Remoulade wywodzi się jak wiele sosów z kuchni francuskiej. Przygotowywany jest jest na bazie majonezu lub aioli (czosnkowy majonez). Jednym z głównych składników są drobno posiekane korniszony z octu, nie może się też obyć bez kaparów i siekanych świeżych ziół (natki, oregano, trybuli ogrodowej i szczypiorku). Dzięki temu ma świeży lekko kwaskowy smak. Fileciki anchovies dodaje się drobno posiekane
Sztuka gotowania w/g Samirysałatka, która z pewnością przypadnie do gustu nawet osobom, które dbają o linię i kalorię. Sałatka to połączenie pieczonego kurczaka, dużą ilością sałaty, pomidorkami koktajlowymi, dopełnionej jajkami przepiórczymi i sosem vinaigrette. Oczywiście jaja przepiórcze można zastąpić kurzymi, a kurczaka przygotować w dowolny sposób. Smakują bardzo podobnie jak kurze. W smaku mogą jedynie wydać się bardziej delikatniejsze. Choć to tylko sałatka(...)pomidorki oraz pokrojone na pół jajka. Do szklanki dodajemy musztardę miodową, olej, sól, pieprz oraz cukier. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolity sos. Następnie polewamy nim naszą sałatkę. Na końcu dodajemy do sałatki grzanki czosnkowe. Artykuł Sałatka z kurczakiem i jajkiem przepiórczym pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne FoodMagazine.pl
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnektóre można zawinąć co tylko lubimy i sobie wymyślimy często sięgamy, gdy organizujemy małą imprezkę :) Tym razem tortilla z popularnym łososiem, ale z niecodziennymi dodatkami. Co powiecie na sos aioli, marynowane pieczarki i kozi ser? Okazało się, że wszystko razem świetnie ze sobą współgra! Składniki (4 porcje): 4 placki tortilli 100 g. dojrzewającej koziej roladki 150 g. wędzonej łososia(...)miseczce ze startym na drobnych oczkach czosnkiem. Wlewaj malutkim ciurkiem oliwę cały czas energicznie ubijając. Gdy wlejesz całą oliwę i utworzy się gęsty czosnkowy majonez dodaj sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem. Jeśli sos wydaje Ci się zbyt intensywny w smaku poprzez oliwę, jej połowę możesz zastąpić zwykłym olejem, najlepiej tłoczonym na zimno. Na placku tortilli rozsmaruj niepełną łyżkę
Delicious Placejajka sadzonego z awokado i makaronu z cukinii. Lekki, letni obiad. składniki (2 porcje) 4 - 5 szt. pomidorów, najlepiej różnych odmian sól, oliwa sos bazyliowy 15 - 20 g listków bazylii + kilka do dekoracji 1 cebula czosnkowa lub szalotka (ok 30 g ) 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka musztardy Dijon 1 łyżeczki białego octu winnego 1/4 szklanki oliwy z oliwek sól, pieprz
Stare GaryUwielbiam czosnek i jest on obowiązkowym składnikiem mojej kuchni :) Dip czosnkowy to świetny dodatek do grilla, zapiekanek, pizzy, sałatek, przekąsek na imprezy i wielu innych dań. Jest jednym z ulubionych sosów nas wszystkich a do tego baaaardzo zdrowy ze względu na znajdujący się w nim czosnek w dużej ilości. Składniki: śmietana 18% - (duży kubek) jogurt naturalny
Alutka-Gotujesałatkę z fetą, oliwkami, papryką i pomidorami przygotujecie w kilka chwil. Ja przygotowują ją klasycznie z odrobiną oliwy, ale możecie zrobić też jakiś sos z dodatkiem bazylii, oregano. Do sałatki idealnie pasują grzanki czosnkowe, albo chlebek ziołowy. Wystarczy po upieczeniu postawić go obok sałatki i każdy będzie sobie rwał kawałek chleba. Składniki 1/2 czerwonej papryki 1/2 zielonej papryki 2 pomidory
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!stron do momentu aż będą rumiane (ok 2-3 minut). Placki z kapusty kiszonej polecam podawać zarówno na ciepło np z rybą, mięsem czy sosami, jak i na zimno z różnego rodzaju dipami (np. czosnkowym, tzatziki itd.) czy po prostu tylko z kwaśną śmietaną. Smacznego! — BTW całości bez dodatków: 640 g, 970 kcal
Ola la LCHFużyłam kolorowy ze szpinakiem i bazylią) - 2 serki topione kremowe - mrożone warzywa (brokuł, marchew, fasolka,kukurydza ) - pół szkl. śmietany 18% - przyprawy : bazylia, sól czosnkowa, sól ziołowa - 1 szkl. wody ( im więcej wody tym sos będzie bardziej rzadszy) Należy ugotować makaron w osolonej wodzie. Warzywa sparować ok. 10-15 min. Aby przyrządzić sos, należy śmietanę wraz z wodą podgrzać
Różne smaki w kuchniużyłam kolorowy ze szpinakiem i bazylią) - 2 serki topione kremowe - mrożone warzywa (brokuł, marchew, fasolka,kukurydza ) - pół szkl. śmietany 18% - przyprawy : bazylia, sól czosnkowa, sól ziołowa - 1 szkl. wody ( im więcej wody tym sos będzie bardziej rzadszy) Należy ugotować makaron w osolonej wodzie. Warzywa sparować ok. 10-15 min. Aby przyrządzić sos, należy śmietanę wraz z wodą podgrzać
Różne smaki w kuchnipowstała jednolita konsystencja. Jeśli użyjemy świeżego czosnku, należy go obrać i przecisnąć przez praskę. Sałatka ze świeżym czosnkiem będzie miała bardziej intensywny smak czosnkowy, z suszonym jest zdecydowanie łagodniejsza Wszystkie składniki połączyć, dodać sos, wymieszać i doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą. Soli zbyt dużo nie dodawać, gdyż ser feta jest dość słony. Zobacz również: kurczak curry z fasolką
Kuchcik gotujeSałatka CEZAR to pomysł na smaczną i przygotowaną z niewielkiej liczby składników przekąskę na słono. Poniższa sałatka jest mocno czosnkowa w smaku. Ciekawym elementem jest dodanie startego sera do sosu, który podkręca smak całej sałatki. Grzanki możecie samodzielnie przygotować - wystarczy kromki czerstwego pieczywa pokroić w kostkę, polać olejem (np. smakowym - z dodatkiem chili) i zarumienić na suchej patelni. Składniki
UgotowaćBardzo dobry lekko egzotyczny sos. Smaczne danie. Do woka lub na patelnię wlać olej czosnkowy, rozgrzać. Jeśli nie macie oleju czosnkowego to do mięsa dodać 1 ząbek czosnku drobno posiekany. Mięso indyka pokroić w cienkie paski i doprawić solą, pieprzem, słodką papryką, imbirem. Wymieszać i zostawić na 15 minut. Na rozgrzany olej wrzucić mięso, dodać posiekaną chilli, listki keffir ( liście
Kuchnia Pokoleńalbo z jogurtem naturalnym wymieszanym z majonezem. Oczywiście wersja bez majonezu jest lżejsza, lecz czasem dodanie łyżki majonezu nie zaszkodzi aż tak, a nada sosu ładną konsystencję i dodatkowy smak. Oto mój ulubiony dip czosnkowy;) Składniki: 1 łyżka serka Turek Puszysty 4 łyżki jogurtu naturalnego 1,5 - 2 łyżki dobrego majonezu (ja użyłam Kieleckiego) 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
Zasmakuj Kuchnizaszalałam i kupiłam kawałek) ale można ją zastąpić np. szynką szwardzwaldzką lub podobną. Składniki: 1 mała cukinia 2 pomidory ½ cebuli ( ja użyłam czosnkowej ) 2 plasterki szynki prosciutto ( moje były ok 10 cm ) Sos : 2 łyżki wody 3 łyżki oliwy Sok z cytryny ( ok ½ ) Cukier, sól Zioła ( bazylia, oregano ) Wykonanie: Cukinię myjemy i obieraczką do warzyw ścinamy paski
Smaki Ewyoprzeć wrażeniu, że ciasto przypomina piękny arkusz papieru czerpanego ... Chciałam, żeby pasta była najważniejsza, a dodatki jedynie podkreślały jej wyjątkowość. Dlatego zrezygnowałam z przygotowania sosu. Grube wstążki pappardelle podałam z oliwą zmieszaną z łyżką czosnkowego confit ( przepis tu - klik ), posypałam kaparami, świeżo startą skórką z cytryny oraz odrobiną parmezanu. Cudowne, rześkie, uzależniające! Płaty maltagliati skropiłam obficie oliwą, w której
KUCHARNIA