sos czosnkowy - 6423 przepisów (strona:347/429)

Fuczki czyli placki z kapusty kiszonej, bez mąki pszennej, keto 246

mąki pszennej. Zwykle przyprawiane są zarówno cząbrem jak i kminkiem oraz podawane z gęstą śmietaną. Jak dla mnie idealnie pasuje do nich również majeranek i kolendra, a do podania sos tatarski. Po usmażeniu są lekko chrupiące i według mnie stanowią świetny zamiennik placków ziemniaczanych. Przepis na fuczki Składniki 200 g kapusty kiszonej (po odsączeniu z zalewy) 2 jajka 4 łyżki(...)przyprawy łyżeczka mielonego kminku ½ łyżeczki mielonych nasion kolendry łyżeczka majeranku ½ łyżeczki wędzonej papryki słodkiej ½ łyżeczki soli i pieprzu 4 łyżki oleju do smażenia (40 g) świetnie sprawdzi się olej czosnkowy Czas przygotowania : 10 minut + 15 minut smażenia Ilość : 10 placków o średnicy około 6 cm Kalorie:  882 kcal całość/ 88 kcal sztuka Białko:  21 g całość

WegePrzepis
Zupa cebulowa z żółtym serem i grzankami 149

Zupa cebulowa trochę po francusku, trochę po polsku, czyli trochę wykwintna i trochę zwyczajna, ale bardzo wyrafinowana w smaku. Dużo cebuli

To co kocham
Tajska zupa kalafiorowa 78

dodać curry w proszku i pastę, sos sojowy, cukier, wlać mleczko kokosowe, sok z cytryny i razem wymieszać. Chwilę poddusić, na koniec dodać mięso z kurczaka, wymieszać. Przełożyć do większego garnka, dolać około 700 ml bulionu lub wody i gotować około 30 minut. Doprawić solą , pieprzem według własnego uznania. Podawać z chrupkami chlebowymi czosnkowymi, grzanką czosnkową lub świeżym pieczywem. Zupa

gotuj ze mną
Pizza bianca ze szparagami 145

temu ciasto nie wchłonie sosu) i sosem beszamel. Placek posypujemy obficie startym żółtym serem i startą mozzarellą. Układamy na nim przekrojone na pół plasterki szynki i szparagi. Tak przygotowaną pizzę przekładamy na kamień lub na blachę. Pieczemy około 12-15 minut, pilnując aby się zbytnio nie spiekła. Najlepszymi dodatkami są oczywiście ketchup, dip czosnkowy i oliwa z oliwek. Smacznego Artykuł

PatiGotuje
Spaghetti ze szpinakiem i suszonymi pomidorami 141

sól pieprz Przygotowanie:  Masło czosnkowe rozpuszczamy w rondelku.  Czosnek obieramy, przepuszczamy przez praskę i podsmażamy. Następnie dodajemy mrożony szpinak, przykrywamy rondelek i zagotowujemy.  Suszone pomidory kroimy na mniejsze cząstki i dodajemy do szpinaku. Mieszamy. Na koniec dodajemy śmietankę, sól, pieprz - wszystko zagotowujemy. Makaron gotujemy wg zaleceń na opakowaniu i mieszamy z sosem.  Smacznego

Taste Therapy
Superszybka sałatka z ciecierzycy 385

Rybę rozdrobić i razem z sosem dodać do ciecierzycy. Z fenkułu usunąć głąb i pokroić w talarki. Rzodkiew obrać ze skóry i zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić w drobną kostkę. Chili rozdrobić według uznania. Wszystkie składniki wrzucić do jednego naczynia. Całość wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. ------ Podobne: Czosnkowa sałatka makaronowa z szynką Hummus z czosnkiem

Weekendy w domu i ogrodzie
Hairy Lemon 152

wody dodajemy 1 łyżeczkę soli czosnkowej i utartą skórkę z ½ cytryny. Do wody wrzucamy woreczki ryżu i tak gotujemy aż ryż spęcznieje. SAŁATKA : Zieloną sałatę rwiemy na kawałeczki dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, 5 łyżek oleju z pestek winogron, utarta skórkę z ½ cytryny oraz sok i wyciśnięty ząbek czosnku. Wszystko razem mieszamy. SOS: Sok z całej cytryny, posiekany koperek, wyciśnięty

ClauditteMissCooking
Udziec barani w sosie śmietanowym z wolnowaru 139

wolnowaru na noc, rano wyjąć i ostudzić - łatwiej będzie się kroić w plastry. Z sosu,  po przetarciu lepiej usunąć tłuszcz. Jeżeli nie macie specjalnego separatora do tłuszczu, sos trzeba odstawić na jakiś czas w chłodne miejsce i dopiero po usunięciu warstwy tłuszczu, wykończyć. składniki ok 1700 g baraniego udźca, bez kości 8 - 10 ząbków czosnku 2 gałązki świeżego rozmarynu(...)śmietany 2 łyżki mąki - opcjonalnie 2 łyżki masła przygotowanie Udziec umyć i osuszyć. Czosnek utrzeć na miazgę z solą - najlepiej w moździerzu.  Mięso posmarować ze wszystkich stron pastą czosnkową, wnętrze (od strony wyciętej kości) posypać igiełkami rozmarynu, zrolować i zawiązać sznurkiem aby nie rozpadło się w trakcie pieczenia. Ułożyć w naczyniu. Polać oliwą, przykryć naczynie folią, wstawić na parę

Stare Gary
Makaron z kurczakiem i szpinakiem w sosie śmietanowym 56

ulubiony ser * opcjonalnie kawałek sera czosnkowego typu brie Szpinak zblanszowałam i odsączyłam wodę. Posiekałam. Na patelni rozpuściłam masło i dodałam pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. Obsmażyłam z każdej strony. Dodałam posiekany szpinak i czosnek przeciśnięty przez praskę. Delikatnie oprószyłam solą. Kiedy pierś już się usmażyła zalałam wszystko śmietaną i chwilę jeszcze podgrzewałam żeby sos się zredukował. Dorzuciłam do gorącego

Pieprzyć z Fantazją
Makaron z kurczakiem i szpinakiem w sosie śmietanowym 111

ulubiony ser * opcjonalnie kawałek sera czosnkowego typu brie Szpinak zblanszowałam i odsączyłam wodę. Posiekałam. Na patelni rozpuściłam masło i dodałam pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. Obsmażyłam z każdej strony. Dodałam posiekany szpinak i czosnek przeciśnięty przez praskę. Delikatnie oprószyłam solą. Kiedy pierś już się usmażyła zalałam wszystko śmietaną i chwilę jeszcze podgrzewałam żeby sos się zredukował. Dorzuciłam do gorącego

Pieprzyć z Fantazją
Kotlety siekane zapiekane pod serową pierzynką 329

smakują rewelacyjnie. Serowo-czosnkowa pierzynka nadaje im charakteru. Ja podałam je z fasolką szparagową. Obiad podałam na talerzu "Scania" od Porcelany Bogucice. Kotlety: 3 pojedyncze filety z kurczaka   jajko 2-3 łyżki mąki 3 łyżki kukurydzy   1/2 czerwonej papryki sól pieprz ząbek czosnku Dodatkowo: 2 łyżki oleju   500 g fasolki szparagowej koperek Sos: 3 łyżki śmietany łyżka

Smakołyki Asi
LEKKA, DIETETYCZNA SAŁATKA WIOSENNA - czyli nietuczące nowalijki romansujące z jajkiem. 370

Sos tatarski mocno grzybowy 11.  Sałatka 3 sałaty - świeża, z bukietem sałat i serkiem, 12.  Sałatka pieczarkowa 13.  Sałatka szpinakowa z kawiorem 14.  Sałatka szpinakowa z oliwkami, ananasem, oscypkiem.  15.  Sałatka wiosenna - nowalijki + jajka 16.  łososiowa z cykorią, oliwkami i... 17.  brokułowa z dietetycznym indykiem, ananasową cebulą i dipem czosnkowym

Wypisz Wymaluj
Włoska Pizza Eksperymentalna 105

dodatkową mąkę. Pizze smarujemy sosem pomidorowym, posypać przyprawą do pizzy, ułożyć resztę składników...   Pizzę ułożyć na papierze do pieczenia i przenieść do nagrzanych płytkach szamotowych (30 min piekarnik na maxa bez termoobiegu).   Piec w wysokiej temperaturze przez 8-10 minut. Przyozdobić rukolą, podawać tylko z oliwą z oliwek- własną smakową( my mammy pikantną czosnkową i ziołową) :) Wyszła cieniutka

MarciochaKucharzy