jajko, łyżkę koperku, kaszę manną - wymieszać dokładnie łyżką. Doprawić do smaku. Tak przygotowane mięso odstawić na 20 minut do lodówki. Z mięsa formować małe pulpeciki. Na patelni rozgrzać odrobię oleju, tylko tyle, żeby patelnia pokryła się tłuszczem. Smażyć pulpeciki z obu stron na rumiano. Do podsmażonych pulpetów wlać śmietankę, wsypać koperek i dusić pod przykryciem, do momentu aż sos zgęstnieje
kolorowotorcikowotłuszcz pryska!), następnie dodajemy posiekaną bazylię, odrobinę cukru i sól do smaku. Zagotowujemy. Gdy sos będzie już wrzał zmniejszamy ogień i gotujemy go przez ok. 15-20 minut, do momentu aż zgęstnieje. Gotowe! :) Pulpety z mozzarellą: 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 1 rozbełtane jajko 3/4 szklanki śmietanki kremówki (30%) 1/2 szklanki bułki tartej 1/2 szklanki startego sera pecorino(...)akurat nie miałam go pod ręką, więc użyłam sera żółtego. Mi wystarczyło 50 g, ale możecie użyć go więcej, według uznania. :) Do większej miski wrzucamy mielone mięso, rozbełtane jajko, nasiąkniętą śmietanką bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek, starty ser, wszystkie przyprawy i zioła oraz sól i pieprz. Dokładnie mieszamy całość dłońmi do połączenia się składników. Następnie bierzemy do ręki mięso
Cooking Monsterotwarciu torebki zalegał w lodówce i koncentrat z buraka dla koloru klusek. Przygotowałam więc kluski z sałaty i buraka i podałam je z pikantnymi plastrami schabu gotowanego i sosem śmietanowym z dodatkiem natki pietruszki udekorowałam całość kiełkami botwiny. Wyglądem te kluski trochę przypominają kopytka , czy leniwe pierogi, ale na wrzątek były wrzucane łyżeczką, mają dlatego nierówne kształty, taka ich uroda(...)lekkie, delikatne, po prostu pyszne i do tego cudownie prezentują się na białym talerzu. Składniki: 1 szklanka mixu sałat 1 łyżka koncentratu z buraka lub 1 mały burak 1 jajko 3 łyżki mąki pszennej 1/2 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka soli do gotowania Przygotowanie: Do pojemnika blendera przekładamy świeże listki mixu sałat i dokładnie siekamy, wbijamy 1 jajko
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękrajowe dojrzałe owoce i warzywa. Zobacz także przepis na mleczne śniadanie dobrze nadziane serem z sosem jogurtowym . Porcje: 2 Czas przygotowania: 25 minut Składniki: Zupa 250 g jogurtu (gęstego i tłustego), 100 g kaszy jęczmiennej, 700 ml wody, 1 jajko, 2 łyżeczki brązowego cukru nieratyfikowanego, 1 łyżeczka zmielonych suszonych płatków dzikiej róży lub 1/2 łyżeczki wody różanej, 1/2 łyżeczki
SzczyptaSmaQCałość solimy 1 łyżeczką soli, mieszamy i odstawiamy na 30 minut aby odciekł nadmiar płynu. Z mleka, jajek, mąki robimy ciasto naleśnikowe ale bardzo gęste. Do ciasta dodajemy odsączone owoce/ warzywa, mieszamy, doprawiamy solą i smażymy na zloty kolor. Podajemy z sosem czosnkowym ( przepis na blogu ). SMACZNEGO
Smaki Ewypołowę zamrażam, resztę wykorzystuję na kotlety. Zamrożone mięso można wykorzystać później nie tylko na kotlety, ale np. na sos bolognese lub do zapiekanki. Składniki na 12-15 sztuk: 500-600 g mieszanego mięsa mielonego (wołowo-wieprzowego) 2 czerstwe bułki kajzerki 2 jajka 300 ml mleka 2 cebule posiekane 2 ząbki czosnku posiekane garść posiekanej natki pietruszki 3 łyżki suszonego majeranku
Kuchnia Prezydentowejpieczonymi młodymi ziemniaczkami (przepis wkrótce pojawi się na blogu), sałatką z pomidorkami i słonecznikiem oraz pysznym, lekkim sosem jogurtowo-czosnkowym. Serdecznie polecam! Składniki : 1 podwójna pierś z kurczaka (ok. 0,5 kg) 2 szklanki pokruszonych płatków kukurydzianych pół szklanki mleka/jogurtu jajko 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki czosnku w proszku 2 łyżki ketchupu pikantnego sól pieprz Przygotowanie: Jajko
Kuchnia Elliezimno z owocami 10. Drożdżówki z serem i marmoladą 11. Galaretki 12. Jabłecznik z bezą 13. Jajko sadzone- ciastko 14. Kawa mrożona z pian ą 15. Kuleczki słodkie i zdrowe 16. Lody 17. Łabędzi puch 18. Mini serniczki waniliowe w sosie wiśniowym 19. Muffinki jaglane bezglutenowe na kokosowo 20. Muffiny bananowe 21. Panna cotta 22. Sernik
Tradycyjna Kuchniaresztek np. z poprzedniego dnia. Mięciutkie w środku i lekko chrupiące z wierzchu. Przepyszny dodatek do sosów, gulaszy itp. SKŁADNIKI: (na 7-8 placuszków czyli ok 3 porcje) 1/2 kg ziemniaków (ugotowanych i przestudzonych, mogą być z poprzedniego dnia) 1 jajko 3-4 łyż mąki pszennej 1 łyż mąki ziemniaczanej 2-3 łyżki mleka sól, pieprz, papryka słodka
Kto ugości moich gości?ziołach i koperku. To one nadają smaku i aromatu. Składniki: 400 gramów kotletów z indyka 1 jajko ok. 2-3 łyżki bułki tartej szczypta soli 1/2 łyżeczki bazylii 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki tymianku Składniki na sos: 3 gałązki pęczka koperku 1/4 szklanki śmietanki 30% 1 łyżeczka mąki szczypta soli szczypta majeranku Mięso mielimy w malakserze
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comryżem są świetnym pomysłem na rodzinny obiad. Włożone do chrupiącej bułki z dodatkiem sałaty, cebulki i sosu czosnkowego są świetną alternatywą dla burgerów. Polecam! SKŁADNIKI: ( dla 2 osób ) * filet z kurczaka – 2 szt * duża cebula – 1 szt * marchew – 2 szt * jajko – 1 szt * mąka – 1 szkl * majonez – 2 łyżki * mleko – 0,5 szkl
Ostra na Słodkowodzie, na małym ogniu, odstawiamy do ostygnięcia paprykę kroimy w kosteczki, dymkę i czosnek siekamy jajka mieszamy z przyprawami i mąką, dorzucamy ostudzoną kaszę, paprykę, czosnek i dymkę, dolewamy oliwę, mieszamy smażymy na oliwie na złoty kolor, podajemy z sosem czosnkowym lub paprykowym. SMACZNEGO! P.S. placuszki są doskonałą przekąską także na zimno:) Jako bezmięsna przekąska dla wegetarian
Luźna Kuchniamiód sok z cytryny woda różana migdały A jak to zrobić: Do miski wsypać mąkę, dodać jajka, roztopione masło i alkohol. Zagnieść ciasto, podobnie jak na faworki, przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut. W tym czasie można przygotować sos z miodu, soku z cytryny i kilku kropel wody różanej. Wszystkie składniki, należy podgrzać w garnuszku. Migdały (drobno
Kuchnia w opałachpieczarki. Całość posypujemy mozzarellą. Składamy ciasto i sklejamy jak pierożka. Wierzch nakłuwamy widelcem, można też posmarować rozbełtanym jajkiem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do momentu, aż ciasto się zrumieni- ok 30 minut. Do tych pyszności idealnie pasuje sos koperkowo-czosnkowy: jogurt grecki+garść koperku+2 wyciśnięte ząbki czosnku+łyżka majonezu. Smaczego
KasiekGotujeOdsączyć na ręczniku papierowym. Usmażone kawałki bakłażana ułożyć na talerzu, dodać szynkę i na wierzchu ułożyć ćwiartki jajka. Przygotować dresing. Oliwę, ocet, sok z cytryny,liść laurowy, oregano, natkę, sól i pieprz zagotować przez 5 minut w małym rondlu. Polać sałatkę sosem i odstawić do wystygnięcia na około 30 minut. Posypać sałatkę ziołami i podawać
Kuchnia w opałach