkowym, grzybowym lub pomidorowym. Ja podałam je w towarzystwie gotowanej kapusty z grzybami i ziemniaczków
Kuchnia w czekoladzieJajka roztrzepać widelcem, dodać śmietanę sól, pieprz i wymieszać. Każdy krążek kabaczka obtoczyć w bułce jajku i ponownie w bułce. Smażyć na wolnym ogniu na rumiany kolor z dwóch stron. Kabaczek po usmażeniu musi być miękki. Można podawać z ketchupem lub innym ulubionym pikantnym sosem kabaczek panierowany
O kuchni z uczuciemwłaściwości świeżych owoców. Są cenionym składnikiem wielu sałatek, surówek, przystawek. Przyrządza się z nimi sosy, zupy, desery, ciasta i napoje. Spożywa się je na surowo oraz przetwarza na: soki, dżemy, konfitury. Robi się wina, nalewki i likiery. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 5 jajek 3 / 4 szklanki cukru 1 łyżka proszku do pieczenia 1 / 2 szklanki mleka
Ciastka - domowe słodkościrosołu, bo planowałam zużyć je do sałatki jarzynowej. Nawet w tym celu dogotowałam ziemniaki i jajka. Niestety, kiedy okazało się, że mąż wyjadł mi całą marchew, machnęłam ręką na sałatkę, a z ziemniaków i resztek ogonówki zrobiłam zapiekankę. Troszkę żałuję, że nie dodałam do sosu odrobiny musztardy, bo zapiekanka była w smaku dość łagodna. Zapiekanka ziemniaczana Składniki: 3 spore ziemniaki
Kuchenne zapiski EdytyDomowa wersja hot-dogów. Smakują zarówno na ciepło, jak i zimno. Można podać z ketchupem, sosem czosnkowym czy innym ulubionym. Składniki: 200 ml wody 25 g drożdży 1/2 łyżeczki soli łyżeczka cukru łyżka oleju 200 g mąki oregano, zioła prowansalskie 4 długie parówki Ponadto: jajko, sezam Przygotowanie Drożdże kruszymy, dodajemy po łyżeczce mąki i cukru i rozpuszczamy w 1/3 szklanki
e-PrzepisyKulinarneplacki : - 2 szklanki startej na tarce cukini - 1 szklanka startej marchewki - 3 jajka - 5 łyżek mąki (ja użyłam owsianej, ale może być dowolna) - 5 łyżek fety rozgniecionej widelcem ja użyłam arla apetina feta - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta ostrej papryki - sos sojowy, pieprz - kilka posiekanych listków bazylii Do burgerów - 2 bułki pełnoziarniste - kilka
zdrowa vege kuchniaoleju rzepakowego). W naczyniu żaroodpornym ułóż plastry ziemniaków, cebulkę, szparagi i zalej śmietanką połączoną z jajkiem. Dopraw do smaku szczyptą soli, odrobiną pieprzu i posiekanym koperkiem. Na sam koniec posyp tartym serem. Piecz ok. 20 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Podawaj z sosem czosnkowym lub innym ulubionym. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytstopni. Wyrośnięte ciasto dzielimy na trzy części, rozwałkujemy na okrągły placek. Smarujemy go sosem pomidorowym, posypujemy ziołami i na połowę kładziemy nadzienie, zostawiając odstęp od brzegu. Drugą częścią ciasta przykrywamy nadzienie i sklejamy brzegi, później zawijamy je do środka. Możemy wierzch posmarować jajkiem lub mlekiem. Wkładamy do piekarnika na 20-25 minut. Mmm Pycha! Kliknij lubię
NA MOIM TALERZUIdealnie nadaje się do różnego rodzaju sosów a w szczególności do sosu z chrzanem, sprawdził się również jako dodatek do sałatek . składniki na 4 porcje 4 bułki 3 papryki ( czerwona żółta zielona ) 20 dag wędliny zioła prowansalskie szklanka mleka 3 jajka sól i pieprz papryka słodka mielona przepis Bułkę kroimy w kostkę, dodajemy pokrojoną paprykę
Smakowite Daniabyły mokre. Można wcześniej usunąć włókna ale nie jest to konieczne. Ciasto naleśnikowe: Jajko zmiksować z mąką i mlekiem na masę konsystencji gęstej śmietany. Dodać przyprawy. Maczać kawałki selera w cieście, kłaść na rozgrzaną oliwę, smażyć z obu stron na złoty kolor. Sos do selera : 2 ząbki czosnku 250 g jogurtu pieprz łyżka majonezu Do miseczki wlewamy jogurt, dodajemy
vegetaniepyszny dodatek do obiadu. Pasują i do mięska i do rybki ale też do jajka sadzonego. Każdy ma swój sposób na ich przyrządzenie. Ja po prostu przesmażam na maśle z dodatkiem mąki. składniki: 1,5 kg czerwonych buraczków 100 g masła 2 łyżki sosu balsamicznego 2-3 łyzki mąki pszennej Buraczki umyć i ugotować lub upiec w piekarniku. Następnie
Monia miesza i gotujewlewamy rozpuszczoną mąkę. Stawiamy na palniku. Ciągle mieszając doprowadzamy do rozpuszczenia się cukru i zgęstnienia sosu. Odstawiamy na bok do ostygnięcia. Masa serowa: 1 kg sera kremowego lub gotowego na serniki 250 g cukru trzcinowego 4 łyżki mąki 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 3 jajka 200 ml kwaśnej śmietany 18% Ser ucieramy z cukrem. Do utartego dodajemy mąkę, ekstrakt
Made By Mom And SonBakłażany faszerowane mięsem Królik duszony w cytrusach Kiełbaski i cukinie w sosie Marokańskie szaszłyki Penne z klopsikami z kiełbasy Paella z królikiem i kurczakiem Pity z klopsikami, botwinką i fetą Marokańskie kefty Kiełbaski wieprzowo-ziemniaczane Tażin z klopsikami i jajkiem Tortilla z chorizo i fasolą Greckie klopsiki keftedakia Chorizo z papryką i cebulą Jesienny tażin wołowy Cukinie faszerowane kiełbasą Wiejska
Chilli Czosnek i Oliwachrupiące z zewnątrz, miękkie w środku, o zaskakującym smaku, a podane z ulubionym sosem i bukietem surówek tworzą zdrowe oraz wartościowe danie, które na pewno Wam posmakuje. Bardzo polecam! :) * bakłażan- 1 szt. * parmezan- 30 g * płatki owsiane- 30 g (lub bułka tarta) * jajko- 1 szt. * pieprz, sól, suszona papryczka chili- do smaku * olej rzepakowy- do smażenia Bakłażana pokroić
Kraina Miodem Płynącałyżkami mleka. Kolejno zanurzać kawałki ryby najpierw w mące, później w jajku, a następnie obtaczać w bułce tartej i od razu kłaść na rozgrzany olej. Smażyć ok. 4-5 minut z obu stron na złoty kolor. Nuggetsy podajemy z dowolnymi sosami (np. sos słodko-kwaśny, sos słodki chili) oraz ziemniakami w dowolnej postaci. Moje posty
Słodka Stronabędę. Dla mnie to taki placek z dżemem. W oryginale należało podawać go przełażonego sosem waniliowym, ale nie miałam na niego składników, dlatego jest dżem. Ciasto jednak, bez problemów można wciągnąć z popołudniową kawą. Składniki: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej 3 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Moje pyszne gotowanieRoztrzepujemy jajko, dodajemy mąkę, mleko, odrobinę warzywka i dokładnie mieszamy. Moczymy roladki w jajku, panierujemy w bułce tartej i układamy na patelni z rozgrzanym olejem. Smażymy na niewielkim ogniu, kilka razy obracając aż do zrumienienia. Idealnym dodatkiem jest pomidor z cebulą oraz sos czosnkowy. Smacznego
Maminek kulinarnybananowy pudding chlebowy* z sosem orzechowym** i miodem, banan *z domowego chleba tostowego ** masło orzechowe+mleko Ten zapach w trakcie pieczenia *.* Nocne rozmowy. Lekki uśmiech na twarzy. Chwila ciszy. Przepis: kilka kromek chleba jajko 1/2 zmiksowanego banana 30ml mleka cynamon, szczypta soli, ew. coś do posłodzenia Naczynko smarujemy masłem. Wrzucamy pokrojony w kostkę chleb. Banana mieszamy z resztą
More food, love and dreamstarce na dużych oczkach. Nadmiar soku odciskamy. Cebulę ścieramy na drobnych oczkach. Dodajemy mąkę, jajka, sól, mieszamy. Nakładamy łyżką na rozgrzany na patelni olej formując placuszki. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Odsączamy na papierowym ręczniczku z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z cukrem, sosem, śmietaną, ketchupem, jogurtem ... czyli tym, co lubimy najbardziej
Walijskie Pichceniepracy. czego potrzebujemy: opakowanie Tortellini (smak wybierzcie sami) ogórek zielony, 3 garście rukoli, 4 jajka 1/2 opakowania sera feta 2 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka śmietany Gotujemy Tortellini zgodnie z instrukcja na opakowaniu, dodajemy pozostałe składniki, pokrojone w kostkę, rukolę, mieszamy i zalewamy sosem. sos: mieszamy jogurt i śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym (lub sok z cytryny). Sałatkę
SMYKWKUCHNIkrakowską z linii Nove -Natura. Bardzo nam smakowała zapiekanka i na pewno powtórzę. Podałam z sosem czosnkowy, pycha. Pomysł klik . Składniki: bułka kanapkowa żółty ser w plasterkach kiełbasa krakowska z linii Nove -Natura pomidory 100 ml kremówki 100 g żółtego sera (na górę) 3 jajka 0,5 łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem Kamis do smaku sól do smaku pieprz kolorowy
Ala piecze i gotuje