kolacje przychodzą znajomi. Smaczne, kolorowe i świetnie się prezentują. Pasują do nich różne surówki i sałatki, można do nich podać sosy lub chutney. Kiedy chcemy zrobić coś innego na obiad niż kotlet, to proponuję szaszłyki z ryżem lub pieczywem czosnkowym. Robi się je szybko, nie potrzebne są skomplikowane dodatki. Czas marynowania to min. 1 godzina ale można przygotować mieszankę(...)szaszłyków Potrzebujemy: 2 filety z kurczaka 1 czerwona papryka ( można wykorzystać 2 w różnych kolorach) 250g pieczarek Można wzbogacić szaszłyki o: cukinie, cebule, bakłażana, pomidorki koktajlowe Marynata: olej ryżowy sos sojowy ciemny wędzona papryka chili 1/2 łyżeczki miodu ( jeżeli komuś nie przeszkadza słodkawy smak) zmiażdżony ząbek czosnku S&P Surówka: Rzodkiew biała Ogórek świeży 1 łyżka kwaśnej śmietany
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/soczysty stek? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz w tym przepisie. Podałam Wam kilka sekretów związanych z czasem, dodatkami oraz pyszny sos chimichurri, który jest idealny do steków. Ale stek ten będzie również doskonały z masłem ziołowym lub masłem czosnkowym, które położone na ciepłym kawałku steku pięknie się rozpłynie. Taki też musicie spróbować! Jeśli lubicie dania z wołowiny, polecam Wam też(...)Przygotowanie: 10 minut Składniki: – 1 stek z antrykotu 150-200 g – 1 łyżka masła – sól i pieprz – pół limonki lub cytryny – olej lub oliwa do smażenia Składniki sos chimichurri: pół szklanki świeżej natki pietruszki 1/4 szklanki listków kolendry 1/4 szklanki listków oregano (opcjonalnie) 1 duży ząbek czosnku 1 łyżka drobno pogojonej zielonej papryczki chilli lub jalapeno 4 łyżki oliwy
nietylkopasta.plśrednia wędzona makrela garść młodego szpinaku lub rukoli 1 średni bakłażan 1 średnia cukinia ½ pęczka szparagów 3 średnie cebule czosnkowe (lub inne) duży pomidor malinowy sól pieprz zioła dalmatyńskie lub mieszanka ziół śródziemnomorskich /włoskich/ oliwa z oliwek, neutralna łyżka sosu Worchestershire klika liści bazylii
Karo in the KitchenZarówno do idei, jak i samego słowa "aioli" przyznają się również Katalończycy. Jakkolwiek by nie było, ten czosnkowy majonez jest niezaprzeczalnie częścią kuchni prowansalskiej. Jest jej prawdziwą ikoną! Pojęcie "le grand aioli" odnosi się właściwie do całego dania, w skład którego, oprócz sosu, wchodzą blanszowane marchewki (najczęściej), ziemniaki, karczochy, fasolka szparagowa, ryby i inne owoce morza, ślimaki i jajka. Ilość
zadanie-gotowanieGotowana kukurydza Gotowana kukurydza w kolbach przepis Najlepsza, super słodka i soczysta kukurydza gotowana w kolbach posmarowana masłem czosnkowym. Najprostszy i najszybszy przepis na gotowaną kukurydzę, którą przygotujesz w ciągu kilku minut. kukurydza gotowana w mleku świetny dodatek do obiadu albo smaczna przekąska gotowanie kukurydzy krok po kroku gotowanie kukurydzy. Jak ugotować kukurydzę(...)odrobiną soli. Krok 3. Ugotowaną kukurydzę ostrożnie wyjąć z garnka i ułożyć na półmisku. Można posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać z masłem czosnkowym. Kilka przepisów na przekąski , które mogą Ci się spodobać: Spring rolls z krewetkami. Niesamowite sosy do maczania sajgonek>>> Pierogi chińskie z wieprzowiną i kapustą pekińską>>> Krewetki z czosnkiem na maśle
Moja Książka Kucharskapojemności 65 ml (łącznie 130 ml). Do zupy możesz dodać odrobinę mielonej trawy cytrynowej lub poszukać w sklepach świeżej i włożyć ją do gotującej się zupy. Zamiast pasty czosnkowej możesz do zupy przecisnąć świeży ząbek czosnku jednak taka pasta to mega ułatwienie dla zabieganych i tych, którzy lubią jeść czosnek ale nie lubią myć praski po jego wyciskaniu (mówię też(...)czerwonej pasty curry Kanokwan 2 x 65 ml kremu kokosowego Kara 1/2 cebuli 2 łyżki oleju rzepakowego lub kokosowego 1/4 łyżeczki pasty czosnkowej 1/3 łyżeczka mielonej trawy cytrynowej (opcjonalnie) 3 liście kaffiru 1/2 łyżeczki miodu 2 łyżki sosu rybnego Dodatki: makaron ryżowy/ramen/chow mein, kolendra lub pietruszka, szczypior, świeża papryczka chilli, sezam Przygotowanie: Na patelni rozgrzewamy olej. Cebulę drobno kroimy
Czarnawisienkaduża Dodaj do koszyka Poniżej znajdziecie ponad 30 przepisów na NAJLEPSZE DANIA JEDNOGARNKOWE Tortellini z pikantny sosem pomidorowym Fasolka w pomidorach Gnocchi bolognese Gulasz z indyka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Makaron Boeuf Strogonow Szakszuka z batatem Chilli con carne Krewetki w sosie pomidorowym z fetą Łosoś ze szpinakiem Szybkie curry z krewetkami Curry z kalafiorem i marchewką Chili z fasoli expresowe(...)Gnocchi puttanesca Chilli con carne z dynią i kalafiorem Risotto z krewetkami Karkówka duszona Krewetki w maśle czosnkowym Fasolka po bretońsku Curry z kalafiora Pad thai z kurczakiem Pikantna szakszuka z ziemniakami Makaron z pieczarkami i bakłażanem Makaron z pulpecikami w sosie pomidorowym Zupa o smaku lasagne Boeuf bourguignon Boeuf Strogonow Krewetki w sosie pomidorowym z wódką Polędwiczki z szynką
nietylkopasta.plredukujemy sos około 10 minut bez pokrywki. Doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy jeszcze minutę i podajemy. Nam bardzo smakował kurczak w sosie ziołowo - śmietanowym z młodymi ziemniakami z wody i mizerią z ogórków z dodatkiem szczypioru czosnkowego i jogurtu greckiego. Wioleta Gargula
MamaOskarkaczęsto, szczególnie jako przystawka przed głównym daniem z dodatkiem pysznych bułeczek lub chleba. Zapraszam Cię także po przepisy: – masło czosnkowe – masło ziołowe – najlepszy przepis na karkówkę z grilla – małże w białym winie – krewetki w sosie pomidorowym z wódką – zupa rybna z owocami morza – ZUPA BOUILLABAISSE – krewetki w białym winie – przepis
nietylkopasta.plSzaszłyki z tofu i z karmelizowanym ananasem. Wszystko robimy na jednej patelni. opakowanie czosnkowego tofu pół ananasa 3 cebulki dymki czerwone olej sezam świeży imbir (ok 2 cm) sos teriyaki marynata: 2 łyżki sosu sojowego łyżeczka miodu szczypiorek sezam łyżka octu ryżowego papryczka chili Tofu pokroiłam w kostkę ( wyszło 6 sporych sześcianów), Ananasa pokroiłam w takie same kostki jak tofu
AZgotuj!saszetki – suche przyprawy które podsmażacie na początku, pastę przyprawową, którą dajecie jako drugą na patelnię i sos pomidorowy który uzupełnia danie. To także nowość marki, dostępna już za chwilę w sklepach. Pikle – dostępne w 3 różnych smakach: czosnkowe, mango, limonkowe. Doskonałe jako dodatek do mięsa lub innych dań. Moje ulubione to czosnkowe, pysznie smakują jako dodatek do placków(...)sami zdecydujecie się na ich ugotowanie w domu PIZZE NA PAPADUMS Z BUTTER CHICKEN Ilość porcji: 2 SKŁADNIKI: – 3 placki papadams lub podobne (miękkie) – 3 łyżki sosu butter chicken Patak’s – 250 g świeżej mozzarelli – 10 pomidorków koktajlowych – 10-15 listków bazylii PRZYGOTOWANIE: 1. Piekarnik nagrzej do 170 st C. 2. Placki posmaruj na środku
nietylkopasta.plsmaku PRZEPIS: 1. Nastaw piekarnik na 200°. 2. Kalafiora podziel na różyczki, posól do smaku. 3. Posyp kolorowym czosnkiem, słodką papryką i kurkumą. 3. Sos teriyaki, sos sriracha oraz oliwę zmieszaj. 4. Tak przygotowanym sosem natrzyj dokładnie kalafiora. 5. Rozłóż różyczki kalafiora na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika na środkową półkę. 6. Piecz kalafior przez(...)naturalny - mały kubek Pieprz do smaku Instructions Nastaw piekarnik na 200°. Kalafiora podziel na różyczki, posól do smaku. Posyp kolorowym czosnkiem, słodką papryką i kurkumą. Sos teriyaki, sos sriracha oraz oliwę zmieszaj. Tak przygotowanym sosem natrzyj dokładnie kalafiora. Rozłóż różyczki kalafiora na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika na środkową półkę. Piecz kalafior przez 30 minut
globuskulinarnyPodudzia w marynacie cytrusowej marynowane, na złoty kolor grillowane, podane z grzankami czosnkowymi z dodatkiem dipu paprykowego zaskoczą smakiem każdego. Składniki: 8 podudzi z kurczaka, marynata cytrusowa: 3 łyżki sosu sojowego jasnego, 1 łyżka brązowego cukru, sok z ½ cytryny, sok z ½ pomarańczy, 1/2 szklanki oleju rzepakowego, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka posiekanego świeżego majeranku, grzanki: 4 kromki bułek pszennych(...)pomocą blendera, dodajemy oliwę z oliwek (tyle, żeby uzyskać gęstą kremową konsystencje ) ponownie miksujemy, doprawiamy do smaku czosnkiem i białym pieprzem. Podudzia podajemy na grzankach czosnkowych z dipem paprykowym. Grzanki czosnkowe: Kromki pieczywa układamy na ruszcie grilla, pieczemy do zarumienia. Następnie obranym ząbkiem czosnku nacieramy gotową grzankę. Pomarańczę kroimy w plastry i grillujemy. Podudzia podajemy
Moniki Smakołykivotes ) Karp smażony w panierce miodowo-czosnkowej Karp smażony w panierce miodowo-czosnkowej, to przepis który po raz pierwszy zastosowałam w ubiegłym roku. Zrobił furorę i już następnego dnia musiałam zrobić powtórkę Delikatna słodycz i nutka czosnku idealnie komponują się z mięsem karpia, które z natury wykazuje lekką słodycz. Generalnie polecam, jako nowość i odskocznię od tradycyjnego karpia z patelni(...)tartej. Smażymy na złoty kolor z obu stron, koniecznie na klarowanym maśle, ono dodaje dodatkowego aromatu. Serwujemy na gorąco z koperkiem, sosem koperkowym lub po prostu solo. Smacznego ! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Karp smażony w panierce miodowo-czosnkowej pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżySkładniki: pół cebuli 2 jajka 1 duży pomidor sól, pieprz, kumin masło czosnkowe (lub masło / olej + czosnek) Wykonanie: Cebulę posiekać i zeszklić na patelni. Pomidora sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę. Dodać do cebuli i dusić, aż powstanie dość gęsty sos. Doprawić do smaku. Rozsunąć pomidory i w każdy otwór wbić jajko
Sto kolorów kuchni