Polędwiczka w glazurze czosnkowe to właściwie polędwiczka adobo. Adobo to popularna w krajach latynoskich niesamowicie aromatyczna i wyrazista przyprawa zrobiona na bazie czosnku, oregano, pieprzu, papryki, soli/sosu sojowego i oliwy. Świetnie sprawdza się jako marynata i glazura do wieprzowiny, kurczaka i ryb. Czas przygotowania : 1,4 godziny w tym godzina marynowania Czas pieczenia: 30 minut Poziom trudności : Całkiem łatwe Liczba(...)przeszłości rzeczywiście używano jej do konserwowania mięsa, obecnie pasta jest powszechnie stosowaną przyprawą w krajach hiszpańskojęzycznych. Występuje w różnych lokalnych odmianach i wariacjach, może mieć postać pasty, albo sosu, być paląca jak ogień albo łagodna. Np. na Filipinach jest kilkanaście różnych odmian adobo. Przyprawą można traktować wieprzowinę, doskonale czuje się w niej kurczak oraz ryba. Sposoby przyrządzania mięsa też
Niedzielny kucharzZapiekanka warzywna z makaronem czosnkowym i gyrosem Bardzo szybka i smaczna zapiekanka, która często króluje na moim stole i znika w całości. Dobra jest nawet na drugi dzień. Składniki: 400-500 g makaronu świderki średnia śmietanka 18% natka koperku 3 ząbki czosnku 500 g piersi z kurczaka przyprawa gyros 1 kg warzyw (używam mrożonych z biedronki) 200 g dowolnego sera(...)cebula sól, pieprz, papryka Wykonanie : Makaron gotujemy al dente. Do śmietany dodajemy czosnek, sól według uznania i posiekany koperek. Na dno naczynia wysypujemy makaron i zalewamy go przyrządzonym sosem ze śmietany i mieszamy aby pokrył każdy makaron. Mięso podsmażamy na oliwie z dodatkiem przyprawy gyros i gotowe wykładamy na nasz makaron. Na dużej głębokiej patelni podsmażamy cebulę w piórka. Następnie
W Moim Magicznym Domupapryka słodka mielona 0,5 łyżeczki, kurkuma 0,5 łyżeczki, kozieradka 0,5 łyżeczki, pieprz 1/4 łyżeczki, chili do smaku, sól do smaku, sok z cytryny do smaku, sos sojowy 2 łyżki, natka pietruszki lub lubczyk posiekany 2-3 łyżki, olej do smażenia, woda 7 szklanek, Sposób przygotowania: Cebulę obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na oleju, dodajemy przyprawy i chwilkę(...)miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek. Zupę miksujemy na gładki krem i przyprawiamy do smaku. Podajemy z posiekaną natką pietruszki lub z lubczykiem oraz z czosnkową bagietką i kwaśną śmietaną. Dodatkowo zupę możemy posypać prażonymi pestkami słonecznika
kulinarne odsłony patiRisotto z krewetkami i cukinią to danie, które wbrew pozorom przygotowuje się bardzo szybko. Delikatna cukinia, krewetki, to wszystko w pysznym “własnym” sosie… idealnie się komponuje. Całość dopełnia oczywiście czosnek, parmezan i świeżo mielony pieprz. To jedno z tych dań, które będę przygotowywać często. Także nie zawahałabym się podać go gościom, którzy nie lubią krewetek. Sądzę(...)końcu owoce morza to afrodyzjak Także smacznego i miłych wieczorów Zobacz też: Risotto z suszonymi pomidorami i natką pietruszki Risotto z groszkiem cukrowym Krewetki w cieście piwno-kokosowym Czosnkowe krewetki z ryżem Drukuj przepis Porcji: 3 Czas gotowania: 40 minut Składniki 250 g krewetek średnia cukinia średnia cebula szklanka ryżu do risotto 100 ml białego wytrawnego wina
Kuchnia Bazyliipoczucie, że ryba jest, ale za bardzo jej nie czuć... Czerwona zupa rybna cz(y)ili dorsz w pomidorach filety z dorsza, najlepiej bez ości 1 puszka pomidorów w sosie pomidorowym z chili 1 mała cebula pokrojona w piorka 1 mała marchewka pokrojona w plasterki 2 ząbki czosnku 300- 400 ml rosołu warzywnego 1 łyżka oliwy sól, ostra papryka, bazylia(...)dodałam rosół i pokrojone kawałki dorsza. Znowu zagotowałam. Doprawiłam słodką papryką oraz solą. Pogotowałam jeszcze 10-15 min., by dorsz zmiękł. Podałam z makaronem (można też tostami, najlepiej czosnkowymi) -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Norway is a land famous for cod, so in the lead role today is cod, or rather small cod ;) This proposal for those who like eat fish
bastalenabądź frytkami. Do ryby dodaję czasem dodatkowo inne ulubione warzywa jak np. marchewkę, cukinię, brokuła. W tym przepisie przygotowuje jednak wersję bazową, bez dodatku warzyw za to z masełkiem czosnkowym z dodatkiem koperku bądź pietruszki. Nawet mój mąż, który nie jest fanem ryb tak przygotowanym pstrągiem zajada się ze smakiem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pstrąg z piekarnika – Składniki 2 pstrągi(...)podłużne nacięcia. Rybę posól i popieprz na zewnątrz i od środka. Następnie przygotuj masło czosnkowe, które posłuży nam do wysmarowania brytfanki oraz do wewnątrz pstrąga. Do miękkiego masła dodaj czosnek, koperek poszatkuj bardzo drobno. Wszystkie składniki wymieszaj z dodatkiem odrobiny soli. Brytfankę wysmaruj delikatnie masłem czosnkowym, pozostałą część masła dodaj do środka ryby. Następnie do środka dodaj po 2 plasterki
To Musisz Wiedziećjogurtu naturalnego - ser camembert - sok z 1/2 połowy cytryny - 1/2 awokado - połówka granatu - 4 łyżki oleju - 2 łyżki oliwy z oliwek - sól, pieprz, (opcjonalnie trochę kuminu i soli czosnkowej) WYKONANIE: - cukinię wydrąż z gniazd nasiennych - szalotkę, czosnek posiekaj - ugotuj według instrukcji na opakowaniu kaszę - rozgrzej patelnię podsmaż szalotkę, czosnek, dodaj paprykę, pokrojone kabanosy i dalej podsmażaj, dodaj przyprawy, następnie(...)stopni C, na blaszkę wylej 1/2 szklanki wody, aby cukinie, się troszkę "uparowały" - w międzyczasie wymieszaj jogurt z sokiem z cytryny i posiekanymi ziołami - po upieczeniu cukinie polej sosem jogurtowym, obsyp wypustkami z granatu i dodatkowo obsyp listkami ziół Gotowe! Smacznego
SMYKWKUCHNIPieczona karkówka o miodowo-czosnkowym aromacie to nasza kolejna propozycja na obiad lub wędlinę na kanapki. Gdyż pieczona karkówka ma tę zaletę że można ją podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. Jakiś czas temu podawaliśmy Wam przepis na rolowaną karkówkę , na którą potrzeba jednak czasu, gdyż karczek przed upieczeniem peklował się 4 dni. Ten przepis nie wymaga(...)wstawić na noc do lodówki, a następnego dnia upiec, to wystarczy aby mieć pyszną, aromatyczną karkówkę. Karkówka pieczona miodowa . Składniki: 2,5 kg karkówki 2 łyżki miodu 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka ostrej papryki 2 łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą 1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy 2 pokruszone ziarna ziela angielskiego 1 łyżka majeranku Przygotowanie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsamo się robi :) ja tylko zrobię szybką sałatkę i czekam leżąc do góry brzuchem aż się upiecze :D Ale nie zawsze piekę jako obiad - czasem jako przekąskę z dipem czosnkowym lub śmietanowym :) choć możliwości jest jeszcze wiele :) Składniki: 2,5 piersi z kurczaka mały jogurt naturalny 3 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki tymianku(...)naturalny, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 20 minut. Płatki kukurydziane drobno kruszymy (ja wsypywałam partiami do woreczka i rozbijałam tłuczkiem do mięsa). Kawałki kurczaka wyjmujemy pojedynczo z "sosu", obtaczamy w pokruszonych płatkach i układamy w brytfance wyłożonej papierem do pieczenia. Można skropić odrobiną oliwy z oliwek, ale nie jest to konieczne. Zapiekamy około 50 min. w temperaturze
Kolorowy Przepisownikpuszka Makreli z pastą pomidorowo-czosnkową w oleju Graal 1 pomidor 1/4 cebuli gałązka bazylii 2 gałązki natki pietruszki sól pieprz pieprz ziolowy oliwa garść roszponki Pomidora i cebulę pokroić w drobną kosteczkę, doprawić solą pieprzem i oliwą. Wymieszać. Rybę wyjąć z puszki (odlać olej) Obłożyć rybę salsą i dookoła roszponką. Tak przygotowaną rybę można podać gościom na kolację(...)razem postanowiłam przygotować Makrelę z salsą. Ta łagodna w smaku rybka doskonale nadaje się do takich dań . W puszce znajduje się duży kawałek ryby otoczony smacznym sosem i olejem. http://www.graal.pl/?page_id=63
Gotowanie jest łatwekopytka. Mięso w sosie, mięsny gulasz czy mięsna potrawka to danie, które wystarczy na kilka dni. Poza tym mięsny obiad jest pożywny i odżywczy. Obok mięsa można dodać do sosu, soczewicę, fasolę i warzywa. Jeśli bardzo lubicie wszelkie fasole i soczewice w ogóle możecie pominąć mięso. Nuggets z kurczaka Gulasz grzybowy z soczewicą Gulasz z kurczaka U mnie w domu(...)tuszce, a mięso wykorzystują na nuggets lub do gulaszu. Zupa z halloumi Minestrone Brokułowa z fetą Zupa jest tanim posiłkiem, który bardzo łatwo można urozmaicić. Zupę można jeść z czosnkowymi lub ziołowymi grzankami. Zupę można podać z pokruszoną fetą, grillowanym halloumi, z makaronem lub kaszą. Poza tym zupa rozgrzewa i zawiera wiele warzyw. Jakie warzywa dodamy do zupy zależy
codojedzeniamięsa z udźca indyka 300 g śmietany 18% 150 g sera gorgonzola 4 ząbki czosnku 2 łyżeczki tymianku 1 łyżeczka kminu rzymskiego 2 łyżeczki rozmarynu 1 łyżeczka pieprzu czosnkowego sól 2 łyżki oleju roślinnego 300 g pomidorków koktajlowych garść poszatkowanej świeżej bazylii 1 kg ulubionego makaronu Sposób wykonania: Mięso kroimy na średniej wielkości kawałki. Dodajemy przyprawy - tymianek, kmin, rozmaryn, pieprz(...)każdej strony było rumiane. Do garnka z mięsem wlewamy szklankę wody, przykrywamy przykrywką i dusimy około 45 minut. Gdy indyk będzie miękki wyjmujemy go z garnka. Do sosu, który powstał podczas duszenia mięsa dodajemy śmietanę oraz ser gorgonzola. Mieszamy rózgą cały czas podgrzewając do momentu aż ser się roztopi a sos będzie bez grudek. Wrzucamy z powrotem mięso
Qchnia po prostuostatni mecz zaproponowałem pałki z kurczaka po jamajsku , a dzisiaj mam dla Was kolejny zdrowy przepis, który możemy zaserwować podczas spotkania tj. polędwica zawijana w boczku z dipem czosnkowym z orzechów nerkowca. Przygotowywałem już to dwukrotnie bo za pierwszym razem nie udało się zrobić zdjęć, tak szybko wszystko zostało spałaszowane … Najlepsze jest to, że przepis jest banalnie prosty i potrzeba(...)minut. Niech wszyscy myślą, że spędziliście pół dnia w kuchni, aby przygotować takie cudo. Składniki na mięso: 1kg polędwicy wieprzowej plasterki boczku sól i pieprz ½ szklanki miodu Składniki na sos: 1 szklanka orzechów nerkowca 2 ząbki czosnku ½ łyżeczki musztardy DIJON odrobina pietruszki sol i pieprz do smaku. Przygotowanie polędwicy: Mięso kroimy na małe kawałki, dodajemy szczyptę soli i pieprzu
PaleoLife