sos czosnkowy - 6423 przepisów (strona:349/429)

Pesto ze szczypioru czosnkowego 150

Uwielbiam pesto, na moim blogu znajdziecie kilka różnych przepisów ( bazyliowe pesto , pesto z rukoli z bazylią , pesto z natki pietruszki i orzeszków ,  szpinakowe pesto  

Kulinarne przygody Gatity
Biały, żółty, czerwony - czyli pierś z kurczaka w trzech marynatach 215

siebie :) Kurczaki tak szybko zniknęły z rusztu, że niestety nie wszystkie udało mi się sfotografować. Koniecznie wypróbujcie przy najbliższym grillu - mięso doskonale smakuje z grillowanym chlebkiem posmarowanym masełkiem czosnkowym oraz z sałatką z pomidorków koktajlowych. SKŁADNIKI 3 podwójne piersi z kurczaka  (po 1 do każdej marynaty) marynata biała 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 3 gałązki świeżego(...)płaska łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżka oliwy truflowej 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki gruboziarnistej soli morskiej lub himalajskiej marynata żółta 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka musztardy francuskiej ( z całymi ziarnami) sok z 1/3 cytryny 1 łyżeczka miodu 3 łyżeczki przyprawy shoarma lub po 1 łyżeczce curry, kurkumy

DefinicjaSmaku
Smakowe oliwy 163

dodatek zamiast sosów do domowej pizzy - zapraszam również do zapoznania się z przepisem na "dietetyczną włoską pizzę" ( link tutaj ). Oliwy jakie możecie wykorzystać to oliwy tłoczone na zimno, extra virgin z pierwszego tłoczenia czy np. olej lniany, który w szczególności polecany jest do sałatek i spożywania go na zimno. Moja ulubioną smakową oliwą jest z oliwa czosnkowa. Wystarczy dodać

MintTaste
Fasolka szparagowa po chińsku 175

chrupiąca, mocno czosnkowa, a dla dorosłych można jej smak wyostrzyć płatkami chilli. Nawet nasz Najmłodszy, nie może się jej najeść – widać, że odziedziczył zamiłowanie do czosnku po babci Składniki (na 3 porcje): 500 g fasolki szparagowej 4 cm korzenia imbiru (lub 2-3 łyżki domowej pasty imbirowej ) 1 cała niewielka główka czosnku 2 łyżki tamari (lub sosu sojowego) sól

Lamarida.pl
Kurczak Balti 115

Kurczak w sosie balti z chlebem Naan Sklad : 3 łyżki oleju z warzyw (nie slonecznikowy nie rzepakowy ) 2 średnie cebule 3 pomidory bez skórek posiekane (moga byc z puszki ) 1/2 łyżki Kalonji nasiona 4 ziarnka pieprzu 2 zielone nasiona kardamonu 1 laska cynamonu 1 łyżka chilli pudru 1 lyzka garam masala (mieszanka zielonych ziół) 1 lyzka czosnkowej pasty 1 lyzka

Viola cooks with passion
Mule w sosie pomidorowym na winie 165

czosnkowe. Składniki : 1 kg świeżych muli 2 duże pomidory bez skórki 1 papryczka chilli 2 szklanki białego wytrawnego wina 3 dymki ze szczypiorkiem 4 ząbki czosnku pęczek świeżego lubczyku 1 łyżka klarowanego masła sól i pieprz do smaku Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj  Przygotowanie: Na dużej patelni podsmażamy czosnek i pomidora, następnie jak powstanie konsystencja sosu

Niezły Młynek
Paluszki z cukinii (bezglutenowe) 147

praskę czosnek, sos sojowy, koperek, chilli, pieprz i sól. W przygotowanej miksturze obtaczamy paski cukinii, a następnie w bułce tartej. Paluszki smażymy na patelni do momentu aż się zarumienią lub pieczemy na posmarowanej olejem blasze ok. 20-30 min (pamiętajmy, aby po ułożeniu wierzch paluszków skropić olejem, żeby skórka ładnie się przyrumieniła). Do paluszków polecamy ekspresowy majonez/sos czosnkowy z białej

Bananowe Pole
Pieczony kurczak z masłem czosnkowym 167

wcześniej masłem czosnkowym nacieramy piersi z kurczaka pod skórą . Resztkę masła rozprowadzamy równomiernie po całym kurczaku i dokładnie wmasowujemy. Polewamy kurczaka oliwą z oliwek. Kurczaka pieczemy w naczynia żaroodpornym, do którego wlewamy 250 ml wody. Kurczak powinien się piec od 1,5h do 2h . Ja co 30 min zaglądam do niego i oblewam powstałym na dnie naczynia sosem. Prawda

Kolejny blog o gotowaniu
Zupa z maślaków 166

Zupa z maślaków Przetwory , suszenie , sosy , na koniec lub na początek , to zależy od kaprysu rodzinki , zawsze musi być zupa grzybowa . Tym razem jest to maślaczkowa " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Ten rodzaj grzybowej nieco odbiega od innych(...)jest delikatniejsza , a grzybki są mięciutkie . Smakuje doskonale , solo lub z pieczywem czosnkowym . My tym razem jedliśmy samą , nikt nie chciał czekać aż się bułki dopieką , bo języki uciekały , tam gdzie ciężko by je je było wydłubać " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height

Ogrodnik w podróży
Sałatka gyros 65

bagietką czosnkową (przepis na nią znajdziesz TU! ) Zamiast sałaty rzymskiej użyj mixu sałat lub roszponki. Składniki na 4-5 porcji sałatki gyros: 1 kg szynki wieprzowej 2 mini sałaty rzymskie 4 łyżki oliwek 4 garści pomidorków koktajlowych 2 ogórki gruntowe 1 czerwona cebula 5 łyżek oliwy + trochę do polania sałatki 5 łyżek przyprawy do gyrosa 4 łyżki sosu sojowego

Czarnawisienka
Skrzydełka z serkiem mascarpone (z nutą rozmarynu i cytryny) 128

oleju czosnkowego i ułożyć w nim kurczaka. Całość oprószyć solą, pieprzem i papryką. Mięso delikatnie wymieszać, aby pokryło się warstwą tłuszczu. Na wierzchu posypać startą skórką cytryny i zieleniną. Piec około 70-90 minut w 180 stopniach. (W razie potrzeby podlać wodą.) Około 10 minut przed końcem pieczenia - kurczaka skropić sokiem cytrynowym i delikatnie połączyć z powstałym sosem. (Sos można

Di gotuje
Sałatka z jajkiem, ogórkiem, pomidorem i kurczakiem 174

być już przejrzałe. Pozostawało zrobić sałatkę a’la Cobb. Inną, ale równie pyszną No i dzięki takiej sałatce, ładnie wysprzątałam wnętrze lodówki. W oryginale sałatki, mamy dość ciężki sos, ja zrobiłam błyskawiczny mój sosik i całość posypałam jeszcze przyprawą pomidorowo-grzybową do bruschetty. Ja użyłam oprócz kurczaka polędwicy, której kawałek mi zalegał w lodówce, ale możecie użyć dowolnej wędliny(...)stare. Ale twardo trzymam się mojej polityki no-waste i faktycznie, ilość wyrzucanego jedzenia bardzo u nas zmalała Świetna propozycja na szybki obiad lub kolację. Doskonale smakuje z pieczywem czosnkowym. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":"http:\/\/mieszamwgarnku.pl\/wp-content\/uploads\/2018\/04\/salatka-ala-cobb2.jpg","recipeIngredient":["1\/2 opakowania miksu sa\u0142at\r","2 pomidory\r","2 jajka na twardo

Mieszam w Garnku
Kalafior gotowany i zapiekany pod gęstym, serowym beszamelem 180

sałatki. A ta wersja to mój ulubiony, bardzo treściwy, elegancki i smaczny sposób podania go na gorąco. Do lekkiego w smaku i konsystencji warzywa mocno doprawiony, serowy beszamel i czosnkowe masło pasują jak nic innego. Kalafior to jednoroczne warzywo kapustne, będące mutacją kapusty i brokułu. Jest tylko i wyłącznie gatunkiem uprawnym – sam w przyrodzie nie występuje. Mark Twain nazwał(...)sposobem tylko przez 8- 10 minut, następnie dokładnie odcedzamy go na sicie. Powinien być odczuwalnie twardszy niż miękki. Dojdzie do pożądanego stanu miękkości w piekarniku, pod serem i gęstym sosem. Od razu ustawiamy piekarnik na 180⁰C. Smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą szklaną lub ceramiczną formę do zapiekania. Kładziemy na nią osączonego po gotowaniu kalafiora. Sos beszamelowy szykujemy

Karo in the Kitchen
Zupa krem z pieczonego kalafiora 137

grzanki czosnkowe, ostre serowe lub paprykowe mini krakersy, prażona cebulka – ta zupa wręcz wymaga dodatków, sama może wydać się za słodka i bezbarwna. Jeśli chcecie jeszcze bardziej podbić smak pieczonego kalafiora, po usmażeniu cebulki warto dodać do rondla pokrojony drobno korzeń dużej pietruszki. Do podania – na totalne zaostrzenie smaku i przy okazji dodanie koloru – perfekcyjnie pasuje tu też sos chimichurri

Karo in the Kitchen
Ziemniaki z kieszonkami. 184

sosem tzatziki. Do tego surówka i mamy super danie. Spróbujcie zrobić u siebie takie ziemniaki, bo są naprawdę super :). Będziemy co jakiś czas proponować kolejne propozycje ziemniaków na rożne sposoby, bo to wdzięczne warzywo i można dużo ciekawych potraw z nich zrobić. Zapraszamy do zapoznania się z dzisiejszą propozycją.   Ziemniaki z kieszonkami z żółtym serem i masłem czosnkowym

vegetanie