sos do jajek - 5296 przepisów (strona:200/354)

Tarta z łososiem i warzywami 135

pomidorki koktajlowe i małe kawałki usmażonego łososia. W miseczce roztrzepać jajka, następnie dodać śmietanę i przyprawy. Przygotowaną masę jajeczno-śmietanową wylać na tarte.  6. Ponownie umieścić tarte do rozgrzanego piekarnika (200°C) i piec tak długo, aż masa się zetnie. Od razu podawać, np. sosem słodko-kwaśnym bądź ketchupem

Ugotować
Pulpety w sosie koperkowym nadziewane porami i suszonymi pomidorami 235

Większość dzieci chętnie zjada pulpety w sosie koperkowym. Żeby przemycić więcej witamin i warzyw, do pulpetów dodałam duszone pory i suszone pomidory. Mięso podałam z ulubioną kaszą jaglaną i sałatą lodową z winegretem. Składniki: 800 g mielonego mięsa z indyka 2 jajka 1 sucha kajzerka łyżka ziół do pizzy 2 ząbki czosnku 2 pory (jasne części) kilka suszonych pomidorów

Czerwień i błękit
Jajka zapiekane w bułce 123

środek, tak, aby powstał mały koszyczek. Do środka wkładamy plasterki szynki, wbijamy jajka, posypujemy przyprawami, startym serem i szczypiorkiem. Składamy bułkę w całość, owijamy w sreberko i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180* na około 30-40 minut (aż zetnie się białko). Podajemy samą lub z dowolnym sosem

Kuchenny Skrawek Nieba
Zapiekane naleśniki z kurczakiem 1409

puszczce olej do smażenia Ciasto na naleśniki: 750 ml mleka 3 jajka 300 g mąki     Tym razem chciałam znaleźć jakieś danie z kurczaka, ale które nie wymaga żadnej dostawki w postaci ziemniaków. Dzięki temu wyszperałam doskonałe danie na zapiekane naleśniki. Alternatywnie można je serwować z różnymi sosami, dostosowanymi wg uznania.   Składniki na ciasto naleśnikowe wymieszać razem

Świat Domowej Kuchni
Kotlety szarpane z kurczaka 303

drobno siekamy. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Do miski wsypujemy mąkę. Dodajemy rozbełtane jajka , mleko i majonez. Dorzucamy mięso , cebulkę i kukurydzę . Wszystko razem dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą , pieprzem i papryką. Smażymy okrągłe i nie bardzo grube placuszki na mocno rozgrzanym oleju. Odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy z sosem czosnkowym ( jogurt + majonez + czosnek + sól + pieprz ). Smacznego

Ostra na Słodko
Kurczak duszony w papryce 444

konkretniejszego". Mężczyzna po całym dniu pracy nie zawsze zadowoli się kilkoma ziemniaczkami, jajkiem sadzonym i michą sałaty ;) Czasami (mimo wysokich temperatur za oknem) trzeba przygotować mu najzwyczajniejsze w świecie mięcho ;) Kurczak pieczony z papryką to jedno z moich ulubionych dań. Mięso jest soczyste, aromatyczne i bardzo delikatne. Sos, który wytwarza się podczas pieczenia, a właściwie duszenia, jest bardzo

Codzienna kuchnia niecodzienna
BOILED CREME TREAT – SKYRIM – słodkie bułki z kardamonem i kremem waniliowym 225

zrobiła się jajecznica, dlatego te zabiegi są tu kluczowe. Do zahartowanych jajek dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie rozprowadzamy ją, aby nie było żadnych grudek. Gotową mieszaninę wlewamy powoli do rondelka z pozostałym mlekiem, cały czas mieszając. Wstawiamy rondelek na mały gaz i mieszając, doprowadzamy do wrzenia. Sos powinien zgęstnieć i mieć konsystencję budyniu. Jeśli jednak wydaje Wam się rzadki, rozprowadźcie

Nerds Kitchen
MÓJ COLESŁAW 214

koperek ale czasem go modyfikuje i dodaję kawałek pora, innym razem gotowane jajko, a jeszcze innym razem ogórka kiszonego, który bardzo fajnie komponuje się ze składnikami sałatki ... Wykonanie: Kapustę drobno siekamy (ja ścieram na tarce na oczkach), marchewkę ścieramy na tarce, cebulkę drobno kroimy. W miseczce przygotowujemy sos: jogurt mieszamy z majonezem (ja biorę pół na pół), dodajemy sól, pieprz

Walijskie Pichcenie
Zapiekanka ziemniaczano-rybna 259

patelni i przyprawić solą oraz pieprzem. Koper umyć i posiekać. Śmietanę, jajko, koper, 1/3 sera i przyprawy wymieszać. Rybę umyć i osuszyć. Por umyć i pokroić w plasterki. W naczyniu żaroodpornym na spód ułożyć połowę ziemniaków, rybę, pory i na koniec resztę ziemniaków. Każdą warstwę polać sosem i posypać serem. Na koniec wylać resztę sosu i posypać startym serem. Zapiekać

Złote przepisy
Pasztet z zielonej soczewicy z harrisą 139

smażoną cebulką, czosnkiem, ugotowaną marchewką i pietruszką. Do zmielonej masy dodajemy jajka, ziarna, otręby i wszystkie pozostałe przyprawy, ścieramy gałkę muszkatołową. Doprawiamy do smaku. Pasztet przekładamy do przygotowanej formy keksowej lub do muffinek. Pieczemy godzinę w piekarniku rozgrzanym do 190 C. Gotowy pasztet jest pyszny z sosami lub z czerwonym barszczem

Apetyczna babeczka
Naleśniki po meksykańsku 277

pekińska -1/2 główki sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: NALEŚNIKI  Z mąki, jajek, mleka, wody, soli robimy ciasto naleśnikowe. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy grubsze naleśniki.  FARSZ  Mięso mielone smażymy na wolnym ogniu przez 20 minut. Pod koniec smażenia dodajemy koncentrat pomidorowy, pieprz, sól, przyprawę curry, papryczkę chili, sos tao tao. Jak dodamy przyprawy, mieszając dusimy jeszcze trochę na wolnym

Kuchnia Danusi
Warstwowa sałatka z selerem 458

łyżek majonezu, 2 łyżki musztardy, natka pietruszki.   Przygotowanie:      Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek. Białka oddzielamy od żółtek i kroimy w kosteczkę. Pokrojone białka układamy na dnie przezroczystej miski. Kolejną warstwę robimy z pokrojonej w kostkę szynki konserwowej. Rozsmarowujemy na niej połowę sosu przygotowanego z wymieszanego majonezu z musztardą. Dodajemy odcedzoną kukurydzę, zostawiając trochę

Aga w kuchni
Świąteczny chlebek cytrynowo-rozmarynowy z żurawiną 183

oryginalnym dodatkiem do wędlin, jaj i wszelkiego rodzaju sosów. Inspiracja  Kucharnia   z moimi małymi zmianami. Świąteczny chlebek rozmarynowy z żurawiną Składniki: 1 szklanka mleka 5 łyżek masła, pokrojonego na małe kawałki 1/4 szklanki miodu 2 łyżeczki rozmarynu starta skórka z 1 cytryny 2 jajka 1/4 szklanki ciepłej wody 20 g świeżych drożdży 3/4 łyżeczki

Kulinarne przygody Gatity
kotlety "devolay" 183

pieczarek starty ser. Nakladamy farsz , zwijamy. Rozbijamy jajko, obtaczamy w mace, w jajku , a na koniec w bulce tartej. Smazymy na wolnym ogniu. Przygotowalam salatke- pokroilam drobno kapuste pekinska- posolilam , dodalam cukru- odstawilam na 10 min. Na grubych oczkach starlam dwie marchewki, pol cebuli, skroilam szczypior. Wymieszalam. Sos- 2 lyzki majonezu 250 ml jogurtu greckiego sok z pol cytryny

Smaki Edyty
Niebo w gębie czyli kalafiorowe chmury! 36308

cukru 1/2 łyżki soli 2 łyżeczki soku z cytryny ciasto: 2 jajka 4 łyżki mąki pszennej 1/4 szklanki mleka szczypta soli olej do smażenia dip miętowy: - 200ml jogurtu naturalnego - 2 gałązki  mięty - szczypta cukru - szczypta soli - parę kropel cytryny (uwaga: kalafiorowe chmurki wspaniale smakują również z sosem czosnkowym:)   Składniki na zalewę zagotować, do wrzątku wkładać umytego

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała