Zielne curry – pasta green curry , to lekko pikantny sos powstały ze zmiksowana zielonej papryczki chilli z imbirem, trawą cytrynową, kolendrą, listkami kaffir, szalotkami i ząbkami
Moja DelicjaWitajcie :)U mnie dzisiaj zimno i pada deszcz , postanowiłam dla rodzinki przygotować pyszne rozgrzewające danie :) Chili Con Carne . Takie danie można podawać z ryżem lub tortillami(...)Zapraszam :) Moja rodzinka uwielbia sosy więc swoje Chilli Con Carne przygotowałam w wersji rzadszej .Składniki :Około 1 kg mielonego mięsa najlepiej wołowego ale jeśli takiego nie macie może być wieprzowe .1 puszka czerwonej fasoli1 puszka kukurydzy1/2 puszki białej fasoli 1 puszka pomidorów2 cebule1 papryka czerwonaOkoło 3 szklanek bulionu wołowego plus
Sama słodycz i szczypta chiliczerwonej cebuli garść bazylii kilka liści dowolnej sałaty kilka listków pietruszki 1 mandarynka 10 zielonych oliwek 1 gałązka jasnego pora Sos: 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki oleju 1 płaska łyżeczka miodu szczypta suszonego tymianku kilka płatków chili sól i pieprz do smaku Wykonanie; Na dużym półmisku ułożyć umytą,osuszoną sałatę.Na niej naprzemienni układać warzywa...pokrojonego
Gosia gotujeoraz soku z cytryny ...pychota! Nie musiało być już praktycznie do tego mięsa. Praktycznie :)) oczywiście ziemniaki wystąpiły w towarzystwie żeberek marynowanych na słodko - pikantnie, wieprzowych patyczków z fetą. Świeżego sosu koperkowego też nie zabrakło. SKŁADNIKI : ziemniaki świeże (ilość wedle uznania, mniej więcej jednakowej wielkości ) szałwia świeża tymianek koperek świeży czosnek ok 1 ząbek na każdy ziemniak(...)upieczeniu nie ma, gdyż załogo szybko je skonsumowała :) Do ich towarzystwa były tak jak wspomniałam wcześniej żeberka marynowane w miodzie oraz ostrym chili, wraz z ziołami. Oraz klopsiki nadziewane na fetą To wszystkiego zawsze robimy nasz ulubiony sos na bazie jogurtu greckiego, świeżego koperku, soli, świeżo zmielonego pieprzu oraz przetartego czosnku, wszystko razem zmieszane. Mam nadzieję, że ten wpis będzie
Basia w kuchnichili, cienkie plasterki 250 g koktajlowych pomidorów sól i czarny pieprz do smaku skórka i sok z połowy cytryny garść liści świeżej bazylii Ugotuj tagliatelle al dente w osolonej wodzie. Suchy makaron wymaga dłuższego gotowania. Rozgrzej oliwę na patelni. Delikatnie podsmaż czosnek i chili, tak aby się nie zrumieniły. Dodaj pomidorki i smaż aż pomidorki się zmarszczą. Dopraw sos solą
codojedzeniapastę z papryki. W końcu mamy nadal na nią sezon, a co jak co, sezonowość warzyw i owoców trzeba wykorzystywać. Pasta paprykowa wychodzi aromatyczna, wyrazista w smaku dzięki dodatkowi chili i czosnku. Taki pachnący paprkowy słoiczek, to świetne wspomnienie końcówki lata. Podobno pandemia spowodowała, że Polacy ruszyli do swoich kuchni. W marcu wiele osób rozpoczęło przygodę z wypiekiem domowego chleba(...)będzie mieć odpowiadającą wam konsystencję. Ja część zapakowałam do słoików wcześniej i mam rzadszą masę – do wykorzystania jako sos. Część bardziej zredukowałam i będę stosować do kanapek jako pastę. Drukuj Pasta z papryki z czosnkiem i chili Pyszna pasta paprykowa idealna do kanapek czy makaronu. Składniki 5 kg papryki 0,5 kg cebuli (opcjonalnie) 20-50 dag chili
Mieszam w Garnkubrokuł, dzielimy na różyczki 100 gram makaronu sojowego 1/2 puszki kukurydzy 1/2 bulwy kopru włoskiego cebula dymka 3 łyżki sosu sojowego sok z 1/2 limonki 2 łyżki miodu/syropu klonowego/cukru trzcinowego 2-3 cm imbiru 1 ząbek czosnku 1/2 papryczki chili 1 łyżka oleju z orzeszków ziemnych Różyczki brokuł gotujemy w nieosolonej wodzie 8-9 minut, do tej samej wody(...)dodajemy drobno posiekane: imbir, czosnek oraz papryczkę chili. Następnie pierś kurczaka kroimy w paski i wrzucamy do woku, niech się smaży kilka minut. W tym czasie kroimy koper włoski w paski i również wrzucamy na patelnię- potrzebuje on trochę czasu by zmięknąć. Całość dokładnie mieszamy. W miseczce mieszamy miód, sos sojowy oraz sok z limonki- wlewamy do woka, jeśli
Mango Papajaproste i szybkie do przygotowania i nie potrzeba żadnych wymyślnych składników;) I jak zwykle smakuje wyśmienicie – pyszny kremowy sos, łagodny łosoś, lekko ostro – kwaskowy posmak. Pychotka! 200g wędzonego łososia Porcja ulubionego makaronu dla 2 osob (250g) 2 ząbki czosnku 1 paprychka chili (niezbyt ostra) 2-3 łyżki serka Philadelphia (original lub light) 1-2 łyżeczki kaparów Sok z cytryny(...)przsmażyć, powinien tylko nieznacznie zmienić kolor na ciemnożółty. Dodać drobniutko posiekaną papryczkę chili i kapary, smażyc przez chwilę. Dodać Philadelhie i mieszać aż się rozpuści, dodać sok z cytryny (1-2 lyżki, lub nieco wiecej do smaku, pamiętajmy jednak, że kapary też są lekko kwaskowe). Sos powinien być dość gęsty, jednak taki, aby dał się mieszać i pokrył makaron. Makaron
Codzienne Gotowanieczerwona cebula sól pieprz ½ łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonej skórki z pomarańczy 1 łyżka oliwy Na sos: 6 ząbków czosnku (rozgniecionych) 3 liście laurowe (dałam świeże) 3 limonki lub 2 cytryny 1 ostra papryczka chili ½ łyżki soli morskiej 1/3 kubka posiekanej natki pietruszki ¼ kubki posiekanego oregano ½ kubka posiekanej świeżej bazylii 1/3 kubka oliwy
Sto kolorów kuchnitarce. Siekamy cebulę i czosnek. Wszystko rzucamy do rondla następnie dodajemy porto, ocet balsamiczny i gotujemy aż sos się zredukuje a owoce rozpadną się na mniejsze cząstki (około 20 minut). Następnie dodajemy cukier, suszony tymianek, chili, oraz doprawiamy odrobiną soli. Całość mieszamy i gotujemy jeszcze przez 3 minuty.Camembert podgrzewamy w piekarniku w 190 stopniach na około 3 minutki
Bon Appetit Małgorzatyudziec indyczy sól pieprz szczypta rozmarynu pieprz ziołowy 1 łyżeczka szczypta oregano szczypta lubczyku szczypta suszonej chili w płatkach 1 szkl kaszy gryczanej 2 szkl wody sól szczypta ogórków kiszonych suszonych szczypta papryki suszonej 1 łyżka łuszczu sos grzybowy 2 garście grzybów suszonych 1 cebula 400 ml śmietany kremówki sól pieprz estragon 2 łyżki oleju Udziec umyć, wyjąć kość jeśli
Gotowanie jest łatweDzisiaj grill i ukochany przez nas wolnowar, czyli super combo. Idealne dopasowanie i uzupełnienie. Plus trawa cytrynowa, imbir, galangal i świeża kurkuma. No i oczywiście sos
slodkokwasnaplwcześniej posmarowane odrobiną oliwy). moje dodatki to: kawałek twardego żółtego sera kilka pieczarek średnia cebula zielony sos (proporcje na 1 większy placek): około 50 ml oliwy z oliwek spora garść świeżych liści bazylii sól 2-4 ząbki czosnku około 1/3 zielonej papryczki chili Listki bazylii opłukać, dokładnie osuszyć. Czosnek obrać, posiekać. Papryczkę chili posiekać lekko. Bazylię, chili i czosnek
Codzienna kuchnia niecodziennasoczewicą ( 2 porcje ) 0,5 szklanki czerwonej soczewicy 250 ml sosu pomidorowego ( u mnie w kartoniku z Lidla ) 1 łyżka oleju rzepakowego 1 ząbek czosnku 1/4 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki kuminu dwie szczypty chili 250 ml wody Do małego garnuszka nalej wody wsyp soczewicę, przykryj pokrywką i zagotuj
Kuchnia na wzgórzukawałek świeżego imbiru (oskrobany ze skórki) 2 puszki (230 g) gęstego cremu kokosowego (nie mylić z mleczkiem) 4 łyżki sosu rybnego 3 łyżki soku z cytryny garnisz: 125 g kiełków fasoli mung (taugè) kilka krążków papryczki chili listki azjatyckiego zioła Atsina cress (opcjonalnie) krewetki z patelni lub grillowane Kolendrę opłukać,osączyć z wody,oberwać ok. połowy listków od łodyżek(...)najygodniej robi się brzegiem małej łyżeczki Ogórek cienko obrać i pokroić w kostkę Wrzucić do malaksera pokrojony ogórek,kolendrę posiekana z łodyżkami,crem kokosowy,puder zielonego curry,odmrożony szpinak,sos rybny i dopełnić 250 ml zimnej wody.Wszystko razem zblendować na gładką zupę. Doprawić zupę sokiem z cytryny i umieścić co najmniej na godzinę w lodówce so schłodzenia. Schłodzoną już zupę
Sztuka gotowania w/g Samiry