sos czosnkowy - 6423 przepisów (strona:367/429)

Udziec z indyka pieczony na warzywach 101

pyszny obiad.  W ubiegłym tygodniu pisałam jak trafiłam w sklepie na ten wielki kawał mięsa, który był podzielony na dwie części - pałkę i podudzie. Pałkę upiekłam z masłem czosnkowym , a podudzie postanowiłam upiec z warzywami w panierce z tradycyjnymi przyprawami. Dziś chcę przedstawić Wam przepis właśnie na to danie, bo tak przygotowany indyk jest niezwykle smaczny, soczysty i aromatyczny(...)zamknąć i całość wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na około 1,5 godziny. Zależy od wagi mięsa.  Udziec z indyka podawać z upieczonymi warzywami. Można polać sosem, który powstał podczas pieczenia.  Smacznego

Codzienne Gotowanie
Makaron z papryką i kurczakiem... 138

pies niejako pasterski, czyli zabiegajac drogę zbł ą kanym owieczkom, a potem zostało sprz ą tanie. W domu byliśmy w okolicy 18.00... Na obiad dostał się nam  sos z klopsikami  i kasza kus-kus... A dzięki zamrażarce wszystko gotowe w 20 minut...   Składniki: (spokojnie na 3 dzieci i 1 dorosła osobę + pozostały kurczak, który znakomicie znosi mrożenie(...)Wymieszaj. Pokrop łyżk ą oliwy i posyp startym Parmezanem. Delikatnie wymieszaj i zostaw na 2-3 minuty. Podawaj od razu, z dodatkowym Parmezanem na wierzchu i kawałkiem pieczywa czosnkowego w okolicy

Lejdi of the house
Tagliolini z truflami, brokułami, salsiccia i grzyby 118

Pierwszy maj! Jak ten czas leci! Przy święcie ugotowałam pyszne tagliolini z salsiccia, brokułami i grzybami. Wspominałam już kiedyś, że często kupuję świeży makaron w butiku

codojedzenia
Trendy, regionalizm i rewolucja. Moskole z niebanalnym masłem 276

jest fanatykiem takim samym jak w stosunku do czekolady. Na kulinarną scenę wkroczyć ma również sriracha, nie wiem jaki to trend, bo u mnie jest od dawna. To taki sos tajski z chilli. Czyli psiamać wyprzedzam trendy. Zaczyna się powoli szał na kiszonki połączony z fobią o nieszczelnych jelitach, ale o tym kiedy indziej. Mnie najbardziej cieszy nadchodzący trend, którego(...)połączy. Zgrabne placuszki dajemy na suchą patelnie lub rozgrzane blachy pieca. Smażymy po 2 minuty z każdej ze stron. Wychodzą cudowne i miękkie placuszki. Do takich placków pasuje masło czosnkowe, bryndza (ale na nią teraz nie ma sezonu), kwaśna śmietana, a nawet miód. Ja proponuję zrobić masło z ziołami i suszonymi pomidorami. Kostkę dobrego, miękkiego masła mieszam z utartym ząbkiem

ladykitchen
Makaron z cytryną i tymiankowymi pieczarkami 259

paście z czerwonej fasoli z suszonymi pomidorami i tymiankiem zapraszam Was na kolejny przepis z wykorzystaniem tego wspaniałego zioła - lekki makaron o wspaniałym, świeżym aromacie cytryny z dodatkiem tymiankowo-czosnkowych pieczarek . Ten makaron to idealne danie na wiosnę i lato. Robi się go bardzo szybko - gotujemy makaron, w tym czasie kroimy pieczarki i mieszamy z dodatkami. Gotowe w 10 minut(...)świeżo zmielony pieprz 500 g makaronu - najlepiej pasuje cienki i długi: spaghetti, linguine, papardele Przygotowanie: Makaron wrzuć do garnka z dużą ilością posolonego wrzątku. Gdy się będzie gotował, przygotuj sos. Pieczarki wyszoruj i pokrój w cienkie plasterki (do tego dania wybieram świeże pieczarki o białych kapeluszach i ich nie obieram, tylko dobrze czyszczę pod wodą). Wrzuć je do dużej miski

Chilli Czosnek i Oliwa
Smak wyspy Chios 119

kraju Zorby. Wyspa Chios słynie m.in. z flaków wieprzowych, podobnych do polskich, z tym że grecy tuż przed podaniem dolewają coś kwaśnego do zupy - np. ocet winny, czosnkowy. Ale to nie wszystko, co mają do zaoferowania Grecy... Smak wyspy Chios Udając się w głąb miasta, na dzień dobry widok, który raczej rzadko można spotkać... na ulicy. Idziemy dalej wąskimi uliczkami(...)smak doskonale uwydatniał sok ze świeżej cytryny. Danie główne. Oczywiście oprócz wspomnianych flaków w Byzantio można znaleźć wiele innych domowych potraw. Padło na pasticcio - zapiekankę makaronowa z bardzo lekkim sosem pomidorowym i mięsem mielonym pod przykryciem delikantego beszamelu. Potrawa doprawiona w sam raz, w której nie dominował jeden jedyny smak pomidorów. Ponadto danie niezwykle sycące, dające

Right Behind The Kitchen
Karczek rolowany z boczkiem. Rolowana karkówka pieczona. 301

Pieczeń z faszerowanej karkówki, czyli pieczony karczek rolowany z boczkiem o pomidorowo- czosnkowym aromacie to nasza propozycja domowej wędliny na świąteczny stół i nie tylko od święta. Bez pieczonego smacznego mięsa na różne sposoby nie ma u nas w domu Świąt Bożego Narodzenia. Rolowana karkówka pieczona ma tę zaletę że można ją podawać zarówno na ciepło jak i na zimno(...)szklanego naczynia, odstawiamy do lodówki, na całą noc. Mięso układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ponad brzegi, z tego co wycieknie podczas pieczenia będzie można przygotować pyszny domowy sos pieczeniowy. Czas pieczenia mięsa jest zależny od wagi mięsa. Na każde 0,5 kg mięsa liczymy ok 30 minut. Karkówkę pieczemy około 2 godzin w nagrzanym do 180 °C piekarniku

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Minestrone. Z fasolką i makaronem... 177

Minestrone wszelakie uwielbiam bezwarunkowo! Bo i jak ich nie uwielbiać? Zapewniaja bardzo sympatyczny posiłek dla całej rodziny. Do zmywania zostaje tak naprawdę tylko jeden garnek. Znakomicie

Lejdi of the house
Pierogi piemonckie z ricottą, szpinakiem i palonym masłem rozmarynowym 151

Pierogi piemonckie nie są zwykłymi pierogami. Są to pierogi z żółtkiem, które rozpływa się na talerzu po rozcięciu pieroga tworząc wraz z farszem niesamowicie aksamitny sos do pieroga. We Włoszech nazywa się je agnolotti piemontesi . Delikatny farsz z ricotty i szpinaku z palonym masłem z dodatkiem rozmarynu o orzechowym posmaku łączy się z kremowym żółtkiem tworząc na talerzu coś, czego(...)pociagdokuchni.pl/wp-content/uploads/2015/07/20150726_182816.mp4   Podobne przepisy Pizza prosciutto – pizza z szynką parmeńską... Ośmiorniczki baby w czerwonym winie Crostini z pate z watróbki z karmelizowaną gruszką... Stek z polędwicy z masłem czosnkowym z dodatkiem g... .yuzo_related_post img{width:180px !important; height:170px !important;} .yuzo_related_post .relatedthumb{line-height:16px;background: !important;color:!important;} .yuzo_related_post .relatedthumb:hover{background

Pociąg Do Kuchni
Kreolska Jambalaya – daleka krewna paelli 202

andouille jest w Polsce nie do zdobycia, ale z naszą różnorodnością wędlin spokojnie do jambalayi nada się grubo mielona, dobra śląska kiełbasa wędzona . Z zastrzeżeniem – raczej nie za mocno czosnkowa i nie za sucha . Szykujemy najpierw wszystkie składniki. Papryki myjemy, pozbawiamy je gniazd nasiennych, kroimy w dwucentymetrowe kawałki. Cebule obieramy i kroimy drobno, dodajemy do miski z papryką. Myjemy(...)Takie duszenie zajmie około 30-35 minut – sprawdźcie po 25 minutach czy ryż już miękki, jeśli nie – duście jeszcze chwilę. Gdy już prawie gotowe, dodajemy do smaku ostry sos z papryczek chili, na wierzch wsypujemy przygotowane wcześniej krewetki, mieszamy całość i dajemy jej jeszcze 5 minut poddusić się pod przykryciem. Podajemy jambalayę w miseczkach, posypaną grubo skrojoną zieleniną. To jedna

Karo in the Kitchen
Sałatka z pieczonych buraków z gorgonzolą i orzechami 139

Uwielbiam robić sałatki z buraków, moja popisowa to ta z fetą i octem balsamicznym , ale nie próbowałam dotąd połączenia z gorgonzolą. Jednak prawdziwym objawieniem okazał się dla mnie mocno czosnkowy dressing z sokiem z cytryny i miodem - prawdziwa bomba! Sałatka jest przepyszna, robiłam ją w domu już dwa razy. A że przy tym jest nieskomplikowana i zaaranżowana na ładnym półmisku(...)miękkości). Następnie ostudź i obierz ze skórki. Przekrój buraki na pół i pokrój w cieniutkie półplasterki przy pomocy ostrego noża lub mandoliny. Plasterki buraków rozłóż dekoracyjnie na półmisku. Przygotuj sos. Do miseczki lub słoika wyciśnij sok z 1 cytryny. Dodaj rozdrobniony czosnek oraz miód, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj. Na końcu powoli wlej oliwę, cały czas mieszając dressing

Chilli Czosnek i Oliwa
Pierś z kurczaka w musztardowej marynacie 141

Pierś z kurczaka w musztardowej marynacie to niezwykle aromatyczne danie, które jest niezwykle syte, zdrowe i z całą pewnością powinno pojawić się w Waszej diecie. Kluczem

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Gdzie zjeść w Sanoku? Moje top 10 101

Widok na piękny ryneczek robi swoje. W środku też jest całkiem fajnie Próbowałam dwóch sałatek (Cesara i z grillowanym kurczakiem), nuggetsów, pizzy oraz sera wyprażanego w panierce sezamowej z sosem (tatarskim?), frytkami i surówką. Do sałatek podane były świeże, ciepłe bułeczki. Wszystkie dania były przepyszne, a ceny całkiem ok (sałatki za 18 zł, ser wyprażany za 27 zł). Ceny(...)naprawdę dobrze karmią. Lepszego miejsca na rodzinny obiad lub randkę raczej w Sanoku nie znajdziecie. Elegancki wystrój, krótkie - ale bardzo fajne menu, naprawdę dobre menu i dobra obsługa. Zupa czosnkowa to obłęd!  Zdjęcia mi zjadło - ale niedługo uzupełnię.  9. Szachownica ( Lipińskiego 109, 38-500 Sanok) Stosunkowo nowy lokal na Posadzie. Smaczna pizza, przyjemny wystrój i dość krótki czas

Czarnawisienka
Gdzie zjeść w Sanoku? Moje top 10 135

Widok na piękny ryneczek robi swoje. W środku też jest całkiem fajnie Próbowałam dwóch sałatek (Cesara i z grillowanym kurczakiem), nuggetsów, pizzy oraz sera wyprażanego w panierce sezamowej z sosem (tatarskim?), frytkami i surówką. Do sałatek podane były świeże, ciepłe bułeczki. Wszystkie dania były przepyszne, a ceny całkiem ok (sałatki za 18 zł, ser wyprażany za 27 zł). Ceny(...)naprawdę dobrze karmią. Lepszego miejsca na rodzinny obiad lub randkę raczej w Sanoku nie znajdziecie. Elegancki wystrój, krótkie - ale bardzo fajne menu, naprawdę dobre menu i dobra obsługa. Zupa czosnkowa to obłęd!  Zdjęcia mi zjadło - ale niedługo uzupełnię.  9. Szachownica ( Lipińskiego 109, 38-500 Sanok) Stosunkowo nowy lokal na Posadzie. Smaczna pizza, przyjemny wystrój i dość krótki czas

Czarnawisienka
Przepis na pizze II 122

temperaturze około 45 stopni* 2 łyżeczki soli (12 g) 12 g świeżych drożdży lub 3,5 g suszonych 2 łyżki oliwy lub oleju (20 g) świetnie sprawdzi się olej czosnkowy 2½ szklanki mąki pszennej, najlepiej typu 00 (400g) + do podsypania *temperaturę możemy określić na oko, ważne by po zanurzeniu palca nas nie parzyła i była ciepła Czas przygotowania(...)przeniesieniem na nią pizzy (ciasto się mniej przykleja do tacki), a także dobra organizacja pracy i jak najkrótszy czas przebywania ciasta na tacce . Również po dodaniu zbyt dużej ilości sosu pomidorowego i mokrych składników będziemy mieć trudności ze zsunięciem ciasta na kamień do pizzy. W zależności od grubości ciasta i ilości dodatków pieczemy pizze około 4-6 minut . Poznamy

WegePrzepis