sos czosnkowy - 6423 przepisów (strona:324/429)

Kurczak Marengo , włoska kuchnia 131

daniach śródziemnomorskich , dominuje bazylia , oliwki i pomidory . Smak tego dania jest nieporównywalny z niczym , niby kurczak w sosie pomidorowym , ale dodatek ziół , oliwek oraz wina , sprawia ,że potrawa zdecydowanie się wyróżnia . We Włoszech, oryginalnie , serwuje się go z grzankami czosnkowymi i smażonymi grzybami .Polecam , doskonale urozmaici jadłospis obiadowy . Składniki : 8 kawałków kurczaka ( ja użyłam podudzia ) 1 łyżka oliwy z oliwek(...)doprawiamy solą , dodajemy cukier i dusimy na małym ogniu pod przykryciem , aż sos zrobi się gęsty ( częściowo ,odparuje ) . Pilnujcie tylko , żeby się nie przypaliło , od czasu do czasu delikatnie mieszając . Na koniec do mięsa dokładamy pokrojone oliwki , masło i mieszamy do momentu jego rozpuszczenia . Gotowe , serwujemy z czosnkowymi grzankami i smażonymi grzybami lub w dowolny inny sposób Smacznego ! Artykuł Kurczak

Ogrodnik w podróży
Pizza przepis na idealne ciasto 80

trakcie olej i wyrabiamy do uzyskania jednolitego ciasta. Przykrywamy i odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce . 3. W międzyczasie robimy sosy. Pomidorowy-do passaty dodajemy 1 łyżeczkę oregano i jedną bazylii i dokładnie mieszamy. Czosnkowy- do jogurtu dodajemy majonez, 1 łyżeczkę oregano, 1 łyżeczkę bazylii, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz cukier. Solimy, pieprzymy świeżo zmielonym pieprzem i mieszamy(...)momentu aż przestanie się kleić. Dzielimy na dwie części i robimy placek o średnicy około 32 cm. Wyrobiony placek przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy 2 łyżkami sosu pomidorowego, posypujemy serem i dodajemy ulubione składniki. 5. Pieczemy w piekarniku ustawionym na funkcje góra/dół w temperaturze 250  ° C  przez 12 minut 6. Pizza jest gotowa

karolgotuje
Słodko kwaśny dip ze smażonej cebuli 171

zupy cebulowej . Można również i tu użyć białego wina lun wytrawnego sherry lub winnego octu. Cebula po usmażeniu jest słodko kwaśna. Wymieszana z jogurtem jest super. To kolejny sos, który świetnie pasuje do grillowanego mięsa i pieczonych warzyw. Niewątpliwie jego zaletą jest to, że łatwo go się przyrządza. Oczywiście french onion dip można przygotować wcześniej. Wtedy smaki przegryzą się jeszcze(...)łyżki miodu lub 1 łyżka cukru 350 g greckiego jogurtu lub gęstej kwaśnej śmietany sół i czarny pieprz do smaku ½ łyżeczki czosnkowej soli szczypiorek do posypania Obierz i pokrój cebulę w kostkę. Jeśli masz zamiar zmiksować sos to wystarczy pokroić cebulę w piórka. Rozgrzej masło na patelni i zeszklij cebulę. Smaż dalej na małym ogniu przez 5 minut. Następnie wlej

codojedzenia
Dekonstrukcja domowych gołąbków + gołąbki 154

gołąbków) 1 szklanka ryżu ( użyłam ekologicznego, pełnoziarnistego ryżu) 1 szklanka czerwonej soczewicy 2 cebule 3 łyżeczki posiekanej pietruszki olej czosnkowy 2 łyżeczki przecieru pomidorowego rozmaryn, lubczyk, sól, pieprz, sól ziołowa, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, chili, papryka słodka składniki na sos 6 pomidorów 4 ząbki czosnku 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 1 łyżka oliwy z oliwek 4 łyżki śmietanki sojowej lub zwykłej(...)czosnkowego, doprawiamy lekko solą, pieprzem.  Odkładamy 4 łyżki ryżu do salaterki - na dekonstrukcję gołąbków. 6. Ryż, soczewicę, usmażoną cebulkę łączymy ze sobą dodając 3 łyżeczki posiekanej pietruszki i doprawiając ziołami : oregano, bazylią,  ziołami prowansalskimi, chili, papryką słodka,  solą ziołową, pieprzem, dodajemy tyle przypraw aby smak przypadł nam do gustu. Całość dokładnie mieszamy.  Farsz gotowy   sos

Mój pomysł na
Sos tzatziki 280

Sos tzatziki... Gęsty, kremowy, na bazie jogurtu greckiego. Pełen wiórków zielonego ogórka. O wyrazistym, czosnkowym smaku. Z dodatkiem oliwy, soku z cytryny i koperku. Pyszny dip do warzyw czy dań z grilla. Grecka klasyka w polskim domu. Polecam!   Składniki: 200 g gęstego jogurtu greckiego; 1 średni, zielony ogórek; 2 ząbki czosnku; Pęczek koperku; 2 łyżki oliwy; 1 łyżka soku(...)jogurt grecki. Dodać oliwę, odsączonego, startego ogórka, posiekany koperek, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz sok z cytryny. Wymieszać. Dip doprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać. Tak przygotowany sos odstawić na 30 minut do lodówki, aby smaki i aromaty przeszły sobą i  nabrały wyrazistości. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Do tzatzików ogórka nie należy obierać . U mnie wersja

Gospodyni Miejska
Ośmiornica prosty przepis 74

dodatkowo opis przygotowania glazury czosnkowej, jeśli tak jak ja lubicie owoce morza z sporą ilością czosnku. Polecane przepisy z owocami morza : – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację – małże w białym winie – spaghetti z krewetkami – kalmary ze szpinakiem – pad thai z kurczakiem – krewetki w sosie pomidorowym z wódką – zupa rybna(...)duszeniu możesz podawać ośmiornicę w takiej postaci lub nieco wzbogacić jej smak na przykład zalewą czosnkową. Do jej przygotowania potrzebujesz 1/3 szklanki oliwy, 3-4 ząbki czosnku przetarte przez praskę, odrobinę soku z cytryny lub limonki. Całość wymieszaj nieco wcześniej a po duszeniu odlej sos, który powstał z ośmiornicy i zalej oliwą z czosnkiem. Ośmiornicę podawaj na ciepło

nietylkopasta.pl
ORKISZOWE PLACKI Z CUKINII Z SOSEM GORGONZOLA. 180

mąkę orkiszową. Smakują rewelacyjnie, a serowy sos ten smak podkreśla i nadaje wykwintnego wymiaru. PLACKI Z CUKINII Z SOSEM GORGONZOLA. na 3-4 osoby cukinia o wadze ok. 1 kg 2 jajka 1 - 1,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej sól czosnkowa (odrobina) olej do smażenia 200g sera gorgoznola 1/2 szklanki śmietanki słodkiej (12 %) Cukinię myję, pozbawiam pestek i ścieram

W kuchni Karmel-itki
Tajska zupa z wieprzowiną, ryżem i kolendrą 130

oleju rzepakowego 6 ząbków czosnku 2 l bulionu warzywnego 2 łyżki sosu rybnego 200 g ryżu jaśminowego 400 g mielonej łopatki wieprzowej 2 doniczki kolendry 4 dymki sól, pieprz 1/2 łyżeczki mielonej kolendry  2 maleńkie suszone chili Przygotowanie: 1. Olej czosnkowy - olej podgrzewamy w małym rondelku, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy na małym ogniu, żeby nie przypalić czosnku(...)kiedy się zrumieni, odstawiamy, kiedy wystygnie przecieramy przez sito 2. Bulion zagotowujemy, dodajemy sos rybny 3. W misce mieszamy zmieloną łopatkę, dojadamy sól, pieprz, mieloną kolendrę,  roztarte w moździerzu chilli,  mieszamy dłonią,  mięso należy mocno zbić żeby wytworzyć żelatynę,  która sklei mięso  4. Z mięsa formujemy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego,  wrzucamy mięsne kulki

Słodki Kompromis
Chutney cebulowo rabarbarowy. 102

Sos ten polecam na letni czas zamiast majonezowych itp. Doskonały do białych mięs ,wędlin ,serów. Doskonały dodatek do sałaty masłowej. 200g cebuli czosnkowej 200g rabarbaru 1 pomarańcza lub 100ml soku pomarańczowego 50g rodzynek 2 łyżki miodu 200ml wina białego 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka kolendry 0,5 łyżeczki świeżego imbiru 1 łyżka sosu sojowego Cebulę i pomarańczę (obraną) pokroić

Kulinarny karnet Christophera
Recenzja frytkownicy powietrznej 4SWISS 94

bazylia, - czosnek pesto: - garść migdałów - garść orzechów - oliwa z oliwek - sól, pieprz Orzechy rozdrobnij w moździerzu dodaj oliwę i dopraw. sos do ziemniaczków: - jogurt naturalny/grecki - majonez/musztarda - oliwa z oliwek - świeże zioła W/w wymieszaj i dopraw. masło czosnkowe: - masło - czosnek - sól Masło wymieszaj z upieczonym czosnkiem, podawaj do ryby lub ziemniaczków. Ziemniaczki potnij na ćwiartki, umieść w komorze urządzenia i piecz(...)ziołami tuszkę ryby, ząbki czosnku, szparagi. Całość zapiekaj ponownie (temp. 200°C, czas w zależności od wielkości ryby 8-10 minut) Rybę wykładamy na talerz, ziemniaczki polewamy jogurtowym sosem a szparagi orzechowym pesto.  Pyszne, zdrowe i takie szybkie danie! W kilka minut możemy zjeść obiad, jakbyśmy byli na wakacjach nad morzem! Po więcej przepisów i inspiracji zapraszam Cię

SMYKWKUCHNI
Papardelle w sosie pomidorowym z kurczakiem 146

prostu trzymam surowe ciasto w lodówce, z którego wykrawam taki kształt, jaki chcę i gotowe. Obiad powstaje w mgnieniu oka! Składniki Na sos puszka krojonych pomidorów 3 suszone pomidory 2 łyżki oliwy z oliwek (polecam wykorzystać CZOSNKOWĄ ) gałązka świeżej bazylii szczypta cukru pół płaskiej łyżeczki ostrej papryki sól, pieprz Mięso pojedyncza pierś z kurczaka 2 łyżki oliwy sól i pieprz(...)patelni rozgrzewamy oliwę. Kiedy jest już gorąca, to wlewamy pomidory, dodajemy również suszone (można je pokroić na mniejsze kawałki) oraz bazylię w całości i zagotowujemy wszystko. Kiedy sos zaczyna bulgotać, to odchylamy pokrywkę do połowy i gotujemy dalej przez 15 minut. W tym czasie sos powinien się zredukować. Kiedy zgęstniał, to wyłączamy gaz i dodajemy resztę przypraw do smaku. Odstawiamy

Analiza Smaku