paczka pierożków tortellini (250 g), 6-8 niezbyt grubych plastrów wędzonego boczku , 300 ml słodkiej śmietanki , 3 większe szalotki , sól do smaku, ostra papryka - w moim przypadku mielone płatki chili, brokuł , sól i cukier do ugotowania brokuła. Tortellini ugotować. Powinny być nie do końca miękkie, lecz al dente. Odcedzić i odstawić pod przykryciem, żeby nie wystygły zbyt mocno. Brokuła ugotować(...)Zeszklić na tłuszczu wytopionym z boczku. Wlać słodką śmietankę, zagotować i zdjąć z ognia. Doprawić solą do smaku. Tak przygotowanym sosem polać tortellini. Na górze ułożyć chrupkie kawałki boczku i ugotowanego brokuła. Posypać ostrą papryką - użyłam mielonych płatków chili. Taki obiad przygotowuje się w iście ekspresowym tempie
Codzienna kuchnia niecodziennaswoich upodobań. Po raz pierwszy przyrządzałam również, chyba najbardziej znany sos pochodzenie maksykańskiego - guacamole. Jest to gęsty sos podawany na zimno, przygotowywany z dojrzałych awokado, z dodatkiem różnorodnych dodatków: soku z cytryny, kolendry, cebuli, papryczki chili, pomidorów, przypraw itp. Meksykanie dodają go do niemal każdej przystawki. Salsa wyszła bardzo dobra. Pasowała idealnie do dania łagodząc jego ostrość(...)firmy El Tequito zakupioną w Lidlu) 6 tortilli 150 g startego sera żółtego oliwa z oliwek Guacamole: dojrzałe awokado sok z ½ limonki lub cytryny ½ pomidora ½ papryczki chili ½ czerwonej cebuli ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki pieprzu 1 mały ząbek czosnku Przygotowanie: Zaczynamy od Guacamole. Awokado rozgniatamy dokładnie widelcem i skrapiamy sokiem z limonki. Cebulę, czosnek, papryczkę
Mania Gotowaniagarść posiekanych listków kolendry lub natki pietruszki sok z 1/2 limonki 2 łyżki oliwy z oliwek sól morska świeżo zmielony czarny pieprz SOS ŚLIWKOWY 5 suszonych, niewędzonych śliwek lub 3-4 łyżki powideł śliwkowych 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki soku z limonki 1 łyżeczka octu ryżowego 1 łyżka syropu klonowego lub miodu 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku(...)minut, aby odpoczęło. SALSA : Wszystkie składniki łączymy w miseczce. Doprawiamy solą i pieprzem. Skrapiamy sokiem z limonki, polewamy oliwą. Mieszamy. SOS ŚLIWKOWY : Wszystkie składniki sosu wrzucamy do rondelka i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia, blendujemy i zagotowujemy ponownie. Gęstość sosu regulujemy dolewając lub odparowując bulion lub wodę. FARSZ : Na patelni (na średniej mocy palnika) na 2 łyżkach oliwy szklimy cebulę (przez
cool and mintypszennej 1/2 łyżeczki soli 3 łyżki oleju smakowego Kujawski z bazylią garść świeżych liści bazylii Sos: 2 cukinie (cienkie) 3 ząbki czosnku 3 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki oleju smakowego Kujawski czosnek-bazylia 1 łyżka mleka kokosowego 100ml śmietanki 30% sól, pieprz, szczypta chili do smaku Dodatkowo: kilka listków świeżej bazylii ok 10dkg sera mozzarelli Sposób przygotowania: 1. Makaron: Mąkę(...)Sos: Cukinię myjemy i odcinamy końcówki. Całość ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzewamy oleje, dodajemy posiekany drobno czosnek. Rumienimy. Zasypujemy startą cukinią i dusimy na wolnym ogniu. Mleko kokosowe mieszamy ze śmietanką, dodajemy 2 łyżki miękkiej cukinii z patelni. Przelewamy do reszty i dobrze mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem oraz szczyptą chili. Mieszamy z bazyliowym tagliatelle. Każdą
Kuchnia w czekoladzieok.1 l przecieru pomidorowego 1 papryka 2 cebule 1 kg kiełbasy wędzonej 3 ząbki czosnku zioła prowansalskie sól, pieprz chili (opcjonalnie) Wykonanie: Kiełbasę kroimy w pół krążki, następnie podsmażamy na patelni. Do dużego garnka wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka, wlewamy sos pomidorowy i dokładamy podsmażoną kiełbasę. Gotujemy jakieś 10 min. Następnie do całości dokładamy pokrojoną w paski paprykę oraz pokrojoną(...)ciemnej twardej skóry to spokojnie nie musimy jej obierać i kroimy ze skórą). Całość dusimy do preferowanej miękkości składników. Leczo doprawimy ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem i odrobiną chili. Tuż przed końcem gotowania dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Im krócej czosnek będziemy gotować tym jego aromat będzie bardziej intensywny. Bób gotujemy osobno w solonej wodzie do miękkości, po czym obieramy
IMPRESJA SMAKUduża pomarańcza 1 czerwona cebula pęczek dużych rzodkiewek garść rzeżuchy * 1 łyżka masła sól, pieprz i majeranek do smaku Sos : Sok z połowy pomarańczy 1 łyżeczka musztardy francuskiej 1/2 łyżeczki miodu 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki oliwy kilka płatków chili 1 zabek przeciśniętego przez praskę czosnku sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Wątróbkę umyć, oczyścić, przekroić na pół(...)sałat,rzeżuchę, wątróbkę i kawałeczki pomarańczy bez skórki( tzw. segmenty). Rzodkiewki powycinać małym ostrem nożykiem nadajac im formę kwiatków, w środku umieścić ziarenka pieprzu lub ziela angielskiego.Składniki na sos przełożyć do słoiczka, zakręcić i dokładnie wymieszać. Polać nim sałatkę. Można podawać....Smacznego
Gosia gotujejest wyjątkowo lekki i orzeźwiający. Zdecydowanie polecam w ciepłe dni! Makaron z sosem cytrynowym: ok. 300 g makaronu (spaghetti lub świeżych wstążek) skórka otarta z jednej cytryny i sok z połowy 1 żółtko 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 30% 1/4 szklanki tartego parmezanu + do dekoracji szczypta płatków chili garść posiekanych liści mięty lub pietruszki 2 łyżki dobrej jakości oliwy z oliwek(...)parmezan oraz sok z połowy i skórkę otartą z całej wyparzonej cytryny. Dodajemy szczyptę płatków chili oraz pieprzu. Solimy do smaku. Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Odlewamy makaron, zostawiając 2-3 łyżki wody z gotowania, które dodajemy do sosu i roztrzepujemy, aby go zahartować. Do bardzo gorącego makaronu wlewamy oliwę z oliwek i potrząsamy
Poezja smakuJak wiecie mięsa jadam rzadko , ale dobrych żeberek nie potrafię sobie odmówić!Dziś mam dla Was przepis na kolejną wersję , która gości od czasu do czasu
Ostra na Słodkofantastycznie komponowała się z kwaśnym smakiem cytryn. Do tego sos z mango – niebo w gębie! Choć może wolałabym, żeby ten sos jakiś na ciepło był ( wiem , wiem , moje zachcianki :D ). CRÈME BRÛLÉE Z GORZKĄ CZEKOLADĄ I CHILI – dane mi było spróbować tylko łyżeczkę , ale już ta łyżeczka zachwyciła moje kubki smakowe. P. również oblizywał się ze smakiem! Delikatny
Ostra na SłodkoEXTRA VERGINE Olitalia 300 g sera żółtegopomidory suszone w oleju PONTI dobra gatunkowo kiełbasa cienka1 cebulasos pomidorowy z ziołamiboczek wędzony 10 długich plastrówkilka szt śliwek suszonych100 g pieczarekoliwki SERPIS chili Picante (nowość w ofercie)Wykonanie:Przesiewamy mąkę do miski i wlewamy oliwę. Do szklanki rozkruszamy drożdże i dolewamy ok 50 ml ciepłej wody, dodajemy cukier i odrobinę mąki. Wszystko dokładnie(...)więcej mini pizzy na cienkim cieście.Każdą porcję ciasta dokładnie rozciągamy, wałkujemy na okrągło. Na obrzeża układamy starty ser i zwijamy dokładnie zlepiając ciasto. Na środek wykładamy porcję ulubionego sosu pomidorowego, na niego porcję startego żółtego sera i ulubione dodatki.Np. Pieczarki, pokrojona w cienkie półplasterki cebula, pomidory suszone pokrojone w paseczki, boczek i kiełbasa, oliwki. Pomidory PONTI są naprawdę rewelacyjne
Malinowe Pocałunkiśrednia cukinia 1/2 zielnej papryki 1 średnia czerwona cebula 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 karton sosu pomidorowego 1 puszka pomidorów krojonych żółty ser 1 kieliszek czerwonego, wytrawnego wina sól, pieprz, pepperoncino, cynamon, papryka słodka, ostra, chili INGREDIENTS: 0,5 kg broth meat vegetables from the broth (carrot, parley root, celery root) 1 medium zucchini 1/2 green peppers(...)warzywa będą już równomiernie usmażone dorzuć do tego mielone rosołowe mięso z warzywami i smaż dalej ciągle mieszając. W momencie, gdy mięso dokładnie wymiesza się z warzywami zalej wszystko sosem pomidorowym i dodaj pomidory z puszki, wymieszaj. Dodaj wszystkie przyprawy do smaku, uważaj z cynamonem, bo łatwo przesadzić z tym tajnym składnikiem. Wszystko duś na średnim ogniu, aż sos uzyska
Martyna CooksZnacie guacamole? Jak podaje źródło jest to meksykański sos (salsa) przyrządzany na bazie awokado. Guacamole swoje początki miał już w czasach azteckich. Oprócz awokado dodaje się także limonkę i sól. Poszczególne rodzaje guacamole mogą zawierać pomidory, paprykę chili, cebulę, kolendrę, czosnek i inne przyprawy. Spożywa się go zazwyczaj z plackami tortilla, chociaż Meksykanie dodają go do niemal każdej przystawki. Nazwa
W mojej kuchniporcje): 8 suszonych grzybów shiitake moczonych przez noc 100g naturalnego tofu 2 łyżki pasty miso 2 łyżki sosu sojowego połowa arkusza nori – takiego do sushi 100g makaronu ryżowego – użyłam szerokich tasiemek garść liści szpinaku 2 łyżki oleju rzepakowego szczypta mielonego chili łyżka oleju sezamowego Zaczynamy od przygotowania bazy bulionu – namoczone grzyby shiitake wyciągamy z wody(...)zalewy, dobrze osuszamy ręcznikiem papierowym, lekko nawet dociskając. Tniemy go na centymetrowe kawałki. Do bulgoczącego bulionu dodajemy pastę miso oraz sos sojowy i mieszamy do rozprowadzenia. Próbujemy i jeśli jest taka potrzeba, dodajemy jeszcze trochę sosu sojowego, do smaku. Wrzucamy liście szpinaku, mieszamy i wyłączamy ogień. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i smażymy na nim kawałki tofu
Smaczna Stronanalewki z kwiatów czarnego bzu,sok i skórka otarta z 1 cytryny,4 łyżki oliwy,3 łyżki jasnego sosu sojowego,świeżo mielony pieprz.Sos do sałatki owocowej:6 łyżek syropu z kwiatów z czarnego bzu,sok z cytryny,1 posiekana papryczka chili,kilka posiekanych gałązek estragonu,kilka listków stewi i mięty pociętych w cienkie paseczki,3 łyżki oliwy,sól i świeżo(...)końcach wystawała szynka. Paczuszkę schabu spiąć z boku wykałaczką namoczoną w wodzie. Grillować z każdej strony po kilka minut.Arbuza i truskawki pokroić na mniejsze kawałki, wymieszać z sosem do sałatki, odstawić do lodówki na 20-30 min.Razową bagietkę pociąć na grube kromki, opiec z każdej strony, posmarować pesto z czosnku niedźwiedziego. Smacznego
SzczyptaSmaQkoniec dodać mleko kokosowe, zagotować i zdjać z "ognia". Doprawić sczypta soli do smaku. Na talerz nakładamy porcję makaronu, dodajemy sos z owocami morza. Na wierzch posypujemy od serca posiekana swieża zielona cebulka oraz delikatnie papryczka chili. Calość skropić sokiem z limonki. Gotowe :) Smacznego
Lajtkraft food intolerance