sól, pieprz. Jak zrobić wieprzowinę glazurowaną? Czosnek obierz i drobno posiekaj, oprósz solą, rozetrzyj na pastę przy pomocy krawędzi noża lub widelcem. Mięso oprósz solą i pieprzem, dodaj pastę czosnkową, skrop olejem (kilka łyżek), dokładnie natrzyj przy pomocy dłoni, odstaw do zamarynowania minimum na kilka godzin. Mięso obsmaż z każdej strony w głębokim rondlu lub garnku razem z pokrojoną(...)godziny, aż mięso zrobi się zupełnie miękkie. Na koniec w rondlu powinna zostać szklanka wody, jeśli jest mniej, uzupełnij. Mięso wyjmij i odstaw, aby trochę przestygło. Do gotującego się sosu dodaj paprykę w proszku, ketchup, musztardę i miód, od razu dokładnie wymieszaj przy pomocy trzepaczki, zagotuj. Pokrojone mięso przed wymieszaniem z glazurą. Mięso pokrój w dużą i równą kostkę, włóż
Kulinarna Polskaskórki na daszku,kroimy na małe kosteczki. Cebule też w drobną kostkę i na sitku parzymy we wrzątku. Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki. Mięso mielone przyprawiamy pieprzem czosnkowym, oregano, bazylią, natką pietruszki i papryką słodką. Dodajemy do mięsa pieczarki, pomidory i odsączoną cebule. Wszystko mieszamy. Tak przygotowanym farszem nadziewamy rurki, jak najciaśniej się da :) Można w pionie je upychać(...)Zaczynałem od nadziewania łyżeczką, ale chyba każdy w końcu zaczyna to robić rękoma. Wkładamy nadziane rurki do parowaru i włączamy na 25-30 minut. W tym czasie miałem robić sos, ale spojrzałem na zegarek i mało czasu, żeby zjeść przed meczem i zdążyć do sklepu. Więc poleciałem po Królewskie teraz, jako że mam blisko osiedlowy, to stwierdziłem, że zdążę
Parowar Facetaopakowania, sok pomidorowy 4 szklanki, olej rzepakowy 4 łyżki, szynka wędzona 20 dag, cebula 1 sztuka, mrożona mieszanka soczewica zielona Frosta 1 opakowanie, papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki, sól czosnkowa 3/4 łyżeczki, śmietana gęsta 1 łyżka na oleju podsmażyć szynkę pokrojoną w kostkę razem z pokrojoną cebulę, wsypać mieszankę mrożoną soczewicy zielonej z warzywami i podsmażać z 5 minut, wlać(...)zagotować wode zagotować z solą, włożyc makaron spaghetti i gotować z 7 minut na "al dente", wylac na durszlak i przelać zimną wodą nałożyć porcję makaronu i podać z sosem - danie jest syte, smaczne, szybkie do przygotowania....................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiędorosłych :) Wpis o kluskach oraz łączeniu kurkumy z pieprzem tutaj. 4. Placki ziemniaczane - bez jajka, pyszne i chrupiące, przepis: http://wszystkojestwglowie.blogspot.com/2014/02/chrupiace-weganskie-placki-ziemniaczane.html . Bonus we wpisie - dip czosnkowy słonecznikowy. 5. Wegański placek po węgiersku - czyli placki nieco podrasowane ;) znajdziecie tutaj . 6. Kartofle z kapustą czyli panczkraut - tak dobre, że aż dziwne, że jeszcze tak słabo znane poza Śląskiem, musicie(...)koniec hit wegańskich internetów, "ser" z ziemniaka, który możecie wykorzystać do pizzy, zapiekanek, jako dip do warzyw, "serek topiony" do pieczywa czy tostów, no i jako sos do samych ziemniaków ;) Podstawowy przepis z wszelkimi uwagami znajdziecie tutaj. Mam nadzieję, że znaleźliście na tej liście coś, czego jeszcze nie jedliście i skorzystacie z tej ściągawki przy najbliższej okazji, kiedy będziecie potrzebować
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEosłonkach. Zdejmujemy tylko luźne, łupinki i dzielimy główki na ząbki. 20 ząbków kładziemy na dno naczynia żaroodpornego, na nie układamy kurczaka skórką do góry. Solimy i pieprzymy. Zalewamy sosem z patelni i posypujemy jeszcze świeżym tymiankiem. Na górę wędruje pozostałych 20 ząbków czosnku. Przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową (pamiętamy mocno błyszczącą stroną do potrawy). Wkładamy do piekarnika(...)sałatką. A co z upieczonymi ząbkami czosnku? No cóż są całkiem smaczne, faktycznie znika gdzieś nieprzyjemny ostry smak. Można wrzucić kilka ząbków do puree z ziemniaków lub przygotować zupę czosnkową. Smacznego
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/Niestety zapomniałam kupić pastę sezamową, więc trzeba było coś innego wymyśleć… i zupełnie niechcący wyszło mi to cudo… Super chrupiący, delikatny bakłażan smażony, który w połączeniu z czosnkowym sosikiem po prostu uzależnia! Właściwie w mojej kuchni rzadko przygotowuję bakłażana, ale to chrupiące cudeńko będę częściej przygotowywać, bo oboje się tym zachwyciliśmy. Oto przepis na smażonego bakłażana. Baaaaardzo zachęcam(...)pojęcia… Bakłażan smażony – składniki: bakłażan panierka Panko (myślę, że bułka tarta też się sprawdzi…) sezam i/lub nasiona siemienia lnianego mąka jajko sól, pieprz olej do smażenia Sos: (może też być zwykły jogurt naturalny albo dowolny ulubiony sosik) 5-6 łyżek jogurtu greckiego 2 ząbki czosnku garść czarnych posiekanych oliwek sól, pieprz Bakłażana pokroić w grube plastry
UgotujmyTo.plSkładniki: 500g filetów z piersi kurczaka 1 duża śmietana 18% (300-400g) średnia cebula (najlepiej czosnkowa) 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki bazylii, oregano i tymianku łyżeczka pieprzu ziołowego duża szczypta soli Przygotowanie: Kurczaka oczyszczamy z błonek i kroimy w kostkę. Cebule drobno szatkujemy. W dość głębokim rondlu rozgrzewamy olej i wrzucamy kurczaka. Podsmażamy go wstępnie jakieś 5-7 minut(...)kolejne 5 minut pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Odkrywamy garnek, dodajemy śmietanę, zioła, pieprz i sól. Mieszamy dokładnie. Gotujemy jakieś 15-20 minut, aż woda nieco odparuje i sos nam się zagęści. Podawać z ryżem
Gotuj z Rumcajsemsera żółtego, najlepiej wędzony lub inny o zdecydowanym intensywnym smaku 1. Mięso myjemy, oddzielamy od skóry i kości, kroimy każdy udziec na 3-4 kawałki, marynujemy w sosie sojowym i teryiaki oraz w occie ryżowym, pozostawiamy na kilka godzin do macerowania. Nie dodajemy soli. Gotowe mięso przesmażamy na oleju aby lekko się zrumieniło. 2. Przygotowujemy lekki dressing do sałaty(...)przypiekamy na rumiano z dwóch stron. 3. Na dużym płaskim talerzu układamy większą część sałaty, rumiane wysmażone mięso, pokrojone w połówki pomidory, dodajemy resztę sałaty i polewamy całość dressingiem czosnkowym. Do przegryzania podajemy serowe placuszki
Apetyczna babeczkaŁosoś w pomarańczowej marynacie z dodatkiem miodu zyskał ciekawą nutę smakową. Bardzo krótko grillowany pozostał wilgotny. Kruszonka nadaje chrupkiego i czosnkowego akcentu. Sałatka z liści botwinki i pomarańczy uzupełnia całość o wiosenny i świeży akcent. Na 4 osoby około 700-800 g łososia norweskiego marynata: 2 pomarańcze 2 łyżeczki musztardy 3 łyżki miodu 4 ząbki czosnku sól, pieprz(...)cytryny 1 łyżka masła 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki sól sałatka z botwinki: pęczek liści botwinki 2 pomarańcze ok. 1/3 główki sałaty 1 nieduża rzodkiewka typu sopel lodu sos to sałatki: 1 łyżka musztardy, 1 łyżka miodu, sok z 1/2 cytryny 4-5 łyżek oliwy 1. Przygotowujemy marynatę: Pomarańcze należy sparzyć wrzątkiem a następnie zetrzeć skórkę
Jadło i czytadłokurczaka w szynce parmeńskiej nadziewane suszonymi pomidorami i czosnkowym serkiem. Super pomysł na obiad :) SKŁADNIKI 4 pojedyncze piersi z kurczaka 4 duże plastry szynki parmeńskiej serek o smaku czosnkowym typu Almette mały słoiczek pomidorów suszonych w oleju sól,pieprz papryka tymianek PRZYGOTOWANIE Piersi myjemy i obcinamy tłuszcz i błony. Nacinamy każdą wzdłuż tworząc kieszonki. Solimy, pieprzymy i doprawiamy(...)szynki. Posypujemy tymiankiem. Układamy w naczyniu żaroodpornym i polewamy olejem z pomidorów. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut. Możemy polewać kilkakrotnie tworzącym się sosem, by nie były suche. Piersi bardzo dobrze komponują się z rukolą. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjepomysł na pyszne i szybkie danie, gdy nie mamy zbyt dużo czasu na przygotowanie posiłku – jest ono gotowe w kilkanaście minut. Składniki: makaron boczuś 30 dkg cebulka czosnkowa czosnek 1 duży ząbek 2 jajka serek carbonara sól i świeży pieprz Sposób przygotowania: Makaron ugotuj, drobno pokrojony boczek podsmaż na patelni, dodaj cebuli i wszystko duś na koniec dodaj czosnek(...)boczuś wytopi i cebulka zeszkli dodaj ugotowany makaron i zalej jajkami z serem. Nie gotuj tylko podgrzej żeby był sosik. Autor przepisu: Sylwia Dumańska Artykuł Carbonara z sosem z mascarpone pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisyinnego, jak drobno posiekany filet rybny z dodatkami i przyprawami Jest smaczny, szybki w przygotowaniu i efektownie wygląda. Dobrze smakuje z pieczywem (chlebem, bagietką, ciabattą, grzankami, pieczywem czosnkowym) . Zależnie od upodobań Twoich lub Twoich gości, do przygotowania możesz użyć wędzonego lub surowego łososia, bądź połączyć oba mięsa „pół na pół”. Pomysły na przekąski: ** Sałatka z makaronem ryżowym(...)porcje: 200 g wędzonego łososia 1 mała cebulka (np. szalotka, dymka) mały ogórek konserwowy świeży koperek sok z połówki cytryny 2 łyżki oliwy lub oleju pieprz łyżeczka sosu sojowego (lub szczypta soli do smaku) Łososia, cebulę, ogórek i koperek drobno posiekaj. Przełóż do miski. Dodaj sok z cytryny, oliwę oraz pieprz i sos sojowy. Całość dokładnie wymieszaj. Przełóż
Kulinarny S.O.S.Aksamitna zupa z białej fasoli zmiksowana na gładki krem doskonale syci i może być jednogarnkowym daniem obiadowym. Można dodać do niej kawałek
To co kochamkilka dni. Ugotowaliśmy trochę więcej kaszy i więcej pure niż potrzeba. Wtorek : wegetariańska zapiekanka pasterska z boczniakami. W daniu wykorzystamy pure – jakie zostało z poniedziałku – do zapieczenia sosu grzybowego, do którego dodamy też kaszę z dzisiaj. Z 250-gramowej paczki boczniaków zachowamy też kilka grzybów na później. Środa : Przy okazji pieczenia wtorkowej zapiekanki, upieczemy drugą połowę kalafiora(...)ugotujemy i odstawimy do lodówki. Czwartek : W czwartek zrobimy meksykańską zapiekankę z ryżu, kukurydzy, fasoli i mięsa mielonego – tu wykorzystamy zamrożonego w poniedziałek indyka i gotowy ryż Piątek : Smażony, czosnkowy ryż z warzywami (rzodkiewka i szpinak) z sadzonym jajkiem. Tu wystarczy tylko przesmażyć wyciągnięty z lodówki ryż i usmażyć jajka Tak wygląda menu obiadowe. Na śniadania jemy: ja – codziennie płatki
Niedzielny kucharz