superłatwy Składniki: Opakowanie mrożonych krewetek królewskich 1-2 łyżki masła klarowanego SOS: Mały kubeczek jogurtu typu greckiego (ja używam Zott) 2 – 3 ząbki czosnku Mały pęczek koperku (na oko 2 – 3 łyżki posiekanego) Sól do smaku wg uznania GRZANKI: 3 kromki chleba bezglutenowego tostowego 1 łyżeczka pasty czosnkowej (czosnek zmiksowany z odrobiną octu i soli – swoją drogą pyszna sprawa(...)zmiksowałam wraz z czosnkiem, koperkiem i solą. Miękkie masło wymieszałam z pastą czosnkową, posmarowałam chleb i lekko oprószyłam suszonym tymiankiem. Zapiekłam w piekarniku na chrupiące grzanki (funkcja grill, 170 stopni). Na patelni rozpuściłam masło klarowane i przesmażyłam wstępnie obgotowane krewetki na złoto. Zdjęłam z ognia, serwowałam z sosem czosnkowo-koperkowym i bezglutenowymi grzankami
Kate's Kitchentruskawki i kawałeczki kruszonej fety, której wyrazisty smak podkręca smaki. Całość ułożona na gniazdku ze świeżych sałat, połączona truskawkowym sosem vinegret jest idealną opcją na letni lunch, obiad, czy kolację. Szybka, łatwa, świeża i przepyszna! Można zajadać samą, z czosnkowymi grzankami lub podać do grilla. Dopóki są jeszcze szparagi, a truskawki mają swój najlepszy czas warto zatopić się(...)porwaną na mniejsze kawałki sałatę, pokrojone na ćwiartki truskawki i ciepłe szparagi z czosnkiem. 4. Posyp całość pokruszoną fetą i płatkami piwonii, jeśli używasz. 5. Podawaj z truskawkowym sosem vinegret. Truskawkowy vinegret: 1. Wszystkie składniki zblenduj na gładki sos i dopraw do smaku solą i pieprzem. Smacznego! Asparagus salad and strawberry vinaigrette Ingredients: 1/2 bunch of green asparagus
Kuchnia w Słońcu Skąpanaprzepis na smaczną karkówkę z grilla, ale jak powszechnie wiadomo, bez dodatku pysznych i aromatycznych sosów, grillowane mięso nie smakuje tak dobrze ;) U mnie w ruch zazwyczaj szły podstawowe czyli ketchup i musztarda, ale od dobrych kilku lat staram się też przygotować czosnkowy lub tzatziki. Jeden i drugi na bazie jogurtu, więc nie za ciężkie i w smaku doskonałe
Kuchnia w czekoladziedodaj po trochę listków bazylii zielonej i fioletowej, posyp jeżynami. Na wierzchu ułóż pokrojony na trójkąciki zapieczony ser. Składniki na sos winegret wymieszaj ze sobą i polej po sałacie. Dodatkowo możesz podać do sałatki podpieczone bagietki z masłem czosnkowym
Delicious PlaceDip jogurtowo-migdałowy to propozycja zastąpienia tradycyjnego dipu czosnkowego aromatycznym smakiem migdałów. Dip jogurtowo-migdałowy będzie pasował do dań podawanych na ciepło jak i na zimno
Magiczny Garnekryżem Składniki: ½ kg młodej cukinii ½ kg pomidorów 3 kolorowe papryki 2 bakłażany 1 łyżka posiekanych ziół pieprz do smaku sól czosnkowa do smaku Wykonanie: Warzywa umyć, oczyścić, pokroić, przyprawić do smaku, zalać odrobiną wody i udusić we własnym sosie na wolnym ogniu pod przykryciem
Tradycyjna Kuchniazłoto. Zajmuje to około 2 minut. Zdejmujemy z patelni na papier aby odsączyć tłuszcz. Jeszcze ciepły ser wrzucamy do miski. Sos przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Dodajemy do sałatki, całość mieszamy i podajemy. Możemy podać z pieczywem czosnkowym lub z bruschettą. Do tego dobre wino i kolacja gotowa. Smacznego! Oryginalny przepis tutaj
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/sosu pomidorowego i układam plastry cukinii, na które wykładam drugą połowę sosu pomidorowego. Na wierzchu układam pozostałego bakłażana. Całość zalewam sosem beszamelowym. Zapiekam około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Jako dodatek tym razem podałam grzanki czosnkowe. Smacznego
Magiczna kuchnia DariiUwielbiam kabaczka. Ostatnio przygotowałam z niego prostą, pożywną wegetariańską wersję obiadu. Polecam Wam przepis na szybki sos z kabaczka z kaszą jęczmienną. Przygotowanie jest naprawdę proste, wykorzystanie minimalną ilość składników, a efekt smakowy… no cóż sami się przekonajcie Mi, mojej rodzinie i znajomym zawsze smakuje to danie. Składniki: 1-2 woreczki kaszy jęczmiennej mazurskiej ekstra (u mnie od Młyny(...)dodajemy pokrojonego w małą kostkę kabaczka (u mnie młody, nie obierałam skórki), doprawiamy go szczyptą soli czosnkowej i majerankiem. Całość mieszając co jakiś chwile czas podsmażamy. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i podlewamy całość wodą (ilość według uznania, w zależności od preferowanej gęstości sosu, ale nie należy przesadzić), mieszamy. Doprawiamy wszystko słodką czerwoną papryką i pieprzem (najpierw dodajemy mniejszą ilość
Słodkie okruszkiZdecydowaliśmy się z mężem oboje na sezonową zupę krem z bagietką czosnkową, a jako danie główną mąż wybrał: Tagliatelle Supermirafiori (czyli makaron z polędwiczką wieprzową, szynką parmeńską i pieczarkami, z papryczki piri piri zrezygnował), a ja zdecydowałam się na Polędwiczkę Borowikową (czyli medaliony z polędwicy wieprzowej w sosie borowikowym, pieczone ziemniaki, sos tzatziki i sałatka). W sumie to zdziwił mnie
Relaxtimemłode ziemniaki z salsiccia i sadzonym jajkiem. Salsiccia fresca to surowa włoska kiełbasa. Dzisiaj usmażyłam czosnkową salsiccia. Lekko ostra kiełbasa świetnie pasuje do młodych ziemniaków, które o tej porze są niemalże słodkie. Do tego dania usmażyłam sadzone jajka z płynnym żółtkiem, które zastąpiło sos. Trochę zieleniny w postaci szparagów i szpinaku i tani obiad gotowy w 30 minut
codojedzeniasól, pieprz) musztardowy (jogurtu, musztarda wg. smaku) jogurtowy (jogurt, sól, pieprz wg. smaku) czosnkowy (jogurt, sól, pieprz, czosnek granulowany lub świeży wg. smaku) Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka kroimy w plastry, jajko i pomidora w ćwiartki wszystkie składniki wkładamy do miski i polewamy sosem SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćszybka w przygotowaniu - wystarczy 10 minut! Warto podać ją z grzankami z bułki, z dodatkiem masełka czosnkowego. Pychotka! Składniki: 200 g liści szpinaku 100 g szynki parmeńskiej 100 g sera pleśniowego 10-15 szt. pomidorków koktajlowych 4 świeże figi 50 g orzechów włoskich Sos: 2-3 łyżki oliwy 2 łyżki soku z pomarańczy 1 łyżeczka miodu 2 łyżeczki musztardy sól
Kuchnia MagdaLenyszybka w przygotowaniu - wystarczy 10 minut! Warto podać ją z grzankami z bułki, z dodatkiem masełka czosnkowego. Pychotka! Składniki: 200 g liści szpinaku 100 g szynki parmeńskiej 100 g sera pleśniowego 10-15 szt. pomidorków koktajlowych 4 świeże figi 50 g orzechów włoskich Sos: 2-3 łyżki oliwy 2 łyżki soku z pomarańczy 1 łyżeczka miodu 2 łyżeczki musztardy sól
Kuchnia MagdaLeny