Placki po meksykańsku to pyszne danie, które zachwyca swym oryginalnym i niepowtarzalnym smakiem niejednego smakosza. Warto je podać z ulubionym sosem. Zatem jaki sos do placków
sierotka maRysia w kuchniPaprykowy hummus to kolejna propozycja kanapkowej pasty, lecz przygotowałam je na przyjęcie urodzinowe mojego najstarszego mężczyzny. Przyjęcie na dworze, mięso z grilla: karkówka, hamburgery, mocno marynowane
Magiczny GarnekPaprykowy hummus to kolejna propozycja kanapkowej pasty, lecz przygotowałam je na przyjęcie urodzinowe mojego najstarszego mężczyzny. Przyjęcie na dworze, mięso z grilla: karkówka, hamburgery, mocno marynowane
Magiczny Garnekczasami można sobie na to pozwolić :) SKŁADNIKI 1,5 kg boczku główka czosnku 2 małe cebule lub 1 duża :) sól czosnkowa majeranek PRZYGOTOWANIE Boczek nacieramy solą czosnkową. Czosnek obieramy, ząbki przekrawamy wzdłuż na 4 części. Nakłuwamy nożem boczek (z góry i po bokach) i wciskamy kawałki czosnku. Posypujemy 2 łyżkami majeranku.Cebulę kroimy w półplasterki i kładziemy(...)boczku. Wkładamy do naczynia żaroodpornego (skórą do dołu) i podlewamy niewielką ilością wody. Pieczemy w temp. 200 stopni przez około 70 minut. Od czasu do czasu polewając powstałym sosem. Pyszny boczek na kanapki gotowy ! Wytopiony tłuszcz z boczku zlewamy do słoiczka. Gdy wystygnie - otrzymamy galaretkę, którą możemy posmarować chleb i na nią kłaść plastry boczku z cebulką
Moje Kuchenne RewelacjePyszny kurczak na jesienną porę - czosnek, imbir, miód i cytryna o tej porze roku są niezastąpione, a udka smakują pysznie :) SKŁADNIKI 4 udka z kurczaka sól
Moje Kuchenne Rewelacjerobienie to 20 sekund. Dłużej trwa mycie naczyń, prawda? Jeśli do tej pory kupowaliście majonez w sklepie, zapomnijcie o nim, zobaczcie jak łatwo go zrobić samemu. Ten jest mocno czosnkowy – idealny do wieprzowiny, owoców morza i ziemniaków. Jeśli pominiecie ząbki czosnku i zamienicie je na łyżkę stołową musztardy Dijon, ukręcicie pyszny, klasyczny majonez! Majonez to nic innego jak emulsja oleju(...)już gęsta, możemy powolnym ruchem góra-dół zemulsyfikować całość. Podobnie jak powyżej – ciepłą wodą rozcieńczamy majonez do właściwej konsystencji, ponownie miksujemy przez 5-6 sekund. I gotowe. Tak naszykowany sos możemy przechowywać w lodówce do 5-6 dni, w szczelnym, hermetycznym pojemniku. U nas podany do wieprzowej karkówki z czarnej świni iberyjskiej , obowiązkowo z patatas bravas . SKŁADNIKI
Karo in the KitchenGęsina to cudowne mięso, które najlepiej smakuje w listopadzie (a szczególnie piękna jest tradycja jedzenia jej na św. Marcina – warto ją kultywować). Idealnie łączy się ze słodko-kwaśnym sosem wiśniowym na bazie porto (najłatwiej można je kupić w robalowym dyskoncie). Do tego kremowe puree oraz chrupiące chipsy z jarmużu i mamy przepyszny, wyjątkowy obiad. Można wylizywać talerz. Przepis(...)Następnie przekręcamy piersi na drugą stronę i smażymy jeszcze minutę. Przekładamy piersi na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia (tym razem skórą do góry). Jarmuż mieszamy z łyżką oliwy czosnkowej, posypujemy solą i rozkładamy obok gęsi. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy wszystko 10 minut. W tym czasie z patelni zlewamy tłuszcz (jest wprost stworzony do pieczonych ziemniaków, wystarczy go trzymać
Poezja smakucałe rozgniecione ząbki, smażymy, a później zdejmujemy z patelni. Do aromatyzowanej oliwy dodajemy podprażone wcześniej pomidory. W takim wydaniu oliwa pięknie pachnie czosnkiem, mimo że nie ma go w sosie. Danie idealne dla planujących posiłki Spaghetti aglio e oglio e pomodoro jest idealne dla osób, które planują posiłki i tak jak my gotują na kilka dni – bo doskonale przechowuje(...)lodówce i tylko zyskuje na smaku! To danie jest pyszne zjedzone od razu, buchające parą z ugotowanego makaronu. Świetnie smakuje następnego dnia, ale trzeciego osiąga maksimum smakowitości! Pomidorki aromatyzują czosnkową oliwę, oliwa oddaje aromat pomidorkom, makaron nasiąka tym wszystkim i zmienia się w wyśmienitą, wykwintną letnią potrawę. W Niedzielnym kucharzu zawsze pilnujemy, żeby potrawy nie czekały w lodówce na swoja
Niedzielny kucharzcałe rozgniecione ząbki, smażymy, a później zdejmujemy z patelni. Do aromatyzowanej oliwy dodajemy podprażone wcześniej pomidory. W takim wydaniu oliwa pięknie pachnie czosnkiem, mimo że nie ma go w sosie. Danie idealne dla planujących posiłki Spaghetti aglio e oglio e pomodoro jest idealne dla osób, które planują posiłki i tak jak my gotują na kilka dni – bo doskonale przechowuje(...)lodówce i tylko zyskuje na smaku! To danie jest pyszne zjedzone od razu, buchające parą z ugotowanego makaronu. Świetnie smakuje następnego dnia, ale trzeciego osiąga maksimum smakowitości! Pomidorki aromatyzują czosnkową oliwę, oliwa oddaje aromat pomidorkom, makaron nasiąka tym wszystkim i zmienia się w wyśmienitą, wykwintną letnią potrawę. W Niedzielnym kucharzu zawsze pilnujemy, żeby potrawy nie czekały w lodówce na swoja
Niedzielny kucharzBędą to najpiękniejsze i najbardziej dopieszczone koreczki świata! Sara unicestwiła całą bazylię w doniczce, bo nie potrafiła sprawnie poodrywać listków ,ale nic się nie dzieje. Rozszarpane zioło skończyło w sosie z pomidorów. Przygotowując te koreczki dziecko włożyło całą miłość jaką darzy wafle ryżowe. Składniki wafle ryżowe slim u mnie KUPIEC świeży ogórek ser pleśniowy u mnie z niebieską pleśnią(...)edamski itp. Ma to do siebie ,że jest bardzo cieniutko pokrojony i idealnie się roluje i nie pęka. ser śmietankowy w plastrach z ziołami opcjonalnie ser śmietankowy naturalny lub czosnkowy do posmarowania wafli i "przyklejenia" składników chipsy z salami (maja to do siebie, że są bardzo dekoracyjne, mają niedużą średnicę i są po prostu pyszne) oliwki, u mnie zielone
Z Kuchni Do KuchniWszystko zmiksować na gładki krem. 2. Doprawić solą i pieprzem Dip z suszonych pomidorów 5-6 suszonych pomidorów 2 ząbki czosnku 1 łyżka serka czosnkowego lub ziołowego typu Almette 4 łyżki jogurtu naturalnego lub serek - twaróg, który nam został z dipu szpinakowego 1 łyżeczka bazylii 1 łyżka tartego parmezanu lub innego 1 łyżka płatków migdałowych(...)Wszystko zmiksować na gładki krem. 2. Doprawić solą i pieprzem. Uwaga jeżeli zostanie wam dip można go wykorzystać jako baza do pizzy lub można go wykorzystać w sosie do spaghetti
Kubki smakupyszne i zawsze się udaje. Składniki pierś kurczaka 150 g cukru 3 łyżki oliwy z oliwek 6 łyżek octu balsamicznego garść orzechów nerkowca łyżka świeżego tymianku (nieobowiązkowo) kostka przyprawowa czosnkowa lub granulowany czosnek sól, pieprz Przygotowanie Mięso pokroić na grube plastry w poprzek włókien. Posolić, porządnie popieprzyć. Do wysokiego garnka wlać oliwę, wsypać (na zimną oliwę) cukier, mieszać od czasu(...)Kiedy zrobi się ciemny, bursztynowy karmel wyłączyć palnik i zaczekać 2-3 minuty. Ostrożnie wlać balsamino (może strzelać, więc nie nachylać się nad garnkiem). Włączyć ponownie gaz i mieszać sos, aż składniki się połączą. Nie próbować, bo to gorący karmel! Do sosu wrzucić kurczaka, smażyć kilka minut. Na koniec dodać płaską łyżeczkę granulowanego czosnku i orzechy nerkowca. Wyłączyć
Kulinarne Inspiracjeodstawić najlepiej na całą noc, żeby przyprawy miały czas uwolnić swoją moc. Do polędwiczek zawijanych w bekon polecamy ziołową sałatkę ziemniaczaną z kremowym pesto. Wart uwagi jest sposób robienia sosu, żywcem ściagnięty z pesto do makaronu. Do mieszkanki ziół i oliwy należy dodać wody spod gotujących się ziemniaków. Skrobia jaką zawiera zamienia całość w jedwabną emulsję. (Przepis znajdziecie pod przepisem(...)Przepis na polędwiczki zawijane w bekon pochodzi z bloga Cookieandkate.com Polecamy Wam ciekawy, oryginalony przepis na pieczone polędwiczki w kowbojskiej marynacie z kawy Polędwiczki zawijane w bekon w ziołowo-czosnkowym kremie Składniki: 1 dość duża polędwiczka Boczek w plastrach (dobrej jakości, cienko pokrojony 1 główka czosnku 1/2 łyżeczki suszonego tymianku lub łyżka świeżego, drobno posiekanego 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
Niedzielny kucharzbardzo miło SKŁADNIKI: 1 kg karkówki wieprzowej bez kości 3 łyżki powideł śliwkowych 1 łyżka przyprawy do karkówki pieprz i sól do smaku 1 łyżeczka soli czosnkowej 1 łyżka suszonego majeranki 2 łyżki czerwonej papryki 1/3 szklanki zimnej wody PRZYGOTOWANIE: Mięso myjemy. Osuszamy. Nacieramy wszystkimi przyprawami oraz powidłami śliwkowymi . Mięso przekładamy do naczynia(...)godziny. Po tym czasie wyjmujemy mięso ( pozostawiamy w tym samy naczyniu) i dolewamy wody. Przykrywamy. Pieczemy w 180 stopniach ok 1 godziny. Podajemy z powstałym sosem lub jako wędlinę do pieczywa
Gotowanie Patkizostał na stałe w moich przepisach. 60 dag.łopatki 1 łyżeczka papryki słodkiej 0.5 łyżeczki papryki ostrej 0.5 łyżeczki pieprzu cayenne 0.5 łyżeczki curry 0.5 łyżeczki kurkumy sól czosnkowa pieprz 1 łyżka oleju ******************************* Mięso myjemy ,osuszamy i kroimy w średnią kostkę.Patyczki do szaszłyków moczymy w wodzie ,aby nam na grillu się nie "zwędziły".Wszystkie przyprawy suche wymieszać(...)olej ,wymieszać.Mięso dobrze wytrzeć przygotowaną przyprawę tak aby marynatą dobrze je pokryła,nabijać na moczone patyczki,smażymy na grillu lub patelni grillowej do zrumienienia.Szaszlyki podajemy z sałatą lub sosem czosnkowym.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki