czerwona cebula 250 g pestek granatu 1 mała świeża papryczka chili 10 g lisków mięty 2 łyżki soku z limonki lub cytryny 1 łyżka octu balsamicznego 2 łyżki oliwy sól pieprz ŁOSOŚ 500 g świeżego łososia – filet ze skórą 2 łyżki soku z limony lub cytryny 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka miodu 50 g sezamu 1 łyżka oleju(...)koper włoski plus 200 ml zimnej wody i 1 łyżeczka soku z cytryny WYKONANIE SALSA Z GRANATÓW I MIĘTY Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Paprykę chili przekrawamy na pół, oczyszczamy z pestek i drobno siekamy. Listki mięty również drobno siekamy. Owoc granatu przekrawamy na pół w poprzek i wyłuskujemy pestki. Przygotowane składniki mieszamy
Tajemnice SmakuKrewetki w cieście piwnym, delikatnie chrupiące ciasto, a w środku soczysta krewetka. Najlepiej smakują z sosem słodko- ostrym. Pychotka! Składniki: 300 g świeżych krewetek 140 g mąki + kilka łyżek do obtoczenia krewetek 150 ml zimnego piwa Chili, sól, pieprz ½ łyżeczki proszku do pieczenia Olej do smażenia Wykonanie: Do miseczki wsypujemy mąkę, sól, proszek do pieczenia, chilli, pieprz i mieszamy. Porcjami(...)następnie zanurzamy w ciście, delikatnie wkładamy do garnka z rozgrzanym olejem. Smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Gotowe układamy na papierowym ręczniku aby ociekły z tłuszczu. Podajemy z sosem słodko- ostrym. Smacznego
Podróż w kulinariapokrojonego w drobną kostkę 1 duża czerwona cebula 1 czerwona papryczka chili 1 mały strąk żółtej papryki 2 kiełbaski śląskie lub senatorskie 1/2 cukinii 1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego 1,5 łyżki majeranku, 1 łyżeczka tymianku sól, czarny pieprz do smaku 10 g startego żółtego sera (ewentualnie) Sos: 150 g kwaśnej śmietany 18% 60 g startego żółtego sera(...)talarki, obgotować przez 10 minut w dużej ilości wrzątku, odcedzić, odparować wrzucić do dużej miski. Paprykę pokroić w kostkę, cukinię w grube półplasterki, posiekać drobno papryczkę chili, wszystko dodać do ziemniaków. Piekarnik nagrzać do 190°C. 2. Boczek zesmażyć na chrupko na średnim ogniu, dodać kiełbaskę, zrumienić z każdej strony, dodać cebulę pokrojoną w kostkę, zeszklić, przełożyć
Kuchnia Prezydentowejpodrumienić. Dorzucamy i szklimy cebulę, dodajemy czosnek. Dorzucamy bakłażana, surową paprykę, kumin, papryczkę chili. Chwilę wszystko razem smażymy. Dorzucamy szpinak i pomidory z puszki, dosalamy. Jeśli używacie całych pomidorów, możecie je pokroić lub rozdrobnić widelcem. Dusimy całość na wolnym ogniu, około 20-25 minut, aż sos widocznie zgęstnieje a warzywa zmiękną. Robimy wgłębienia w które wbijamy całe jajka. Można teraz(...)warstwy sosu, grubości patelni, wielkości jajek… Musicie sami sprawdzać, czy to już. Podajemy na stół w naczyniu w którym szakszukę gotowaliśmy. Ta porcja podana z pieczywem i jogurtem naturalnym to obiad dla 4 osób. SKŁADNIKI 4 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego 1 średnia cebula 2-3 ząbki czosnku 1 ładna czerwona papryka 1 papryczka chili lub ½ łyżeczki suszonych płatków
Karo in the KitchenWitajcie :) dzisiaj coś na szybko czyli Risotto z kurczakiem o smaku borowikowym . Ostatnio kupiłam ryż z sosem i borowikami EXQOTTO Risotto Steinpitz w Kauflandzie
Sama słodycz i szczypta chiliNie będzie to klasyczna odsłona chili con carne. W moim chili zamiast fasoli, znalazła się zielona soczewica. Danie to, może nie jest daniem typowo
kolorowotorcikowoDzisiaj mam dla Was przepis na kolejny smaczny sos, który podaję do pieczeni, do zimnego mięsa i wędlin. Składniki: 1-2 owoce mango 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka przyprawy chili 1 łyżeczka imbiru ½ łyżeczki kolendry ½ łyżeczki kurkumy 2 łyżki oliwy z oliwek ½ szklanki octu winnego ½ otartej skórki z cytryny 2 łyżeczki cukru(...)zredukował. Mango odkroiłam od pestki i obrałam ze skórki. Pokroiłam w kostkę i wrzuciłam do rondelka. Gotowałam na małym gazie jeszcze około 5 minut, nie przerywając mieszania. Sos już gotowy. Po przestudzeniu można przełożyć go do słoiczka. Szczelnie zamknąć i wstawić do lodówki na 2-3 dni. Ale póki co, najlepiej podać go np. do pieczeni na gorąco
Kuchnia u Krysiprzyrządzać cały czas tak samo. Dip do mięsa nie musi być drogi, ani trudny do zrobienia. Przygotowując sosy do pieczonego i grillowanego mięsa staram się wykorzystywać sezonowe warzywa i owoce. Tak powstał m.in. przepis na chutney z gruszek oraz przepis na sos pomidorowy po indyjsku . Ten przepis na dip do mięsa pochodzi z książki "Spiżarnia królowej Bony", która zawiera najlepsze(...)minut. 4. Dodaj pokrojoną w kosteczkę cebulę, starty na tarce imbir i posiekane chili. oraz cynamon i goździki. Gotuj kolejne 10-15 minut, aż syrop zgęstnieje, a ocet odparuje. Gorący dip przełóż do słoików i odwróć do góry dnem. Ten sos możesz podawać do pieczonego lub grillowanego mięsa oraz wędlin. Udostępnij przepis Spodobał Ci się przepis
Cztery Fajeryoliwy z oliwek100 g sera najlepiej parmezanu albo Grana Padano sól do smakuSkładniki na biały sos:100 ml śmietanki kremówki- 2 śmietankowe serki topione (kwadraciki)pieprzDodatkowo:2 piersi z kurczakaulubiony makaron (u mnie świeży z dodatkiem chili zakupiony w lidlu)olej do smażeniaPesto: Na łyżce oliwy zrumienić orzeszki i nasiona, następnie odsączyć(...)kurczaka natrzeć pesto i pozostawić jeszcze trochę pesto by ponownie polać pierś po usmażeniu. Piersi smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Po usmażeniu ponownie smarujemy kurczaka pesto. Sos: śmietankę podgrzewamy o dodajemy serki topione, mieszamy aż serki się roztopią doprawiamy pieprzem. Całość: Na talerzu układamy ugotowany makaron al dente, polewamy białym sosem, układamy piersi oraz
Bon Appetit Małgorzatydodalam troche egzotycznych dodatkow takich jak chili i kolendra, aby dodac im nieco wyrazu. Ziemniaczano - rybne placuszki sa wspanialym daniem mozna jesc je na cieplo lub na zimno, stanowia doskonala przystawke, natomiast w nieco wiekszej ilosci, idealnie sprawdzaja sie jako danie glowne. Mozna je podawac same, bez zadnych dodatkow, z salatka lub roznymi sosami(...)zaserwowalam f ishcakesy z 3 różnymi sosami: chrzanowym, tatarskim i sweet-chilli ;) W dzisiejszym wspolnym gotowaniu wraz ze mna z 3 skladnikami zmagali sie: Bartoldzik , Mirabelka i Panna Malwinna . Skladniki: 750g ziemniaków 280g wędzonego fileta z łupacza pół pęczka dymki sok z połowy cytryny pół papryczki chili 2 łyżki kolendry 1 jajko sól, pieprz
Codzienne Gotowaniemakaron sojowy,suszone boczniaki,suszone grzyby mun,czosnek,por,papryczka chili ugotować na "al dente" w ciut osolonej wodzie i gotową wylać na sito dwie porcje kurczaka z rosołu wyjąć na talerz 1/2 litra rosołu wlać do rondla i zagotować, śmietanę słodką 18% wymieszać z mąką i zagęścić sos mieszając do smaku doprawić maggi i włożyć porcje kurczaka do sosu(...)marchewkę ugotowaną pokrojoną w talarki wymieszać z masłem i solą makaron podać z kurczakiem, sosem i marchewką.......SMACZNEGO!!! makaron po seczuańsku Royal Brand: nie zawiera glutaminianu sodu, bez soli, produkt naturalny - skład: makaron sojowy, makaron jajeczny, suszone boczniaki, suszone grzyby mum, czosnek, por, papryczka chili - opakowanie: 250 gram / starczy dla 3 osób do najedzenia się
W Mojej Kuchni LubięZapiekane filety w sosie ze świeżych pomidorów i blanszowanych migdałów tworzą piękną kompozycję zarówno dla smaku jak również dla wzroku!. Składniki dla 4 osób: - 4 filety z kurczaka oprószone solą, pieprzem Sos: - 3 średnie pomidory - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 5 dag migdałów, u mnie w płatkach ale mogą być również w całości - szczypta chili - liść laurowy - oliwa(...)składników. Całość blendujemy na gładką masę razem z chlebem, dodajemy ocet i przyprawiamy do smaku. 4. Piekarnik rozgrzewamy do 200 C, w naczyniu żaroodpornym układamy mięso i zalewamy sosem. Czas zapiekania ok 30 minut. Podajemy ze świeżą natką pietruszki
Apetyczna babeczkacieście piwnym to pyszna przekąska lub element dania głównego. Ten wykwintny przysmak idealnie komponuje się z sosem słodko- ostrym. Pychotka Składniki: • 300 g paluszków surimi o smaku krabów • 125 g mąki + 3 dodatkowe łyżki do obtoczenia • 150 ml zimnego piwa • Chili, sól, pieprz ( kupione tutaj ) • ½ łyżeczki proszku do pieczenia • Olej do smażenia Wykonanie: Do miseczki wsypujemy mąkę, sól, proszek(...)pieczenia, chili, pieprz i mieszamy. Porcjami dolewamy piwo, wszystko energicznie mieszamy. Paluszki surimi myjemy osuszamy a następnie solimy. Na talerz wysypujemy trochę mąki, paluszki obtaczamy w mące a następnie zanurzamy w ciście, delikatnie wkładamy do garnka z rozgrzanym olejem. Smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Gotowe układamy na papierowym ręczniku aby ociekły z tłuszczu. Podajemy z sosem słodko- ostrym
Podróż w kulinariagram Pasta Gochujang 2 – 3 łyżeczki Przyprawa Tajín Masło Cebula Czerwona cebula 4-5 sztuk Masło 25 gram Sos żurawinowy Żurawina mrożona 200 gram Cukier 50-70 gram Wino czerwone wytrawne 100-150 gram 😉 resztę wypij 😉 Chili 1 dla odważnych 2 Skórka z limonki Reszta składników Bekon wędzony w plastrach Kozi ser twardy wędzony Pomidor Sałata Radicchio Pamiętaj(...)Tajín. Cebula Po pierwsze włóż do rondelka masło i cebulę pokrojoną w talarki. Po drugie grzej pod przykryciem na średniej temperaturze, często mieszając, aż cebula będzie delikatna i miękka. Sos żurawinowy Po pierwsze włóż wszystkie składniki do rondelka, mieszając grzej, aż żurawina się rozpadnie a sos lekko zgęstnieje. Reszta składniki i składanie RedRalfBurgera Po pierwsze bekon podsmaż na rozgrzanej patelni
RafalCookkurczaka 1 papryka 1-2 cebule 1 mała cukinia 2 marchewki makaron sojowy sos sojowy czarny sezam Marynata: sok z ½ cytryny 2 łyżki sosu sojowego 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka imbiru suszonego lub 2 łyżeczki świeżego tartego imbiru 0,5 łyżeczki cynamonu pół papryczki chili 1 łyżka oleju (może być sezamowy jeśli macie) Kurczaka pokroić w paski, włożyć do marynaty(...)pozostawić na ok. 5 minut, aż zmięknie (informacja powinna być na opakowaniu). Makaron odcedzić, pokroić na krótsze nitki, wrzucić do woka i podsmażać razem z warzywami i mięsem. Przyprawić sosem sojowym. Można posypać sezamem lub kolendrą, jak kto lubi
Dobra karma