sos czosnkowy - 6423 przepisów (strona:344/429)

Szaszłyki z białą kiełbasą, mięsem wieprzowym, cukinią, papryką ... 192

można dobierać dowolnie według wlasnego uznania czy upodobań kulinarnych. SKŁADNIKI 300g piersi kurczaka 300g białej kiełbasy 300g mięsa wieprzowego 50g słoniny lub boczku  papryka cebula cukinia rozmaryn Sól czosnkowa oliwa pieprz patyczki do szaszłyków SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mięso i warzywa umyć i osuszyć. Pokroić w kostkę a warzywa w plasterki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wszystkie składniki wymieszać z oliwą i przyprawami(...)fantazji.  Gotowe szaszłyki układać  na rozgrzanej patelni grillowej. Piec przez  kilkanaście minut co jakiś czas obracając aby wszystkie składniki równo się podpiekły.  Podawać z dowolnymi sosami, dipami, świeżymi sałatkami oraz pieczywem lub pieczonymi ziemniaczkami . Ja osobiście uwielbiam serwować szaszłyki razem z ryżem :) SMACZNEGO :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

zielonacukinka
Sałata z kaparami, mozzarellą i pomidorkami 249

zmiana dodatków wpływa na ich smak. Tym razem dressing zrobiony został na bazie musztardy rosyjskiej, oliwy, octu z winnego i miodu. Polecam sałaty podawać z grzankami np z masłem czosnkowym, wtedy spokojnie możemy podawać je jako samodzielne danie. Sprawdzą się również idealnie jako dodatek do grillowanych mięs. Jeśli jesteś na diecie, to również z chęcią zapoznasz się z taką sałatką(...)pomidorkami window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1/2 opakowania miksu sałat 8 kulek mozzarelli 8 oliwek 10 pomidorków 1 mała czerwona cebulka 2 łyżki kaparów 1 łyżka pestek słonecznika Sos 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej sól, pieprz szczypta ziół powansalskich 1 łyżeczka octu winnego 1 łyżeczka miodu Wykonanie Sos Składniki mieszamy w słoiczku na gładki i jednolity płyn Sałata

Mieszam w Garnku
Tzatziki z kalarepą czyli kuchnia grecka w nowej odsłonie 209

Sos tzatziki jest niezastąpionym dodatkiem do shoarmy , ( przepis na shoarmę ) dań z grilla, warzyw (zarówno świeżych, jak i grillowanych) czy też wyśmienitych chlebków pita. Tzatziki podajemy mocno schłodzony. Poniższy przepis został nico zmodyfikowany przez Lulu poprzez dodanie kalarepy, którą nadała tzatiki nieco więcej ostrości. Składniki: 0,4-0,5 litra bardzo gęstego jogurtu typu greckiego *** 0,4 - 05 kg ogórków(...)ząbki czosnku (w zależności od upodobań, my lubimy mocno czosnkowy) *** 1 bardzo duży pęczek koperku lub 2 mniejsze 1 bardzo mała kalarepa lub 1/2 dużej sól i pieprz do smaku ewentualnie kilka kropli oliwy ewentualnie jedna - dwie oliwki do dekoracji *** do tzatziki nigdy nie dodajemy mielonego czosnku ani beztłuszczowych jogurtów Przygotowanie Ogórki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
KREM CUKINIOWO KALAFIOROWY Z GRZANKAMI 188

oraz kalafiora. Jak się okazało połączenie pierwsza klasa ! Spróbuj! Bardzo lubię grzanki jako dodatek. Dzięki nim zupa jest albo gęstsza albo przyjemnie chrupią w buzi. Ponadto są bardzo aromatyczne, bo czosnkowe i doskonale komponują się na tle zupki. Zupa krem na obiad to trochę za mało , by uzupełnić naszą dietę, dlatego proponuje przygotować do tego grillowanego filecika, którego pokroić na cienkie(...)SKŁADNIKI: bulion warzywny 1 l.  cukinia 200 gram  kalafior 200 gram  cebula czerwona 1 szt. por biała część ok. 8 cm śmietana 12 % do zup i sosów ok. 100 ml.  koper suszony 1 łyżka sól, pieprz do smaku masło 1 łyżka chleb razowy 2 kromki czosnek 3 ząbki oliwa z oliwek 2 łyżki filet drobiowy

Kuchnia Paulettes
Śledzie po kaszubsku 3894

Śledzie po kaszubsku – czyli aromatyczne śledzie w pomidorowym sosie z dodatkiem suszonych owoców. Przepisów i receptur na nie jest tyle, co gospodyń i gospodarzy przyrządzających wigilię, bo w każdym domu robi się je inaczej. Jednak śledzie przyrządzone po kaszubsku mają coś w sobie, że smakują nawet osobom, które za tradycyjnym śledzikiem nie przepadają (czyli na przykład mnie). Moim zdaniem(...)Śledzie płuczemy pod bieżącą wodą, następnie wkładamy do mleka i moczymy przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc. Cebule kroimy w półplasterki. Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju czosnkowego (lub olej i cały rozgnieciony ząbek czosnku, który po chwili smażenia wyjmujemy). Podsmażamy cebulę, aż będzie szklista – w trakcie smażenia lekko ją solimy i pieprzymy. Dodajemy do niej drobno

Poezja smaku
Pieczone tofu marynowane 185

Pieczone tofu marynowane Czy jest coś lepszego od plasterka pieczonego tofu? Tak, kilka plasterków! Jak ja lubię to połączenie delikatnego tofu z pikantnym, czosnkowym i lekko słodkim smakiem marynaty… naprawdę wciąga i uzależnia. To co widzicie na zdjęciu, zaraz po sfotografowaniu zostało pożarte przeze mnie w kilka chwil. Nie miało okazji prężyć się na kanapce lub w sałatce, dlatego(...)tofu w tak pysznej marynacie musi być przygotowywane w hurtowych ilościach. Muszę wrócić do kuchni i zrobić kolejną partię, bo chleb z mąki gryczanej już czeka na jego przyjęcie. Sos sriracha dałem jako opcjonalny składnik, ale naprawdę warto go użyć lub ewentualnie w jego miejsce dać ostrą paprykę, ponieważ tofu marynowane zyska na charakterze. Artykuł Pieczone tofu marynowane pochodzi

Blendman
Pieczone warzywa 165

Uwielbiam pieczone warzywa, a Wy? Zachowują cały swój smak, a pieczenie jeszcze go podkręca. Takie danie można zjeść samodzielnie z dodatkiem jogurtu naturalnego, czy sosu balsamicznego. Mogą też posłużyć za dodatek do obiadu. Trochę się trzeba nad nimi namęczyć, ale efekt jest uroczy. Oczywiście przy braku czasu lub cierpliwości możecie je pokroić i po prostu wrzucić do naczynia. Smaku(...)przypadku noża, a obieraczki. Do wszystkich warzyw poza cebulą.  Składniki: - 1 średni ziemniak - 1,5 małej cukinii - 3 małe marchewki - papryka żółta i czerwona - pół niedużej cebuli - sól czosnkowa - pieprz czarny - 3 łyżki oliwy z oliwek Marchewki i ziemniaka obieram, obieraczką kroję na płatki. Paprykę kroję na pół, wycinam gniazda nasienne, kroję obieraczką po krawędzi na wąskie paseczki. Cukinię

Cook&Love
MAŚLANO CZOSNKOWY GULASZ Z KURCZAKA 368

   Gulasz z kurczaka w tej postaci bywa u nas od czasu gdy odkryłam kawałki udźca bez kości, kiedyś przygotowywałam go na bazie piersi. I

Smaczne Zdrowe
Culurgiones – włoskie pierogi z ziemniakami, serem i miętą 131

formie charakterystycznego warkocza spighitta , kojarzącego się z kłosem zboża i wypełnionej kremowym nadzieniem z gotowanych ziemniaków, sera (najczęściej lokalnego fiscidu ), czosnku, mięty i oliwy. Serwowana najczęściej z prostym sosem pomidorowym i tartym sardyńskim Pecorino. Typowa potrawa prostych rolników a jednocześnie urzekająca smakiem i kremową delikatnością.  Oczywiście, jak zawsze w takich przypadkach, nie istnieje jeden, jedyny i tylko właściwy przepis(...)wrzucamy czosnek i pozwalamy mu się chwilkę podsmażyć. Gasimy ogień i odstawiamy do przestygnięcia tak, by oliwa przeszła czosnkowym aromatem. Po wystygnięciu czosnek usuwamy; ugotowane i przestudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę lub rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków; dodajemy Pecorino, miętę i czosnkową oliwę (opcjonalnie, możemy po prostu dodać posiekany czosnek bezpośrednio do nadzienia jednak oliwę dodajemy i tak), doprawiamy do smaku

Pasta Po Polsku
Czosndogi 1003

Pomysł spodobał mi się do tego stopnia, że wiedziałam, iż długo nie będę mu się opierać Smakowo wyszło fajnie, choć jeśli już, wolę chyba tradycyjne hot dogi 5 bułek czosnkowych 5 długich parówek dobrej jakości około 100-150 g żółtej mozzarelli (do pizzy) 1-2 garści rukoli 2-3 ogórki kiszone 2 małe pomidory 1 zielony ogórek 1 czerwona cebula(...)drobną kosteczkę. W małym słoiku umieszczamy olej, ocet, miód i odrobinę wrzątku. Mieszamy dokładnie do połączenia. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Dodajemy do miski z pokrojonymi warzywami. Bułki czosnkowe nacinamy przez środek, uważając, by nie przeciąć bułki na pół. Delikatnie rozszerzamy obie połówki i lekko ugniatamy miąższ. Mozzarellę trzemy na mniejsze kawałki. Połowę rozkładamy na dnie bułek. Na serze

Smaki Na Talerzu
Szakszuka z boczkiem 202

minut aż staną się miękkie i kostka przestanie być tak „regularna”. Jeśli pomidory miały w sobie mało soku podlej całość odrobiną wodą, aby na patelni było nieco sosu. To moment na dodanie przypraw – papryki i kuminu. Twórz na patelni po jednym wgłębieniu, przesuwając nieco pomidory, a następie wbijaj w nie po 1 jajku. Całość dopraw solą(...)minut. Po ścięciu się jajek potrawę posyp posiekaną natką pietruszki lub kolendrą i podawaj najlepiej na patelni na której była przygotowywana. Aby dodatkowo urozmaicić szakszukę przygotuj grzanki z masłem czosnkowym. Do miękkiego masła dodaj 1 ząbek czosnku i odrobinę soli. Masłem smaruj małe kromki bakiegtki i wstaw na kilka minut do piekarnika aż staną się chrupiące. Smacznego! Artykuł Szakszuka

nietylkopasta.pl
kurczak marynowany masłem czosnkowym,przyprawami pieczony z cukinią podany z ryżem z parowara czyli Pudliszki – pomidorowe 188

woreczek Lubię, buraki czerwone 6 sztuk, posiekane listki tymianku 1/2 łyżeczki kurczak dobrze opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym skórę ostrożnie poluzować i pod skórę powkładać zimne kawałki masła czosnkowego do środka kurczaka włożyć młode gałązki naci selera i wykałaczkami spiąć otwór, udka związać razem przyprawy oprócz w płynie wszystkie wymieszać i natrzeć kurczaka, uważać na skórę gdzie jest masło(...)obrane marchewki pokroić na talarki kurczaka położyć w naczyniu żaroodpornym i wokoło rozłożyć marchew z cukinią nakryć folią i piec w 220C około 40 minut, folię zdjąć, kurczaka polać sosem i piec jeszcze bez folii z 30 minut, zostawić w piekarniku do przestygnięcia kurczaka wyjąć na talerz i podzielić na połowę do sosu włożyć 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego Pudliszki

W Mojej Kuchni Lubię
Palmiery z serem i sezamem 110

sezamem SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego tarty ser spora łyżka sosu spaghetti 1 małe jajko sezam do posypania PRZYGOTOWANIE: Ciasto wyjmuję z lodówki, rozkładam na blacie, smaruję równomiernie sosem, posypuję sporą garścią tartego sera. Zwijam wzdłuż dłuższego boku z jednej i z drugiej strony aż w końcu dwa rulony połączą się. Kroję w plastry. Układam na blasze wyłożonej papierem(...)grzaniem góra plus dół bez termoobiegu, na środkowej półce piekarnika przez ok. 15-20 minut do złotego koloru. Podaję na ciepło lub zimno, z dipem pomidorowym lub czosnkowym. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Bułeczki drożdżowe z nadzieniem 252

dużych oczkach a szczypiorek drobno siekamy *** *** Gdy ciasto wyrośnie, wyrabiamy je ponownie i dzielimy je na 12 części *** *** Każdą część formujemy na okrągły placek i smarujemy niewielką ilością sosu pomidorowego. Na każdym placku układamy po łyżeczce pokrojonej szynki, papryki, szczypiorku i sera żółtego *** *** Ciasto zlepiamy na końcach tworząc kulkę *** *** Gotowe bułeczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce – zlepieniem(...)czasie bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem *** *** Bułeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez 15 – 20 minut, do zrumienienia *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: MINI BAGIETKI CZOSNKOWE PRZEPIS TUTAJ PALUCHY SEROWE Z WĘDZONYM BOCZKIEM PRZEPIS TUTAJ BUŁKI DROŻDŻOWE PRZEPIS TUTAJ Artykuł Bułeczki drożdżowe z nadzieniem pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem