sos czosnkowy - 6423 przepisów (strona:319/429)

Kuchnie świata: Pieczony omlet z warzywami z San Escobar 102

wierzchu masy z warzywami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 30 minut. Escobarczycy podają pieczony omlet z warzywami na ciepło z dodatkiem sosów typu mojo, ale sprawdzi się dip jogurtowy lub czosnkowy. To lekkie danie jest smaczne także na zimno jako przekąska w ciągu dnia. Mieszkańcy San Escobar wiedzą, co jest dobre i zdrowe. Fasolka szparagowa

My Chcemy Jeść
Sałatka z kurczakiem, camembertem i sosem winegret 415

warzywa należy pokroić w kostkę. Szczypiorek i natkę drobno posiekać. Mix sałat wyłożyć na talerz razem z warzywami, ziołami, camembertem oraz kurczakiem. Całość polać sosem winegret.  Można podać z pieczywem zapiekanym z masłem czosnkowym. Dressing: 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 ząbek czosnku 1/3 łyżeczki cukru sól i pieprz 0,5 łyżeczki musztardy kilka kropli cytryny

The Sweet Damsel
Warkocz z kurczaka ze szpinakiem 213

wygląda! Robi się ją błyskawicznie i tak samo szybko znika! SKŁADNIKI: - filet z kurczaka – 300 g - jogurt naturalny – 3 łyżki - sól czosnkowa – 1 łyżeczka - pieprz – 1 szczypta - chilli – 1 szczypta - sos sojowy – 1 łyżeczka - olej do smażenia – 100 ml DODATKOWO: - szpinak ( u mnie mrożony ) – 300 g - czosnek – 2 ząbki - masło

Ostra na Słodko
Szybka sałatka ze szklanki 421

niej zrezygnować na rzecz świeżej słodkiej. Wszystkie składniki układamy w szklance, przybieramy świeżą bazylią. Podajemy osobno dowolny sos. Mogą to być sosy na bazie oliwy lub majonezu. Ja użyłam oliwy czosnkowej i paprykowej. Jak Wam podoba się taki sposób na sałatki? :) Wolicie podawać je w takiej formie, czy raczej w dużej misce

Codzienna kuchnia niecodzienna
Spaghetti z pesto pietruszkowo-czosnkowym i chili 145

Spaghetti z pesto pietruszkowo-czosnkowym i chili... Długie, cienkie nitki makaronu oblepione aromatycznym sosem. Pachnące pietruszką i czosnkiem. Ostre, dzięki chili. Komu porcję? Zapraszam! Składniki: 500 g makaronu spaghetti; 2 pęczki pietruszki; 2 ząbki czosnku; 2 papryczki chili; Oliwa z oliwek; Sól. Sposób przygotowania: Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Przygotować pesto. Natkę pietruszki umyć, odciąć grubsze łodygi, wrzucić

Gospodyni Miejska
Szybka sałatka z awokado 305

Przygotowanie : Awokado, ogórka i paprykę czerwoną pokroić w kostkę. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół. Wszystkie składniki sałatki wymieszać w misce. Składniki sosu wymieszać, polać przed podaniem sałatki. Idealnie smakuje z czosnkowymi grzankami

Magiczne Życie Marty
Pikantna zupa Thai z kewetką i polędwiczką kurczęcą 132

patelni 1 szczypiorek drobno posiekany 2 laski trawy cytrynowej drobno pokrojonej 2 zielone papryczki chilli 1/2 korzenia imbiru 2 butelki sosu Sweet Chilli małe 1 saszetka sweet chilli z imbrem Bulion drobiowy 1.5 L. 2 łyżki pasty czosnkowej 2 łyżki pasty imbirowej 2 malutkie słodkie  papryki drobno pokrojona Sposób: Sokiem z limonki zalewamy krewetki W garnuszku rozpuszczamy masło ,dodajemy(...)trawę cytrynowa, imir korzeń,pastę imbirowa i czosnkową. (2 min) Mieszamy dodajemy okre  ,szczypior i krewetki (2 min) Zalewamy bulionem dodajemy kurczaka ,kapustę Pak Choi. Zalewamy wszystko sosami sweet Chilli i sweet chilli z imbirem. Dodajemy kiełki bambusa,paprykę słodka i ostrą. Gotujemy 10 minut pod przykryciem Makaron ryżowy wedle przepisu na opakowaniu. Smacznego

Viola cooks with passion
Makrela wędzona w sosie pomidorowym 69

makrela w pomidorach będzie tym przepisem, którego szukasz. Makrela w sosie pomidorowym to sałatka, którą proponujemy podać z grzankami. Nie radzimy jednak dodawać ich bezpośrednio do sosu, ale posypać nimi gotową porcję. Inaczej grzanki rozmiękną i staną się nieapetyczne. Polecamy za to nasz przepis na pyszne domowe grzanki czosnkowe . Pamiętajmy również o tym, aby dokładnie oczyścić makrelę z ości, nawet

Kuchnia Na Wypasie
Pizza III 99

sól i bazylie. Mieszamy. Dodajemy oliwę z oliwek i wyrabiamy ciasto ( ok. 5 minut). Wykładamy na blachę. Robimy placek o średnicy 30 cm. Sos: 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki chili ( będzie ostra) szczypta soli czosnkowej szczypta bazylii łyżka oliwy z oliwek Dodatki: 100 g kiełbasy lub salami 100 g marynowanych pieczarek pokrojonych 1 cebula pokrojona w piórka 4 suszone

Domowe ciasta
Pulpety w sosie szpinakowo-śmietanowym. 178

wszystkim szpinakowym niejadkom! Składniki na pulpety w sosie szpinakowo-śmietanowym NA PULPETY: 250 g mielonego mięsa (może być z indyka, wieprzowe lub mieszane) 1 żółtko 3 łyżki bułki tartej i trochę ciepłego mleka do jej namoczenia 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego 1/3 łyżeczki tymianku 1/3 łyżeczki majeranku 1/3 łyżeczki pieprzu czosnkowego (lub czosnek granulowany+szczypta pieprzu) sól do smaku(...)świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku 1 łyżka mąki 150-200 ml śmietany 18% do zup i sosów sól pieprz      Przygotowujemy pulpety. Mięso przekładamy do miski, dodajemy odciśniętą z mleka bułkę tartą, żółtko, przyprawę do mięsa mielonego, tymianek, majeranek, pieprz czosnkowy i dokładnie mieszamy. Z powstałej masy formujemy pulpeciki o średnicy około 3 cm, obtaczamy w mące

Rozpustne gotowanie
Imprezowa przekąska pieczarkowa. Pysznie i chrupiąco. 145

przygotowaniu. Polecam i życzę Wam miłego dnia W przepisie wykorzystałam przyprawy od Smaki Natury. Przyprawy są pozbawione glutaminianu sodu, nadają danią wyjątkowy smak, mają szerokie zastosowanie (idealne do sosów, makaronów, zapiekanek itd). Warto odwiedzić stronę Smaki Natury Uwaga! Dla czytelników bloga 10% rabatu na zakupy w sklepie. Pamiętajcie o wpisaniu kodu „slodkie okruszki” Składniki: 8-10 pieczarek(...)obtoczenia 7 łyżek mąki pszennej 6 łyżek mleka 3 pełne łyżeczki przyprawy Pomidory z Czosnkiem Bazylią Bez Soli Smaki Natury * 2 szczypty pieprzu czosnkowego Smaki Natury masło klarowane do smażenia pikantny ketchup lub inny sos do podania *można dodać więcej, jeśli lubicie mocniejsze smaki Przygotowanie: Pieczarki obieramy, pozbawiamy ogonków (potrzebujemy samych kapeluszy). W misce mieszamy 7 łyżek mąki kukurydzianej

Słodkie okruszki
ZUPA TAJSKA Z KURCZAKIEM (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) 259

cebuli 20 g świeżego imbiru 1 papryczka chilli 1 limonka lub 20 ml (2 łyżki) soku z limonki 10 ml (1 łyżka) sosu sojowego 2 ząbki czosnku 40 ml masła klarowanego , ghee czosnkowego lub ziołowego bądź oliwy z oliwek extra virgin 1 l bulionu z przepisu na rosół 400 ml mleka kokosowego sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny świeżo mielony(...)kostkę paprykę oraz w plasterki pieczarki. Warzywa dodać na patelnię i chwilę smażyć aż lekko zmiękną. W garnku podgrzać bulion i mleko kokosowe a następnie dodać zawartość patelni i sos sojowy. Całość wymieszać i gotować ok 15 minut. Doprawić pozostałym sokiem z limonki, solą i pieprzem do smaku. Zupa tajska z kurczakiem znakomicie komponuje się ze świeżo pokrojonym szczypiorkiem. Osobiście

Ola la LCHF
Warzywa na ciepło z indykiem i sosem winegret 142

sosem. Ja uwielbiam, robię jak muszę na szybko, a ostatnio często się to zdarza. Do tego można jako dodatek pieczywo czosnkowe lub jakieś pieczone ziemniaczki, albo bez dodatków. Na głębokiej patelni smażymy warzywa, indyka i na końcu dodajemy sos. Mniam :-)). Udanego weekendu Wam życzę :-)) Składniki na 3 porcje: 300 g filetu z indyka (może być kurczak, jak kto lubi

kruche babeczki
Pełnoziarnisty makaron z pieczonymi pomidorami i mozzarellą 115

pyszne danie właśnie z pomidorami w roli głównej. A do tego pełnoziarnisty makaron. Ale nie będzie to taki klasyczny sos pomidorowy, tylko sos z upieczonych pomidorów. Jest bardzo aromatyczny, dzięki ziołom i czosnkowi. Pamiętajcie, aby do pieczenia wybierać mięsiste odmiany pomidorów, ja wybrałam polne. Pełnoziarnisty  makaron z pieczonymi pomidorami i mozzarellą Czas przygotowania: 1 20 minut Składniki: 1 opakowanie(...)kostkę, wrzucamy na patelnię, solimy, pieprzymy, dodajemy upieczony czosnek i chwilę przesmażamy, aż ser zacznie się topić. Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Gorący makaron mieszamy z  sosem, posypujemy świeżymi ziołami, skrapiamy oliwą i od razu podajemy

Kulinarne przygody Gatity
MAKARON Z TUŃCZYKIEM NA GORĄCO 158

przesadzać z tłuszczem oraz serem.Dzisiaj zrobiłam raczej zdrowszą wersję kuchni włoskiej, dodałam zaledwie 2 łyżki oleju rzepakowego, puszkę tuńczyka w sosie własnym, pół cukinii i paprykę.Z sera zrezygnowałam. Obiad rewelacyjny, przepięknie pachnący dzięki ziołom i czosnkowi i oczywiście sycący, jak to kluchy :-) Idealny na piątkowe zakończenie tygodnia, oczywiście piątkowe bo bez mięsa.  Składniki: makaron, np. kokardki  puszkę

pieprzny smaczek