sos chili - 2500 przepisów (strona:86/167)

Spaghetti z tuńczykiem i suszonymi pomidorami 381

szczypta chili sól, pieprz 500g makaronu spaghetti  Oliwę rozgrzewamy na patelni z dodatkiem chili. Pomidorki tniemy w paski, oliwki w plasterki, wrzucamy na patelnię i smażymy na wolnym ogniu przez 2 minuty. Dodajemy odsączonego tuńczyka, łączymy z resztą składników i chwilę smażymy. Wlewamy passatę, wyciśnięte ząbki czosnku i doprawiamy solą i pieprzem. Na wolnym ogniu gotujemy sos przez

Gotowanie i blogowanie
Sałatka z tuńczyka i ryżu 410

puszka tuńczyka w sosie własnym 1 torebka ryżu (100 g) 3 jaja na ugotowane twardo 10 małych ogórków konserwowych z chili (lub dwa zwykłe) 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 puszka groszku konserwowego szczypiorek 4 łyżki majonezu Ryż gotujemy wg przepisu z opakowania na sypko, studzimy. Tuńczyka odsączamy i rozdrabniamy. Kukurydzę i groszek odsączamy. Jaja ugotowane na twardo obieramy i wraz

peggiwkuchni
Makaron z sosem brokułowym 236

Sposób na wykorzystanie całego brokuła, a nie tylko różyczek. Składniki 250 g makaron Farfale 1 brokuł papryczka chili 1/2szt 3 ząbki czosnku 3 szt anchois 2 łyżki parmezanu startego oliwa … Czytaj dalej Makaron z sosem brokułowym

czarrna od kuchni
Kurczak a'la Saltimbocca, puree z marchewki i tagliatelle z cukinii- czyli gotowanie na parze ze smakiem 221

plastry. Gotujemy na parze około 20 minut. Ugotowaną marchewkę wkładamy do kielicha blendera, dodajemy musztardę, śmietanę, curry, posiekaną papryczkę chili i miksujemy na gładkie puree. Przyprawiamy solą do smaku. TAGLIATELLE Z CUKINII Składniki: 1-2 cukinie Sos: 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka posiekanych listków bazylii 1/2 ząbka czosnku przeciśniętego przez praskę szczypta soli

Smakowity Blog Kulinarny
MAKARON Z FENKUŁEM CZYLI KOPREM WŁOSKIM 165

sklarowało się. Wyjęłam z garnka i zajęłam się pozostałymi składnikami. Pokroiłam w kostkę cebulę i podsmażyłam ją z papryczką chili. Dodałam kapary. Czarne oliwki. Suszone pomidory. Dodałam czosnek i przyprawy. Włożyłam wcześniej usmażony fenkuł i wlałam sos pomidorowy. Wymieszałam i poddusiłam sos. Ugotowałam makaron. Zalałam sosem i posypałam parmezanem. Można posypać startą fetą w zależności od gustu. Smacznego

potrawyregionalne
Spaghetti alla puttanesca 217

dente. Odcedzić. W rondlu rozgrzać oliwę, dodać drobno pokrojoną cebulę i wyciśnięty przez praskęczosnek, smażyć aż cebula zmięknie. Dodać płatki chili, anchovy, kapary i pomidory. Dusić na małym ogniu przez 10-15 minut, lub do czasu aż sos zgęstnieje. Dodać oliwki poprzekrawane na pół i posiekaną pietruszkę. Wszystko dokładnie wymieszać. Połączyć z makaronem, wymieszać i natychmiast podawać. Smacznego

Codzienne Gotowanie
Piekielna soczewica na śniadanie 188

najsmaczniejsze. Trzeba tylko chwilę poczekać, aż woda z pomidorów nieco odparuje, choć może warto odrobinę jej zostawić – powstanie wówczas aromatyczny sos do maczania chleba. Składniki: 2/3 szklanki czerwonej/zielonej/czarnej soczewicy 3 średnie pomidory 3 ząbki czosnku 1 papryczka chili 1 łyżka oliwy odrobina soli do smaku mały pęczek natki pietruszki Soczewicę ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Pomidory sparz wrzątkiem, zdejmij

Roślinna - blog wegański
Zupa krewetkowa 217

imbiru. Składniki 400 g krewetek tygrysich 2 pomidory 3 dymki trawa cytrynowa (1 gałązka) 3 cm świeżego imbiru mała papryczka chili 400 ml mleka kokosowego 1 L bulionu krewetkowego 4 łyżki soku z tajskiej limonki 2 łyżki sosu słodko kwaśnego 2 łyżki sosu rybnego łyżka zielonego curry 2 łyżki oleju sezamowego 1/2 szkl ryżu jaśminowego pęczek szczypiorku Przygotowanie   Normal

R'n'G Kitchen
Smażony kurczak z mango 134

przygotowania: 30 minut  Proporcje dla 3-4 osób Składniki: 500 g piersi  z kurczaka 1 cebula 1 mała papryczka chili ok. 2 cm świeżego imbiru 1 mango 1 łyżeczka czerwonej papryki 250 g pieczarek 2 łyżki sosu Teriyaki sól morska olej do smażenia Wykonanie: Pierś myjemy w zimnej wodzie, osuszamy i kroimy w paski. Solimy i pieprzymy

Kulinarne przygody Gatity
Barracuda w Gdyni 130

majerankiem i grzybowa (Borowikowa z łazankami) Medaliony z polędwiczki wieprzowej z puree ziemniaczanym, szparagami, kawałkami ciasta francuskiego oraz maślaną gruszką z chili Pierś z kurczaka w świeżych ziołach ,z borowikowym risotto, sezamie z grilla ,z pieczonymi warzywami oraz sosem maślanym z suszonymi pomidorami. Na deser obłędny sernik ( strzał w  10! Idealny, puszysty- genialny) i szarlotka ( bardzo smaczna, domowa

Wielki apetyt
Spaghetti à la bolognese. 169

puszki wraz z sokiem, świeże pomidory. Przykręcamy ogień i bez przykrywki dusimy do uzyskania pożądanej konsystencji. Doprawiamy solą pieprzem, chili oraz cukrem.  Makron gotujemy w 2,5 litrach osolonej według czasu podanego na opakowaniu, odcedzamy, polewamy sosem, posypujemy parmezanem i natką pietruszki. Smacznego

Symfonia smakowa
Makaron razowy z ciecierzycą 266

kosteczkę. Wrzucić na oliwę i smażyć aż warzywa zmiękną. Następnie dodać do nich przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną drobno papryczkę chili. Następnie dodać na patelnię ciecierzycę i pomidory z puszki. Wszystko dusić około 10-15 minut aż sos się zredukuje. Doprawić majerankiem, tymiankiem, solą i pieprzem. Dodać na patelnię makaron, wymieszać i podawać

Anielska Kuchnia Ani
Dr. Pepper sosem do mięs z grilla 206

mięs z grilla. Idealne połączenie napoju z bogatym w pomidory ketchupem jest sekretem tego sosu. Składniki: 2 szklanki bogatego w pomidory ketchupu 1 ½ szklanki Dr Pepper ¼ szklanki octu z jabłek ¼ szklanki brązowego cukru 1 łyżka masła 2 łyżeczki cebuli w proszku 2 łyżeczki łagodnego chili w proszku 1 łyżeczka słodkiej papryki sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Wszystkie składniki połączyć

naRuszcie
Chutney z czerwonych porzeczek 237

ocet spirytusowy ) 8 łyżek cukru 2 łyżki czerwonego wytrawnego wina pół łyżeczki imbiru pół łyżeczki chili cebula sól i pieprz Cebulę drobno pokroić.  W garnku połączyć porzeczki, cebulę, cukier, ocet, wino i przyprawy.  Doprowadzić do wrzenia i gotować do zagęszczenia sosu. Chutney przelewamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy 10min. Przechowujemy w chłodnym, zaciemnionym miejscu. Idealny dodatek

Atlas Smaków
Makaron z warzywami i sosem sojowym. 144

mega aromatycznie.  Składniki: 125 g makaronu wok noodles  2-3 ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 2 łyżki sosu sojowego jasnego 1 łyżka cukru brązowego 1 marchew 5 cm kawałek białej części pora 1/2 papryki czerwonej 1/2-1 szt papryczki chili wok oil (olej z kiełków kukurydzianych)/ olej do smażenia prażony sezam świeża zielona cebulka/szczypior Wykonanie: Makaron wrzucamy(...)równe słupki o długości ok 5 cm i średnicy ok 2 mm) z marchewki i pora. Chwilę smażymy, kiedy marchew zacznie delikatnie mięknąć dodajemy cukier, ocet ryżowy i sosy sojowe. Całość dokładnie mieszamy i dodajemy pokrojoną paprykę. Po ok min dodajemy makaron i  mieszamy. Smażymy tak ok 2 min. Kiedy jest gotowe nakładamy na talerze, posypujemy odrobiną prażonego sezamu

Malinowe Pocałunki