sos czosnkowy - 6423 przepisów (strona:350/429)

Boczek pieczony do kanapek 251

czasami można sobie na to pozwolić :) SKŁADNIKI 1,5 kg boczku główka czosnku 2 małe cebule lub 1 duża :) sól czosnkowa majeranek    PRZYGOTOWANIE Boczek nacieramy solą czosnkową. Czosnek obieramy, ząbki przekrawamy wzdłuż na 4 części. Nakłuwamy nożem boczek (z góry i po bokach) i wciskamy kawałki czosnku. Posypujemy 2 łyżkami majeranku.Cebulę kroimy w półplasterki i kładziemy(...)boczku. Wkładamy do naczynia żaroodpornego (skórą do dołu) i podlewamy niewielką ilością wody. Pieczemy w temp. 200 stopni przez około 70 minut. Od czasu do czasu polewając powstałym sosem. Pyszny boczek na kanapki gotowy ! Wytopiony tłuszcz z boczku zlewamy do słoiczka. Gdy wystygnie - otrzymamy galaretkę, którą możemy posmarować chleb i na nią kłaść plastry boczku z cebulką

Moje Kuchenne Rewelacje
Imbirowo-czosnkowy kurczak z miodem i cytryną 184

Pyszny kurczak na jesienną porę - czosnek, imbir, miód i cytryna o tej porze roku są niezastąpione, a udka smakują pysznie :) SKŁADNIKI 4 udka z kurczaka sól

Moje Kuchenne Rewelacje
Aioli – czosnkowy majonez z blendera w pół minuty 273

robienie to 20 sekund. Dłużej trwa mycie naczyń, prawda? Jeśli do tej pory kupowaliście majonez w sklepie, zapomnijcie o nim, zobaczcie jak łatwo go zrobić samemu. Ten jest mocno czosnkowy – idealny do wieprzowiny, owoców morza i ziemniaków. Jeśli pominiecie ząbki czosnku i zamienicie je na łyżkę stołową musztardy Dijon, ukręcicie pyszny, klasyczny majonez! Majonez to nic innego jak emulsja oleju(...)już gęsta, możemy powolnym ruchem góra-dół zemulsyfikować całość. Podobnie jak powyżej – ciepłą wodą rozcieńczamy majonez do właściwej konsystencji, ponownie miksujemy przez 5-6 sekund. I gotowe. Tak naszykowany sos możemy przechowywać w lodówce do 5-6 dni, w szczelnym, hermetycznym pojemniku. U nas podany do wieprzowej karkówki z czarnej świni iberyjskiej , obowiązkowo z patatas bravas . SKŁADNIKI

Karo in the Kitchen
Pierś z gęsi z wiśniami i chrupiącym jarmużem 265

Gęsina to cudowne mięso, które najlepiej smakuje w listopadzie (a szczególnie piękna jest tradycja jedzenia jej na św. Marcina – warto ją kultywować). Idealnie łączy się ze słodko-kwaśnym sosem wiśniowym na bazie porto (najłatwiej można je kupić w robalowym dyskoncie). Do tego kremowe puree oraz chrupiące chipsy z jarmużu i mamy przepyszny, wyjątkowy obiad. Można wylizywać talerz. Przepis(...)Następnie przekręcamy piersi na drugą stronę i smażymy jeszcze minutę. Przekładamy piersi na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia (tym razem skórą do góry). Jarmuż mieszamy z łyżką oliwy czosnkowej, posypujemy solą i rozkładamy obok gęsi. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy wszystko 10 minut. W tym czasie z patelni zlewamy tłuszcz (jest wprost stworzony do pieczonych ziemniaków, wystarczy go trzymać

Poezja smaku
Makaron w 15 minut – spaghetti aglio olio e pomodoro 121

całe rozgniecione ząbki, smażymy, a później zdejmujemy z patelni. Do aromatyzowanej oliwy dodajemy podprażone wcześniej pomidory. W takim wydaniu oliwa pięknie pachnie czosnkiem, mimo że nie ma go w sosie. Danie idealne dla planujących posiłki Spaghetti aglio e oglio e pomodoro jest idealne dla osób, które planują posiłki i tak jak my gotują na kilka dni – bo doskonale przechowuje(...)lodówce i tylko zyskuje na smaku! To danie jest pyszne zjedzone od razu, buchające parą z ugotowanego makaronu. Świetnie smakuje następnego dnia, ale trzeciego osiąga maksimum smakowitości! Pomidorki aromatyzują czosnkową oliwę, oliwa oddaje aromat pomidorkom, makaron nasiąka tym wszystkim i zmienia się w wyśmienitą, wykwintną letnią potrawę. W Niedzielnym kucharzu zawsze pilnujemy, żeby potrawy nie czekały w lodówce na swoja

Niedzielny kucharz
Poniedziałek: spaghetti aglio e olio z małym przekrętem 151

całe rozgniecione ząbki, smażymy, a później zdejmujemy z patelni. Do aromatyzowanej oliwy dodajemy podprażone wcześniej pomidory. W takim wydaniu oliwa pięknie pachnie czosnkiem, mimo że nie ma go w sosie. Danie idealne dla planujących posiłki Spaghetti aglio e oglio e pomodoro jest idealne dla osób, które planują posiłki i tak jak my gotują na kilka dni – bo doskonale przechowuje(...)lodówce i tylko zyskuje na smaku! To danie jest pyszne zjedzone od razu, buchające parą z ugotowanego makaronu. Świetnie smakuje następnego dnia, ale trzeciego osiąga maksimum smakowitości! Pomidorki aromatyzują czosnkową oliwę, oliwa oddaje aromat pomidorkom, makaron nasiąka tym wszystkim i zmienia się w wyśmienitą, wykwintną letnią potrawę. W Niedzielnym kucharzu zawsze pilnujemy, żeby potrawy nie czekały w lodówce na swoja

Niedzielny kucharz
Wyśmienite koreczki na waflach ryżowych 90

Będą to najpiękniejsze i najbardziej dopieszczone koreczki świata! Sara unicestwiła całą bazylię w doniczce, bo nie potrafiła sprawnie poodrywać listków ,ale nic się nie dzieje. Rozszarpane zioło skończyło w sosie z pomidorów. Przygotowując te koreczki dziecko włożyło całą miłość jaką darzy wafle ryżowe. Składniki wafle ryżowe slim u mnie  KUPIEC świeży ogórek ser pleśniowy u mnie z niebieską pleśnią(...)edamski itp. Ma to do siebie ,że jest bardzo cieniutko pokrojony i idealnie się roluje i nie pęka. ser śmietankowy w plastrach z ziołami opcjonalnie ser śmietankowy naturalny lub czosnkowy do posmarowania wafli i "przyklejenia" składników chipsy z salami (maja to do siebie, że są bardzo dekoracyjne, mają niedużą średnicę i są po prostu pyszne) oliwki, u mnie zielone

Z Kuchni Do Kuchni
Dip szpinakowy i Dip z suszonych pomidorów 137

Wszystko zmiksować  na gładki krem. 2. Doprawić solą i pieprzem Dip z suszonych pomidorów 5-6 suszonych pomidorów   2  ząbki czosnku 1 łyżka serka czosnkowego lub ziołowego typu Almette 4 łyżki jogurtu naturalnego lub  serek - twaróg, który nam został z dipu szpinakowego 1 łyżeczka bazylii 1 łyżka tartego parmezanu lub innego 1 łyżka płatków migdałowych(...)Wszystko zmiksować  na gładki krem. 2. Doprawić solą i pieprzem. Uwaga jeżeli zostanie wam dip można go wykorzystać jako baza do pizzy lub można go wykorzystać w sosie do spaghetti

Kubki smaku
Kurczak w sosie karmelowym 183

pyszne i zawsze się udaje. Składniki pierś kurczaka 150 g cukru 3 łyżki oliwy z oliwek 6 łyżek octu balsamicznego garść orzechów nerkowca łyżka świeżego tymianku (nieobowiązkowo) kostka przyprawowa czosnkowa lub granulowany czosnek sól, pieprz Przygotowanie Mięso pokroić na grube plastry w poprzek włókien. Posolić, porządnie popieprzyć. Do wysokiego garnka wlać oliwę, wsypać (na zimną oliwę) cukier, mieszać od czasu(...)Kiedy zrobi się ciemny, bursztynowy karmel wyłączyć palnik i zaczekać 2-3 minuty. Ostrożnie wlać balsamino (może strzelać, więc nie nachylać się nad garnkiem). Włączyć ponownie gaz i mieszać sos, aż składniki się połączą. Nie próbować, bo to gorący karmel! Do sosu wrzucić kurczaka, smażyć kilka minut. Na koniec dodać płaską łyżeczkę granulowanego czosnku i orzechy nerkowca. Wyłączyć

Kulinarne Inspiracje
Czwartek: Ziołowe polędwiczki zawijane w bekon 140

odstawić najlepiej na całą noc, żeby przyprawy miały czas uwolnić swoją moc. Do polędwiczek zawijanych w bekon polecamy ziołową sałatkę ziemniaczaną z kremowym pesto. Wart uwagi jest sposób robienia sosu, żywcem ściagnięty z pesto do makaronu. Do mieszkanki ziół i oliwy należy dodać wody spod gotujących się ziemniaków. Skrobia jaką zawiera zamienia całość w jedwabną emulsję. (Przepis znajdziecie pod przepisem(...)Przepis na polędwiczki zawijane w bekon pochodzi z bloga Cookieandkate.com Polecamy Wam ciekawy, oryginalony przepis na pieczone polędwiczki w kowbojskiej marynacie z kawy Polędwiczki zawijane w bekon w ziołowo-czosnkowym kremie Składniki: 1 dość duża polędwiczka Boczek w plastrach (dobrej jakości, cienko pokrojony 1 główka czosnku 1/2 łyżeczki suszonego tymianku lub łyżka świeżego, drobno posiekanego 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu

Niedzielny kucharz
Karkówka pieczona w powidłach 146

bardzo miło SKŁADNIKI: 1 kg karkówki wieprzowej bez kości  3 łyżki powideł śliwkowych  1 łyżka przyprawy do karkówki  pieprz i sól do smaku 1 łyżeczka soli czosnkowej  1 łyżka suszonego majeranki  2 łyżki czerwonej papryki  1/3 szklanki zimnej wody  PRZYGOTOWANIE: Mięso myjemy. Osuszamy. Nacieramy wszystkimi przyprawami oraz powidłami śliwkowymi . Mięso przekładamy do naczynia(...)godziny. Po tym czasie wyjmujemy mięso ( pozostawiamy w tym samy naczyniu) i dolewamy wody.  Przykrywamy. Pieczemy w 180 stopniach ok 1 godziny. Podajemy z powstałym sosem lub jako wędlinę do pieczywa

Gotowanie Patki
KLASYCZNE SZASZŁYKI NA GRILLA 172

został na stałe w moich przepisach.  60 dag.łopatki 1 łyżeczka papryki słodkiej 0.5 łyżeczki papryki ostrej 0.5 łyżeczki pieprzu cayenne 0.5 łyżeczki curry 0.5 łyżeczki kurkumy sól czosnkowa pieprz 1 łyżka oleju ******************************* Mięso myjemy ,osuszamy i kroimy w średnią kostkę.Patyczki do szaszłyków moczymy w wodzie ,aby nam na grillu się nie "zwędziły".Wszystkie przyprawy suche wymieszać(...)olej ,wymieszać.Mięso dobrze wytrzeć przygotowaną przyprawę tak aby marynatą dobrze je pokryła,nabijać na moczone patyczki,smażymy na grillu lub patelni grillowej do zrumienienia.Szaszlyki podajemy z sałatą lub sosem czosnkowym.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Pasta z czarnej fasoli (orzechowo-czosnkowa) 137

Pasta z czarnej fasoli jest bardzo smaczna i sycąca. Wiem, że niektórym z Was nie przypadnie do gustu jej ciemny widok. Jednak, jeżeli lubicie fasolę bądź

Ugotować
Pierś z kurczaka w sosie koperkowym z cukinią i papryką 197

sosie z koperkiem jest banalnie prosty w przygotowaniu. Możecie do niego wykorzystać ulubioną mieszankę suszonych ziół lub przypraw do kurczaka. Lekki sos warzywny warto zabielić słodką śmietanką albo, jeśli liczycie kalorie, dolać trochę mleka. W sosie prócz cukinii i papryki dobrze sprawdzą się też inne warzywa, na przykład marchewka, por czy groszek. Pierś z kurczaka w sosie koperkowym z cukinią(...)Smacznego:)  TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na kurczaka :) Polecam również pierś z kurczaka zapiekaną pod pierzynką : Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube Pierś z kurczaka w sosie koperkowym z cukinią i papryką, składniki: 500 g piersi z kurczaka, cebula, 1-2 ząbki czosnku, pół małej cukinii, pół dużej czerwonej papryki, 2 szklanki wody lub bulionu drobiowego

Lekcje w kuchni
Prosta zapiekanka z ziemniaków 180

jajka sadzonego czy smażonej ryby. Można je również podać jako samodzielne danie lub w towarzystwie bukietu surówek. Składniki na prostą zapiekankę z ziemniaków: 1 kg ziemniaków 2 cebule białe (czosnkowe) 300 g se ra żółtego gouda 50 g parmezan u 300 g gęstej ś mietan y pół szklanki bulionu (drobiowy lub warzywny) przyprawy: suszone pomidory, czosnek granulowany, papryka ostra, rozmaryn(...)Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Cebule również kroimy w kostkę. Goudę ścieramy na tarce i mieszamy ze śmietaną, bulionem i przyprawami. Ziemniaki, cebule i sos śmietanowy wkładamy do dużej miski i mieszamy dokładnie ze sobą. Całość przesypujemy do naczynia żaroodpornego, posypujemy startym parmezanem i zapiekamy bez przykrycia przez około 25 minut w temp

e-PrzepisyKulinarne

Proponowane wyszukiwania