sos czosnkowy - 6423 przepisów (strona:343/429)

Restauracja Magia | Lublin – Miejsca ze Smakiem 152

niż zazwyczaj, różnorodnych dań Sami zobaczcie, jak zróżnicowane było nasze menu. Co na przystawkę? Na przystawkę zamówiliśmy carpaccio wołowe z kremem truflowym, rukolą i Grana Padano, ślimaki z masłem czosnkowym serwowane na bagietce oraz tatar z jelenia podany z jajkiem przepiórczym, marynowanymi borowikami. Do przystawek wybraliśmy Nalewkę Saska Pomarańczowa z Nutą Burbona. Co na danie główne? Jeżeli chodzi o danie(...)regionalne smaki czyli wybraliśmy dwie pozycje polecane szczególnie przez szefa kuchni. Jednym z tych dań był schabowy rasy puławskiej, podany z kapustą zasmażaną, a drugim stek z jelenia z sosem leśnym i cząstkami buraka, który zrobił na nas wyjątkowe wrażenie. Idealnie wysmażony, delikatny. Trzecim daniem, które zamówiliśmy była pierś kurczaka z sosem kurkowym oraz warzywami. W międzyczasie raczyliśmy się bogactwem

Kuchnia Bazylii
Warstwowa sałatka śledziowa z papryką 194

która będzie pyszną przekąską na świątecznym stole. Składniki: 2 małe cebule mała czerwona papryka mała zielona papryka ok 500 g filetów śledziowych 3 ogórki konserwowe sól i pieprz, pieprz czosnkowy 2 łyżki śmietany 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego Przygotowanie Śledzie moczymy w wodzie przez kilka godzin. Odsączamy i kroimy na ok 5 cm kawałki. Cebule kroimy w piórka(...)Odsączamy. Ogórki kroimy w plasterki, papryki w paski. Majonez, śmietanę, jogurt i przyprawy mieszamy ze sobą. Na dnie szklanego naczynia układamy śledzie, następnie cebulę, ogórki i paprykę. Całość zalewamy sosem majonezowym. Sałatkę odstawiamy na pół godziny do lodówki

e-PrzepisyKulinarne
Warstwowa sałatka śledziowa z papryką 350

która będzie pyszną przekąską na świątecznym stole. Składniki: 2 małe cebule mała czerwona papryka mała zielona papryka ok 500 g filetów śledziowych 3 ogórki konserwowe sól i pieprz, pieprz czosnkowy 2 łyżki śmietany 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego Przygotowanie Śledzie moczymy w wodzie przez kilka godzin. Odsączamy i kroimy na ok 5 cm kawałki. Cebule kroimy w piórka(...)Odsączamy. Ogórki kroimy w plasterki, papryki w paski. Majonez, śmietanę, jogurt i przyprawy mieszamy ze sobą. Na dnie szklanego naczynia układamy śledzie, następnie cebulę, ogórki i paprykę. Całość zalewamy sosem majonezowym. Sałatkę odstawiamy na pół godziny do lodówki

e-PrzepisyKulinarne
Mix sałat z tuńczykiem i fetą 422

stanąć przy kuchni i gotować, dlatego zapraszam Was na szybką pyszną sałatkę. Składniki: 1 opakowanie mieszanki sałat 1 garść zielonych oliwek 1 puszka tuńczyka w kawałkach (w wodzie lub sosie własnym) 150-200 g sera typu feta 2 pomidory 1 owoc granatu 2 łyżki oleju przyprawa do sałatek Sposób przygotowania: 1. Ser i pomidory pokroić w kostkę, tuńczyka odsączyć(...)dużej misce, lekko zamieszać. 3. Do sałatki dodać olej wymieszany z przyprawą do sałatek lub ulubiony dressing, np. taki ( KLIK ). 4. Całość zamieszać. 5. Podawać np. z pieczywem czosnkowym. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Buła z parówką na drugie śniadanie 234

smakowicie nadziewanej mam już niemalże opatentowany - tak często je robię! Żongluję tu tylko sposobem przygotowania ciasta drożdżowego oraz różnorodnością nadzienia. Do tej pory były już: Pieczone hot dogi pełnoziarniste Czosnkowe bułki z parówką i ketchupem Bułki faszerowane pieczarkami i suszonymi pomidorami Drożdżówki z parówką, serem i cebulką prażoną Bułeczki z pieczenią mięsną i papryczką pepperoni Bułki pszenno-żytnie z parówką(...)chlebki nadziane salcesonem Dziś prezentuję drożdżowe bułki z mieszaniny mąk pszennej i żytniej , nadziane nieśmiertelną parówką , pieczarkami oraz żółtym serem . Intrygującego posmaku dodają im kawałki ananasa oraz solidny chlup Sosu madziarów od Folwark . I oto pożywna doza nadzianego szczęścia na drugie śniadanie podana! Pan Mąż, z taka bułą w plecaku, jakoś z większą chęcią do pracy podąża ;) Składniki

Grunt to przepis!
Nadziewane pomidory na dwa sposoby 161

duże plastry szynki białej gotowanej -2 małe korniszony -2 plastry żółtego sera -szczypiorek -łyżeczka majonezu Odcinamy wierzch pomidorów, wydrążamy środek, który można przechować w lodówce i użyć np. do sosu lub zupy pomidorowej. Wszystkie składniki kroimy w drobną kostkę i mieszamy z majonezem. Napełniamy pomidory. Sposób drugi Składniki: -2 pomidory -mała puszka tuńczyka -1 cebula sałatkowa -1 łyżka groszku konserwowego(...)poprzednio odcinamy wierzch pomidorów i wydrążamy środek. Cebulę kroimy w drobną kostkę, dodajemy kawałki tuńczyka, groszek i mieszamy z majonezem i musztardą. Nadziewamy pomidory. Obie wersje można podać z czosnkowymi grzankami

Kulinarne przemyslenia
Obiadowa sałatka z łososiem w roli głównej 388

powiem, że potrawa ta nie będzie dobra dla miłośników makaronu z sosami- świadomie zrezygnowałam z tego dodatku, gdyż z założenia nie jest to typowe spaghetti. Śmiało mogę stwierdzić, iż sos jest tutaj zbędny bo wykorzystane składniki "same się bronią".  Ostatnio dokonałam na nowo dwóch odkryć z dziedziny kulinarnej: rukola i koperek suszony.  Co do rukoli- nigdy nie miałam(...)suszony, firmy Prymat, z ciekawości postanowiłam go kupić. Jak się okazało był to strzał w dziesiątkę. Świetnie komponuje się przede wszystkim z rybami, ale również, razem z solą czosnkową, stanowi świetny zamiennik dla curry i papryki  do smażonego kurczaka- dla mnie to ciekawa, subtelna odmiana po wielu jego ostrych wersjach. Tyle moich refleksji- pora na konkrety.  Porcja

peanutbuttermonster
Roladki wieprzowe z awokado i mango 164

żółty starty 5 dag  pieprz do smaku Sól czosnkowa do smaku kurkuma Masło Wykonanie: Kotlety opłukać,  osuszyć na ręczniku papierowym, przyprawić do smaku solą czosnkową, pieprzem i rozbić tłuczkiem dosyć cienko.  Awokado, mango obrać pokroić w cienkie paski. Na rozbite kotlety układać  paski mango, awokado posypać  startym serem, zwinąć w roladkę i spiąć wykałaczką. Gotowe(...)posypać kurkumą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec pod przykryciem około jednej godziny. Pod koniec pieczenia zdjąć przykrywkę i zrumienić. Podawać z kaszą pęcak z dowolnym sosem

Tradycyjna Kuchnia
Bataty faszerowane 436

czasie przygotowujemy farsz. Ser rozkruszamy. Dodajemy do niego drobno pokrojone pomidory suszone, porwaną na małe części szynkę parmeńską oraz posiekaną rukolę (lub szpinak). Przygotowujemy sos: jogurt blendujemy z wyciśniętym ząbkiem czosnku oraz liśćmi kolendry. Przyprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Gdy bataty się upieką wydrążamy łyżką miąższ ze środka (zostawiając trochę na brzegach). Rozgniatamy go lekko widelcem. Dodajemy miąższ do farszu(...)płatkami chili, solą oraz pieprzem. Nakładamy do wydrążonych łódek z batatów. Wstawiamy z powrotem do piekarnika i zapiekamy ok. 15 minut. Po upieczeniu możemy udekorować rukolą. Podajemy z kolendrowo-czosnkowym jogurtem. Post Bataty faszerowane pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Czosnkowe podpłomyki z natką pietruszki 210

sałatki (np. greckiej, caprese) czy deski serów. Bardzo mi smakowały same, ewentualnie delikatnie polane ketchupem. :) Przepis jest prosty a ciasto bardzo dobre. Następnym razem zrobię z niego cebularze. :) Polecam. Czosnkowe podpłomyki z natką pietruszki PRZEPIS /źródło: N.Lawson "How to be a domestic goddess", kursywą zaznaczyłam swoje modyfikacje/ Temperatura pieczenia : 200 o C | Czas pieczenia: ok. 20 min. Ciasto(...)drożdży instant lub 15 świeżych 1 łyżka soli ( dałam ok. 3/4 ) 300-400 ml ciepłej wody ( dałam 300 ) 5 łyżek oliwy extra virgin dodatkowo dodałam 1 łyżeczkę zmielonego kminku Sos czosnkowo-ziołow y 3 duże główki czosnku ( dałam 6-7 ząbków ) pęczek natki pietruszki ( użyłam pełną garść posiekanej natki ) sól pieprz dodatkowo dodałam bazylię i szczyptę chili opcjonalnie ser gouda

coolinarnastrefa.blogspot.com
Paluszki Rybne z sosem Tzatziki czyli Środowe Rybki odc.27 - przepis uzupełniony!!! 184

Środa pod znakiem "Ulubionych warzyw Pana Wilkinsona", to dzisiejsza środa właśnie. Zaplanowałam danie dość czasochłonne. Od rana okupowałam kuchnię gotując, mrożąc, krojąc i smażąc. Otrzymałam chrupiące

Dzieje kuchennej Wiewióry
Szakszuka 104

nią mnóstwo przepisów z poleceniem wszelakich dodatków. Szakszuka to jajka zatopione w sosie z pomidorów i papryki przyprawiona kuminem, solą i pieprzem. Na moim blogu znajdziesz przepis na tradycyjną szakszukę (z pomidorami i papryką) oraz szakszukę z cukinią. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na szakszukę w sosie ze świeżych pomidorów. Szakszuka Zasmakuj Kuchni SKŁADNIKI: 3 jajka 5 pomidorów 2 ząbki(...)pół, doprawiam. Pomidory możesz uprzednio sparzyć i pozbawić skórki. Nie jest to konieczne. Porada. Pomidory możesz zastąpić pomidorami krojonymi z puszki. Sos smażę kilka minut, od czasu do czasu mieszam. Gdy pomidory ładnie zmiękną, robię w sosie 3 wgłębienia i wbijam w nie jajka. Uprzednio jajka pojedynczo wbijam w filiżankę. Uniknę w ten sposób wrzucenia skorupki lub nieświeżego jajka

Zasmakuj Kuchni
Zdrowe niskokaloryczne pesto na dwa sposoby 248

zdrowe propozycje na ekspresowy obiad. Zobaczcie sami! Wystarczy dodać 150 g makaronu na osobę i mamy gotowy posiłek, który zrobimy, kiedy makaron będzie się gotował.    Gotowe sosy można też przechowywać w lodówce parę dni.  U mnie ostatnio króluje makaron orkiszowy lub żytni, choć domowej roboty pszenny jest zdecydowanie najsmaczniejszy. Pesto można też wykorzystać do ryby, mięsa(...)pesto genovese, proponuję dwie inne zielone  i dużo mniej kaloryczne wariancje z awokado (koniecznie dojrzałym, miękkim!) zamiast Parmezanu i jarmużem , który świetnie współgra z bazylią. Ostatnia wersja mocno czosnkowa będzie świetnym naturalnym antybiotykiem. Podając wartości kaloryczne nie uwzględniłam makaronu czy innych dodatków . Poziom trudności:       łatwe Czas przygotowania:  10 minut Ilość porcji

Bazując na smaku
Pizza serowa ze świeżym szpinakiem 137

rozgniatamy i nadajemy jej kształt koła (można to zrobić rękoma lub, jeśli chcemy cieńsze ciasto, rozwałkować). Ciasto dokładnie smarujemy oliwą z oliwek (dzięki temu ciasto nie wchłonie sosu) i sosem pomidorowym. Obsypujemy go połową startego sera żółtego. Następnie układamy pokrojone w paski ser z niebieską pleśnią, mozzarelle i camembert. Na koniec posypujemy pokrojoną w kostkę lub pokruszoną fetą. Tak samo(...)podrośnięcia. Wyrośnięte pizze przekładamy na kamień lub na blachę. Pieczemy około 12-15 minut, pilnując aby się zbytnio nie spiekły. Upieczone posypujemy szpinakiem. Najlepszymi dodatkami są oczywiście dip czosnkowy i oliwa z oliwek. Smacznego Artykuł Pizza serowa ze świeżym szpinakiem pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje
Szaszłyki z białą kiełbasą, mięsem wieprzowym, cukinią, papryką ... 192

można dobierać dowolnie według wlasnego uznania czy upodobań kulinarnych. SKŁADNIKI 300g piersi kurczaka 300g białej kiełbasy 300g mięsa wieprzowego 50g słoniny lub boczku  papryka cebula cukinia rozmaryn Sól czosnkowa oliwa pieprz patyczki do szaszłyków SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mięso i warzywa umyć i osuszyć. Pokroić w kostkę a warzywa w plasterki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wszystkie składniki wymieszać z oliwą i przyprawami(...)fantazji.  Gotowe szaszłyki układać  na rozgrzanej patelni grillowej. Piec przez  kilkanaście minut co jakiś czas obracając aby wszystkie składniki równo się podpiekły.  Podawać z dowolnymi sosami, dipami, świeżymi sałatkami oraz pieczywem lub pieczonymi ziemniaczkami . Ja osobiście uwielbiam serwować szaszłyki razem z ryżem :) SMACZNEGO :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

zielonacukinka
Sałata z kaparami, mozzarellą i pomidorkami 249

zmiana dodatków wpływa na ich smak. Tym razem dressing zrobiony został na bazie musztardy rosyjskiej, oliwy, octu z winnego i miodu. Polecam sałaty podawać z grzankami np z masłem czosnkowym, wtedy spokojnie możemy podawać je jako samodzielne danie. Sprawdzą się również idealnie jako dodatek do grillowanych mięs. Jeśli jesteś na diecie, to również z chęcią zapoznasz się z taką sałatką(...)pomidorkami window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1/2 opakowania miksu sałat 8 kulek mozzarelli 8 oliwek 10 pomidorków 1 mała czerwona cebulka 2 łyżki kaparów 1 łyżka pestek słonecznika Sos 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej sól, pieprz szczypta ziół powansalskich 1 łyżeczka octu winnego 1 łyżeczka miodu Wykonanie Sos Składniki mieszamy w słoiczku na gładki i jednolity płyn Sałata

Mieszam w Garnku
Tzatziki z kalarepą czyli kuchnia grecka w nowej odsłonie 209

Sos tzatziki jest niezastąpionym dodatkiem do shoarmy , ( przepis na shoarmę ) dań z grilla, warzyw (zarówno świeżych, jak i grillowanych) czy też wyśmienitych chlebków pita. Tzatziki podajemy mocno schłodzony. Poniższy przepis został nico zmodyfikowany przez Lulu poprzez dodanie kalarepy, którą nadała tzatiki nieco więcej ostrości. Składniki: 0,4-0,5 litra bardzo gęstego jogurtu typu greckiego *** 0,4 - 05 kg ogórków(...)ząbki czosnku (w zależności od upodobań, my lubimy mocno czosnkowy) *** 1 bardzo duży pęczek koperku lub 2 mniejsze 1 bardzo mała kalarepa lub 1/2 dużej sól i pieprz do smaku ewentualnie kilka kropli oliwy ewentualnie jedna - dwie oliwki do dekoracji *** do tzatziki nigdy nie dodajemy mielonego czosnku ani beztłuszczowych jogurtów Przygotowanie Ogórki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata