sos do jajek - 5296 przepisów (strona:213/354)

Gnocchi z karmelizowanymi pieczarkami i feta 316

mąką podobnie jak w kopytkach, bo wtedy gnocchi będą twarde i bez smaku. Bardzo lubię gnocchi w ogóle wszelkiego rodzaju kluski i kopytka . Gnocchi pasują do mięsnych potrawek czy sosów zamiast tradycyjnych ziemniaków. Tradycyjne gnocchi z ziemniaków podałam kiedyś do francuskiej potrawki Boeuf Bourgignon . Dzisiaj jednak postanowiłam obyć się bez mięsa i przyrządzić pieczarki karmelizowane w balsamicznym occie, które świetnie(...)akurat mi się skończył. I tak było pysznie! Gnocchi z pieczarkami i feta Składniki: 1 batat średniej wielkości, około 350 g 250 g ricotta lub twarogu 2 duże jajka 30 g utartego parmezanu 1 łyżeczka soli 400 – 450 g mąki , ewentualnie troszkę więcej 500 g pieczarek 4 łyżki masła 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki świeżego tymianku, drobno pokrojonego

codojedzenia
Calamares a la romana 138

Hiszpanii ciąg dalszy :-) Kalmary to kolejne moje ulubione danie, szczególnie ukochałam sobie calamares a la romana. Najlepiej smakują włożone do świeżej bułki, skropione cytryną i oczywiście obowiązkowo z  sosem alioli Tylko, że ja mam z nimi pewien problem...Robiłam je już wiele razy, ale nigdy nie udało mi się zrobić tak rewelacyjnej panierki, jaką robią w hiszpańskich barach... Przejrzałam(...)Hiszpanii.  Dzisiaj kolejna wersja, wyczytana gdzieś w necie, niestety nie pamiętam źródła, bo zapisałam na jakiejś karteczce tylko przepis. Calamares a la romana Składniki: 50 g mąki 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki letniego mleka 1 łyżeczka suszonych drożdży  1 kg tub kalmarów (u mnie mrożone) cytryna olej do smażenia Wykonanie Jeśli mamy mrożone kalmary, rozmrażamy

Kulinarne przygody Gatity
G... Gratin. 391

Gratin to nic innego, jak "francuski" sposób przygotowania potrawy. Jest to zapiekanka składająca się z absolutnie cienko pokrojonych, surowych ziemniaków (to cecha charakterystyczna!), zalanych sosem śmietanowo-jajecznym i przykrytym chrupiącą warstwą tartego sera. Z tą samodzielną potrawą,jak i częstym dodatkiem do dań spotkałam się już nie raz! Podstawowa wersja nazywa się Gratin dauphinois i składa się z podstawowych, wyżej(...)Waszej formy): 6 dużych, surowych ziemniaków pokrojonych w cienkie plasterki (można użyć nożyka, tarki do warzyw lub specjalny nożyk) 1 ząbek czosnku kosteczka masła 100ml śmietany 30%* 1 jajko duża szklanka tartego sera (u mnie trochę mozarelli oraz parmezanu) sól, pieprz, gałka muszkatołowa,  zioła prowansalskie Opcjonalnie: 1 mała cebula, szynka (boczek również pasuje!) *wersja fit: zamiast śmietany można dodać

Kitchens Alphabet
Pulpety w sosie koperkowym na serkach topionych. 94

kotletów mielonych), pieprz. Przygotowanie: Mięso wymieszać z jajkiem, pokrojoną w kostkę cebulą, bułką tartą, mlekiem i przyprawami. Zagotować bulion. Z mięsa formować pulpety (w trakcie dłonie najlepiej delikatnie oprószać mąką). Pulpety wrzucać do bulionu. Gotować 25-30minut. Po tym czasie wrzucić serki topione, wymieszać tak by się roztopiły. Spróbować sos, w razie potrzeby doprawić. Dodać zawiesinę zrobioną z mąki

W kuchni u Moniki
Owsianka kokosowa 594

podgrzać w garnuszku lub w kuchence mikrofalowej. Zamiast sosu można użyć kilku kostek rozpuszczonej w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej gorzkiej (lub ewentualnie w wersji niewegańskiej mlecznej) czekolady. Szukasz innych pomysłów na owsiankę, koniecznie spróbuj: #po kliknięciu w link w nowej karcie automatycznie otworzy się przepis :) owsianka z cukinią i jajkiem sadzonym nocna owsianka z malinami, migdałami i białą

tost z dżemem
Tatar wołowy 112

osuszyć, oczyścić i drobno pokroić (posiekać). Dodać oliwę, sos i przyprawić do smaku pieprzem i solą. Dokładnie wymieszać (dłonią, a nie łyżką), uformować z mięsa lekko spłaszczoną kulę. Cebulę i ogórki drobniutko pokroić, ułożyć przy kuli z mięsa. Żółtko proponuję podać na małym talerzyku (nie każdy lubi tatar z surowym żółtkiem). Jajko przed wyjęciem żółtka sparzyć gorącą wodą. Porcja

Kuchcik gotuje
Kluski łyżką kładzione z mąki pełnoziarnistej - idealne do gulaszu, klopsów i mięs duszonych 244

kopytek i innych standardowych dodatków do sosów mięsnych. A jeśli jeszcze przyrządzone zostaną z mąki razowej lub np trzy ziarna - to już w ogóle pełnia zdrowia ;) Składniki w proporcjach "naocznych" (na obiad do syta dla 2-3 osób): 6-7 czubatych łyżek mąki pełnoziarnistej 3 łyżki mąki pszennej  2 jajka 100 ml wody 1/2 łyżeczki soli kilka kropli oleju

Kuchnia po mojemu
Sałatka pieczarkowo-kurczakowa 387

wodzie z dodatkiem odrobiny vegety. Ser żółty, jajka, obraną cebulę i ugotowane mięso z kurczaka pokroić w kostkę. Umytą i osuszoną zieloną pietruszkę drobno posiekać. Przygotowane składniki wymieszać. Majonez z jogurtem wymieszać w proporcji 1:1, dodać przeciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku, sól i pieprz, wszystko razem dobrze wymieszać.  Sos majonezowy dodać do pokrojonych składników sałatki, wymieszać. Sałatkę

In my kitchen
Sos chrzanowy na zimno 137

Błyskawiczny sos chrzanowy z dodatkiem jabłka, to propozycja której nie może zabraknąć na stole wielkanocnym. Jest smaczny a do tego banalny w przygotowaniu, wystarczy wszystkie składniki posiekać a potem wymieszać. Polecam do wypróbowania. składniki na 2 porcje 3 łyżki tartego chrzanu ze słoiczka 2 jajka ugotowane na twardo jabłko szklanka śmietany 18 % szczypta soli szczypta cukru przepis Ugotowane jajka

Smakowite Dania
72. Mix krewetkowy na cieście francuskim 124

pieprzem. Smażyć 3 minuty na oleju. Ugotowane jajka pokroić w kostkę, dodać przestudzone krewetki i odrobinę majonezu, tylko tyle aby masa delikatnie się połączyła. Avocado zmiksować z serkiem i majonezem. Na każde ciastko nałożyć liść sałaty (aby nie zrobiły się mokre od masy), następnie nałożyć masę krewetkową, a na wierzch sos z avocado

Jadło i czytadło
Zapiekanka Maminka 170

sparzoną pszenicę i dokładnie mieszamy. Dodajemy jajka i mieszamy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy. Dodajemy majonez, mieszamy i doprawiamy do smaku. Odstawiamy na czas przygotowania ciasta.     Składniki na ciasto: -ok. 2,5 szklanki mąki -szklanka ciepłej wody -2 dkg drożdży -1/2 łyżeczki cukru -szczypta soli -2 łyżki oleju -sos pomidorowy    Drożdże ucieramy z cukrem, dodajemy

Maminek kulinarny
Kotleciki mielone z marchewką. 133

średnich oczkach. Do zmielonego mięsa dodać jajko, startą marchew,przyprawę do mięs,majeranek, doprawić do smaku solą i pieprzem i dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Uformować 5-6 kotlecików, obtoczyć w bułce tartej, smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.   Podawać gorące do ziemniaków, można polać sosem.   Kotleciki te mają lekko pomarańczowy kolor

Przepisy i porady kulinarne
Placki z serka wiejskiego 3069

wiejskiego 50g mąki orkiszowej (może być inna) 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia sól + dowolne dodatki Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Rozgrzewamy patelnię, smarujemy olejem i smażymy na niej placuszki po kilka minut z każdej strony (podczas smażenia, patelnię przykrywamy pokrywką). Gotowe przekładamy na talerz i podajemy np. z sosem wiśniowym , kremem orzechowym  lub posmarowane masłem

Kuchenny Skrawek Nieba
Pierogi leniwe 149

malakserem, bądź po prostu zmiksować. Do sera wbijamy jajko i żółtko - miksujemy, następnie dodajemy cukier i mąkę i zagniatamy. Ciasto powinno być lepkie. Na obsypany mąka blat wyjmujemy ciasto, rolujemy, lekko spłaszczamy, a następnie odkrajamy niewielkie kawałki. Leniwe wrzucamy do lekko osolonego wrzątku i gotujemy do momentu wypłynięcia. Podajemy z ulubionym sosem owocowym , masłem, albo bułką tartą i cukrem. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Ryba w ananasie 201

wpadła na takie połączanie ryby, ale sos słodko-kwaśny idealnie pasuje. Od paru lat ta ryba gości na naszym świątecznym stole. Potrawa dobra nawet na sylwestrową noc. Składniki : 1 puszka ananasów 4 cebule ½ szkl. Oleju 1 l ketchupu międzychodzkiego 1,5kg pangi bądź innego filetu rybnego Panierka ; 4 jajka 3 szkl bułki tartej ½ szkl mąki Majeranek Sol, pieprz Czosnek granulowany

Garnkowe fanaberie