sos czosnkowy - 6423 przepisów (strona:355/429)

Błyskawiczny, domowy majonez 149

Kupujecie majonez czy raczej robicie sami? Ja różnie ale częściej robię sama w domu i zajmuje mi to około 2 - 3 minut. Jak to robię zapytacie

Moje Małe Czarowanie
Zupa rybna ze szczupaka 115

średnia marchewka kawałek selera 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 2 ziela angielskie kilka ziarenek pieprzu sól  2 litry 330 ml wody 125 ml śmietanki do zup i sosów żółtko Sposób wykonania: Rybę umyłam pod bieżącą wodą pokroiłam w dzwonka. Zalałam wodą ( 2 litry 330 ml ) zagotowałam, zdjęłam szumy. Gotowałam przez 30 minut na wolnym ogniu z dodatkiem przypraw(...)następne 20 minut. Rybkę wyciągnęłam, obrałam z ości. Wywar przecedziłam, połączyłam z żółtkiem i śmietaną, doprawiłam do smaku. Włożyłam rybkę i warzywa z wywaru, ponownie zagotowałam. Podawałam z grzanką czosnkową

Darcia w kuchni
Grillowane żeberka w kiwi marynowane z cykorią i szparagami 124

Grill......mniam :) Składniki: 1 kg żeberek, garść szparagów zielonych, 1 cykoria, olej rzepakowy czosnkowy, marynata: 1 duże dojrzałe kiwi, 60 ml oleju rzepakowego czosnkowego, sól do smaku, 2 łyżki soku z cytryny, pieprz świeżo mielony do smaku, 1 łyżka igiełek świeżego tymianku. Przygotowanie: Kiwi przekrawamy na połowę, wyciągamy miąższ za pomocą łyżeczki i rozgniatamy widelcem. Dodajemy olej, sok z cytryny(...)lodówce. Żeberka 30 min. przed grillowaniem wyciągamy z lodówki. Żeberka zawijamy w folię aluminiową i układamy na grillu. Przez 30 min będą się piekły w marynacie i w własnym sosie, który powstał pod wpływem wysokiej temperatury. Następnie wyciągamy żeberka z foli i grillujemy na złoty kolor. W tym czasie zaczynamy grillować warzywa. Zielone szparagi nie wymagają obierania. Obcinamy tylko zdrewniałe

Moniki Smakołyki
Czwartek: Polędwiczka w glazurze czosnkowej 100

Polędwiczka w glazurze czosnkowe to właściwie polędwiczka adobo. Adobo to popularna w krajach latynoskich niesamowicie aromatyczna i wyrazista przyprawa zrobiona na bazie czosnku, oregano, pieprzu, papryki, soli/sosu sojowego i oliwy. Świetnie sprawdza się jako marynata i glazura do wieprzowiny, kurczaka i ryb. Czas przygotowania : 1,4 godziny w tym godzina marynowania Czas pieczenia: 30 minut Poziom trudności : Całkiem łatwe Liczba(...)przeszłości rzeczywiście używano jej do konserwowania mięsa, obecnie pasta jest powszechnie stosowaną przyprawą w krajach hiszpańskojęzycznych. Występuje w różnych lokalnych odmianach i wariacjach, może mieć postać pasty, albo sosu, być paląca jak ogień albo łagodna. Np. na Filipinach jest kilkanaście różnych odmian adobo. Przyprawą można traktować wieprzowinę, doskonale czuje się w niej kurczak oraz ryba. Sposoby przyrządzania mięsa też

Niedzielny kucharz
Zapiekanka warzywna z makaronem czosnkowym i gyrosem 288

Zapiekanka warzywna z makaronem czosnkowym i gyrosem Bardzo szybka i smaczna zapiekanka, która często króluje na moim stole i znika w całości. Dobra jest nawet na drugi dzień. Składniki: 400-500 g makaronu świderki średnia śmietanka 18% natka koperku 3 ząbki czosnku 500 g piersi z kurczaka przyprawa gyros 1 kg warzyw (używam mrożonych z biedronki) 200 g dowolnego sera(...)cebula sól, pieprz, papryka Wykonanie : Makaron gotujemy al dente. Do śmietany dodajemy czosnek, sól według uznania i posiekany koperek. Na dno naczynia wysypujemy makaron i zalewamy go przyrządzonym sosem ze śmietany i mieszamy aby pokrył każdy makaron. Mięso podsmażamy na oliwie z dodatkiem przyprawy gyros i gotowe wykładamy na nasz makaron. Na dużej głębokiej patelni podsmażamy cebulę w piórka. Następnie

W Moim Magicznym Domu
Zupa krem z batatów i dyni 90

papryka słodka mielona 0,5 łyżeczki, kurkuma 0,5 łyżeczki, kozieradka 0,5 łyżeczki, pieprz 1/4 łyżeczki, chili do smaku, sól do smaku, sok z cytryny do smaku, sos sojowy 2 łyżki, natka pietruszki lub lubczyk posiekany 2-3 łyżki, olej do smażenia, woda 7 szklanek, Sposób przygotowania: Cebulę obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na oleju, dodajemy przyprawy i chwilkę(...)miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek. Zupę miksujemy na gładki krem i przyprawiamy do smaku. Podajemy z posiekaną natką pietruszki lub z lubczykiem oraz z czosnkową bagietką i kwaśną śmietaną. Dodatkowo zupę możemy posypać prażonymi pestkami słonecznika

kulinarne odsłony pati
Risotto z krewetkami i cukinią 225

Risotto z krewetkami i cukinią to danie, które wbrew pozorom przygotowuje się bardzo szybko. Delikatna cukinia, krewetki, to wszystko w pysznym “własnym” sosie… idealnie się komponuje. Całość dopełnia oczywiście czosnek, parmezan i świeżo mielony pieprz. To jedno z tych dań, które będę przygotowywać często. Także nie zawahałabym się podać go gościom, którzy nie lubią krewetek. Sądzę(...)końcu owoce morza to afrodyzjak Także smacznego i miłych wieczorów Zobacz też: Risotto z suszonymi pomidorami i natką pietruszki Risotto z groszkiem cukrowym Krewetki w cieście piwno-kokosowym Czosnkowe krewetki z ryżem Drukuj przepis Porcji: 3 Czas gotowania: 40 minut Składniki 250 g krewetek średnia cukinia średnia cebula szklanka ryżu do risotto 100 ml białego wytrawnego wina

Kuchnia Bazylii
(Tomato) Norsk Torsk 130

poczucie, że ryba jest, ale za bardzo jej nie czuć... Czerwona zupa rybna cz(y)ili dorsz w pomidorach filety z dorsza, najlepiej bez ości 1 puszka pomidorów w sosie pomidorowym z chili 1 mała cebula pokrojona w piorka 1 mała marchewka pokrojona w plasterki 2 ząbki czosnku 300- 400 ml rosołu warzywnego 1 łyżka oliwy sól, ostra papryka, bazylia(...)dodałam rosół i pokrojone kawałki dorsza. Znowu zagotowałam. Doprawiłam słodką papryką oraz solą. Pogotowałam jeszcze 10-15 min., by dorsz zmiękł.  Podałam z makaronem (można też tostami, najlepiej czosnkowymi) -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Norway is a land famous for cod, so in the lead role today is cod, or rather small cod ;) This proposal for those who like eat fish

bastalena
Pstrąg z piekarnika 71

bądź frytkami. Do ryby dodaję czasem dodatkowo inne ulubione warzywa jak np. marchewkę, cukinię, brokuła. W tym przepisie przygotowuje jednak wersję bazową, bez dodatku warzyw za to z masełkiem czosnkowym z dodatkiem koperku bądź pietruszki. Nawet mój mąż, który nie jest fanem ryb tak przygotowanym pstrągiem zajada się ze smakiem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pstrąg z piekarnika – Składniki 2 pstrągi(...)podłużne nacięcia. Rybę posól i popieprz na zewnątrz i od środka. Następnie przygotuj masło czosnkowe, które posłuży nam do wysmarowania brytfanki oraz do wewnątrz pstrąga. Do miękkiego masła dodaj czosnek, koperek poszatkuj bardzo drobno. Wszystkie składniki wymieszaj z dodatkiem odrobiny soli. Brytfankę wysmaruj delikatnie masłem czosnkowym, pozostałą część masła dodaj do środka ryby. Następnie do środka dodaj po 2 plasterki

To Musisz Wiedzieć
NADZIEWANE CUKINIE 175

jogurtu naturalnego - ser camembert - sok z 1/2 połowy cytryny - 1/2 awokado - połówka granatu - 4 łyżki oleju - 2 łyżki oliwy z oliwek - sól, pieprz, (opcjonalnie trochę kuminu i soli czosnkowej) WYKONANIE: - cukinię wydrąż z gniazd nasiennych - szalotkę, czosnek posiekaj - ugotuj według instrukcji na opakowaniu kaszę  - rozgrzej patelnię podsmaż szalotkę, czosnek, dodaj paprykę, pokrojone kabanosy i dalej podsmażaj, dodaj przyprawy, następnie(...)stopni C, na blaszkę wylej 1/2 szklanki wody, aby cukinie, się troszkę "uparowały" - w międzyczasie wymieszaj jogurt z sokiem z cytryny i posiekanymi ziołami - po upieczeniu cukinie polej sosem jogurtowym, obsyp wypustkami z granatu i dodatkowo obsyp listkami ziół Gotowe! Smacznego

SMYKWKUCHNI
Karkówka pieczona miodowa 295

Pieczona karkówka o miodowo-czosnkowym aromacie to nasza kolejna propozycja na obiad lub wędlinę na kanapki. Gdyż pieczona karkówka ma tę zaletę że można ją podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. Jakiś czas temu podawaliśmy Wam przepis na rolowaną karkówkę , na którą potrzeba jednak czasu, gdyż karczek przed upieczeniem peklował się 4 dni. Ten przepis nie wymaga(...)wstawić na noc do lodówki, a następnego dnia upiec, to wystarczy aby mieć pyszną, aromatyczną karkówkę. Karkówka pieczona miodowa . Składniki: 2,5 kg karkówki 2 łyżki miodu 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka ostrej papryki 2 łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą 1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy 2 pokruszone ziarna ziela angielskiego 1 łyżka majeranku Przygotowanie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kąski kurczaka w płatkach 86

samo się robi :) ja tylko zrobię szybką sałatkę i czekam leżąc do góry brzuchem aż się upiecze :D Ale nie zawsze piekę jako obiad - czasem jako przekąskę z dipem czosnkowym lub śmietanowym :) choć możliwości jest jeszcze wiele :) Składniki: 2,5 piersi z kurczaka mały jogurt naturalny 3 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki tymianku(...)naturalny, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 20 minut. Płatki kukurydziane drobno kruszymy (ja wsypywałam partiami do woreczka i rozbijałam tłuczkiem do mięsa). Kawałki kurczaka wyjmujemy pojedynczo z "sosu", obtaczamy w pokruszonych płatkach i układamy w brytfance wyłożonej papierem do pieczenia. Można skropić odrobiną oliwy z oliwek, ale nie jest to konieczne. Zapiekamy około 50 min. w temperaturze

Kolorowy Przepisownik
Filety Makreli Graal z salsą i roszponką 135

puszka Makreli z pastą pomidorowo-czosnkową w oleju Graal 1 pomidor 1/4 cebuli gałązka bazylii 2 gałązki natki pietruszki sól pieprz pieprz ziolowy oliwa garść roszponki Pomidora i cebulę pokroić w drobną kosteczkę, doprawić solą  pieprzem i oliwą. Wymieszać. Rybę wyjąć z puszki (odlać olej) Obłożyć rybę salsą i dookoła roszponką. Tak przygotowaną rybę można podać gościom na kolację(...)razem postanowiłam przygotować Makrelę z salsą. Ta łagodna w smaku  rybka doskonale nadaje się do takich dań .  W puszce znajduje się duży kawałek ryby otoczony smacznym sosem i olejem.  http://www.graal.pl/?page_id=63

Gotowanie jest łatwe
Kiedy skończy się ten styczeń… 82

kopytka. Mięso w sosie, mięsny gulasz czy mięsna potrawka to danie, które wystarczy na kilka dni. Poza tym mięsny obiad jest pożywny i odżywczy. Obok mięsa można dodać do sosu, soczewicę, fasolę i warzywa. Jeśli bardzo lubicie wszelkie fasole i soczewice w ogóle możecie pominąć mięso. Nuggets z kurczaka Gulasz grzybowy z soczewicą Gulasz z kurczaka U mnie w domu(...)tuszce, a mięso wykorzystują na nuggets lub do gulaszu. Zupa z halloumi Minestrone Brokułowa z fetą Zupa jest tanim posiłkiem, który bardzo łatwo można urozmaicić. Zupę można jeść z czosnkowymi lub ziołowymi grzankami. Zupę można podać z pokruszoną fetą, grillowanym halloumi, z makaronem lub kaszą. Poza tym zupa rozgrzewa i zawiera wiele warzyw. Jakie warzywa dodamy do zupy zależy

codojedzenia

Proponowane wyszukiwania