sos czosnkowy - 6423 przepisów (strona:351/429)

Schab pieczony z czosnkiem i miodem 136

każdej strony tak naszpikowałam czosnkiem.   W mały garnku rozpuściłam masło, dodałam miód, sól oraz pieprz. Całość delikatnie podgrzałam na końcu dołożyłam ząbki czosnku, wyłączyłam gaz i pozwoliłam czosnkowi lekko się w tej marynacie ogrzać :) Piekarnik nagrzałam do 180 C. Przełożyłam schab do formy, i oblałam go z góry masłem z miodem i ułożyłam na górze ząbki czosnku wyjęte(...)aluminiową i wstawiłam do nagrzanego piekarnika na 60 minut. Po tym czasie zdjęłam folię i zostawiłam mięso jeszcze na 30 minut w piekarniku. Całość od czasu do czasu polewałam sosem spod schabu.   Wyłączyłam piekarnik i zostawiłam w nim mięso do wystudzenia. Ponieważ szkoda marnować dobrej podstawy do sosu. Sos spod mięsa zlałam do garnka, dodałam 0,5 szklanki czerwonego

Kuchnia na wzgórzu
Zupa z soczewicy z selerem konserwowym 149

Szybka i smaczna zupa z czerwonej soczewicy. Dodatkiem do zupy jest seler konserwowy. Można podawać ją z kleksem śmietany lub pieczywem czosnkowym. Zupa jest gęsta, zawiesista i syta. Mojej rodzince bardzo smakowała. Może i Wy skusicie się na taką miskę zupy. Więcej przepisów w zakładce ZUPY na moim blogu. Zapraszam. 2 średnie cebule 1,5 szklanki czerwonej soczewicy (połówek(...)łyżki masła klarowanego 1 słoiczek selera konserwowego (340 g) 100 g przecieru pomidorowego 1 łyżeczka kurkumy 1/2  łyżeczki wędzonej papryki 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyzki sosu sojowego sól pieprz Do garnka wsypać opłukaną soczewicę, wlać 2,5 l wody i gotować do miękkości. Po tym czasie dodać odcedzony na sicie seler i gotować chwilę. Na patelni rozgrzać masło

O kuchni z uczuciem
Summer rolls ze szparagami i kurczakiem 51

Podobno gorące lato ma jeszcze wrócić do nas w tym tygodniu, dlatego pędzę do Was z przepysznym pomysłem na upalne dni! Delikatny, czosnkowy kurczak, jędrne zielenią ostatnie drobne szparagi i garść śieżych i chrupiących warzyw. Całość owinięta mlecznym woalem z ryżowego papieru. Dla dodatkowego smaku i powiewu lata dokładam do każdej rolki świeże liście bazylii, któa w tym roku wspaniale(...)trzyma się w balkonowej donicy. Chłodne i pysznie pożywne danie, które przyjemnie koi rozgrzane podnebienie i zachwyca różnorodnością tekstur i smakiem, który jest pysznie podbijany słono-słodkim sosem teriyaki, pyszniącym się w miseczce obok. Świeże smaki, lekkość i soczyste kolory uwiodą niejednego wielbiciela letnich dań i namalują na twarzach rozkoszny uśmiech :) Zapraszam zatem na letnie rollsy z ostatnimi szparagami

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Restauracja Magia | Lublin – Miejsca ze Smakiem 107

niż zazwyczaj, różnorodnych dań Sami zobaczcie, jak zróżnicowane było nasze menu. Co na przystawkę? Na przystawkę zamówiliśmy carpaccio wołowe z kremem truflowym, rukolą i Grana Padano, ślimaki z masłem czosnkowym serwowane na bagietce oraz tatar z jelenia podany z jajkiem przepiórczym, marynowanymi borowikami. Do przystawek wybraliśmy Nalewkę Saska Pomarańczowa z Nutą Burbona. Co na danie główne? Jeżeli chodzi o danie(...)regionalne smaki czyli wybraliśmy dwie pozycje polecane szczególnie przez szefa kuchni. Jednym z tych dań był schabowy rasy puławskiej, podany z kapustą zasmażaną, a drugim stek z jelenia z sosem leśnym i cząstkami buraka, który zrobił na nas wyjątkowe wrażenie. Idealnie wysmażony, delikatny. Trzecim daniem, które zamówiliśmy była pierś kurczaka z sosem kurkowym oraz warzywami. W międzyczasie raczyliśmy się bogactwem

Kuchnia Bazylii
Warstwowa sałatka śledziowa z papryką 155

która będzie pyszną przekąską na świątecznym stole. Składniki: 2 małe cebule mała czerwona papryka mała zielona papryka ok 500 g filetów śledziowych 3 ogórki konserwowe sól i pieprz, pieprz czosnkowy 2 łyżki śmietany 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego Przygotowanie Śledzie moczymy w wodzie przez kilka godzin. Odsączamy i kroimy na ok 5 cm kawałki. Cebule kroimy w piórka(...)Odsączamy. Ogórki kroimy w plasterki, papryki w paski. Majonez, śmietanę, jogurt i przyprawy mieszamy ze sobą. Na dnie szklanego naczynia układamy śledzie, następnie cebulę, ogórki i paprykę. Całość zalewamy sosem majonezowym. Sałatkę odstawiamy na pół godziny do lodówki

e-PrzepisyKulinarne
Warstwowa sałatka śledziowa z papryką 322

która będzie pyszną przekąską na świątecznym stole. Składniki: 2 małe cebule mała czerwona papryka mała zielona papryka ok 500 g filetów śledziowych 3 ogórki konserwowe sól i pieprz, pieprz czosnkowy 2 łyżki śmietany 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego Przygotowanie Śledzie moczymy w wodzie przez kilka godzin. Odsączamy i kroimy na ok 5 cm kawałki. Cebule kroimy w piórka(...)Odsączamy. Ogórki kroimy w plasterki, papryki w paski. Majonez, śmietanę, jogurt i przyprawy mieszamy ze sobą. Na dnie szklanego naczynia układamy śledzie, następnie cebulę, ogórki i paprykę. Całość zalewamy sosem majonezowym. Sałatkę odstawiamy na pół godziny do lodówki

e-PrzepisyKulinarne
Mix sałat z tuńczykiem i fetą 371

stanąć przy kuchni i gotować, dlatego zapraszam Was na szybką pyszną sałatkę. Składniki: 1 opakowanie mieszanki sałat 1 garść zielonych oliwek 1 puszka tuńczyka w kawałkach (w wodzie lub sosie własnym) 150-200 g sera typu feta 2 pomidory 1 owoc granatu 2 łyżki oleju przyprawa do sałatek Sposób przygotowania: 1. Ser i pomidory pokroić w kostkę, tuńczyka odsączyć(...)dużej misce, lekko zamieszać. 3. Do sałatki dodać olej wymieszany z przyprawą do sałatek lub ulubiony dressing, np. taki ( KLIK ). 4. Całość zamieszać. 5. Podawać np. z pieczywem czosnkowym. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Buła z parówką na drugie śniadanie 180

smakowicie nadziewanej mam już niemalże opatentowany - tak często je robię! Żongluję tu tylko sposobem przygotowania ciasta drożdżowego oraz różnorodnością nadzienia. Do tej pory były już: Pieczone hot dogi pełnoziarniste Czosnkowe bułki z parówką i ketchupem Bułki faszerowane pieczarkami i suszonymi pomidorami Drożdżówki z parówką, serem i cebulką prażoną Bułeczki z pieczenią mięsną i papryczką pepperoni Bułki pszenno-żytnie z parówką(...)chlebki nadziane salcesonem Dziś prezentuję drożdżowe bułki z mieszaniny mąk pszennej i żytniej , nadziane nieśmiertelną parówką , pieczarkami oraz żółtym serem . Intrygującego posmaku dodają im kawałki ananasa oraz solidny chlup Sosu madziarów od Folwark . I oto pożywna doza nadzianego szczęścia na drugie śniadanie podana! Pan Mąż, z taka bułą w plecaku, jakoś z większą chęcią do pracy podąża ;) Składniki

Grunt to przepis!
Nadziewane pomidory na dwa sposoby 111

duże plastry szynki białej gotowanej -2 małe korniszony -2 plastry żółtego sera -szczypiorek -łyżeczka majonezu Odcinamy wierzch pomidorów, wydrążamy środek, który można przechować w lodówce i użyć np. do sosu lub zupy pomidorowej. Wszystkie składniki kroimy w drobną kostkę i mieszamy z majonezem. Napełniamy pomidory. Sposób drugi Składniki: -2 pomidory -mała puszka tuńczyka -1 cebula sałatkowa -1 łyżka groszku konserwowego(...)poprzednio odcinamy wierzch pomidorów i wydrążamy środek. Cebulę kroimy w drobną kostkę, dodajemy kawałki tuńczyka, groszek i mieszamy z majonezem i musztardą. Nadziewamy pomidory. Obie wersje można podać z czosnkowymi grzankami

Kulinarne przemyslenia
Obiadowa sałatka z łososiem w roli głównej 349

powiem, że potrawa ta nie będzie dobra dla miłośników makaronu z sosami- świadomie zrezygnowałam z tego dodatku, gdyż z założenia nie jest to typowe spaghetti. Śmiało mogę stwierdzić, iż sos jest tutaj zbędny bo wykorzystane składniki "same się bronią".  Ostatnio dokonałam na nowo dwóch odkryć z dziedziny kulinarnej: rukola i koperek suszony.  Co do rukoli- nigdy nie miałam(...)suszony, firmy Prymat, z ciekawości postanowiłam go kupić. Jak się okazało był to strzał w dziesiątkę. Świetnie komponuje się przede wszystkim z rybami, ale również, razem z solą czosnkową, stanowi świetny zamiennik dla curry i papryki  do smażonego kurczaka- dla mnie to ciekawa, subtelna odmiana po wielu jego ostrych wersjach. Tyle moich refleksji- pora na konkrety.  Porcja

peanutbuttermonster
Roladki wieprzowe z awokado i mango 121

żółty starty 5 dag  pieprz do smaku Sól czosnkowa do smaku kurkuma Masło Wykonanie: Kotlety opłukać,  osuszyć na ręczniku papierowym, przyprawić do smaku solą czosnkową, pieprzem i rozbić tłuczkiem dosyć cienko.  Awokado, mango obrać pokroić w cienkie paski. Na rozbite kotlety układać  paski mango, awokado posypać  startym serem, zwinąć w roladkę i spiąć wykałaczką. Gotowe(...)posypać kurkumą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec pod przykryciem około jednej godziny. Pod koniec pieczenia zdjąć przykrywkę i zrumienić. Podawać z kaszą pęcak z dowolnym sosem

Tradycyjna Kuchnia
SAŁATA Z OGÓRKIEM Z SOSEM SZCZYPIORKOWYM 197

Świetna przystawka do dania głównego.Mocno czosnkowa i robi się  podobnie jak naszą sałatę ze śmietaną . 1 główka sałaty masłowej umytą,osuszona i porwana na strzępy 1 ogórek zielony 3 łyżki kwaśnej śmietany 2 ząbki pokrojone w cienkie plasterki czosnku 1 łyżka z czubkiem pokrojonego Szczypiorku sól i pieprz ************************************************************ Ogórek przekroić wzdłuż , wybrać nasiona i Miąższ.Pokroić w cienkie(...)plasterki.W salaterce wymieszać sałatę z OGÓRKIEM i czosnkiem, Odstawić.W małej miseczce wymieszać resztę składników.Połać sosem sałatę.Wymieszać,delikatnie podrzucając.Podajemy od razu.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Bataty faszerowane 356

czasie przygotowujemy farsz. Ser rozkruszamy. Dodajemy do niego drobno pokrojone pomidory suszone, porwaną na małe części szynkę parmeńską oraz posiekaną rukolę (lub szpinak). Przygotowujemy sos: jogurt blendujemy z wyciśniętym ząbkiem czosnku oraz liśćmi kolendry. Przyprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Gdy bataty się upieką wydrążamy łyżką miąższ ze środka (zostawiając trochę na brzegach). Rozgniatamy go lekko widelcem. Dodajemy miąższ do farszu(...)płatkami chili, solą oraz pieprzem. Nakładamy do wydrążonych łódek z batatów. Wstawiamy z powrotem do piekarnika i zapiekamy ok. 15 minut. Po upieczeniu możemy udekorować rukolą. Podajemy z kolendrowo-czosnkowym jogurtem. Post Bataty faszerowane pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku

Proponowane wyszukiwania