łyżki oliwy, włożyłam czosnek i chwilę go podsmażyłam. Trzeba uważać, żeby się nie przypiekł, bo oliwa będzie gorzka. Kiedy już puścił aromat wyjęłam go i wyrzuciłam Zapachniało czosnkową oliwą i na nią włożyłam paseczki kurczaka. Obsmażyłam z każdej trony i wyjęłam z patelni. Teraz wrzuciłam cebulę, żeby ją zeszklić. Ponownie włożyłam obsmażone paseczki kurczaka i wymieszałam(...)się pod wpływem ciepła uwalniając pyszny ziołowy smak, aromat... Podoba się Wam moja propozycja? Podpowiem, że ten przepis i inne, również smaczne potrawy makaronowe znajdziecie w MENU: MAKARONY... KASZE... SOSY... Mam nadzieję, że wybierzecie coś dla siebie. A ja życzę SMACZNEGO! Krys Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz
Kuchnia u KrysiPolecam Czarna fasola podana na liściu schłodzonej zielonej sałaty -pychotka Składniki: 200 gram czarnej suchej fasoli (około 6 szklanek ugotowanej) 2 cebule 3 ząbki czosnku lub 1 łyżka pasty czosnkowej 2 papryki słodkie 1/2 papryki peperoni (opcjonalnie) 1 łyżeczka papryki wędzonej 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki czarnuszki 1 puszka pomidorów krojonych 1 łyżeczka oleju Wykonanie: Suchą(...)pomidory z puszki, a całość zalewamy wodą, żeby przykryła warzywa i często mieszając gotujemy na wolnym ogniu aż warzywa zmiękną, a woda odparuje i uzyskamy fasolę w gęstym sosie. Podajemy z ryżem, kaszą jaglaną albo na liściu sałaty – ta ostatnia to nasza ulubiona wersja Smacznego! Artykuł Czarna fasola pochodzi z serwisu Lamarida.pl
Lamarida.plNadszedł czas na kolejną smakowitą inspirację… Tym razem przygotowałem hummus ze świeżą bazylią ! Cudownie gładki, kremowy i przede wszystkim… PYSZNY! Hummus bazyliowy Podczas ostatniej
Blendmanokresie jesiennym dynia jest jednym z tych warzyw, po które sięgam bardzo często. Zazwyczaj piekę ją a później miksuję. W formie puree wykorzystuję ją do zup, ciast oraz sosów. Ostatnio upiekłam dynię z dodatkiem czosnku oraz oliwy i podałam ją w kawałkach. Pieczona dynia przygotowana w ten sposób może być świetną przekąską na lunch jak i smacznym dodatkiem do dań(...)stopni Celsjusza na godzinę. W trakcie pieczenia przemieszać dynię od czasu do czasu. Po upieczeniu wybrać czosnek i zmiksować na masę o jednolitej konsystencji. Dynię podawać wymieszaną z puree czosnkowym. Pieczona dynia z czosnkiem Warto wiedzieć robiąc pieczoną dynię z czosnkiem. Sięgnęłam po dynię piżmową . Możecie oczywiście wykorzystać dowolny rodzaj dyni. Nie obierałam czosnku do pieczenia. Usunęłam z niego skórkę
MeCooksmięsa mielonego (dałam z łopatki wieprzowej) 100 ml passaty pomidorowej 100 g sera żółtego (gouda) 100 g sera grana padano lub innego twardego spora cebula (biała czy inaczej czosnkowa) mały pęczek szczypiorku sól, pieprz, czosnek suszony, rozmaryn, ostra papryka Przygotowanie Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na patelni na złoty kolor. Na osobnej patelni podsmażamy mięso mielone. Wlewamy do niego(...)razu podajemy. [caption id="attachment_8814" align="aligncenter" width="1024"] Bagietki zapiekane z mięsem mielonym[/caption] Zobacz inne przepisy na zapiekanki: Zapiekanki Z Pieczarkami Zapiekanka Tostowa Z Szynką I Sosem Pomidorowym Bułki Faszerowane Mięsem I Pieczarkami Zapiekany Chleb W Kratkę Zapiekanka Z Chleba Tostowego Artykuł Bagietki zapiekane z mięsem mielonym pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl
e-PrzepisyKulinarneRyby i owoce morza smakują rewelacyjnie z grilla. Korzystanie z marynat pozwala im uzyskać dodatkowy smak. Chrzanowo-musztardowa marynata Ta chrzanowo-musztardowa marynata jest bardzo uniwersalna
naRuszciewoda — 1 szklanka Pozostałe składniki: — Miechunka jadalna (peruwiańska) — 2 szklanki samych owoców — Serek śmietankowy — 3 czubate łyżki, użyłam zwykłej Philadelphi, ale można zastosować każdy inny, smakowe również, np. ziołowo-czosnkowy też się dobrze sprawdzi. — Mozzarella — ok 200g — Pieprz i kolendra do posypania przed podaniem Sposób przyrządzenia ciasta: — Mieszamy letnią wodę, cukier oraz drożdże i ostawiamy na parę minut w ciepłym(...)pieprzem i kolendrą. Sałatka z miechunką Składniki: mix sałat rzodkiewka papryka ogórek miechunka pół drobno pokrojonej cebuli sól pieprz ocet oliwa lub olej Przygotowanie: Z Octu i oliwy zróbcie sos (3 łyżki oliwy wymieszajcie z jedną łyżką octu). Warzywa pokrójcie tak jak lubicie. Miechunki przekrójcie na pół (dałam 6 owoców miechunki na porcję sałatki dla 2 osób). Sałatkę posólcie
w mojej kuchnitylko smaczne, ale i niedrogie danie. Naprawdę polecam. Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i kiełbasą Potrzebujemy: 1,5 kg ziemniaków 30 dag boczku parzonego 1 laskę dobrze przyprawionej, np. czosnkowej kiełbasy 2 cebule 4 ząbki czosnku (lub mniej, jeśli za nim nie przepadacie) ok. 500 ml płynnej śmietany 18% 2 łyżki masła mąkę 4 trójkąciki śmietankowego serka topionego przyprawy: sól, biały(...)warstwę ziemniaków. Na to układamy cebulkę z czosnkiem, kiełbasę i boczek. Czynność powtarzamy. Na drugiej warstwie boczku układamy jeszcze raz ziemniaki - to powinna być nasza ostatnia warstwa. Teraz przygotowujemy sos. Można powiedzieć, że jest to rodzaj sosu beszamelowego. Robi się go bardzo podobnie. W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy ok. 2 łyżki mąki. Następnie powoli dolewamy śmietankę. Najpierw część. Dokładnie
Ratunku obiadoctu winnego lub sok z cytryny 2 łyżki soli czosnkowej* 10 dag pasty sezamowej tahina 1 łyżka oliwy i 1 łyżka oleju sezamowego (lub 2 łyżki oliwy) *Używam soli czosnkowej zamiast czosnku, gdy robię kanapki do pracy. Natomiast w wersji „do użytku domowego” dodaję 2-3 ząbki czosnku i sól. Wykonanie: Zmiksuj dokładnie wszystkie składniki blenderem. Jeśli masa dalej jest(...)najpierw napełniamy kubek jogurtem (do wyboru: naturalny, migdałowy, jagodowy i orzechowy). Następnie dodatki, np. cini minis, M&M, czekoladowe draże, orzechy laskowe, jagody, ananasy, wiśnie. Kolejny etap to sos, np. toffi, czekoladowy i w końcu ważenie jogurtu. Za ten na zdjęciu zapłaciłam ok. 7zł + kawa. Na stoisku obowiązuje samoobsługa. I być może to jest powodem, dla którego jest
Qlinarnie i Qlinarniedoskonały duet. Można podać do nich sosy do maczania np. majonezowy lub słodki chili, jednak krewety są tak dobre same w sobie, że szkoda psuć ich naturalny smak sosem. Ja upiekłam krewetki na soli – woda zawarta w soli paruje i upieczone w ten sposób potrawy są znacznie lepsze. Idealne na wyjątkowe okazje. A do tego błyskawiczne do przygotowania. Krewetki(...)wysypujemy solą (na grubość ok. 1 cm). Masło rozpuszczamy. Wyciskamy do niego dwa ząbki czosnku i dodajemy szczyptę soli. Mieszamy. Bagietkę kroimy na kromki. Smarujemy je rozpuszczonym masłem czosnkowym. Resztę masła wlewamy do krewetek. Mieszamy, aż dokładnie się oblepią. Krewetki układamy jedna obok drugiej na soli. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na środkowy poziom, natomiast pod spodem umieszczamy kratkę z kromkami
Poezja smakuJeśli masz ochotę na szybkie danie to spróbuj zapiekanki czosnkowej z brukselką. Brukselka to cenne żródło witaminy C, to jeśli już mamy delektowac sie jedzeniem to jak najbardziej , ale też z ociupinką zdrowia :) Nasza rodzinka uwielbia zapiekanki , czas przygotowywania jest niedługi a efekt wspaniały :) Do wykonania zapiekanki potrzebne są : 4-6 porcji 1 kg ziemniaków 250 g brukselki ( użyłam mrożonej(...)przepuszczonym przez praskę czosnkiem , solą , pieprzem i gałką muszkatałową. W natłuszczonym żaroodpronym naczyniu układamy wszystkie przygotowane wcześniej warzywa w kolejności ( ziemniaki, brukselka z marchewką - ja pomieszałam je wszystkie ). Zalewamy sosem , posypujemy serem. Pieczemy 25 minut w piekarniku o temp. 180 C .Przed podaniem dekorujemy szczypiorem albo natka pietruszki . Smacznego
Słodkości i nie tylkomusi być bardzo miękkie Pamiętajmy o częstym mieszaniu czosnek możemy wycisnąć ja kroje zawsze drobno w kosteczkę Podczas smażenia mięso sarny wypuści soki nie zlewajcie wytworzy się sos własny Gdy mięso będzie mięciutkie na tyle ze palce będą się załamywać pod naciskiem wyciągamy mięso do studzenia i warzywa. NASZ bulion zostawiamy będziemy go potrzebować Gdy bulion ostygnie namoczyć(...)brzegach ponieważ podczas pieczenia spala nam się polać wierzch bulionem i piec w piekarniku najlepiej program fun 180 stopni około godziny Smacznego Do ozdoby użyłam kiełków rzodkiewki szczypiorku czosnkowego i owoców granatu
Viola cooks with passionbardzo miękkie Na małym ogniu pamiętajmy o częstym mieszaniu czosnek możemy wycisnąć ja kroje zawsze drobno w kosteczkę Podczas smażenia mięso sarny wypuści soki nie zlewajcie wytworzy się sos własny Gdy mięso będzie mięciutkie na tyle ze palce będą się załamywać pod naciskiem wyciągamy mięso do studzenia i warzywa NASZ bulion zostawiamy będziemy go potrzebować Gdy bulion ostygnie namoczyć(...)brzegach ponieważ podczas pieczenia spala nam się polać wierzch bulionem i piec w piekarniku najlepiej program fun 180 stopni około godziny Smacznego Do ozdoby użyłam kiełków rzodkiewki szczypiorku czosnkowego i owoców granatu
Viola cooks with passionżytni, chuda szyneczka, ogórek i pieczarka marynowana, pomidorki koktajlowe oraz lekki ser feta. Dodatkowo przyrządziłam smaczne mini kanapeczki z łososiem, puszystym i lekkim serkiem- posypane pachnącym koperkiem. Dopełnieniem były sosy na bazie jogurtu naturalnego (a nie tłustego majonezu)! Jak widać diecie też można smacznie zjeść!! :) Chipsy z cukinii Składniki: - 1 cukinia - sól, pieprz, zioła prowansalskie - ewentualnie łyżka oliwy Cukinię umyć(...)połówki oraz ser i szynkę w kostkę. Nadziewać na przemian na małe wykałaczki. Dodatkowo przyrządziłam dwa rodzaje dip- ów, w których można maczać chipsy z cukinii i koreczki. DIP czosnkowy: - mały jogurt naturalny - 4 ząbki czosnki - łyżeczka majeranku - szczypta soli i pieprzu DIP ostry - mały jogurt naturalny - szczypta soli i pieprzu - łyżeczka papryczki chilli
Tradycyjna Kuchniamięso jest wyraziste. Nawet mnie smakowało, więc polecam. inspiracja tutaj składniki 1 kg polędwiczek wieprzowych, pokrojone na kawałki gr 4 cm 1/4 szklanki mąki 1 łyżeczka soli czosnkowej , lub do smaku 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu, lub do smaku 2 łyżki oliwy z oliwek 1/3 szklanki octu balsamicznego 1/2 szklanki bulionu z kurczaka 2 łyżeczki startej skórki(...)następnie zmniejszyć ogień do średniego i dusić na wolnym ogniu, aż mięso nie jest już różowe w środku - 3 do 4 minut. Wyjąć mięso na półmisek, a do sosu dodać skórkę z cytryny i kapary. Podgrzewać na wolnym ogniu, aż sos lekko zgęstnieje do pożądanej konsystencji. Podawać np. z groszkiem, sałatą i ziemniakami lub ryżem
Stare Gary