sos czosnkowy - 6423 przepisów (strona:340/429)

Guacamole 138

Meksykański sos, który w kraju swojego pochodzenia, podawany jest do niemal każdej przystawki. Podobno już Aztekowie korzystali z tego rodzaju salsy. Jego wykonanie jest banalnie proste i w swojej najprostszej wersji wymaga przygotowania jedynie 3 składników- awokado, limonki i soli. Ja jednak uwielbiam czosnkowe guacamole i takie jest dla mnie wersją podstawową do dalszych wariacji. A czy wiecie, że awokado(...)awokado na dłużej, trzymajcie je w lodówce. Jeśli chcecie by szybciej dojrzało- włóżcie do papierowej torebki wraz z dwoma jabłkami i zostawcie w temperaturze pokojowej.  Wracając do przygotowania sosu. Awokado myjemy i kroimy na pół, wzdłuż owocu, dochodząc nożem aż do pestki. Potem wystarczy lekko przekręcić. Powinniśmy otrzymać dwie połówki, w jednej z nich pestkę, którą z łatwością usuniemy

Pichceniomania
Schab w sosie pieczarkowym 85

Schab w sosie pieczarkowym z koperkiem, zabielony śmietaną 30%. Idealny do makaronu! Składniki: schab bez kości ok 1 kg, 300 g pieczarek, duża cebula, 3 ząbki czosnku, pęczek koperku, 330g śmietany 30%, sól, pieprz czosnkowy, pieprz czarny 2 łyżki masła Przygotowanie: Schab kroimy na 1cm plastry - lekko rozklepujemy, solimy z obu stron, posypujemy pieprzem czosnkowym. Obsmażamy na maśle po minucie

Lena Gotuje
Wędlina twarogowa na kanapki, terrina ogórkowo-koperkowa 737

propozycja jest idealna dla rodzinek, które kochają smak tzatzyki i innych czosnkowych tworów, reszcie populacji oraz wampirom, polecam ograniczyć ilość czosnku i będzie ok Smaczne, proste danie, które w naszym domku, największe wzięcie ma na kanapkach, dodatkowo ustrojone jeszcze pomidorem lub jakimś chrzanowym sosem.. mniam… Polecam w końcu, mamy prawie albo już wiosnę i trzeba jakoś ożywić

Ogrodnik w podróży
Sos jogurtowy z papryką i szczypiorkiem 172

przygotowany sos idealnie smakuje z mięsem, frytkami czy pieczonymi warzywami. Przy każdym kęsie czuć chrupiące papryki! 190 g jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu 3 ząbki czosnku 1/2 pęczka szczypiorku 1/2 czerwonej papryki Sól czosnkowa W wysokiej miseczce mieszamy ze sobą jogurt naturalny oraz majonez. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w kosteczkę paprykę oraz posiekany szczypiorek. Wszystko dokładnie mieszamy

VioletoweKucharzenie
Zupa krem kokosowa z cukinią, krewetkami i kukurydzą 105

Takie smaki lubię najbardziej: Zupa krem czosnkowa z cukinią, krewetkami i kukurydzą SKŁADNIKI:   200 g krewetek 1 cebula 1 cukinia pół litra bulionu warzywnego kukurydza z puszki łyżka zielonej pasty  carry 50 ml mleka kokosowego 2 ząbki czosnku sos sojowy, oliwa, sól, pieprz, papryka chilli Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć posiekaną cebulęi podsmaż chwilę, dodaj cukinie pokrojone

MarciochaKucharzy
SAŁATKA Z ZIARNAMI I ORZESZKAMI PINII 228

świeżymi warzywami, fetą, pestkami słonecznika, dyni,orzeszkami pinia. Przepyszna! Świetnie smakuje tez do czosnkowej bagietki jako samodzielne danie Składniki: opakowanie mieszanki sałat z rukolą 15 kostek sera feta op. chrupiącej sałatki Bakalland- prażony mix:słonecznik,dynia,pinia 15 pomidorków koktajlowych pęczek rzodkiewki garść kiełków lucerny sos: 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny pieprz czarny sól morska

Z Majeczką w kuchni
Surf&Turf a’la Kate’s Kitchen 94

białego wina „do gotowania” zmiksowałam na idealnie gładką aksamitną masę. Jeśli Wasze puree będzie zbyt suche, nie bójcie się dolać więcej wina Akt 2 Masełko szałwiowo – czosnkowe. Sklarowałam sobie mniej więcej 3 -4 porządne łyżki masła. Pół garstki listków szałwii i jeden ząbek czosnku drobno posiekałam, a następnie zalałam sklarowanym masłem. Można, ale nie trzeba czekać do stężenia. Steki smarowałam(...)nerwów. Ślicznie wydłubał całe mięso z większości raków (4 sztuki zostawiliśmy w całości), które trafiło do aktu 4. Akt 4 (robił M <3) Sos. 2 szalotki oraz 2-3 ząbki czosnku drobno posiekał i podsmażył na oliwie z drugiego tłoczenia. Dodał mięso z raków (kilka ogonów zostało do dekoracji) i 250 ml białego wina „do gotowania”. Podgotował. Wlał

Kate's Kitchen
Sałatka z jajecznicą, prosty pomysł na śniadanie 85

dodając krojone pomidory i szczypiorek. Na koniec łączymy ze sobą składniki z listy sos i polewamy sałatkę. Taka jajecznicowa sałatka broni się sama, nie przesadźcie z dodatkami bo jajecznica nie lubi przepychu Idealna na śniadanie lub kolację, cóż na obiad tez będzie ok jak dodacie chrupiąca czosnkową grzankę Smacznego ! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Sałatka z jajecznicą, prosty pomysł na śniadanie

Ogrodnik w podróży
Pikantny kurczak w cieście kokosowym. 145

Było ciasto naleśnikowe, paprykowe, czosnkowe, czas na mojego ulubieńca, czyli kokos. Większości osób, kokos kojarzy się z ciastami i deserami. A warto go użyć do potraw słonych, znakomicie komponuje się z pomidorami. Tak całymi jak i wszelakimi sosami z ich dodatkiem. Ciasto: szklanka wody gazowanej szklanka mąki 3 jajka 1/2 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli łyżeczka słodkiej papryki 1/3 łyżeczki

Dieta moja pasja
Pikantny sos cebulowo - cytrynowy do mięsa 114

Składniki: ok 500 -600 g mięsa szynki, 2 duże cebule, 1 duży ząbek czosnku, zioła prowansalskie, pieprz cytrynowy, pieprz kolorowy, sól czosnkowa, sól - do smaku 2

Lena Gotuje
Szpinakowe tagliatelle 144

przecedzeniu wrzucamy do sosu szpinakowego i mieszamy. Idealnie pasuje do tego typu sosów! Na sam koniec, dodajemy pozostały jogurt naturalny. Robimy to tuż przed podaniem, aby jogurt nie zważył się pod wpływem temperatury. Dzięki temu danie jest kremowe, wilgotne, aromatyczne i mocno jogurtowo-szpinakowo-czosnkowe! :) Smacznego!! aakuku

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Łatwe zapiekanki i szybki sos z bazylią 160

sos: 2 ząbki czosnku 3 łyżki majonezu – użyłam Tarsmak 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego duża szczypta suszonej bazylii sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Łyżkę masła mieszamy ze startym ząbkiem czosnku, doprawiając pieprzem i solą. Bagietki przekrawamy, w ten sposób powstaną nam 4 zapiekanki. Układamy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą połówkę smarujemy przygotowanym czosnkowym masełkiem. Pieczarki(...)pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (u mnie grzanie góra-dół, z termoobiegiem). Zapiekanki obserwujemy. Ser ma się ładnie stopić, bułka być chrupka. W między czasie przygotowujemy szybki sos z bazylią. W miseczce mieszamy majonez, jogurt naturalny, starte ząbki czosnku i dużą szczyptę suszonej bazylii. Doprawiamy całość solą i czarnym pieprzem. Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy. Bagietki podajemy polane ketchupem

Słodkie okruszki
Sałatka z ciecierzycą, awokado i mozarellą 187

mnie reszta mieszanek sałat, połówka awokado z porannego koktajlu i garść ciecierzycy, jaka została po zrobieniu hummusu. Wybór był prosty – sałatka z ciecierzycą i dodatkami. Do tego pyszny sos miodowo-pomarańczowy. Nie pozostało nic innego jak na obiad przygotować sałatę z dodatkami. Skład sałatki możecie dowolnie modyfikować w zależności od tego, co macie pod ręką. Taka sałatowa kompozycja, może(...)masełkiem czosnkowym lub ziołowym, albo dodatkiem do dania głównego. Jeśli nie dodamy cebulki, idealna będzie do lunchboxa – do szkoły czy pracy. Dzięki dodatkowi awokado i cieciorki, sałata jest bardzo sycąca. Drukuj Sałatka z ciecierzycą, awokado i mozarellą window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1/2 opakowania mieszanki sałat kilka mozarellek 4 pomidorki suszone garść ciecierzycy połówka awokado sos 1 łyżeczka musztardy

Mieszam w Garnku
Sos (chutney) pomidorowo-paprykowy w słoiki na zimę 227

smaczny sos. Można go wykorzystać, jako dodatek do leczo czy do kaszy, ryżu i ziemniaczków. Jego przygotowanie wymaga trochę czasu, ale wierzcie mi na słowo, że naprawdę warto. Gorąco polecam!!! Składniki: 4 kg pomidorów 2 kg papryki czerwonej 350 g cebuli 1 szklanka octu jabłkowego (naturalnego) 1 szklanka cukru 2 łyżki soli 2 łyżki pieprzu czosnkowego 1 łyżka papryki czerwonej(...)przyprawami. Zagotować. Gotować bez przykrycia na małym ogniu ok. 2 godzin od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dodać koncentrat pomidorowy i gotować jeszcze ½ godziny często mieszając, aby sos się nie przypalił. Przełożyć do słoików. Wstawić do kociołka, na dno położyć czysty ręcznik kuchenny i do połowy słoików zalać zimną wodą. Po zagotowaniu pasteryzować 15 minut. Smacznego!!! (adsbygoogle = window.adsbygoogle

Przepisy Babci
Najlepsze przepisy z blogów #6 | Przepisy na grilla 169

wrześniowe dni. My Polacy, nie wyobrażamy sobie długich weekendów i wolnych dni bez grillowanej kiełbaski czy karkówki. Natomiast ja najbardziej z grilla lubię boczek, szaszłyki z warzywami oraz pieczywo czosnkowe, bez nich sezon letni się dla mnie nie liczy Jestem ciekawa, jakie smaki Wam sprawiają największą przyjemność i jakie są Wasze sprawdzone przepisy na grilla! Podzielcie się nimi w komentarzach(...)wypiekizpasja.blox.pl/ Sos tzatziki BLOG: http://www.tysiacsmakow.eu/ Marynata do karkówki BLOG: http://nietylkopasta.pl/ Grillowane krewetki BLOG: https://karmelowy.pl/ Grillowany arbuz BLOG: http://smakuje.blox.pl/ Łosoś z grilla BLOG: http://kaczodajnia.blogspot.com/ Sałatka ziemniaczana na grilla BLOG: http://lawendowydom.com.pl/ Grillowana cukinia BLOG: https://wegannerd.blogspot.com/ Zobaczcie też: Szaszłyki na grilla z kurczakiem Niezawodny dodatek na grilla | Pomidory z majonezem, serem i szczypiorkiem Masło czosnkowe

Kuchnia Bazylii

Proponowane wyszukiwania