sałatkę z fetą, oliwkami, papryką i pomidorami przygotujecie w kilka chwil. Ja przygotowują ją klasycznie z odrobiną oliwy, ale możecie zrobić też jakiś sos z dodatkiem bazylii, oregano. Do sałatki idealnie pasują grzanki czosnkowe, albo chlebek ziołowy. Wystarczy po upieczeniu postawić go obok sałatki i każdy będzie sobie rwał kawałek chleba. Składniki 1/2 czerwonej papryki 1/2 zielonej papryki 2 pomidory
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!stron do momentu aż będą rumiane (ok 2-3 minut). Placki z kapusty kiszonej polecam podawać zarówno na ciepło np z rybą, mięsem czy sosami, jak i na zimno z różnego rodzaju dipami (np. czosnkowym, tzatziki itd.) czy po prostu tylko z kwaśną śmietaną. Smacznego! — BTW całości bez dodatków: 640 g, 970 kcal
Ola la LCHFużyłam kolorowy ze szpinakiem i bazylią) - 2 serki topione kremowe - mrożone warzywa (brokuł, marchew, fasolka,kukurydza ) - pół szkl. śmietany 18% - przyprawy : bazylia, sól czosnkowa, sól ziołowa - 1 szkl. wody ( im więcej wody tym sos będzie bardziej rzadszy) Należy ugotować makaron w osolonej wodzie. Warzywa sparować ok. 10-15 min. Aby przyrządzić sos, należy śmietanę wraz z wodą podgrzać
Różne smaki w kuchniużyłam kolorowy ze szpinakiem i bazylią) - 2 serki topione kremowe - mrożone warzywa (brokuł, marchew, fasolka,kukurydza ) - pół szkl. śmietany 18% - przyprawy : bazylia, sól czosnkowa, sól ziołowa - 1 szkl. wody ( im więcej wody tym sos będzie bardziej rzadszy) Należy ugotować makaron w osolonej wodzie. Warzywa sparować ok. 10-15 min. Aby przyrządzić sos, należy śmietanę wraz z wodą podgrzać
Różne smaki w kuchnipowstała jednolita konsystencja. Jeśli użyjemy świeżego czosnku, należy go obrać i przecisnąć przez praskę. Sałatka ze świeżym czosnkiem będzie miała bardziej intensywny smak czosnkowy, z suszonym jest zdecydowanie łagodniejsza Wszystkie składniki połączyć, dodać sos, wymieszać i doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą. Soli zbyt dużo nie dodawać, gdyż ser feta jest dość słony. Zobacz również: kurczak curry z fasolką
Kuchcik gotujeSałatka CEZAR to pomysł na smaczną i przygotowaną z niewielkiej liczby składników przekąskę na słono. Poniższa sałatka jest mocno czosnkowa w smaku. Ciekawym elementem jest dodanie startego sera do sosu, który podkręca smak całej sałatki. Grzanki możecie samodzielnie przygotować - wystarczy kromki czerstwego pieczywa pokroić w kostkę, polać olejem (np. smakowym - z dodatkiem chili) i zarumienić na suchej patelni. Składniki
UgotowaćBardzo dobry lekko egzotyczny sos. Smaczne danie. Do woka lub na patelnię wlać olej czosnkowy, rozgrzać. Jeśli nie macie oleju czosnkowego to do mięsa dodać 1 ząbek czosnku drobno posiekany. Mięso indyka pokroić w cienkie paski i doprawić solą, pieprzem, słodką papryką, imbirem. Wymieszać i zostawić na 15 minut. Na rozgrzany olej wrzucić mięso, dodać posiekaną chilli, listki keffir ( liście
Kuchnia Pokoleńalbo z jogurtem naturalnym wymieszanym z majonezem. Oczywiście wersja bez majonezu jest lżejsza, lecz czasem dodanie łyżki majonezu nie zaszkodzi aż tak, a nada sosu ładną konsystencję i dodatkowy smak. Oto mój ulubiony dip czosnkowy;) Składniki: 1 łyżka serka Turek Puszysty 4 łyżki jogurtu naturalnego 1,5 - 2 łyżki dobrego majonezu (ja użyłam Kieleckiego) 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
Zasmakuj Kuchnizaszalałam i kupiłam kawałek) ale można ją zastąpić np. szynką szwardzwaldzką lub podobną. Składniki: 1 mała cukinia 2 pomidory ½ cebuli ( ja użyłam czosnkowej ) 2 plasterki szynki prosciutto ( moje były ok 10 cm ) Sos : 2 łyżki wody 3 łyżki oliwy Sok z cytryny ( ok ½ ) Cukier, sól Zioła ( bazylia, oregano ) Wykonanie: Cukinię myjemy i obieraczką do warzyw ścinamy paski
Smaki Ewyoprzeć wrażeniu, że ciasto przypomina piękny arkusz papieru czerpanego ... Chciałam, żeby pasta była najważniejsza, a dodatki jedynie podkreślały jej wyjątkowość. Dlatego zrezygnowałam z przygotowania sosu. Grube wstążki pappardelle podałam z oliwą zmieszaną z łyżką czosnkowego confit ( przepis tu - klik ), posypałam kaparami, świeżo startą skórką z cytryny oraz odrobiną parmezanu. Cudowne, rześkie, uzależniające! Płaty maltagliati skropiłam obficie oliwą, w której
KUCHARNIAkurczaka 50 g suszonych pomidorów gałązka rozmarynu ok 10 pieczarek 1 łyżka margaryny 1 łyżka oleju czosnkowego 1 łyżeczka przyprawy "kebab-gyros" pieprz do smaku 2 duże pomidory 1 op. sera sałatkowego (270g) 1 łyżeczka mieszanki włoskich przypraw 4 łyżeczki oleju rzepakowego Sos: 3 ząbki czosnku 2 duże łyżki majonezu 2 duże łyżki ketchupu pikantnego 2 duże łyżki jogurtu naturalnego(...)czosnkowego z dodatkiem przyprawy kebab- gyros, z posiekanymi drobniej suszonymi pomidorami oraz gałązką rozmarynu. Na osobnej patelni rozpuszczamy łyżkę margaryny i opiekamy pokrojone na pół i lekko osolone pieczarki na złoty kolor. Dodajemy do kurczaka wyciągając jednocześnie gałązkę rozmarynu. 2. Pomidory kroimy w kostkę, podobnie ser. Mieszamy wraz z mieszanką włoskich przypraw oraz szczyptą pieprzu. 3. Składniki na sos
Kuchnia w czekoladzieSałatka „prawie grecka” to szybka do przygotowania propozycja na lekką kolację, kiedy odwiedzą nas znajomi. Idealnie do tej sałatki pasują grzanki z masłem czosnkowy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Sos marinara to tradycyjny włoski sos na bazie dojrzałych pomidorów i ziół. Jest bardzo prosty w przygotowaniu i jest wyśmienity pod warunkiem, że użyjemy dobrych pomidorów
Tajemnice Smakuprzeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Całość dokładnie wymieszałem przy użyciu widelca. Bagietkę pokroiłem w lekko ukośne kromki o grubości około 2 cm, a następnie każdą kromkę posmarowałem masłem koperkowo - czosnkowym. Piekarnik rozgrzałem do temperatury 160 stopni i umieściłem w nim posmarowane masłem kromki bagietki. Podgrzewałem przez 5 minut, aby masło się rozpuściło. Na talerzach rozłożyłem po kilka garści rukoli(...)około minutę z każdej strony. Po tym czasie zdjąłem kawałki ośmiornicy z grilla i ułożyłem na wierzchu wcześniej przygotowanej sałatki. Całość polałem przygotowanym wcześniej sosem z zawartością miodu i podałem z bagietką z masłem koperkowo - czosnkowym oraz ćwiartką cytryny położoną z boku
Wyprawy kulinarnekoperku wspaniale podkreśla jego przyjemny smak. Składniki połączył sos z jogurtu z odrobiną czosnku. Czosnek, aby nie był zbyt intensywny, polałam oliwą. Czosnku do sosu dawać nie więcej niż 1 - 2 ząbki, gdyż sałatka będzie czosnkowa, a nie kalafiorowa. Kalafior do sałatki może być surowy, chociaż ja kalafior poddałam krótkiemu gotowaniu, gdyż surowy nie wszyscy u mnie lubią. Jeśli(...)posiekać. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać i zalać oliwą. Do jogurtu dodać czosnek z oliwą, nieco soli i pieprzu, wszystko dokładnie wymieszać. Do pokrojonych składników dodać sos, wymieszać i doprawić do smaku pieprzem i solą. Składniki mieszać z sosem tuż przed podaniem, gdyż po pewnym czasie smak czosnku nieco wietrzeje. Ilość sosu dopasować do swoich upodobań
Kuchcik gotuje