Składniki: DIP SEROWY Z CHORIZO: 225 g kremowego serka śmietankowego (u mnie Almette śmietankowy ); 1 szklanka startego parmezanu; 1 szklanka startej mozzarelli; 1 szklanka startego żółtego
Gospodyni Miejskawciąż spływały, wtedy włoski kucharz połączył to, co miał pod ręką. I tak w sałatce znalazły się sałata rzymska, grzanki z chleba i płatki parmezanu, a całość polana mocno czosnkowym dressingiem na bazie oliwy i dużej ilości pieprzu. Często podawana z surowym lub gotowanym na miękko jajem, podbiła podniebienia klientów. Dziś wersji tej popularnej sałatki jest całe mnóstwo! Z dodatkiem(...)cieknie na samo wspomnienie tego połączenia, które zobaczyłam kiedyś u mojego ulubionego Donala Skehana! Przejdźmy zatem od razu do blatów i kuchenek przygotować pikantną panierkę i gęsty, serowy sos, by już za chwilę usłyszeć przyjemne skwierczenie smażonego kurczaka, chrupkość świeżych warzyw i w końcu...zatopić zęby w tym wspaniałym połączeniu smaków i tekstur! A zatem, niech dzieje się ciepły wrzesień
Kuchnia w Słońcu Skąpanazrobić hummus. A co z drugą połową? Padło na sałatkę, bo leniwej żonie nie chciało się robić obiadu, a sałatki w naszym domu, szczególnie z podpiekaną bułą z masłem czosnkowym są bardzo lubiane i mile widziane w roli pełnoobiadowej;) Tak narodziła się sałata z ciecierzycą. Do sałaty dodałam to co miałam czyli awokado, fetę, cebulę, pomidorki. Ale miałam strasznego smaka(...)więc jeśli sałatę mają jeść dzieci, niekoniecznie szalejcie z jej ilością. U nas, gdyby nie fakt, że miałam 1/3 torebki miksu sałat, to robiłabym sałatę na samej rukoli. Z sosem tym razem również nie szalałam, skropiłam całość sokiem z cytryny, solą, pieprzem i delikatnie pokropiłam oliwą. Tak myślę, że przy kolejnej sałacie, użyję awokado, jako bazy do dressingu
Mieszam w Garnkuplatkow migdalowych 1 mala cebula wykonanie: Obmyty schab wkladamy na 2 minuty do osolonego wrzatku. Wyciagamy, osuszamy. Dlugim nozem robimy naciecie na srodku, ktore bedzie "kieszenia" na nadzienie. Maslo czosnkowe ucieramy z rozmarynem i schladzamy. Otwor w miesie napelniamy na przemian suszonymi morelami i maslem. Gotowe mieso oproszamy sola, polowa kminku i papryki. Umieszczamy schab w naczyniu zaroodpornym nasmarowanym tluszczem(...)migdalowymi. Wkladamy do piekarnika i dopiekamy. Schab przekladamy na platere, a wywar z pieczeni mieszamy z 1 lyzka konfitury i z kilkoma pokrojonymi suszonymi morelami. Powstanie w ten sposob sos, ktorym polewamy plastry schabu. Smacznego
Przysmaki KarolkiJuż od dawna miałam ochotę na pierś z kurczaka w cieście kukurydzianym z sezamem i w końcu nastał ten dzień kiedy usmażyłam te delikatne paluszki, z lekkim czosnkowym posmakiem, idealne na obiad z dodatkiem sezonowych warzyw. Składniki: – 400g filetów z piersi kurczaka, – 1 jajko, – 80ml mleka, – około 150g mąki kukurydzianej, – 4 łyżki sezamu(...)wymieszać i odstawić na 15 minut. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju, ale na średnim ogniu, z obu stron na złoty kolor. Ja do oleju dodałam odrobinę masła. Podałam z sosem śmietanowo- musztardowym z sokiem cytrynowym. Lekki i szybki obiad. Polecam Artykuł Kotleciki „paluszki” drobiowe w cieście kukurydzianym pochodzi z serwisu Kulinarne życie Armine
Smaki Armineeuropejskiej. Przystawki zimne i ciepłe w cenie 9 - 15 zł, sałatki 18 - 23 zł. Pyszny rosół zjemy już za 6 zł. Dostaniemy tam także bardzo dobry żur na zakwasie, nieczosnkowy i z odpowiednią ilością majeranku, za 8 zł oraz delikatną, zabielaną ale również bardzo smaczną zupę holenderską z baraniną i bobem za 9 polskich złotych. Po zupach byłem pozytywnie zaskoczony(...)wysokoprocentowe trunki w dobrych cenach. Oprócz regularnych dań z menu, obsługa lokalu proponuje także inne, niewprowadzone jeszcze do karty, potrawy. Spróbowałem odrobiny kurczaka faszerowanego cielęciną we włoskim sosie z kopytkami - soczyste i delikatne mięso - pomimo sosu na bazie śmietanki danie przyjemne. Rozczarowany trochę byłem polędwicą wołową - zbyt gumiaste mięso jak na polędwicę... W nazwie dania była także "koronka
Right Behind The KitchenSkładniki: 1 kg schabu (bez kości) 1 kg kapusty kiszonej 250 g pieczarek 2 cebule mielony kminek pieprz czosnkowy słodka papryka w proszku 6 ziaren ziela angielskiego 3 listki laurowe sól olej roślinny do smażenia Sposób wykonania: Mięso kroimy w plastry i rozbijamy tłuczkiem. Każdy kawałek doprawiamy kminkiem, pieprzem, papryką i solą. Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy(...)pieczarek. Mieszamy. Dno naczynia żaroodpornego wykładamy warstwą kapusty, na nią układamy kotlety a następnie przykrywamy kolejną warstwą kapusty. Znów układamy warstwę mięsa i przykrywamy wierz kapustą. Całość możemy polać sosem, który wyciekł na talerz z usmażonych kotletów. Naczynie przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C. Pieczemy przez 1 godzinę i 20 minut. Potrawę podajemy z pieczywem
Qchnia po prostuCzy wiesz, że przygotowanie domowego majonezu to nie jest nic trudnego? Wystarczy kilka podstawowych składników, w tym dobry olej lub oliwa z oliwek, a także blender
Kulinarne przygody Gatityfeijoada completa. Jest to potrawa kuchni brazylijskiej, swego rodzaju gulasz mięsno - fasolowy, w którym sos jest jedynie spoiwem dla składników. Ja strasznie nie lubię, jak mięso wręcz pływa w sosie, dlatego u mnie jest go niewiele. Nigdy wcześniej nie miałam styczności z kuchnią brazylijską, dlatego ciężko było mi znaleźć jakiś podstawowy przepis w polskim internecie. W końcu z pomocą(...)kabanosów - 20 dag boczku - 2 czerwone cebule - 5 ząbków czosnku - duża papryka czerwona - szklanka mieszanki meksykańskiej Hortex (bez fasolki szparagowej) - 2 papryczki chilli - puszka czerwonej fasoli - sól czosnkowa - przyprawa do wołowiny - pieprz kajeński - ostra i słodka papryka - pieprz - 4 łyżki oliwy - 2 łyżki masła - pęczek szczypiorku - pęczek pietruszki Przygotowanie: Karkówkę i wołowinę ugotować po czym pokroić w małą kostkę
W poszukiwaniu inspiracjiwodzie z dodatkiem jednego pokrojonego ząbka czosnku i jedną łyżeczką imbiru suszonego. Ugotowane kotlety odcedzam, wykładam na talerz i posypuje z jednej i drugiej strony pieprzem ziołowym i solą czosnkową. Pieczarki obieram i kroję na ćwiartki. Grzyby wrzucam na patelnie podlewam wodą, dodaję odrobinę kostki rosołowe (trzeba uważać aby nie przesolić). Przykrywam i duszę, aż będą(...)Wszystko razem duszę przez parę minut, na bardzo małym ogniu pod przykrywką. I gotowe!! Moja wersja to kotlety sojowe z warzywami z kaszą gryczaną polaną sosem pomidorowym i mixem sałat. Równie dobrze może to być samodzielne danie :) SMACZNEGO:) PS. Obiadek był jedzony na tarasie
Zdrowo i kolorowoSkładniki 6 porcji: 6 dużych plastrów schabu z kością, 150 g musztardy francuskiej, pieprz kolorowy świeżo zmielony, 4 łyżki miodu, sól, 18 małych ziemniaków, 9 małych
Moniki SmakołykiJeśli jest jeszcze ktoś na świecie, kto nie lubi krewetek, to mogę mu zagwarantować, że jak zje te, to zmieni zdanie na zawsze. :) W tym przepisie
Zakręcony Wideleckremowy dyniowy sos, który łączymy z makaronem, ciecierzycą, rozmarynem i parmezanem. W kwadrans otrzymujemy przepyszny, sycący wegetariański obiad w prawdziwie jesiennym klimacie <3 ➤ Kliknij - Przepis na makaron z sosem dyniowym Wtorek - Sałatka z jarmużem, brokułami, serkiem wiejskim i grzankami Pomysł na prostą sałatkę, którą stworzyłam przypadkiem starając się wykorzystać produkty, które miałam w lodówce. Takie przepisy zazwyczaj wychodzą(...)minut. Wyjmij je łyżką cedzakową i przepłucz pod zimną wodą. Do gotującej się wody wrzuć jarmuż i blanszuj przez 2 minuty. Odcedź i przelej zimną wodą. Przygotuj czosnkowe grzanki. Pieczywo pokrój w kostkę, posyp suszonym czosnkiem i szczyptą soli, skrop oliwą i wymieszaj. Rozłóż na papierze do pieczenia i piecz przez 5-7 minut w 200 stopniach C, aż się
Chilli Czosnek i Oliwazachowały jak najwięcej płynów. Całość przygotowuje się naprawdę szybko, a smakuje wybornie. W najprostszej wersji, gotowe piersi, można pokroić ukośnie w cienkie plastry i polać cytrynowo-czosnkowym dressingiem. W takiej wersji można je przechowywać w zamkniętym pojemniku, w lodówce przez około 4 dni i sukcesywnie wykorzystywać jako przełożenie kanapek lub dodatek do wszelkiego rodzaju sałatek. SKŁADNIKI / 2 porcje(...)zakręcamy i mocno potrząsamy lub w miseczce umieszczamy wszystkie składniki dressingu poza oliwą. Mieszamy i stopniowo, cienkim strumieniem wlewamy oliwę, cały czas energicznie mieszając. Powinniśmy otrzymać lekko gęsty, jednolity sos. KACZKA : Niedużą żaroodporną foremkę ustawiamy na kratce w środkowej części piekarnika. Piekarnik rozgrzewamy do 200℃ z włączoną funkcją góra/dół, bez termoobiegu. Piersi kaczki myjemy i bardzo dokładnie osuszamy
cool and mintyczosnkowy posmak bułek, w przypadku chęci uzyskania mniej czosnkowego aromatu można użyć mniej czosnku. Ciabattom obciąłem góry, a następnie dolne części pozbawiłem miąższu. Wydrążone ciabatty obficie posmarowałem masłem czosnkowym. Następnie na każdej wydrążonej bułce położyłem plasterek szynki parmeńskiej, tak aby szynka dokładnie wypełniała zagłębienia w wydrążonych bułkach. Następnie do każdej bułki wbiłem jedno jajko. Ser mozzarella starłem na tarce(...)talerzach z sałatą. Szczyptę soli, niewielką ilość czarnego świeżo zmielonego pieprzu, łyżeczkę musztardy, łyżeczkę miodu, łyżkę octu winnego i trzy łyżki oliwy dokładnie wymieszałem. Sałatę skropiłem tak przygotowanym sosem. Upieczone ciabatty ułożyłem na sałacie
Wyprawy kulinarne