sos czosnkowy - 6423 przepisów (strona:324/429)

Sos tzatziki 286

Sos tzatziki... Gęsty, kremowy, na bazie jogurtu greckiego. Pełen wiórków zielonego ogórka. O wyrazistym, czosnkowym smaku. Z dodatkiem oliwy, soku z cytryny i koperku. Pyszny dip do warzyw czy dań z grilla. Grecka klasyka w polskim domu. Polecam!   Składniki: 200 g gęstego jogurtu greckiego; 1 średni, zielony ogórek; 2 ząbki czosnku; Pęczek koperku; 2 łyżki oliwy; 1 łyżka soku(...)jogurt grecki. Dodać oliwę, odsączonego, startego ogórka, posiekany koperek, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz sok z cytryny. Wymieszać. Dip doprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać. Tak przygotowany sos odstawić na 30 minut do lodówki, aby smaki i aromaty przeszły sobą i  nabrały wyrazistości. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Do tzatzików ogórka nie należy obierać . U mnie wersja

Gospodyni Miejska
Ośmiornica prosty przepis 80

dodatkowo opis przygotowania glazury czosnkowej, jeśli tak jak ja lubicie owoce morza z sporą ilością czosnku. Polecane przepisy z owocami morza : – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację – małże w białym winie – spaghetti z krewetkami – kalmary ze szpinakiem – pad thai z kurczakiem – krewetki w sosie pomidorowym z wódką – zupa rybna(...)duszeniu możesz podawać ośmiornicę w takiej postaci lub nieco wzbogacić jej smak na przykład zalewą czosnkową. Do jej przygotowania potrzebujesz 1/3 szklanki oliwy, 3-4 ząbki czosnku przetarte przez praskę, odrobinę soku z cytryny lub limonki. Całość wymieszaj nieco wcześniej a po duszeniu odlej sos, który powstał z ośmiornicy i zalej oliwą z czosnkiem. Ośmiornicę podawaj na ciepło

nietylkopasta.pl
ORKISZOWE PLACKI Z CUKINII Z SOSEM GORGONZOLA. 182

mąkę orkiszową. Smakują rewelacyjnie, a serowy sos ten smak podkreśla i nadaje wykwintnego wymiaru. PLACKI Z CUKINII Z SOSEM GORGONZOLA. na 3-4 osoby cukinia o wadze ok. 1 kg 2 jajka 1 - 1,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej sól czosnkowa (odrobina) olej do smażenia 200g sera gorgoznola 1/2 szklanki śmietanki słodkiej (12 %) Cukinię myję, pozbawiam pestek i ścieram

W kuchni Karmel-itki
Tajska zupa z wieprzowiną, ryżem i kolendrą 134

oleju rzepakowego 6 ząbków czosnku 2 l bulionu warzywnego 2 łyżki sosu rybnego 200 g ryżu jaśminowego 400 g mielonej łopatki wieprzowej 2 doniczki kolendry 4 dymki sól, pieprz 1/2 łyżeczki mielonej kolendry  2 maleńkie suszone chili Przygotowanie: 1. Olej czosnkowy - olej podgrzewamy w małym rondelku, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy na małym ogniu, żeby nie przypalić czosnku(...)kiedy się zrumieni, odstawiamy, kiedy wystygnie przecieramy przez sito 2. Bulion zagotowujemy, dodajemy sos rybny 3. W misce mieszamy zmieloną łopatkę, dojadamy sól, pieprz, mieloną kolendrę,  roztarte w moździerzu chilli,  mieszamy dłonią,  mięso należy mocno zbić żeby wytworzyć żelatynę,  która sklei mięso  4. Z mięsa formujemy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego,  wrzucamy mięsne kulki

Słodki Kompromis
Chutney cebulowo rabarbarowy. 105

Sos ten polecam na letni czas zamiast majonezowych itp. Doskonały do białych mięs ,wędlin ,serów. Doskonały dodatek do sałaty masłowej. 200g cebuli czosnkowej 200g rabarbaru 1 pomarańcza lub 100ml soku pomarańczowego 50g rodzynek 2 łyżki miodu 200ml wina białego 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka kolendry 0,5 łyżeczki świeżego imbiru 1 łyżka sosu sojowego Cebulę i pomarańczę (obraną) pokroić

Kulinarny karnet Christophera
Recenzja frytkownicy powietrznej 4SWISS 96

bazylia, - czosnek pesto: - garść migdałów - garść orzechów - oliwa z oliwek - sól, pieprz Orzechy rozdrobnij w moździerzu dodaj oliwę i dopraw. sos do ziemniaczków: - jogurt naturalny/grecki - majonez/musztarda - oliwa z oliwek - świeże zioła W/w wymieszaj i dopraw. masło czosnkowe: - masło - czosnek - sól Masło wymieszaj z upieczonym czosnkiem, podawaj do ryby lub ziemniaczków. Ziemniaczki potnij na ćwiartki, umieść w komorze urządzenia i piecz(...)ziołami tuszkę ryby, ząbki czosnku, szparagi. Całość zapiekaj ponownie (temp. 200°C, czas w zależności od wielkości ryby 8-10 minut) Rybę wykładamy na talerz, ziemniaczki polewamy jogurtowym sosem a szparagi orzechowym pesto.  Pyszne, zdrowe i takie szybkie danie! W kilka minut możemy zjeść obiad, jakbyśmy byli na wakacjach nad morzem! Po więcej przepisów i inspiracji zapraszam Cię

SMYKWKUCHNI
Papardelle w sosie pomidorowym z kurczakiem 156

prostu trzymam surowe ciasto w lodówce, z którego wykrawam taki kształt, jaki chcę i gotowe. Obiad powstaje w mgnieniu oka! Składniki Na sos puszka krojonych pomidorów 3 suszone pomidory 2 łyżki oliwy z oliwek (polecam wykorzystać CZOSNKOWĄ ) gałązka świeżej bazylii szczypta cukru pół płaskiej łyżeczki ostrej papryki sól, pieprz Mięso pojedyncza pierś z kurczaka 2 łyżki oliwy sól i pieprz(...)patelni rozgrzewamy oliwę. Kiedy jest już gorąca, to wlewamy pomidory, dodajemy również suszone (można je pokroić na mniejsze kawałki) oraz bazylię w całości i zagotowujemy wszystko. Kiedy sos zaczyna bulgotać, to odchylamy pokrywkę do połowy i gotujemy dalej przez 15 minut. W tym czasie sos powinien się zredukować. Kiedy zgęstniał, to wyłączamy gaz i dodajemy resztę przypraw do smaku. Odstawiamy

Analiza Smaku
Sałatka z skorzonerą 72

Składniki:       150 g skorzonery   2 ogórki konserwowe   1 cebula czosnkowa   1 mała cebula czerwona   1 pomidor ( u mnie kilka koktajlowych )   natka pietruszki   Sos : 2 łyżki musztardy ( u mnie sarepska )   3 łyżki gęstej śmietany ( u mnie wiejska )   3 łyżki oleju   szczypta soli   łyżeczka soku z cytryny

R'n'G Kitchen
Burgery z czarnej fasoli 183

dymu z posmakiem tabaki i suszonych owoców, uzyskany dzięki procesowi wędzenia. Papryczki zatopione są w czerwonym sosie adobo, sporządzonym na bazie lekko doprawionego sosu pomidorowego. Czarną fasolę należy bardzo dobrze osuszyć, natomiast masę paprykowo-cebulowo-czosnkową bardzo dobrze odcisnąć z soków (należy odcisnąć tyle, ile się tylko da). Dokładne odciśnięcie z nadmiaru wody zapewnia, że kotlety nie rozpadają się

Gospodyni Miejska
Grillowane boczniaki. Grzanki z boczniakami, serkiem i podsuszaną wędliną 173

czosnek bardzo, bardzo drobno siekamy, łączymy z oliwą i sokiem z cytryny lub octem. Można również te składniki zblendować razem, stworzą gęsty sos. Rozgrzewamy patelnię grillową, bez tłuszczu. Wszystkie grzyby smarujemy po jednej stronie zieloną czosnkową oliwą, solimy i pieprzymy, posmarowaną stroną kładziemy grzyby w jednej warstwie na gorącą patelnię. Smarujemy grzyby oliwą z drugiej strony. Grillujemy je około

Karo in the Kitchen
Gazpacho z oliwkami i płatkami migdałów 149

liśćmi selera naciowego. Gazpacho stanowi zarówno danie, jak i przystawkę idealne na upalne dni.       Podobne przepisy Makaron z klopsikami w sosie włoskim Leczo prawie węgierskie Chłodnik z botwinki Stek z polędwicy z masłem czosnkowym z dodatkiem g... .yuzo_related_post img{width:180px !important; height:170px !important;} .yuzo_related_post .relatedthumb{line-height:16px;background: !important;color

Pociąg Do Kuchni
Placuszki z kaszy gryczanej z kabanosami i serkiem czosnkowym 151

Kolejna propozycja na przystawkę lub przekąskę w ciągu dnia. Tym razem chrupiące placuszki z kaszy gryczanej, kabanosami i czosnkowym serkiem. Placki również doskonale sprawdzają się jako danie główne, z dodatkiem np. sosu grzybowego. Dzisiaj jednak proponuję coś na ząb Składniki: 100 g kaszy gryczanej 2 jajka 1 łyżka bułki tartej 250 g twarogu 3 ząbki czosnku 1 płaska łyżka kwaśnej

Oryginalny smak
Oszukane gołąbki (bez zawijania) 479

porcję dla 4 osób: farsz 0,5 kg mięsa mielonego z szynki 1/2 średniej wielkości cebuli, np. czosnkowej 0,5 szklanki suchego ryżu + 1 szklanka wody 1 jajko około 250-300 g obgotowanej kapusty (niecała połowa małej główki) sól, pieprz sos 1 puszka pomidorów krojonych (400 g) 1 szklanka wody 2 liście laurowe 2 ziela angielskie sól, pieprz Zaparzanie

Ugotować

Proponowane wyszukiwania