sos czosnkowy - 6423 przepisów (strona:366/429)

PLACUSZKI CUKINIOWE 123

Placki smażone na patelni zna każdy, ale większość ogranicza się jedynie do tworzenia z ziemniaków. Powstają tak placuszki ziemniaczane, które każdy je inaczej - z keczupem, z gulaszem, z sosem, z dipem, ze śmietaną, na słodko - śmietana i cukier albo 'bez dodatków'. Jedni robią wielkie, o średnicy patelni, inni malutkie. Nie ważne w jakim wydaniu - każdy wie o co chodzi(...)uzyskasz. Najlepiej spróbować najpierw rzadszej wersji, a w razie czego mąki można przecież dosypać po próbnych placuszkach. Zdecydowanie naszym nr jeden jeśli o dodatki do nich chodzi jest dip czosnkowy! Idealnie przełamuje smak, nie zakłócając głównego zamysłu dania. Jak najbardziej polecamy to smakowe połączenie.  Jesteśmy miłośnikami cukini, którzy na szczęście mają jej pod dostatkiem (w tym roku nasz 'ogródek

Wypisz Wymaluj
Naleśniki ze szparagami 181

Naleśniki ze szparagami i serkiem jogurtowym to nasza propozycja na pyszne, ale lekie, fit śniadanie lub kolację. Uwielbiamy szparagi i przygotowujemy je na różne sposoby: Szparagi z sosem holenderskim Szparagi zawijane w boczek (roladki ze szparagami) , Zapiekanka. Klopsiki wieprzowe ze szparagami i makaronem Pizza ze szparagami Kremowa zupa szparagowa z pestkami dyni Jaglane muffiny ze szparagami i szynką Kremowa zupa(...)układamy pojedynczo na desce, smarujemy serkiem, doprawiamy delikatnie solą i pieprzem, obkładamy sałatą , układamy szparagi, zwijamy naleśniki w rulon. Rulony kroimy w poprzek na 4 części i podajemy z czosnkowym dipem. Jeśli jednak zostaną nam naleśniki ze szparagami, to możemy je zawinąć w folię spożywczą, aby nie obeschły i włozyć je do lodówki. Smacznego!   The post Naleśniki ze szparagami

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kurczak pieczony z czosnkiem niedźwiedzim 209

ptaka ponownie i że wtedy uda się zrobić nieco więcej zdjęć. A teraz musicie wierzyć na słowo i nie przyglądać się zbyt mocno zdjęciom - był bardzo dobry, soczysty, lekko czosnkowy. Pieczcie koniecznie!  inspiracja tutaj składniki 1 kurczak najlepiej z wolnego wybiegu lub zagrodowy marynata ok 20 g świeżych liści czosnku niedźwiedziego 1 czerwone chili sok z 1 cytryny(...)skórką. Można podawać od razu, można też zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i trzymać tak kurczaka do czasu podania. Przed podaniem mięso podzielić na 4 części, lekko polać wytworzonym sosem. Smacznego

Stare Gary
Piersi z kurczaka grillowane w musztardowej marynacie 230

łyżeczka suszonej bazylii Przygotowanie: Piersi z kurczaka kroimy wzdłuż tworząc po dwa cieńsze kotlety. Każdy kotlet lekko rozbijamy. W miseczce mieszamy składniki marynaty: musztardę, olej, pieprz, sól zwykłą i czosnkową oraz suszoną bazylię. Kotlety przekładamy do większego worka, dodajemy całą marynatę. Zakręcamy worek i dokładnie mieszamy aby marynata pokryła mięso. Wkładamy mięso w worku do lodówki. Zostawiamy na minimum(...)bakteriami i grzybami oraz wzmacnia funkcjonowanie układu nerwowego oraz poprawia odporność. Osoby dbające o sylwetkę ucieszą się z faktu, że gorczyca spala tłuszcz, a musztarda jest najmniej kalorycznym z sosów. Aby korzystać z dobroczynnych właściwości musztardy wystarczy dodawać ją „przy okazji” do codziennych potraw. Do porannych kanapek obok ketchupu sprawdzi się Warmiński Sos Musztardowy, który ze względu na wygodne opakowanie

Słodkie okruszki
Krem z marchewki z bazyliowymi grzankami 180

zupy na osobę, pora nadrobić letnie  zaległości w niejedzeniu zupy. Dziś będzie więc krem z marchewki. . Ponieważ marchewka jest słodkawym warzywem postanowiłam ją podać z dodatkiem ziołowo-czosnkowych grzanek. To był dobry moment, żeby wykorzystać już nieco przerośniętą domowa bazylię. Uwielbiam zupy - kremy ! Robię je z różnymi warzywami. Na blogu znajdziecie też zupy np. z czerwoną soczewicą(...)mieszając je raz na jakiś czas. Do blendera wrzucamy liście natki i bazylii, dodajemy ząbki czosnku i 1/4 szklanki oliwy. Wszystko dokładnie blendujemy. na lekko przesmażone grzanki wylewamy ziołowy sos i dalej przesmażamy grzanki, aż będą chrupiące. Zupę miksujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Krem podajemy posypany grzankami i ozdobiony kleksem że śmietany

Kulinarne przygody Gatity
Domowa pizza 179

dobrać składniki na wierzch. Swoją pierwszą pizzę zrobiłam kilka lat temu, ale od tego czasu ciasto trochę udoskonalałam, aż wyszło takie jakie mi odpowiada w 100%. Ma ono delikatny czosnkowy posmak, ale równie dobrze możemy dodać do niego zioła prowansalskie. Ja niestety ich nie lubię.   Część pizzy zawsze robię z szynką, a część z pepperoni. Najchętniej przyrządziłabym hawajską(...)łyżeczka cukru 1 jajko Ok.   200 ml letniej wody (tyle, aby ciasto nie kleiło się nam do rąk) 1- 1,5 łyżeczki czosnku w proszku Na wierzch: Sos: Mały słoiczek koncentratu (ok. 90-100g) Bazylia Oregano Tymianek Pieprz Dodatkowo: 20 dag sera żółtego ok. 10-15 dag pieczarek ok. 5 dag salami pepperoni ok. 5 dag szynki mała

Fabryka pomysłów
Perliczka pieczona w tymianku i czosnku 529

ząbków czosnku, 3 łyżek stołowych suszonego tymianku, 2 łyżeczek cukru, oliwy, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Przygotowanie perliczki zacząłem wcześnie rano od zamarynowania mięsa, które powinno przesiąknąć tymiankowo - czosnkowym aromatem, a w tym celu natarte marynatą musi spędzić co najmniej dwie godziny w lodówce. Zaznaczę, iż dzisiejszy obiad przeznaczony był na większą ilość osób, stąd też na niektórych zdjęciach widać(...)niego 2 łyżki oliwy, niewielką ilość soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu, po czym dokładnie wymieszałem, aby oliwa połączyła się z sokiem z cytryny tworząc jednolitą konsystencję. Takim sosem polałem buraki i całość dokładnie wymieszałem. Ziemniaki obrałem ze skórek i pokroiłem w ćwiartki, które ułożyłem na blaszce do pieczenia. Delikatnie je posoliłem, przyprawiłem świeżo zmielonym pieprzem i posypałem 1 łyżką

Wyprawy kulinarne
Sałatka z buraczkami i grzankami 129

Sałatka z buraczkami i grzankami to kompozycja kilku idealnie dobranych składników, które łączą się ze sobą tworząc wyjątkowy smak. Przygotowując tą sałatkę możecie użyć gotowych, gotowanych

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kaczka pieczona bardzo czosnkowa 196

Kaczkę piekliśmy już wiele razy. Ale właściwie nigdy nie zanotowałam przepisu na takie najzwyklejsze, tradycyjne pieczenie. A więc tym razem, przepis na kaczkę pieczoną bardzo tradycyjnie

Stare Gary
Kurczak pieczony z masłem, czosnkiem, papryką i ziołami 73

Kurczak pieczony. Kurczak pieczony      Pełen niesamowitych smaków, chrupiącej skórki, soczysty kurczak pieczony z masłem czosnkowym, cytryną, aromatycznymi ziołami i przyprawami. Najłatwiejszy do zrobienia pieczony kurczak z czosnkiem, papryką, rozmarynem, pietruszką, masłem i białym winem. Jest to szybki i wypróbowany przepis na kurczaka z piekarnika. Kurczak ma chrupiącą skórkę, mięso jest soczyste i pełne niesamowitych smaków. Kurczak pieczony(...)piec przez około 1,5 godziny ( u mnie kurczak o wadze 1,8kg), lub do czasu, aż będzie dopieczony w środku. Co 20-30 minut obficie polewać kurczaka sosem wyciekającym podczas pieczenia. Krok 3. Upieczoną tuszkę wyjąć z piekarnika, przykryć folią i pozostawić na około 10 minut, aby soki i smaki równomiernie rozłożyły się w mięsie. Przed podaniem kurczaka polać

Moja Książka Kucharska
Jak smacznie pożegnać 2014 rok? Specjalne dla Was 55 najlepszych przepisów na Sylwestra i Karnawał! 1468

majonezem Bruschetta z cukinią i hokkaido Bukiet sałat z brokułami i jajkiem Chrupiąca ciabatta z pesto rosso Chrupiące grzanki czosnkowe  Chrupiące grzanki z kremowym kozim serem Chrupiące czosnkowe grzanki z włoską oliwą Chrupiąca sałatka z białej kapusty z koperkiem Chrupiąca surówka z sałaty lodowej Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Focaccia z czarnuszką i majerankiem(...)kiszonej kapusty z koperkiem Surówka z kiszonej kapusty Surówka z z kiszonej kapusty z czerwoną cebulą Tarta z ciasta francuskiego z cukinią  Truskawkowe semifreddo z jagodami i sosem owocowym podane z malinami Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Zielone babeczki z pecorino Zielona soczewica w pomidorach pelati Ziemniaczana sałatka

Moja smaczna kuchnia
56 przepisów czyli Karnawał z Moją smaczną kuchnią! 268

majonezem Bruschetta z cukinią i hokkaido Bukiet sałat z brokułami i jajkiem Chrupiąca ciabatta z pesto rosso Chrupiące grzanki czosnkowe  Chrupiące grzanki z kremowym kozim serem Chrupiące czosnkowe grzanki z włoską oliwą Chrupiąca sałatka z białej kapusty z koperkiem Chrupiąca surówka z sałaty lodowej Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Drożdżowe pierożki z kapustą(...)kiszonej kapusty z koperkiem Surówka z kiszonej kapusty Surówka z z kiszonej kapusty z czerwoną cebulą Tarta z ciasta francuskiego z cukinią  Truskawkowe semifreddo z jagodami i sosem owocowym podane z malinami Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Zielone babeczki z pecorino Zielona soczewica w pomidorach pelati Ziemniaczana sałatka

Moja smaczna kuchnia
Pieczeń wołowa wolno pieczona – wołowina slow-low 221

razem, mieszając, przez 10-20 sekund – szybko, żeby czosnek nie zdążył się spalić bo będzie gorzki. Rozkładamy podsmażony czosnek i rozmaryn na mięsie, polewamy pieczeń pozostałym na patelni ziołowo-czosnkowym masłem i wkładamy blaszkę na środkową półkę do już rozgrzanego piekarnika. W metodzie slow & low przyjmujemy, że każde 0,5KG wołowej polędwicy to pieczenie przez 2 godziny do stanu(...)nadaje się jako mięsny składnik gorących kanapek – zestawcie ją z grillowanym na oliwie pszennym pieczywem, sałatą i odrobiną rukoli, serkiem twarogowym doprawionym chrzanem i cienko skrojonymi korniszonami.   ZIMNY SOS CHRZANOWY Sos chrzanowy powstaje przez wymieszanie wszystkich składników i doprawienie do smaku solą (delikatnie) oraz świeżo mielonym pieprzem. Do wołowej pieczeni pasuje idealnie – sprawdzi się też do kanapek z pieczenią

Karo in the Kitchen