sos do jajek - 5296 przepisów (strona:216/354)

Kotleciki drobiowe z papryką i serem 137

grubych oczkach, posiekaną natkę, mąkę i jajka. Dokładnie wszystko wymieszać, do smaku doprawić ziołami włoskimi. Rozgrzać patelnię z olejem. Nakładać czubata łyżkę masy na patelnię i uformować płaski placuszek. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Gotowe kotleciki podałam z kuskusem i surówką z sosem koperkowym

Monia miesza i gotuje
Kotlety panierowane w plackach ziemniaczanych 126

cebulę.  Dodać jajka mąkę,skrobię osadzoną na dnie szklanki  i posiekane zioła wszystko razem wymieszać  i doprawić solą pieprzem 3. w powstałej masie ziemniaczanej panierować  piersi z kurczaka nie jest to proste ale warto się  pomęczyć  Smażyć na rozgrzanym oleju  Na średnim ogniu Podawać można  z dowolnym sosem ketchupem lub bez dodatków

W królestwie smaków Beaty
Kotlety rybne (nie tylko dla dzieci) 1907

solą i pieprzem. Do masy dorzucamy 3 jajka i całość dokładnie mieszamy. Jeżeli masa jest bardzo rzadka można dosypać odrobinę bułki tartej ( w moim przypadku nie było to konieczne). Z masy lepimy kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej. Kotleciki smażymy na oleju na złoty kolor. Ja uwielbiam takie kotleciki jedynie ze słodkim sosem chili... ale to już rzecz gustu. Smacznego

IMPRESJA SMAKU
Greckie placuszki z pora i szpinaku 158

obiadowa lub oryginalna przekąska podana z sosem jogurtowym.  Greckie placki z pora i szpinaku Spanakokeftethes na podstawie tego przepisu Składniki: 700 g świeżego szpinaku 2 pory, same białe części, drobno pokrojone 5 cebulek dymek, drobno posiekanych pęczek natki pietruszki, drobno posiekany pęczek koperku, drobno posiekany 3-4 łyżki kaszki kukurydzianej 2 jajka mąka do obtoczenia sól, pieprz oliwa

Chilli Czosnek i Oliwa
Placki ryżowe z warzywami i słonecznikiem 184

można je podać z ulubionym sosem, śmietaną a nawet z samym keczupem :) Dodatek warzyw urozmaicił smak ryżu a prażone ziarna słonecznika cudnie chrupią przy każdym kęsie :)  SKŁADNIKI: (na ok 10 placuszków)   2 szkl ugotowanego ryżu* 1 marchewka  1 cebula kilka łyżek kukurydzy konserwowej garść posiekanego szczypiorku garść ziaren słonecznika  2 jajka 1 łyżka (czubata) mąki pszennej

Kto ugości moich gości?
TORT WĄTRÓBKOWY 232

mleko.   4. Dodajemy cale jajka oraz make. Wszystko dokładnie mieszamy 5. Doprawiamy nasza masę wątróbkową sola i pieprzem. Nasza masa ma mieć konsystencje ciasta na naleśniki. 6. Na patelnie wlewamy troszkę oleju i rozprowadzamy go po całej patelni. 7. Na rozgrzany tłuszcz wlewamy nasze wątróbkowe ciasto łyżką np. do sosów, tak by pokryło cale dno patelni

Kulinarnie z Polką na Kresach
Friand, Lesmirabelordzie. 156

ubijamy mikserem na gładką masę. Dodajemy stopniowo jajka, wciąż ubijając. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i gałkę muszkatołową, następnie śmietankę i dobrze mieszamy. Ciasto umieszczamy w foremkach, wierzch każdej babeczki dekorujemy kawałkami śliwki i pieczemy 20-25 minut do suchego dźgulca. Anglicy radzą jeść na ciepło, z dużą ilością kawowego karmelu. Sos karmelowy z butelki też dał radę;) Okazuje

les mirabelles
Muffinki z serem i szynką 170

proszkiem do pieczenia, W drugim naczyniu ucieramy jajko z mlekiem i olejem. Następnie stopniowo dodajemy sypkie produkty. Do ciasta dodajemy pokrojony w kostkę ser oraz szynkę, wyciśnięty czosnek i wszystko razem mieszamy. Wykładamy ciasto do papierowych foremek i pieczemy przez ok. 20 min w 190 stopniach. Polecam podawać te muffiny w towarzystwie sosu czosnkowego lub ketchupu - smakują wyśmienicie ;) Jeżeli spodobał

Kolejny blog o gotowaniu
Twarogowe placuszki z ryżem, papryką i porem 312

gładki twarożek. Połączyć w misce z jajkiem, mąką i ryżem. Dodać do masy pokrojone warzywa, koncentrat, ketchup i przyprawy. Całość powinna być gęsta, dość ,,zbita". Usmażyć na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor (po kilka minut z każdej strony), kładąc po 1,5 łyżki masy. Gotoweplacuszki można podać z sałatką i sosem, np. jogurtowo czosnkowym (jogurt+zmiażdżony czosnek+sól

Kuchnia Ellie
Kluseczki ze szpinakiem i pomidorkami 162

Szpinak przesmaż na łyżce masła, odsącz z nadmiaru wody i jeśli jest w liściach, rozdrobnij za pomocą blendera. Wymieszaj go z serem, mąką, jajkiem, solą i

Kredowe Menu
KLOPSIKI ALA MEETBOLSY 114

wraz z cebulą.Do zmielonego mięsa dodajemy jajka, sól, pieprz, paprykę oraz kaszkę manną.Całość wyrabiamy. Mokrymi rękoma formujemy małe klopsiki i wrzucamy na gotującą wodę z kostką rosołową, liściem laurowym oraz zielem angielskim. Gotujemy ok 1/2 h na małym ogniu, po czym dodajemy przecier pomidorowy.Gotujemy jeszcze chwilę bez przykrycia redukując ilość sosu. Doprawiamy sosik do smaku (wg uznania

Walijskie Pichcenie
Hamburgery wołowe z domowymi bułkami z olejem rzepakowym. 120

wypełnioną szklanką wody. wkładamy lekko przyklepane, posmarowane jajkiem i posypane sezamem bułeczki. Pieczemy ok 10 min. Kiedy wetkniemy w nie wykałaczkę powinna być sucha. Hamburgery wołowe: 1 kg mięsa mielonego wołowego(najlepiej z antrykotu lub innej niezbyt chudej części mięsa) ok 300 ml wody 3 łyżeczki ostrej musztardy sól, pieprz Dodatkowo: ulubione sosy (musztarda, gotowe sosy, majonez, keczup....) sałata czerwona

Malinowe Pocałunki
Placki z cukinii z kukurydzą 185

grubych oczkach. Następnie dodajemy kukurydzę, mąkę, jajko oraz przyprawy i dokładnie ze sobą wszystko mieszamy. Przygotowaną masę na placuszki smażymy na rozgrzanym oleju na złoto z każdej strony (nakładamy ok 2 łyżek masy na jednego placuszka).  Placuszki idealnie smakują jako samodzielne danie, ale sprawdzają się również jako dodatek do mięs i sosów

Emcia Pichci
Zamiast sniezek klopsiki 138

masle. Przesmazone warzywa dodajemy do kaszy. Wbijamy jajka oraz natke pietruszki. Dodajemy przyprawy i wszystko dokladnie mieszamy. Formujemy male klopsiki i obtaczamy je w platkach owsianych. Dla ulatwienia mozna zmoczyc dlonie przed kolejnym nabraniem masy. Smazymy na oliwie na zloty kolor z obu stron. Uwagi: Klopsiki doskonale smakuja z wyrazistymi surowkami i sosem grzybowym. Proponuje nie robic zbyt duzych klopsikow

Przysmaki Karolki
KOTLETY MIELONE W WAFLU. 346

mięso w waflu, najpierw mocząc w jajku, po czym obtaczając w bułce tartej - można dwukrotnie, panierka będzie grubsza. Smażę kotlety na sporej ilości tłuszczu na brąz z każdej strony.  Osączam z nadmiaru tłuszczu na ręczniczku papierowym. Podaję na ciepło. Najlepiej smakują z ziemniakami z wody,  buraczkami ze słoika i jakimś dobrym sosem SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki