sos czosnkowy - 6423 przepisów (strona:350/429)

Masło jabłkowe 156

Nowy pomysł. W założeniu będę stosować do smażonego drobiu i ryb. Ponieważ jabłka dodaję do wielu potraw i wiem , że doskonale się sprawdzają jako ,, wzmaczniacz ,,smaku

Buniabaje w kuchni
Kimchi bokumbap, czyli kimchi smażone z ryżem 184

sosu sojowego (lub tamari) szczypiorek lub cebula dymka 1 łyżka prażonych ziaren sezamu (lub więcej) Wykonanie: W pierwszym kroku przygotowujemy świeżo prażone ziarna sezamu. Na suchej rozgrzanej patelni wsypujmy ziarna i prażę na wolnym ogniu. Co jakiś czas mieszamy, żeby ziarenka równomiernie się uprażyły. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Obrane ząbki czosnku drobno siekamy albo używamy pasty czosnkowej. Cebulkę

Lamarida.pl
Zapiekane tartinki wg Aleex 175

czosnkowym. 4. Na każdą kromkę położyć kawałek szynki, plaster surowej pieczarki, kawałek słodkiej papryki, 2-3 talarki szalotki. 5. Oprószyć lekko solą i pieprzem, przykryć plastrami żółtego sera. 6. Zapiekać na papierze do pieczenia przez ok. 8-10 minut, aż ser się rozpuści i zapiecze. 7. Tartinki wyłożyć na talerz, podawać gorące z ulubionymi dipami. Ja podałam z sosem paprykowym

W mojej kuchni
Sałatka z tortellini i kurczakiem 503

sos: 4 łyżki majonezu 1 ząbek czosnku Makaron ugotować wg wskazówek na opakowaniu.  Filet pokroić w średnią kostkę,oprószyć przyprawą do gyrosa i usmażyć na oleju. Ogórka obrać,z papryki usunąć nasionka i pokroić w niedużą kostkę. Majonez połączyć z przetartym czosnkiem. Do miski włożyć makaron,usmażone mięso,pokrojoną paprykę i ogórka,dodać posiekany koperek. Połączyć wszystko z czosnkowym

Kolorowa kuchnia Elki
Yaki gyoza – SMAŻONE NA PARZE JAPOŃSKIE PIEROŻKI Z MIĘSEM I WARZYWAMI 425

Japoni nazywają się Yaki Gyoza , w Chinach – Jiaozi. Te chińskie zazwyczaj wypełnione są mięsem wołowym połączonym z krewetkami, natomiast te japońskie mają cieńsze ciasto i bardziej czosnkowy aromat. Najczęściej przygotowuje się się metodą smażenia na parze. Co to znaczy? Zobaczcie w przepisie! Zapraszam! SKŁADNIKI: CIASTO: * mąka – 150 g * sól – 1 szczypta * letnia woda – 80 ml FARSZ(...)kapusta pekińska – 10 g * cebula – 1 szt * szczypiorek – 1 mały pęczek * mąka ziemniaczana – 1 łyżka * czosnek – 3 ząbki * imbir, cukier , pieprz , sos sojowy- do smaku * olej sezamowy SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Z mąki soli i letniej wody zagniatamy ciasto, wyrabiamy ręcznie ok. 7 minut. Dzielimy na 2 części, formujemy wałki i zawijamy w folię – dostawiamy

Ostra na Słodko
Zapiekanka Pepperoni – włoskie smaki w kilka chwil 116

Zapiekanka Pepperoni z makaronem, mięsem mielonym, sosem pomidorowym i dodatkiem suchej kiełbasy pepperoni oraz ostrych papryczek to prawdziwa uczta dla podniebienia. Jest bardzo smaczna i sycąca, świetnie sprawdzi się na obiad (albo nawet dwa) dla całej rodziny. Jak przygotować Zapiekankę Pepperoni? Wystarczy ugotować na półtwardo makaron, a w międzyczasie na patelni podsmażyć resztę składników, zalać passatą pomidorową i dusić kilka(...)drobiowe też może być) 700 g passaty pomidorowej 2/3 szklanki wody 80 g kiełbasy pepperoni 2 ząbki czosnku 3 czerwone papryczki płaska łyżeczka cukru bazylia, pieprz czarny, pieprz czosnkowy, oregano, papryka ostra, sól 250 g sera żółtego kilka oliwek   Przygotowanie Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente (2-3 minuty krócej niż zaleca producent na opakowaniu). Odcedzamy i odstawiamy

e-PrzepisyKulinarne
Krewetki po tajsku w sosie curry, czyli pomysł na romantyczną kolację walentynkową 137

zdaniem. To mieszanina wszystkiego co kocham – nuty kokosa, cytrusów, owoców morza i pikantnych przypraw. Słodko-słone smaki przenikające się na wskroś z odświeżającymi akcentami owocowymi. Nieskromnie powiem że sos jest cudownie pyszny- aksamitnie kremowy. Podany z makaronem lub ryżem tworzy sycące danie. Można go zrobić jak my dziś z dodatkiem warzyw, lub te całkowicie pominąć. Wówczas jest równie dobry(...)mandarynki. Dorzucić do tego drobniutko posiekany czosnek i skropić oliwą. Odstawić na godzinę. Dzięki temu zabiegowi krewetki pozbędą się charakterystycznego dla siebie zapachu na rzecz cudnie pachnącego owocowo czosnkowego aromatu. Przyprawy podsmażyć na małym ogniu na oliwie. Dodać do nich posikaną cebulę. Całość poddusić. Dodać warzywa. Na osobnej patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej krewetki. Sok w którym się

Arbuziaki
Mało obiektywna recenzja - Pizzeria Kawiarnia Viva Mikołów 176

sosu, zatopcie w nim kawałek tej bułki. Seks już nie będzie w tym dniu potrzebny. Przechodząc jednak do wczorajszego wieczoru, jadłem proste bułeczki drożdżowe wypieku własnego pizzerii, z serem i masełkiem czosnkowym.To jest bardzo popularna strawa, w wielu pizzeriach w Polsce i na Świecie. Jadłem to w wielu miejscach, ale najbardziej smakowało mi w rodzimej "Vivie" . Tylko to masełko czosnkowe

BaRepas
Placek po meksykańsku z ulubionym sosem. Jaki sos do placków ziemniaczanych? 179

Placki po meksykańsku to pyszne danie, które zachwyca swym oryginalnym i niepowtarzalnym smakiem niejednego smakosza. Warto je podać z ulubionym sosem. Zatem jaki sos do placków

sierotka maRysia w kuchni
Paprykowy hummus 166

Paprykowy hummus to kolejna propozycja kanapkowej pasty, lecz przygotowałam je na przyjęcie urodzinowe mojego najstarszego mężczyzny. Przyjęcie na dworze, mięso z grilla: karkówka, hamburgery, mocno marynowane

Magiczny Garnek
Paprykowy hummus 166

Paprykowy hummus to kolejna propozycja kanapkowej pasty, lecz przygotowałam je na przyjęcie urodzinowe mojego najstarszego mężczyzny. Przyjęcie na dworze, mięso z grilla: karkówka, hamburgery, mocno marynowane

Magiczny Garnek
Boczek pieczony do kanapek 244

czasami można sobie na to pozwolić :) SKŁADNIKI 1,5 kg boczku główka czosnku 2 małe cebule lub 1 duża :) sól czosnkowa majeranek    PRZYGOTOWANIE Boczek nacieramy solą czosnkową. Czosnek obieramy, ząbki przekrawamy wzdłuż na 4 części. Nakłuwamy nożem boczek (z góry i po bokach) i wciskamy kawałki czosnku. Posypujemy 2 łyżkami majeranku.Cebulę kroimy w półplasterki i kładziemy(...)boczku. Wkładamy do naczynia żaroodpornego (skórą do dołu) i podlewamy niewielką ilością wody. Pieczemy w temp. 200 stopni przez około 70 minut. Od czasu do czasu polewając powstałym sosem. Pyszny boczek na kanapki gotowy ! Wytopiony tłuszcz z boczku zlewamy do słoiczka. Gdy wystygnie - otrzymamy galaretkę, którą możemy posmarować chleb i na nią kłaść plastry boczku z cebulką

Moje Kuchenne Rewelacje
Imbirowo-czosnkowy kurczak z miodem i cytryną 176

Pyszny kurczak na jesienną porę - czosnek, imbir, miód i cytryna o tej porze roku są niezastąpione, a udka smakują pysznie :) SKŁADNIKI 4 udka z kurczaka sól

Moje Kuchenne Rewelacje
Aioli – czosnkowy majonez z blendera w pół minuty 249

robienie to 20 sekund. Dłużej trwa mycie naczyń, prawda? Jeśli do tej pory kupowaliście majonez w sklepie, zapomnijcie o nim, zobaczcie jak łatwo go zrobić samemu. Ten jest mocno czosnkowy – idealny do wieprzowiny, owoców morza i ziemniaków. Jeśli pominiecie ząbki czosnku i zamienicie je na łyżkę stołową musztardy Dijon, ukręcicie pyszny, klasyczny majonez! Majonez to nic innego jak emulsja oleju(...)już gęsta, możemy powolnym ruchem góra-dół zemulsyfikować całość. Podobnie jak powyżej – ciepłą wodą rozcieńczamy majonez do właściwej konsystencji, ponownie miksujemy przez 5-6 sekund. I gotowe. Tak naszykowany sos możemy przechowywać w lodówce do 5-6 dni, w szczelnym, hermetycznym pojemniku. U nas podany do wieprzowej karkówki z czarnej świni iberyjskiej , obowiązkowo z patatas bravas . SKŁADNIKI

Karo in the Kitchen
Pierś z gęsi z wiśniami i chrupiącym jarmużem 243

Gęsina to cudowne mięso, które najlepiej smakuje w listopadzie (a szczególnie piękna jest tradycja jedzenia jej na św. Marcina – warto ją kultywować). Idealnie łączy się ze słodko-kwaśnym sosem wiśniowym na bazie porto (najłatwiej można je kupić w robalowym dyskoncie). Do tego kremowe puree oraz chrupiące chipsy z jarmużu i mamy przepyszny, wyjątkowy obiad. Można wylizywać talerz. Przepis(...)Następnie przekręcamy piersi na drugą stronę i smażymy jeszcze minutę. Przekładamy piersi na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia (tym razem skórą do góry). Jarmuż mieszamy z łyżką oliwy czosnkowej, posypujemy solą i rozkładamy obok gęsi. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy wszystko 10 minut. W tym czasie z patelni zlewamy tłuszcz (jest wprost stworzony do pieczonych ziemniaków, wystarczy go trzymać

Poezja smaku