sos czosnkowy - 6423 przepisów (strona:364/429)

Czwartek: Polędwiczka adobo 117

przeszłości rzeczywiście używano jej do konserwowania mięsa, obecnie pasta jest powszechnie stosowaną przyprawą w krajach hiszpańskojęzycznych. Występuje w różnych lokalnych odmianach i wariacjach, może mieć postać pasty, albo sosu, być paląca jak ogień albo łagodna. Np. na Filipinach jest kilkanaście różnych odmian adobo. Przyprawą można traktować wieprzowinę, doskonale czuje się w niej kurczak oraz ryba. Sposoby przyrządzania mięsa też(...)łyżeczki soli Przygotowanie: Krok 1 Zmiksuj w mikserze na gładką pastę czosnek, wino, oliwę, oregano, paprykę i sól. Krok 2 Wytrzyj ręcznikiem papierowym polędwiczki, oczyść z błonek, włóż do czosnkowej marynaty, dokładnie obtocz pastą, a następnie zamknij w szczelnym pojemniku, lub przykryj naczynie folią plastikową. Odstaw na godzinę do lodówki lub na całą noc. Krok 3 Nagrzej piekarnik

Niedzielny kucharz
"Tajniki suszenia żywności" - recenzja książki 157

waniliowo - kokosowe czy suszone morele w amaretto. To tylko kilka przykładów i zdjęcia poniżej :-) Kolejny rozdział to suszone warzywa: mamy tutaj pomidory, rzodkiewki, czipsy z batatów o smaku barbecue, czosnkowe czipsy z cukinii, pomarańczowo - miodowe czpisy z buraków - mniam :-) Następny rozdział to ruloniki: ruloniki borówkowe z kremem cytrynowym, jabłkowo- marchewkowe, z masłem orzechowym i dżemem, jabłkowe z solonym karmelem(...)naleśniki. Rozdział dziesiąty to przystawki: mini klopsiki warzywne, tortille, pizza Rozdział jedenasty to desery:  słodkie przepisy na zdrowe i pyszne ciasteczka, czy batoniki :-) Rozdział dwunasty to dania główne: sos do makaronu czy warzywne curry. Rozdział trzynasty to smakołyki dla naszych pupili: smakołyki z batatów, udka kurczaka, skórki z łososia. Każdy znajdzie dla siebie coś pysznego, nawet zwierzaki :-)))) Za książkę

kruche babeczki
Szaszłyki z cytrynową piersią z kurczaka, cukinią i dwukolorową papryką 151

Cytrynowe,a zarazem delikatne drobiowe szaszłyki - nadziewane dwukolorową papryką i cukinią. Danie idealne na grilla. Dzięki marynacie cytrynowo-czosnkowej, mięso z kurczaka będzie soczyste i aromatyczne. Przepis dodaje do akcji Cukinia 2014 .     Składniki: piersi z kurczaka (ja użyłam 4 kawałków, około 500 g) sok z cytryny sól, pieprz przyprawa do grilla suszona bazylia 2 ząbki czosnku oliwa(...)przygotowane szaszłyki i polędwiczki z kurczaka. Grillować tak długo, aż mięso się zetnie. Dzięki tackom do grillowania - mięso z kurczaka będzie soczyste i nie będzie spalone. Podawać z ulubionym sosem

Ugotować
ZUPA KREM Z PIECZONYCH POMIDORÓW. SŁODKO - OSTRA. 163

kontrolujemy płynną ilość. Lepiej dać mniej i dolać w razie potrzeby ). Gotujemy. Doprawiamy do smaku, zabielamy śmietaną ( lekko przełamie bardzo słodki smak, który zawdzięczamy pieczonym pomidorom, cebuli, papryce i czosnkowi ) i serkiem mascarpone ( doda kremowości, aksamitności ). Dodajemy czosnek (połowę dużego lub 1 mały) przeciśnięty przez praskę. Gotowe! :) Podajemy z ziarnami, pietruszką, plamką oliwy lub grzankami. Jaka wychodzi zupa? Kremowa, aksamitna(...)garnek, miseczka/talerz/filiżanka/łyżka. Smaczna: Nie, nie jest smaczna. Ona jest przepyszna!!! Zdrowa: Nawet bardzo. Główne składniki to pomidory i czosnek - vademecum niżej. Uniwersalna: dwa machnięcia różdżką i mamy sos do spaghetti.  Rozgrzewająca: lepiej działa niż koc + kubek herbaty z cytryną i miodem. Lepiej niż kominek. No, jedynie z bokserem nie może konkurować. (Bokser ma przewagę bezapelacyjną!). Tania

Wypisz Wymaluj
Do czego można wykorzystać kiszone cytryny? 206

lodówce (cytryny będą dobre przez 9-12 miesięcy). Do czego można wykorzystać kiszone cytryny? W czasie weekendu wykorzystałam kiszone cytryny dwukrotnie - na imprezę dla znajomych przygotowałam dip jogurtowo-czosnkowy , do którego dorzuciłam kawałek posiekanej skórki (efekt był bardzo dobry), a następnego dnia zrobiłam marokański tażin z kurczaka z kiszonymi cytrynami i oliwkami , na który przepis przedstawię Wam w kolejnym poście(...)się je również do doprawiania kuskusu oraz ryżu. Kiszona cytryna i ryba to idealne zestawienie. Zmiksuj kiszoną cytrynę z oliwą i ziołami lub z jogurtem naturalnym, a otrzymasz pyszny sos z pieczonej/grillowanej ryby . Sos z kiszonych cytryn będzie również świetny do dań z owoców morza (grillowanych krewetek czy kalmarów). Kiszona cytryna będzie odświeżającym dodatkiem do sałatkowych dressingów , nadając im letniego

Chilli Czosnek i Oliwa
Czosnkowa sałatka z wędzonym serem i kurczakiem oraz ricottą 245

Kolejny ciekawy smak przed Wami!. Wędzona pierś z kurczaka, ser rolada ustrzycka, chrupiąca kapusta pekińska, czerwona cebula oraz groszek to pierwszy skład :). Drugi to jogurt grecki

Kuchnia PROzdrowotna
Domowe nachosy z mięsem mielonym w pomidorach, dipem czosnkowym i serem. 200

Mieszkaliśmy wtedy z ówczesną Narzeczoną Mą w Southampton i wybraliśmy się jednego popołudnia na randkę, na kolację, do jednej z przybrzeżnych restauracji. Było to lata temu

BaRepas
Zupa meksykańska z wołowiną 125

Bardzo lubię kuchnię meksykańską. Połączenie pomidorowego sosu ze słodką kukurydzą i pikantnym chili to coś, co uwielbiam! Zupa meksykańska to doskonała propozycja na kolację, każdego rozgrzeje w chłodne jeszcze wieczory ;) Składniki: 1 kg mielonego mięsa wołowego 2 passaty pomidorowe 2 puszki czerwonej fasoli 1 duża puszka kukurydzy 2 czerwone papryki 300 ml wody 2 cebule 6 ząbków czosnku 1 łyżeczka(...)garnka. 9.   Kukurydzę odsączamy i dodajemy do garnka. 10. Gotujemy jeszcze 5 minut. 11. Doprawiamy do smaku solą, cukrem i chili. Zupę najlepiej podawać z grzankami czosnkowymi. Po wierzchu można posypać świeżą kolendrą. Smacznego

Prosto z Kotła
Sałatka z kapusty pekińskiej z mandarynkami 161

jogurtu naturalnego 100 g kremówki 2 łyżki octu winnego 3-4 tosty pszenne sól, pieprz cukier Mandarynki osączamy z zalewy. Jogurt, kremówkę oraz ocet winny ucieramy na gładki sos. Doprawiamy solą, pieprzem oraz szczyptą cukru. Odkładamy do lodówki. Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju. Smażymy na złoty kolor. Pod koniec(...)już bezpośrednio na swoim talerzu. Sałatkę można przygotować nieco wcześniej, chodzi jedynie o to, by grzanki rozsypać po wierzchu tuż przed podaniem, by pozostały chrupiące. Jeśli chcemy otrzymać grzanki czosnkowe, wówczas na patelni z roztopionym masłem wystarczy podsmażyć dosłownie pół minutki przeciśnięty przez praskę czosnek i dodać pokrojony chleb tostowy. Źródło: 101 Przepisów Świata Kobiety

Smaki Na Talerzu
Chrupiące kanapki z pastą jajeczną 76

śniadanie, kolację lub nawet na szybki nieskomplikowany bezmięsny obiad. Zachęcamy również do sprawdzenia innych naszych pomysłów na szybkie przekąski z chleba. Min. ekspresowych zapiekanek z chleba tostowego , pysznych czosnkowych kromeczek chlebowych , oraz szybkich kanapek z patelni . Zapraszamy na przepis na chrupiące kanapki z pastą jajeczną i mamy nadzieję, że przypadną Wam do gustu. Chrupiące kanapki z pastą jajeczną Składniki: chleb(...)prosto lub po skosie i smażymy na odrobinie tłuszczu z obu stron aż się ładnie zrumienią. Kanapeczki smakują wyśmienicie bez żadnych dodatków, ale oczywiście można je podać z ulubionym sosem. Smacznego! Artykuł Chrupiące kanapki z pastą jajeczną pochodzi z serwisu Kuchnia na Wypasie

Kuchnia Na Wypasie
Sałatka z kukurydzy z puszki po meksykańsku – elote 188

lata temu zamieściłam na blogu przepis na meksykańskie uliczne danie – elote . Kukurydzę najpierw pieczoną lub grillowaną, podawaną z masłem i czosnkowym majonezem, posypaną serem Cotija*, chili i kolendrą. Sama robiłam ją często i namiętnie, a potem tylko uśmiechając się pod nosem patrzyłam kto z blogerów „nagle” odkrył ten przepis dla siebie Kukurydza jest u nas warzywem typowo letnim – ale mnie(...)być czuć ostry smak, ale elote nie powinno wypalać dziury na podniebieniu). Ząbek czosnku dwukrotnie przeciskamy przez maszynkę albo siekamy i rozcieramy ze szczyptą soli na desce. Dodajemy do sosu, mieszamy. Masło rozpuszczamy i podgrzewamy w dużej szerokiej patelni, takiej która pozwoli wyłożyć kukurydzę w miarę cienką warstwą i ułatwi odparowywanie wody. Kukurydzę odcedzamy na sicie, jak najdokładniej, a następnie

Karo in the Kitchen
Śledzie po kaszubsku 121

Śledzie po kaszubsku doskonale będą nadawały się jako przekąska na świąteczny stół. Po pierwsze pysznie smakują, a po drugie uroczo wyglądają :) Ich przygotowanie wcale nie jest

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Grecka sałatka z bobem z puszki 138

Lekka, świeża, soczysta i bardzo kolorowa. Zdrowa, bo bez majonezu, a z pysznym lekko czosnkowym winegretem. Niezastąpiona na wiosenne i letnie grillowanie, jako dodatek do pieczonego mięsa i ryb. Idealna do zabrania jako lunch do pracy. Do zrobienia przez cały rok – z bobem konserwowanym, który smakiem nie ustępuje wcale temu świeżo ugotowanemu. Bób z puszki odcedzamy dokładnie na sicie. Wszystkie(...)Czosnek przeciskamy przez praskę lub siekamy i rozcieramy na pastę, wrzucamy go do blendera lub słoika. Dodajemy olej, oliwę, ocet, sok z cytryny, suszone oregano. Miksujemy wszystko na gęsty sos, lub zakręcamy słoik i energicznie nim wstrząsamy do zemulsyfikowania składników. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem (mocno!). Sałatkę zalewamy sosem, dokładnie ale delikatnie, żeby nie połamać bobu, mieszamy. Wkładamy

Karo in the Kitchen
Polędwiczki wieprzowe z piekarnika z kurkami w śmietanie 162

Soczyste polędwiczki wieprzowe w towarzystwie kremowych kurek. To danie pojawia się u nas obowiązkowo jak tylko pojawią się kurki na straganach. 2 małe polędwiczki wieprzowe Marynata sos sojowy pieprz czarny grubo mielony łyżeczka musztardy 3/4 łyżki oleju opcjonalnie szczypta czosnku w proszku 200 gramów kurek 1 mała cebula 200 ml. słodkiej śmietanki 30 % sól pieprz 1 średni ząbek czosnku(...)musztardę, dusimy do czasu aż całość się zgęstnieje. Upieczone polędwiczki wyciągamy z piekarnika i odstawiamy na 5 minut, następnie kroimy na plastry i podajemy w towarzystwie kurek i grzanek czosnkowych Smacznego

Andzia Pichci
Duszona młoda kapusta z koprem w śmietanie 104

Duszona młoda kapusta z koprem w śmietanie Duszona młoda kapusta to zawsze największy wiosenny hit , tak duży jak młode ziemniaki z sadzonym jajkiem i masłem O

Ogrodnik w podróży
Placki ziemniaczane z fetą i szpinakiem 158

sami wiecie jak wygląda, zwłaszcza kiedy zamówimy go w restauracji. I jak ciężko wstać po nim od stołu :) Piszę "lubiłam" bo dawno nie jadłam takie klasycznego, z mięsem, sosem, papryką, z wyczuwalnym kminkiem.  Te mniejsze klasyczne placuszki ziemniaczane jem również znacznie rzadziej. Ale tak od czasu do czasu, traktując je jako "cheat meal", który podkręci uspokojony już metabolizm, pozwalam(...)Doprawiamy solą i pieprzem i wszystko razem mieszamy. Placki smażymy na mocno rozgrzanym oleju (placki zwykle smażę na dwóch patelniach równocześnie). Podajemy gorące ze śmietaną lub dipem jogurtowo-czosnkowym.  Smacznego

bistro mama
Kiełbasa słoikowa 888

przepołowionych ziarnach nadaje wyrobom tradycyjny smak i zapach znany od wieków naszym dziadom i pradziadom. 1 szt.  Kiełbasa wiejska (Turbo Smak EN) a 50 g - Mieszanka o smaku czosnkowym, a zalecany dodatek aromatycznego majeranku nieco łagodzi dominujący smak czosnku i nadaje tej kiełbasie typowy smak kiełbasy wiejskiej lub szynki tradycyjnej (dodaj ziele angielskie) 1 szt.  Natura Smak Sekretna(...)ziarnach a 120g - Otrzymywany z niedojrzałych, zielonych owoców. Jest łagodny, lekko słodkawy, i ma odświeżający a jednocześnie wyrazisty smak. Do potraw z pomidorów, do pasztetów, sałatek, marynat i sosów.   5 szt.  Słoik szklany a 280 ml - Słoik szklany zakręcany (niski 61mm) - zamykany wieczkiem (zwanym także zakrętką, zakrywką, pokrywką) "twist" o śr. 82 mm o pojemności "praktycznej

Różowa kuchnia