sos do jajek - 5296 przepisów (strona:175/354)

12 potraw na Wigilię, które przygotujesz w... 30 minut! 55850

drobno posiekać. Wyłożyć na buraki. Śledzie odcedzić z oleju, pokroić na wąziutkie paseczki. Położyć na cebuli. Jajka obrać. Oddzielić białka od żółtek. Białka pokroić w kosteczkę, wyłożyć na śledzie. Majonez wymieszać z musztardą, solą i pieprzem. Wyłożyć na śledzie. Żółtka pokruszyć. Posypać sos majonezowy na sałatce. I gotowe! 7. Pakieciki z łososiem i szpinakiem Podobno łosoś to teraz bardzo popularna(...)jest  TUTAJ A pokrótce: Składniki : suche: 4 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy mokre: kostka margaryny 2 szklanki mleka 2 jajka dodatki, bakalie (wiórki kokosowe, mak, rodzynki, kakao, żurawina, skórka cytrynowa, śliwki suszone, orzechy i inne) Przygotowanie: Suche składniki mieszamy. Mokre - margarynę roztapiamy, dodajemy mleko i rozkłócone jajko. Mieszamy. Wlewamy

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Bezglutenowe pulpeciki ciecierzycowo-dyniowe 128

dyni startej na tarce o dużych oczkach jajko łyżka mąki kukurydzianej spora szczypta czosnku niedźwiedziego łyżeczka suszonego lubczyku płaska łyżeczka mielonej kozieradki gałka muszkatołowa sól, pieprz olej do smażenia Wszystkie składniki mieszamy i łączymy. W wilgotnych rękach formujemy kulki, które smażymy na rozgrzanym oleju z różnych stron. Proponuję podać z ulubionym podgrzanym sosem pomidorowym. Wzięłam słodko-kwaśny taki, który robiłam

Weekendy w domu i ogrodzie
Muffinki czekoladowe z kremem, sosem karmelowym i fistaszkami. 128

wygląd muffinek ;) Są rewelacyjne! Polecam! Składniki na muffinki czekoladowe z kremem, sosem karmelowym i fistaszkami na 18-20 sztuk 320 g mąki pszennej (2 szklanki) 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia 2 pełne łyżki dobrego, gorzkiego kakao 130 g cukru (trochę więcej niż pół szklanki) 1 jajko 1 szklanka mleka (może też być maślanka) 0,5 szklanki oleju(...)temperatury 175 stopni C. Przygotowujemy dwie miski. Do jednej przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao, dodajemy cukier i mieszamy. W drugiej misce mieszamy rózgą lub widelcem mleko, jajko i olej. Do suchych składników wlewamy mokre, chwilkę mieszamy łyżką, ale tylko do połączenia składników (ciasto może mieć konsystencje grudkowatą, ale takie ma być). Powstałą masę nakładamy do foremek wyłożonych papierowymi

Rozpustne gotowanie
Włoskie gnocchi z polskim akcentem i sos pomidorowy / Italian gnocchi with a Polish accent and tomato sauce 172

gotowanie: ok. 5 min, ilość porcji: 6   Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Jeszcze ciepłe obieramy i mielimy w maszynce. Wysypujemy mąkę na stolnicę, robimy dziurkę na środku i wbijamy jajka. Później dodajemy ziemniaki, sól i gałkę. Wszystkie składniki wyrabiamy na jednorodne i aksamitne ciasto. Ciasto dzielimy na połowę i z połowy robimy czerwone kopytka. Ciasto wkładamy do miski, dodajemy koncentrat(...)mąką). Wałki tniemy na małe kawałki około 3 cm. Gnocchi gotujemy w mocno osolonej wodzie około 5 minut (aż kopytka wypłyną do góry). Odcedzamy po wypłynięciu i podajemy z sosem pomidorowym. ***** We boil the potatoes in their skins. Still warm we peel potatoes and we grind them in a food processor. We pour the flour on a pastry board

Projekty ze smakiem
Spaghetti Carbonara 243

być, w tym daniu nie można iść na ustępstwa. Spaghetti Carbonara to przepis na idealny sos śmietanowy z boczkiem, cebulą, żółtkami jaj i śmietanką. Dodatek białego wina podczas przygotowywania sosu jest kropką nad i… w tym daniu, kto raz spróbuje zakocha się w tym prostym daniu na zawsze. Zamiast wędzonego boczku można wykorzystać panchettę , czyli surowy suszony boczek zawijany(...)wody z gotowania makaronu, dodajemy do niej przesmażony wcześniej boczek. Zmniejszamy ogień, wlewamy jajka ze śmietaną i serem (nie dodajemy już soli, gdyż woda od gotowania makaronu była osolona) uważamy aby nie zrobiła nam się jajecznica Doprawiamy pieprzem do smaku. Wyłączamy. Do sosu przekładamy ugotowany makaron i dokładnie wszystko mieszamy. Spaghetti carbonara wyjmujemy na głęboki talerz, doprawiamy pieprzem i dekorujemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kotlety z kaszy kuskus 259

opakowaniu. Cebulę, paprykę i pieczarki kroimy w drobną kostkę, dodajemy do kaszy.  Następnie dodajemy natkę pietruszki, jajka, mąkę, sól i pieprz. Mieszamy do połączenia składników. Formujemy nieduże kotleciki. Smażymy z obu stron na niewielkiej ilości oleju. Ja swoje kotleciki podałam z sosem pieczarkowym .  Życzę smacznego

Czerwona Porzeczka
Placki pełnoziarniste 117

smacznie. Taki comfort food. Piszę tu do was i oglądam film. placki pełnoziarniste na jogurcie naturalnym z sosem porzeczkowo-malinowym Przepis:   własny / 1 duża lub 2 małe porcje/ składniki: 1/3 szklanki mąki pełnoziarnistej (40-50 g)* 150 g jogurtu naturalnego gęstego jajko płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli łyżeczka cukru olej do smażenia (użyłam kokosowego) jak zrobić

tost z dżemem
Domowe pampuchy z pieczarkowym gulaszem 225

doskonałe z każdym sosem i w każdej wersji , na słodko i na słono . Pampuchy do słodkich sosów warto wzbogacić nutką wanilii . Polecam , szczególnie że są fajną odmianą od makaronów , ziemniaków itp zapychaczy Składniki ; 0,5 kg mąki 3 łyżki masła 2 jajka pół łyżeczki soli pół łyżeczki cukru torebka suszonych drożdży gulasz : 8-10 średnich pieczarek 1 mała cebulka

Ogrodnik w podróży
Mini burgery pieczarkowo-jajeczne 139

Składniki /12-14 szt./: 500 g pieczarek 1 cebula 3 jajka ugotowane na twardo 1 jajko pęczek natki pietruszki sól pieprz bułka tarta olej do smażenia   Dodatki: 2 pomidory 12 mini bułek sałatka 12 plasterków sera topionego w plastrach ulubiony sos Czytaj dalej... Artykuł Mini burgery pieczarkowo-jajeczne pochodzi z serwisu Pasja Smaku

Pasja Smaku
Tarta jogurtowa z jabłkiem i jagodami 163

całą pewnością jedna z lepszych. A dlaczego nie najlepsza? Bo najlepsza jest tutaj: tarta jabłkowa z sosem śmietanowym i pomarańczową glazurą . Musicie jej spróbować! A tymczasem tarta jagodowa: Spód: 200 g mąki krupczatki 100 g masła 50 g cukru 1 całe jajko szczypta soli Nadzienie: 300 g jogurtu naturalnego 100 g cukru 50 g mąki 3 jajka 2 jabłka

Marder&Marder Manufacture
Kotlety z ryżu z warzywami 148

drobno posiekać, a sałatę porwać na kawałki. Ryż wymieszać z groszkiem, sałatą i zieleniną, dodać 2 surowe jajka. Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Z masy uformować kotleciki, obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju, na złoty kolor. Podawać z ulubionym sosem

magiczna kuchnia Kasi
PULPETY WIEPRZOWE Z BAZYLIĄ 146

dobrze smakuje na gorąco z  SOS POMIDOROWY    lub na zimno z  SOS TYSIĄCA WYSP  . Pulpety gotowałam w samej wodzie bez wcześniejszego podsmażania, co daję nam miejsce na kalorie z deseru :-)  Składniki: 1/2 kg mięsa wieprzowego  1 jajko  1  bułka kajzerki  sól, pieprz ziołowy  garść posiekanej bazylii plus kilka listków

pieprzny smaczek
Zielone placuszki z cukinią 149

posiekaną dymkę, pietruszkę, szczypiorek i koper. Następnie dodajemy sprasowany czosnek mąkę i jajko. wszystko dobrze mieszamy.  Smażymy na oleju na złocisty kolor z obu stron albo pieczemy w 200 C przez 15 minut.  Placuszki najlepiej smakują z sosem czosnkowym bądź jogurtem greckim. Smacznego

Niezły Młynek
Ziemniaczano-szpinakowe muffinki (177 kcal) 168

pyszną przekąskę na ciepło ( choć na zimno również dobrze smakuje) – wytrawne muffiny ziemniaczane. Podałam je z sosem czosnkowym. Jeden muffin zawiera 177 kcal. Składniki (na 9 sztuk): 5 sporych ziemniaków ok 150-200 g mrożonego szpinaku 200 g sera feta 3 jajka 2 łyżki mąki 2 cebule 100 g sera żółtego sól, pieprz papryka słodka i ostra, czosnek granulowany Przygotowanie

e-PrzepisyKulinarne
Sałatka chrzanowa z marynowaną cebulką 302

przekroić na 4 części.       Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę. Podobnie pokroić jabłko.       Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ogórka również.       Natkę pietruszki drobno posiekać. 3.       Sos: majonez, jogurt i chrzan wymieszać w miseczce dodając pieprz

Trzeci talerz
Pasztet z selera 346

mnie zaskoczył. Jest łagodny, więc sprawdzi się tu znakomicie polanie go (tak jak na zdjęciach) sosem z jogurtu naturalnego, odrobiny majonezu, startej rzodkiewki i ogórka, oczywiście doprawionego solą i pieprzem.   2   duże selery 2 cebule 2 – 4 ząbki czosnku 4 jajka 1 szkl. bułki tartej lub kaszy manny majeranek sól, pieprz Seler dokładnie obieramy i ścieramy

kuchcikownia
Kurczak w płatkach kukurydzianych 330

Świetny pomysł na szybki obiad. Kurczak panierowany w chrupiących płatkach kukurydzianych. Do kurczaka polecam sos czosnkowy i surówkę z sałaty lodowej i marchewki . składniki: 550 g piersi z kurczaka ok 1,5 szklanki płatków kukurydzianych sól,pieprz 1 duże jajko olej Rapso do smażenia Płatki kukurydziane wsypać do rozdrabniacza, zmielić tak aby był pył ale również małe kawałeczki. Pierś kurczaka

Monia miesza i gotuje
Ciasto czekoladowe z suszonymi śliwkami 393

Żegocina). Śliwka ta ma szerokie zastosowanie kulinarne. Poza słodkościami stosowana jest do potraw takich jak: bigosy, zupy, sosy, pieczenie, pierogi, kompoty. Składniki: 250 g suszonych śliwek (suska sechlońska) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 125 g masła w temperaturze pokojowej 145 g cukru 2 jajka, roztrzepane 185 g mąki+3/4 łyżeczki sody+1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g czekolady

Smakowity Blog Kulinarny
Omlet francuski 129

pracy zawsze wygląda tak samo. Słodki francuski omlet. Nic dodać nic ująć! Tylko posypać cukrem pudrem albo sosem owocowym, dodać ulubione owoce albo dżemy, ach jak ja lubię takie poranki! Gdybym jeszcze mogła dostać takie śniadanie do łóżka :) Miłej niedzieli!" Składniki: 3 jajka 25 g mąki pszennej przesianej ( 2 kopiaste łyżki ) szczypta soli masło do smażenia (plus łyżeczka oleju) ulubione

Słodkie Przyjemności
Majonez domowy 149

danie, bo samego raczej się nie jada. Często wykorzystywany do sałatek, surówek, jako baza do sosów na zimno… i nie tylko. Są dania, które „zadowolą” się kupnym, ale ja wyjątkowo potrzebowałam… majonezu domowego.   Składniki: - 250ml oleju z orzechów włoskich - 1 jajko - 1 łyżka octu winnego - 1 łyżeczka musztardy Dijon - ½ łyżeczki soli - ½ łyżeczki cukru - szczypta curry - szczypta kurkumy

mojewypiekiinietylko
Pomarańczowe naleśniki w słodkim karmelu 151

pomarańczowy – 200 ml - mleko – 200 ml - roztopione masło – 2 łyżki - jajko – 2 szt - mąka – 200 g - proszek do pieczenia – 1 łyżeczka - sól – 1 szczypta NADZIENIE: - pomarańcze – 2 szt - masło – 2 łyżki - cukier brązowy – 3 łyżki SOS: - sok pomarańczowy – 150 ml - cukier – 150 g - masło – 2 łyżki SPOSÓB

Ostra na Słodko
Cukinia faszerowana po meksykańsku 332

pomysłów na jej przygotowanie – z farszem meksykańskim. Jest mięso … kukurydza … ryż i ostry sos , który sprawia , że danie nie tylko świetnie smakuje , ale jest też niesamowicie sycące! Spróbujecie? SKŁADNIKI: ( 4 porcje ) - cukinia – 2 szt - mięso mielone – 400 g - jajko – 1 szt - ryż – 100 g - papryka czerwona – 1 szt - kukurydza

Ostra na Słodko
Racuszki warzywne 108

marchewki i odrobiny selera – są nie tylko smaczne , ale i zdrowe! Podane z delikatnym sosem np.śmietankowym nasycą jak 2 -daniowy obiad ;) Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( ok. 4-5 szt ) * kalarepa – 1 szt * marchew duża – 1 szt * seler mały – 1 szt * jajko – 1 szt * mąka – 3 łyżki * sól – 1 szczypta * pieprz – 1 szczypta * olej

Ostra na Słodko
Pasta tahini 181

Środkowym Wschodzie, a także w kuchni arabskiej i żydowskiej. Zastosowań tahini jest wiele, możemy ją dodać do sosów, sałatek, dań jednogarnkowych, jak również do zup, ciast (np. z bakaliami), jako pastę do pieczywa (koniecznie wcześniej zrumienionego w opiekaczu), a nawet jako zamiennik jajek jak robili arabowie :) (możemy założyć że dwie łyżeczki pasty i odrobina wody to równowartość jednego jajka). Obok

Taste Of My Day
Rolada z ziemniaków z kaszą gryczaną 310

ziemniaczanym puree, na środku marchewkę i całość zwinąć w rulon pomagając sobie papierem. Wierzch i boki posmarować jajkiem i posypać bułką tartą. Włożyć do podłużnej foremki i zapiekać w temp.200 stop.30 minut, aż się ładnie zarumieni. Podawać po 5-ciu minutach z sosem pieczarkowym. Robiąc to danie nawet nie myślałem, że będzie tak wyśmienite i nie pragnąłem mięska

Kulinarny karnet Christophera
Wieniec krucho-ptysiowy ze śliwkami 142

się zmarnowały:) Wymyśliłam totalny miks, który okazał się wyjątkowo smaczny. Połączyłam kruche ciasto z ciastem ptysiowym, sosem śliwkowym oraz masą śmietankową. Całość wykańcza garść świeżych owoców, cukier puder i mięta... Ciasto kruche: 150g mąki pszennej, 50g cukru, 100g masła lub margaryny,  jajko. Mąkę przesiać, dodać cukier, posiekane masło i jajko. Połączyć, zagnieść kruche ciasto. Owinąć w folię spożywczą

Z miłości do słodkości