zwarci i gotowi do pracy i zaczęło się. Z jednej strony powstawała sałatka ziemniaczana z pokrojonych ziemniaków z dodatkiem posiekanego koperku, pokrojonej cebuli i fenkuła w kostkę i polana sosem vinegret (musztarda, ocet winny, sól, pieprz, woda i miód) – muszę przyznać że sałatka wyszła całkiem niezła – natomiast z drugiej strony szła produkcja różnorodnych szaszłyków. Na początek były szaszłyki(...)sól, pieprz, jogurt dip z porzeczką: czarna porzeczka ze słoika, chrzan ze słoiczka, sok z jednej dużej pomarańczy, sól, pieprz dip śliwkowy: śliwka suszona, baza śliwkowa, sól, pieprz dip czosnkowy: czosnek, jogurt lub śmietana, ocet winny, majonez kielecki, sól i pieprz dip z zielonym pieprzem: zielony marynowany pieprz z puszki, majonez, sól dip: miód, musztarda sarepska, woda, olej
Kuchenne Wariacjejedna mała - papryka żółta - jedna mała - cebula - 5-6 - tuńczyk - w oleju, puszka - ser żółty - 500g - przyprawy: oregano, pieprz czarny, pieprz ziołowy - opakowanie, vegeta, sos sojowy (bg bez sosu! Sos zawiera śladowe ilości glutenu) Ser ścieramy, paprykę, cebulę i ananasa kroimy, wszystko razem dokładnie mieszamy w garnku, przyprawiamy na bogato i staramy się nie podjadać. 1/3 startego sera zostaw(...)IDEALNY! Genialnie łączy się z całą kombinacją. Świetnie przełamuje smaki i dodaje odrobinę smacznej inności. Chyba już zawsze będziemy je ładować na górę. Oczywiście najlepiej smakowała z domowym dipem czosnkowym, który stał się naszym kulinarnym oczkiem w głowie. To element obowiązkowy w naszej rodzinie. Nie ma dipu (mocno, mocno czosnkowego) - nie ma pizzy. No, to miło nam było Ciebie
Wypisz Wymalujteraz przygotować konfiturę na święta. Konfitura z czerwonej cebuli - przepis Cztery Fajery Jaka cebula do konfitury z cebuli Nie uda się przygotować dobrej konfitury ze zwykłej białej cebuli czy cebuli czosnkowej. Konfitura z czerwonej cebuli jest europejskim ukłonem w stronę tradycyjnej kuchni indyjskiej. Precyzyjniej mówiąc jest jednym z wariantów chutneyu, o którym nieco więcej informacji znajdziecie w artykule chutney z gruszek(...)często mieszając. Wlewam ocet balsamiczny i ocet winny z czerwonego wina i gotuję jeszcze przez około 10 minut, aż nadmiar płynu odparuje, a konfitura nabierze gęstości. Jeśli powstały sos odparuje zbyt szybko, a cebula nie będzie Waszym zdaniem jeszcze odpowiednio miękka, możecie dodać 2 łyżki czerwonego wytrawnego wina lub tłoczonego soku jabłkowego i gotować kolejne 10 minut. Na koniec
Kulinaria - potrawy z różnych stron światazabawy w kuchni i na parkiecie! Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy Brokułowo-jajeczna sałatka z majonezem Chrupiące grzanki czosnkowe Chrupiące grzanki z kremowym kozim serem Chrupiące czosnkowe grzanki z włoską oliwą Chrupiąca sałatka z rukoli, z brokułami Chrupiąca sałatka warzywna z szynką i serem Ciabatta z kozim serkiem, rukolą i czarnymi oliwkami Chrupiąca surówka z sałaty lodowej(...)cebulą Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Tramezzini z serkiem kremowym, szynką i szpinakiem Truskawkowy koktajl na maślance Truskawkowy koktajl z bananem i miodem Truskawkowe semifreddo z jagodami i sosem owocowym podane z malinami Woda ogórkowo - cytrynowa Zapiekanka z makaronu pełnoziarnistego z oliwkami kalamata Zapiekane owoce w różowym winie pod płatkami owsianymi Zgrzewane kanapki z liśćmi botwinki Zgrzewane kanapki
Moja smaczna kuchniasmak, krótko pisząc ;-). Jak przygotować chinkali aby miało bulion w środku? To dużo prostsze niż myślisz! Cechą charakterystyczną dla kuchni gruzińskiej są oczywiście przyprawy, gruzińska sól czy pyszny sos adżika, ale również przyprawy, jakie dość dobrze znamy np. cząber. Zatem co wchodzi w skład gruzińskich mięsnych chinkali, bo dodajmy, że chinkali mogą mieć też inny farsz, chociaż(...)ciasto powinno być miękkie, elastyczne i gładkie. Ciasto owiń folią i odstaw na 20 minut. FARSZ DO CHINKALI: - 800 g mięsa wieprzowo -wołowego - 3-4 ząbki czosnku - 3/4 białej czosnkowej lub słodkiej cebuli - pęczek kolendry - świeże chili lub suszone - sól - przyprawy do mięsa u mnie cząber i sól ziołowa - około 300 do 350 ml wody Farsz wymieszaj dokładnie przez około
SMYKWKUCHNInocować goście. Na parterze domu znajduje się restauracja. Wystrój wnętrza zaskakuje prostotą i surowością, jedzenie jest zróżnicowane. My próbowałyśmy bardzo smacznych placków ziemniaczanych. Były chrupiące, nie pływały w tłuszczu, sos i dodatki naprawdę były aromatyczne, świeże i dobre. Nieco mniej nas zachwyciło żeberko grillowane (wzięłyśmy jedno - dla spróbowania), było zbyt spieczone i tłuste. Z kolei tradycyjny kotlet schabowy smakował(...)była wyśmienita. Świetnie przyprawiona, odpowiednio kwaśna. Jedna porcja zjedzona na pół była dla nas wystarczająca. Gwiazdeczka dostała swoje ulubione pierogi ruskie (znakomite!), a ja pstrąga z kleksem z masła czosnkowego i płomykiem na wypieczonej skórce. Kiedy zjadłyśmy nasze porcje, uznałyśmy, że opinie o karczmie były w pełni zasłużone. Wszystko nam się tam podobało - pyszne menu i ciekawy góralski wystrój. Polecamy
W mojej kuchniSkładniki: BUŁECZKI: 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej; 2 i 1/2 łyżeczki suchych drożdży instant; 1 szklanka letniego mleka; 2 łyżki oleju; 1 łyżeczka soli. DIP
Gospodyni Miejska