sos czosnkowy - 6423 przepisów (strona:323/429)

Puszyste krokiety ziemniaczano - selerowe z serem 324

jego skończeniu mogą pozostać na stole jako przekąska. Wystarczy postawić obok nich jakiś sos. Może być serowy na ciepło lub zimno lub jakiś sos na bazie jogurtu lub majonezu, np. koktajlowy, na ostro, musztardowy czy czosnkowy. Krokiety można podać do każdego mięsnego lub rybnego dania. SKŁADNIKI: 1/2 kg mączystych ziemniaków (obranych i pokrojonych w kawałki) 250 g selera (obrany

Sztuka gotowania w/g Samiry
Chicken Tikka Masala z chlebem Naan 121

metalowe (zdj.4) Następnie opiekamy nad gazem tak by troszkę się poprzepalało zdj. nr.5,6 Ostawiamy żeby odpoczęło i zabieramy się za sos. Sos składniki: 2 łyżki oleju musztardowego,może być zwykły 1 łyżka pasty czosnkowej 1 czerwona cebula zmiksowana 5 łyżek świeżej kolendry drobno posiekanej 3-4 łyżki proszku z nerkowca (jeśli nie możemy kupić, po prostu garść orzechów nerkowca

Viola cooks with passion
Pulled chicken. Wolnopieczony kurczak azjatycki. 198

osoby) Sos: 4 łyżki słodkiego sosu chilli 5 łyżek sosu sojowego 4 łyżki ketchupu 1 łyżka brązowego cukru 2 łyżki sosu Hoisin 2 łyżki wina białego lub ryżowego (lub octu ryżowego) 1 łyżka oleju smakowego (czosnkowy, arachidowy) lub zwykłego 1 1/2 łyżeczki suszonego czosnku 1 łyżeczka mielonego imbiru 1/2 łyżeczki soli szczypta pieprzu Inne: 2 podwójne filety z piersi kurczaka(...)zimnej wody gruby szczypiorek do posypania sezam do posypania makaron wonton (lub ryż jaśminowy) Potrzebny będzie jeden woreczek do pieczenia w piekarniku. Przygotowanie Piekarnik nagrzej do 100 stopni. Składniki sosu dokładnie wymieszaj. Kurczaka oczyść ze zbędnych skórek i tłuszczu, umyj, a następnie dokładnie osusz za pomocą papierowego ręcznika. Sos wlej do woreczka i przełóż do niego kurczaka, mocno zakręć

Kocham Czekoladę
MULE W BIAŁYM WINIE 130

przyrządzać na wiele sposobów  dusić, marynować, zapiekać. Pyszne są z pomidorami,makaronem,chilli. Ten przepis  jest szybki, prosty i pyszny. W sosie można maczać grzanki! Pychota! Smacznego!  Polecam również ZAPIEKANE MULE Z MASŁEM CZOSNKOWYM

potrawyregionalne
Kolejna wydumka mojej dziewczynki. Kolejny nawał 190

podoba mi się to połączenie. ok.12 płatów makaronu lasagne 200g szpinaku (mrożonego) 200g groszku zielonego 100g fety 1/2 cebuli przyprawy: czosnek, pieprz czosnkowy, sól garść słonecznika łyżka oliwy masło, mąka, mleko, gałka muszkatołowa na sos beszamelowy Szpinak delikatnie rozmroziłam. Na łyżce oliwy podsmażyłam startą cebulę, dodałam do niej szpinak, oprószyłam pieprzem i czosnkiem. Podsmażyłam całość, a następnie

bastalena
Meczowe przekąski. 203

ziarnistej musztardy (tutaj również pod ręką była tylko sarepska i delikatesowa nie ziarnista, więc połączyłam 50g takiej i 50g takiej) 1 łyżka oliwy czosnkowej (i ponowna modyfikacja - 1 łyżka oliwy i ząbek czosnku) 1 łyżka sosu sojowego (użyłam jasnego, aczkolwiek dzisiaj dowiedziałam się, że jasny bardziej pasuje do jedzenia świeżego np. sałat, a ciemny do smażonych, pieczonych) Wkładamy do miski

Brzuszki Łakomczuszki
Kurczak w pomidorach z czerwoną fasolą i porem 171

jednogarnkowym daniu składającym się z udek kurczęcych i pieczonych warzyw przyszedł czas na kurczaka w sosie z aromatycznych pomidorów, cebulki przesmażonej na maśle i fasoli. Też jednogarnkowo danie. Pasuje do niego świeża bagietka lub bruschetty czosnkowe. Składniki: 6 udek kurczęcych lub pałki z kurczaka 3 duże pomidory pokrojone w kostkę 3 suszone pomidory 2 większe cebule pokrojoną

Zasmakuj Kuchni
Kurczak Marengo , włoska kuchnia 140

daniach śródziemnomorskich , dominuje bazylia , oliwki i pomidory . Smak tego dania jest nieporównywalny z niczym , niby kurczak w sosie pomidorowym , ale dodatek ziół , oliwek oraz wina , sprawia ,że potrawa zdecydowanie się wyróżnia . We Włoszech, oryginalnie , serwuje się go z grzankami czosnkowymi i smażonymi grzybami .Polecam , doskonale urozmaici jadłospis obiadowy . Składniki : 8 kawałków kurczaka ( ja użyłam podudzia ) 1 łyżka oliwy z oliwek(...)doprawiamy solą , dodajemy cukier i dusimy na małym ogniu pod przykryciem , aż sos zrobi się gęsty ( częściowo ,odparuje ) . Pilnujcie tylko , żeby się nie przypaliło , od czasu do czasu delikatnie mieszając . Na koniec do mięsa dokładamy pokrojone oliwki , masło i mieszamy do momentu jego rozpuszczenia . Gotowe , serwujemy z czosnkowymi grzankami i smażonymi grzybami lub w dowolny inny sposób Smacznego ! Artykuł Kurczak

Ogrodnik w podróży
Pizza przepis na idealne ciasto 94

trakcie olej i wyrabiamy do uzyskania jednolitego ciasta. Przykrywamy i odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce . 3. W międzyczasie robimy sosy. Pomidorowy-do passaty dodajemy 1 łyżeczkę oregano i jedną bazylii i dokładnie mieszamy. Czosnkowy- do jogurtu dodajemy majonez, 1 łyżeczkę oregano, 1 łyżeczkę bazylii, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz cukier. Solimy, pieprzymy świeżo zmielonym pieprzem i mieszamy(...)momentu aż przestanie się kleić. Dzielimy na dwie części i robimy placek o średnicy około 32 cm. Wyrobiony placek przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy 2 łyżkami sosu pomidorowego, posypujemy serem i dodajemy ulubione składniki. 5. Pieczemy w piekarniku ustawionym na funkcje góra/dół w temperaturze 250  ° C  przez 12 minut 6. Pizza jest gotowa

karolgotuje
Słodko kwaśny dip ze smażonej cebuli 195

zupy cebulowej . Można również i tu użyć białego wina lun wytrawnego sherry lub winnego octu. Cebula po usmażeniu jest słodko kwaśna. Wymieszana z jogurtem jest super. To kolejny sos, który świetnie pasuje do grillowanego mięsa i pieczonych warzyw. Niewątpliwie jego zaletą jest to, że łatwo go się przyrządza. Oczywiście french onion dip można przygotować wcześniej. Wtedy smaki przegryzą się jeszcze(...)łyżki miodu lub 1 łyżka cukru 350 g greckiego jogurtu lub gęstej kwaśnej śmietany sół i czarny pieprz do smaku ½ łyżeczki czosnkowej soli szczypiorek do posypania Obierz i pokrój cebulę w kostkę. Jeśli masz zamiar zmiksować sos to wystarczy pokroić cebulę w piórka. Rozgrzej masło na patelni i zeszklij cebulę. Smaż dalej na małym ogniu przez 5 minut. Następnie wlej

codojedzenia
Dekonstrukcja domowych gołąbków + gołąbki 161

gołąbków) 1 szklanka ryżu ( użyłam ekologicznego, pełnoziarnistego ryżu) 1 szklanka czerwonej soczewicy 2 cebule 3 łyżeczki posiekanej pietruszki olej czosnkowy 2 łyżeczki przecieru pomidorowego rozmaryn, lubczyk, sól, pieprz, sól ziołowa, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, chili, papryka słodka składniki na sos 6 pomidorów 4 ząbki czosnku 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 1 łyżka oliwy z oliwek 4 łyżki śmietanki sojowej lub zwykłej(...)czosnkowego, doprawiamy lekko solą, pieprzem.  Odkładamy 4 łyżki ryżu do salaterki - na dekonstrukcję gołąbków. 6. Ryż, soczewicę, usmażoną cebulkę łączymy ze sobą dodając 3 łyżeczki posiekanej pietruszki i doprawiając ziołami : oregano, bazylią,  ziołami prowansalskimi, chili, papryką słodka,  solą ziołową, pieprzem, dodajemy tyle przypraw aby smak przypadł nam do gustu. Całość dokładnie mieszamy.  Farsz gotowy   sos

Mój pomysł na
Sos tzatziki 290

Sos tzatziki... Gęsty, kremowy, na bazie jogurtu greckiego. Pełen wiórków zielonego ogórka. O wyrazistym, czosnkowym smaku. Z dodatkiem oliwy, soku z cytryny i koperku. Pyszny dip do warzyw czy dań z grilla. Grecka klasyka w polskim domu. Polecam!   Składniki: 200 g gęstego jogurtu greckiego; 1 średni, zielony ogórek; 2 ząbki czosnku; Pęczek koperku; 2 łyżki oliwy; 1 łyżka soku(...)jogurt grecki. Dodać oliwę, odsączonego, startego ogórka, posiekany koperek, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz sok z cytryny. Wymieszać. Dip doprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać. Tak przygotowany sos odstawić na 30 minut do lodówki, aby smaki i aromaty przeszły sobą i  nabrały wyrazistości. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Do tzatzików ogórka nie należy obierać . U mnie wersja

Gospodyni Miejska
Ośmiornica prosty przepis 86

dodatkowo opis przygotowania glazury czosnkowej, jeśli tak jak ja lubicie owoce morza z sporą ilością czosnku. Polecane przepisy z owocami morza : – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację – małże w białym winie – spaghetti z krewetkami – kalmary ze szpinakiem – pad thai z kurczakiem – krewetki w sosie pomidorowym z wódką – zupa rybna(...)duszeniu możesz podawać ośmiornicę w takiej postaci lub nieco wzbogacić jej smak na przykład zalewą czosnkową. Do jej przygotowania potrzebujesz 1/3 szklanki oliwy, 3-4 ząbki czosnku przetarte przez praskę, odrobinę soku z cytryny lub limonki. Całość wymieszaj nieco wcześniej a po duszeniu odlej sos, który powstał z ośmiornicy i zalej oliwą z czosnkiem. Ośmiornicę podawaj na ciepło

nietylkopasta.pl

Proponowane wyszukiwania