sos do jajek - 5296 przepisów (strona:223/354)

Kotlety mielone z pieczarkami. 189

wsypać do miski, dodać całe jajko i wyrobić na jednolitą masę. Jeśli nasza masa jest zbyt rzadka możemy wsypać trochę bułki tartej. Uformować 6 kotletów, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym wcześniej tłuszczu. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Zaraz po usmażeniu podajemy na stół, aby nie ostygły. Możemy je polać sosem pieczarkowym. Są pyszne ! Dzisiaj zrobiłem

Przepisy i porady kulinarne
Kopytka 162

Ziemniaki przełożyć do miski, wbić jajko, dodać mąkę i szczyptę soli, dokładnie wymieszać. Wyrobić, aż ciasto będzie gładkie i jednolite. Następnie stolnicę oprószyć mąką i z ciasta ziemniaczanego uformować ruloniki Górę ruloników delikatnie spłaszczyć i pokroić na kawałeczki (poduszeczki). Gotować w osolonej wodzie, od momentu wypłynięcia kopytek przez około 2-3 minuty. Podawać z sosem np. pieczarkowym bądź na słodko

Krakowskie smaki Ani
Pasztet drobiowy z żurawiną, czyli co zrobić z warzywami i ćwiartką kurczaka z zupy 390

głowie dodanie jakiegoś pikantnego sosu: worcestershire, BBQ, sojowego? Co jakiś czas fiksuję się na testowaniu różnych wersji jednego rodzaju dania. Coś czuję, że nadszedł czas na pasztety :) Składniki: 2 ugotowane ćwiartki kurczaka (0,5kg) 1/2 dużej ugotowanej marchewki 1 ugotowana pietruszka 1/4 ugotowanego selera szklanka ugotowanej czerwonej ciecierzycy (100g) 50g bułki tartej 2 jajka szklanka suszonej żurawiny 1 ziarnko ziela

W kuchni wieczorem
Ryż smażony z grzybami shiitake 163

porcje: 2 jajka 3 łyżki oleju roślinnego 10 dag suszonych grzybów shiitake 8 dymek, cienko pokrojonych w plasterki 1 ząbek czosnku, rozgnieciony lub posiekany  pół zielonej, czerwonej lub żółtej papryki drobno posiekanej 2-3 łyżki masła 1 szklanka ugotowanego ryżu długoziarnistego 1 łyżka sherry lub półsłodkiego białego wina 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 1-2 łyżki świeżo posikanej kolendry

Apetyczna babeczka
Akcja kulinarna "Włoskie smaki" - Podsumowanie 246

Uova tonnate czyli jajka nadziewane tuńczykiem po włosku -  Beatrice Gallerani z bloga I dare you to cook it! Sałatki: Caprese z małych kolorowych pomidorków - przepis z bloga Zapach apetytu Obiadowa sałatka z łososiem w roli głównej - Gabriela Skrzyńska z bloga Peanutbuttermonster Panzanella - Mirabelka z bloga Mirabelkowy blog Sałatka z figami, boczkiem i sosem z gorgonzoli - Zuzia

Chilli Czosnek i Oliwa
Gołąbki 320

cebulę wraz z tłuszczem, 2 jajka i odrobinę pieprzu. Bardzo dobrze wymieszać. Przygotowanym farszem nadziewać liście kapusty formując gołąbki. Układać ciasno, warstwami w dużym garnku. Dno garnka wyścielić wcześniej pozostałymi liśćmi kapusty. Ułożone gołąbki również przykryć liśćmi.Następnie zalać gołąbki bulionem, doprowadzić do wrzenia. Dusić pod przykryciem, na małym ogniu przez godzinę. Podawać polane sosem pomidorowym

Praktyczna pl
Pudding z chałki 228

namoczonych, lekko odsączonych rodzynek. Jajka, śmietankę, mleko zmiksować, dodając 2 łyżki cukru i cynamon.  Masę wylać na ułożone w formie kromki chałki, lekko docisnąć, żeby masa wypełniła wszystkie przestrzenie. Wierzch posypać łyżką cukru. Pudding piec 20 minut w 170 stopniach C. Upieczony pudding wyjąć ostrożnie z formy. Kroić poprzecznie. Podawać samodzielnie lub z sosem angielskim, ewentualnie bitą śmietaną

kolorowotorcikowo
Nadziewany kalafior 177

dodać jajka, podduszoną cebulkę,         namoczoną w  wodzie bułkę i wyrobić farsz. Kalafior wyjąc z wody. Położyć na talarzu do góry dołem.  Nadziewać farszem dokładnie w każdą szczelinę. Owinąć  w folię aluminiową i  piec w piekarniku 180 stopni, przez około pół godziny. Tak przygotowane danie mozŻna polać tratĄ bułką lub dowolnym sosem

W kuchennym oknie Ewy
Szybka mundialowa przekąska: Krewetki w panierce 491

oregano). Krewetki maczamy w jajku a następnie obtaczamy w naszej panierce. Żeby ułatwić sobie życie, krewetki i panierkę włożyłam do zamykanego pojemniczka i potrząsałam przez chwilę - krewetki pokryły się panierką idealnie :) 3. Krewetki smażymy partiami 3 minuty (nie wolno przesadzić bo będą gumowe), odsączamy na ręczniku papierowym i podajemy z ketchupem lub ulubionymi sosami (u mnie sos tatarski). Smacznego

My Culinary Art
Sałatka z wędzonym łososiem i grzankami 160

łyżki oliwy Sól, pieprz Wykonanie: Jajka ugotować na twardo. Obrać i pokroić w ósemki. Umyte i osuszone sałaty porwać na kawałki. Pomidora pokroić w kostkę. Chleb podsmażyć na patelni, aż będzie złocisty. Pokroić na grzanki. Łososia porwać na kawałki. Musztardę i sok wymieszać z solą i pieprzem. Dolewać oliwę cały czas mieszając, aż powstanie sos. Wszystkie składniki sałatki przełożyć

Sto kolorów kuchni
Brak tytułu 217

ŚWIEŻE jaja, NIE substytuty jajek w proszku. Literki Wielickie produkowane są nowoczesną metodą tłoczenia przy użyciu wysokiego ciśnienia, z najwyższej jakości kaszki makaronowej i semoliny  oraz ze świeżych jaj. Dzięki temu makaron nawet po bardzo długim czasie gotowania zachowuje swój kształt , jednocześnie przyrasta prawie 400%. Opakowanie: 250g Producent poleca użycie makaronu do: - zup - sosów - potraw mięsnych. Ja polecam również

kolorowotorcikowo
Sałatka z zielonej soczewicy 294

szczypiorku - 3 jajka ( w przepisie jajek nie było , ja dodałam ) - pieprz i sól Umyte ziarna soczewicy ugotowac , odcedzic, wystudzic.Jajka ugotowac, obrac ze skorupek. Jabłko obrac i pokroic w kostkę , a ogórki w cienkie słupki. Cebule i czosnek posiekac. Soczewicę wymieszac z rozdrobnionymi składnikami i połową zieleniny. Doprawic solą , pieprzem. Posypac natką i szczypiorkiem . Dodac sos tatarski , wymieszac i jeśc :) Najlepiej

Słodkości i nie tylko
Naleśniki z pomarańczami 159

solą i cukrem, dodajemy jajko i mleko. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji, gdy ciasto będzie za gęste dolewamy więcej mleka. Pomarańcz kroimy w plasterki,  ja użyłem tylko 4 plasterki, a z reszty pomarańczy wycisnąłem sok na patelnie dosypałem łyżkę cukru, gdy  powstał syrop dodałem plasterki owoców . Naleśniki składamy i polewamy je sosem dodajemy plasterki pomarańczy

cookpl
Pierwsza przeprawa przez bardzo polską kuchnię. 224

było warto. W związku że obiad skończyłam przygotowywać o 22, światło diabli wzięli i zdjęcia są słabiutki. :( Składniki: kopytka: 1 kg ziemniaków ok 150-200g mąki duże jajko trochę soli kapusta podsmażana (idealnie pasowałyby jeszcze buraczki): kapusta kiszona trochę kiełbasy, wędliny, boczku (ja akurat miałam zesmażoną wędlina i użyłam jej) pół cebuli grzyby suszone ziele angielskie liście laurowe pieprz(...)ogniu dusimy (niestety nie miałam kratki aby na niej położyć mięso i strasznie przylegało do dna garnka). Moje mięsko dusiło się 3h, a nie wszystkie kawałki były mięciutki. Gdy sos dość znacznie się zredukowała, a mięso potrzebowało jeszcze duszenia dolałam wodę z rozpuszczoną wołową kostką. W międzyczasie obieramy 1 kg ziemniaków i gotujemy. Gdy już się ugotują osuszamy i przeciskamy

Brzuszki Łakomczuszki
Cebulowa przekąska. 124

Imprezowych przekąsek c.d.     Chrupka, przyprawiona cebula,  którą odrywa się płatkami zanurza w pysznym  Party Dip  Barbecue Prymatu. Do szklanki zimnego piwa

Malinowe Pocałunki