Dzisiaj jeden z naszych ulubionych składników zwierząt 😉 Zabrzmiało pięknie, ale czy na pewno poprawnie? No wiecie, zwierze składa się z: szynki, nóżki, głowy, wielkiego serca (a
slodkokwasnaplmrożonej fasolki szparagowej mała marchew duża cebula 3 liście laurowe 6 kulek ziela angielskiego 4 łyżki sosu lub przecieru pomidorowego (u mnie sos pomidorowo-paprykowy ) ząbek czosnku pół czerwonej papryki ewentualnie: garść płatków migdałowych ewentualnie: suszona papryczka chili sól Pierś indyczą pokroić w plastry jak na sznycle, a potem w paski w poprzek włókien. Zamarynować indyka w 2 łyżkach oliwy
Weekendy w domu i ogrodzietapioką i zieloną herbatą SZYBKIE PIKLE 3 większe gruntowe ogórki, około 400g 2 łyżki soku z cytryny lub limonki 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka octu ryżowego ¼ łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka brązowego cukru ½ łyżeczki suszonych płatków chili 1 łyżeczka prażonego jasnego i czarnego sezamu
Karo in the Kitchenstosować do przyprawiania potraw większą ilość aromatycznych ziół oraz przypraw o wyrazistym lub pikantnym smaku, takich jak czarny pieprz, czosnek, imbir, chili, słodka papryka, kumin czy gałka muszkatołowa. Ziołem doskonale poprawiającym smak wywarów przeznaczonych na zupy i sosy jest lubczyk. Aby unikać nadmiaru sodu w spożywanych posiłkach powinniśmy zrezygnować z żywności przetworzonej, takiej jak dania w proszku (błyskawiczne zupy
Smakowity Blog Kulinarnydzień. Składniki (dla 3 osób): - 300 g makaronu spaghetti pełnoziarnistego - 200 g pomidorów krojonych (z puszki/z kartonika) - 125 g sardynek w sosie pomidorowym - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - czarne oliwki - olej rzepakowy - sól, pieprz, bazylia, papryka słodka, chili cayenne Cebulę i czosnek drobno pokroić. Cebulę zeszklić na oleju, pod koniec dodać czosnek, po chwili dodać pomidory. Dodać sardynki pozbawione nieciekawych
Corner With Recipeskurczaka garść suszonych śliwek oraz pestek dyni Marynata do piersi kurczaka: 1/4 szklanki wody 1/4 szklanki oliwy 1/4 szklanki sosu sojowego 1/4 szklanki octu balsamicznego łyżka miodu (lub cukru) po 1 łyżeczce papryki słodkiej i chili 1 ząbek czosnku ulubione zioła - najlepiej świeże Dressing: 1/4 szklanki oleju słonecznikowego lub oliwy z oliwek 1/4 szklanki musu roztartego
Symfonia Smakówjajka 1 mała czerwona cebula 1/2 łyżeczki majeranku 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta kurkumy kilka płatków chili sól i pieprz do smaku 2 łyżki mąki bułka tarta do panierowania olej do smażenia Sos
Gosia gotujePyszna orientalna sałatka z kurczakiem - pełna aromatów i bardzo sycąca SKŁADNIKI 1 łyżka oleju sezamowego 1 ząbek czosnku 1 czerwona papryczka chili 1 cebula 1 łyżka zielonej pasty curry 500 g piersi z kurczaka 1 łyżka tajskiego sosu rybnego 1 łyżka cukru 1 łyżeczka przyprawy curry 1 łyżeczka posiekanej kolendry 2 łyżki posiekanej mięty 1 mała kapusta pekińska pęczek szczypiorku
Moje Kuchenne RewelacjeDzisiaj danie, które ma pogodzić wegetarian z mięsożercami Jeśli z przepisu wykreślimy łopatkę, to dostaniemy danie wege. Można też na odwrót, ale my nie zrezygnowaliśmy ani
slodkokwasnaplzrobić no chyba, że jako ciekawostkę. Dzisiaj proste i super smaczne danie z rejony gór Kaukaz. Trudno nazwać je konkretną nazwą, ale powiedzmy, że to ziemniaki z warzywami i sosem z cieciorką po kałkasku. Wszystko posypane serem bałkańskim. Uprzedzamy, że zdjęcia jeszcze przez jakiś czas nie będą najwyższych lotów ponieważ warunki jeszcze nie pozwalają na super jakość. Hehehehe proste(...)mały słoiczek ajwaru 1 pęczek świeżej kolendry 1 łyżeczka pasty z kolendry 1 duża łyżka marynowanej papryczki jalapenio lub chili 1/2 sera bałkańskiego w typie twarogu 2 ząbki czosnku 8 małych pieczarek 1/2 białej cebuli zwanej czosnkową pieprz, sos sojowy, oliwa z oliwek Zaczynamy od umycia warzyw. Kroimy paprykę, cebulę i pieczarki a ziemniaki wrzucamy do wody w mundurkach
vegetaniegdzie ja chodzę kupować. ok 5 suszonych grzybków shitake olej sos rybny - kilka kropel sos sojowy 2 łyzki 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej 100 gram groszku cukrowego czerwona papryka marchewka ząbek czosnku 1 cm świeżego imbiru kolendra czarny sezam papryczka chili - kawałeczek woda z namaczania grzybków Grzyby shitake myję i namaczam we wrzącej wodzie ok 20 minut
AZgotuj!łyżki mąki szczypta proszku do pieczenia sól i pieprz do smaku olej do smażenia Sos: 1 jogurt naturalny gęsty 200 g 2 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku 1/2 czerwonej papryki kilka gałązek szczypiorku kilka listków bazylii 3 rzodkiewki czerwona papryka w proszku kilka płatków chili sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania : Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach
Gosia gotujeSkładniki: pomidory - ile potrzeba papryczka chili - ile potrzeba żelfix - ile potrzeba cukier - ile potrzeba sól - ile potrzeba woda - ile potrzeba małe, mięsiste pomidory gruntowe "lima" wystarczy tylko dobrze opłukać pokroić je na cztery części wprost do garnka - użyłam garnek o pojemności 6 litrów do pomidorów dodać papryczki chilli, na tę ilość w garnku pomidorów dałam 10 papryczek niedużych przekrojonych(...)gotować wsypać z 2 szklanki cukru, łyżę soli i z 3 minuty gotować mieszając gorące przekładać do wyparzonych słoików, mocno zakręcić i na zakrętkach postawić do wystudzenia taki keczup-sos można dać do sosu do gołąbków czy innych, do zupy, bigosu - już nie trzeba dawać pieprzu ale dla nas jest najlepszy do wędlin, sera, mięs na zimno............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiętego smaku Składniki : Ziemniaki dowolna ilość ( małe lub średnie ,ale koniecznie o zbliżonej wielkości ) Sól Masło Na Sos: Jogurt naturalny zott mały kubeczek ( jest najlepszy bo lekko kwaśny ) Majonez kielecki 4 łyżki ( można więcej ) Łyżeczka pasty z chili Ząbek czosnku ( lub więcej ) Ketchup u mnie Pudliszki ( 2-3 łyżki ) Sól , pieprz Wykonanie Ziemniaki dokładnie myjemy(...)możemy włożyć po troszkę masła Jogurt mieszamy z majonezem , solą i pieprzem Dzielimy na 3 części Do pierwszej dodajemy czosnek Do drugiej pastę chilli Do trzeciej ketchup Sosy mieszamy doprawiamy do smaku Odkładamy na chwilę do lodówki Podajemy z upieczonymi ziemniakami
Od kuchni czyli o wszystkim po trochęśrednia cebula, starta1 jajko, lekko roztrzepane50g bułki tartej1 długa czerwona chili,pozbawiona nasion i drobno posiekana 2 łyżeczki startego świeżego imbiru1 łyżeczka garam masala2 łyżki posiekanej świeżej kolendryszczypta soli morskiejświeżo zmielony czarny pieprz2 łyżki oleju z pestek winogron lub oliwa z oliwekNa sos curry3 łyżki gotowej pasty curry (użyłam czerwonej)2 łyżeczki startego świeżego imbiru4 pomidory
Stare Gary