świeży sos mirabelkowy jakoś tak od razu przyszedł mi na myśl. KonQbek był sceptyczny, ale ostatecznie przekonał się do tego wynalazku i następnego dnia smarował nim jeszcze kanapki. SOS MIRABELKOWY ok10 mirabelek garść liści świeżej mięty ząbek czosnku 2 łyżki brązowego cukru palmowego sól i pieprz do smaku Z mirabelek usuwamy pestki i miksujemy z czosnkiem i miętą. Dodajemy(...)ilość. Dodajemy pozostałe przyprawy i dokładnie mieszamy. KonQbkowy pstrąg był od wewnątrz posmarowany masłem czosnkowym. Na wierzchu ryby konQbek ułożył kilka plasterków cytryny i tak przygotowaną ugrilował. W międzyczasie tato grilował bardziej tradycyjne karkówki i żeberka i muszę przyznać, że do wieprzowiny ten sos też pasował doskonale.Polecam jeśli planujecie dziś grilla! A my? Mamy w planach trochę rozjazdów
les mirabellesMięso wyszło soczyste, o lekko orientalnym smaku, a z dodatkiem zielonego, mocno czosnkowego chimichurri naprawdę godne polecenia. składniki 2 x stek z antrykotu - Rib Eye Steak (ok 250g każdy) 1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego, zmielonego w moździerzu 1/2 - 1 łyżeczka przyprawy pięć smaków oliwa sos chimichurri przygotowanie Stek wyjąć z lodówki na godzinę przed smażeniem, aby ogrzał
Stare Garyoraz pomidorkami koktajlowymi i czerwonymi winogronami, z dodatkiem orzechów włoskich, podana z sosem musztardowo-miodowym na bazie oliwy. Tylko 5 składników + sos. Gotowa w 15 minut! Taka sałatka to świety pomysł na kolację lub lunch na wynos. Warto podać ją z grzankami z bułki, z dodatkiem masełka czosnkowego. Pychotka! Halloumi to cypryjski ser wytwarzany z mleka owczego, z dodatkiem mleka(...)szaszłyków, burgerów, zapiekanek i innych potraw. Składniki: ok. 80 g rukoli 150 g sera halloumi ok. 10 szt. pomidorków koktajlowych ok. 7-8 szt. winogron czerwonych garść orzechów włoskich Sos: 3 łyżki oliwy 1-2 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki musztardy 1 łyżeczka miodu sól, pieprz Wykonanie: Ser halloumi kroimy na plasterki grubości około 1 cm. Smażymy na rozgrzanej
Kuchnia MagdaLenyoraz pomidorkami koktajlowymi i czerwonymi winogronami, z dodatkiem orzechów włoskich, podana z sosem musztardowo-miodowym na bazie oliwy. Tylko 5 składników + sos. Gotowa w 15 minut! Taka sałatka to świety pomysł na kolację lub lunch na wynos. Warto podać ją z grzankami z bułki, z dodatkiem masełka czosnkowego. Pychotka! Halloumi to cypryjski ser wytwarzany z mleka owczego, z dodatkiem mleka(...)szaszłyków, burgerów, zapiekanek i innych potraw. Składniki: ok. 80 g rukoli 150 g sera halloumi ok. 10 szt. pomidorków koktajlowych ok. 7-8 szt. winogron czerwonych garść orzechów włoskich Sos: 3 łyżki oliwy 1-2 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki musztardy 1 łyżeczka miodu sól, pieprz Wykonanie: Ser halloumi kroimy na plasterki grubości około 1 cm. Smażymy na rozgrzanej
Kuchnia MagdaLenyDziś mam dla Was przepis na wegetariański makaron w sosie pomidorowym z dodatkiem grzybów. U mnie są to pieczarki i boczniaki. To takie szybkie, nieskomplikowanie danie z lekkim twistem - orzechowo-czosnkową posypką. Świetnie kontrastuje z makaronem swoją chrupiącą teksturą, smak orzechów tak pięknie dopełnia aromat grzybów. Spróbujcie koniecznie! Autorem tego apetycznego przepisu jest Jamie Oliver. Wyszperałam go w jego najnowszej(...)orkiszowe świdry. Nie macie orzechów laskowych? To dodajcie migdały, włoskie lub nerkowce. Wyjdzie równie smacznie, a Wy nie będziecie musieli ruszać specjalnie na zakupy :) Makaron z grzybami i orzechowo-czosnkową posypką ➤czas przygotowania: 20 minut w 1 porcji: 465 kcal, B 17,57 g, W 68,1 g, T 15,5 g Składniki/ na 4 porcje: 20 g blanszowanych
Chilli Czosnek i Oliwakoniec dodać sól oraz ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Cebulka uzyska czosnkowy aromat. Następnie dodać do cebuli odsączonego tuńczyka, podsmażyć chwilę i wlać przecier pomidorowy. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem, dodać zioła oraz pozostałe 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Makaron wyłożyć na talerz, dodać tuńczyka w sosie pomidorowym, posypać startym serem mozzarella
Zgrabne Gotowaniekontrast kolorystyczny wybrałam chińskie grzybki Mun , które po namoczeniu i nawet ugotowaniu zawsze pozostają przyjemnie chrupiące. Celowo nie wybrałam żadnego czerwonego składnika. Owoce morza na maśle lub oliwie bez sosu dla mnie ładnie komponują się w potrawie z zielonym kolorem i zawsze wybieram takie składniki. SKŁADNIKI na 2 porcje: 2 garście suchych krążków makaronu w kształcie calamari (lub innego(...)dymki szczypta płatków chili lub kawałeczek świeżej 2 łyżki siekanej zieleniny (np. natka pietruszki, szczypiorek czosnkowy itp.) garść młodego groszku cukrowego w całości 2-3 kawałki suszonych grzybków Mun lub shitake 1 cytryna do polania sokiem na talerzu 1-2 łyżki lekkiego słonego sosu sojowego (nie zabarwia na ciemno) sól i pieprz do smaku wykonanie: W bardzo dużym garnku zagotować
Sztuka gotowania w/g Samiryznaleźliśmy kilka grzybków. Aby coś z nimi zrobić musiałam skorzystać z tamto rocznych- suszonych. Schab w sosie grzybowym SKŁADNIKI: 5 kawałków schabu (jak na kotlety) kilka grzybów garść suszonych grzybów 2-3 łyżki śmietany 1 cebula pietruszka sól, pieprz czarny,chilli, pieprz czosnkowy, tymianek, majeranek puree ziemniaczane surówka z pora Plastry schabu lekko rozbić tłuczkiem, przyprawić solą, pieprzem(...)kawałki schabu. Całość podlać 500ml wody z ugotowanych grzybów i dusić dalej przez kolejne 20 minut, doprawić do smaku. Po tym czasie mięso powinno być miękkie i kruche. Sos zabielić 2-3 łyżkami śmietany a jeśli jest za rzadki można go zagęścić łyżką mąki . Na samym końcu posypujemy sos pietruszką. Podajemy z ziemniaczkami i ulubioną surówką - dla nas jest
MarciochaKucharzyindyjska potrawę. Do jej przygotowania potrzebujemy: Kurczak w marynacie: ok. 700g piersi z kurczaka, 1 duża cebula czosnkowa, jogurt naturalny 150g 1 łyżka stołowa czosnku granulowanego, 1 łyżka suszonej kolendry, 1 łyżeczka tartego imbiru, sok z limonki, sos sojowy, gram masala, pieprz, olej rzepakowy, Sos: 1 puszka krojonych pomidorów, 100g orzechów nerkowca, jogurt grecki, kolendra, imbir, garam masala, czosnek, sól
Przepis na Dzień DobrySzybki i aromatyczny Składniki filet z kurczaka 1 pojedynczy marynata: czosnek 2 ząbki sos chili 2 łyżki sól czubrica czerwona Sposób przygotowania Fileta przekroić na dwa kotlety, lekko rozbić, natrzeć … Czytaj dalej Grillowany czosnkowy filet
czarrna od kuchniucieramy ze szczyptą soli , a następnie mieszamy z oliwą. Podgotowaną golonkę wyjmujemy z garnka, osuszamy. Układamy na blasze , nacieramy czosnkową oliwą. Podlewamy niewielką ilością piwa. Pieczemy do miękkości w 190C podlewając od czasu do czasu resztą piwa oraz powstającym sosem. Miód mieszamy z odrobiną piwa i kiedy golonka będzie już miękka smarujemy ja miodową glazurą i zostawiamy w piekarniku
Ostra na SłodkoTego kurczaka robiłam w niedzielę..miałam kilka skrzydełek i kilka udek ..zastanawiałam się co z nimi zrobić...na blogu Różowa Kuchnia znalazłam przepis i
Moje domowe kucharzeniejajkach, a następnie obtoczyć w mące z kaszą.Usmażyć na rumiano z obu stron. Skład soli czosnkowej : sól kuchenna, czosnek granulowany, ekstrakt czosnku Zastosowanie : do nacierania i marynowania mięs, drobiu, ryb przed ich podaniem, do zup, sosów, steków, kotletów, mięs mielonych, gulaszy, dań z jaj. Doskonałą do świeżych gotowanych warzyw. Do potraw z grzybów oraz serów
Moje domowe kucharzenieSosy chili Tao-Tao doskonale sprawdzają się jako przyprawy lub składniki dań. Mam ich całą baterię - i taki z chili z ananasem , z limonką i kolendrą, cytryną, czosnkowy, śliwkowy i kilka innych . Zajmują całą półkę na drzwiach lodówki - zawsze pod ręką . Eksperymentowałam juz chyba ze wszystkimi. Dziś pora na słodko-kwaśny do marynaty którą zaleję Tilapię. Czas(...)rozmrozić w lodówce i po opłukaniu dobrze osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi. 6 łyżek oleju z pestek winogron 1/3 cytryny 1 czubata łyżeczka brązowego nie rafinowanego cukru 1,5 łyżki sosu słodko-kwaśnego chili ( Tao-Tao) szczypta soli mąka do oprószenia 2 łyżki masła Przygotować marynatę z 4 łyżek oleju ( biorę z pestek winogron), soku z 1/3 cytryny,1 czubatej łyżeczki
Buniabaje w kuchni