sos chili - 2500 przepisów (strona:81/167)

Thai Green Curry, czyli zielone tajskie curry. Londyńskie warsztaty u Jamiego Olivera w Jamie's Recipease 193

średnia łodyga trawy cytrynowej, 1 duży ząbek czosnku, 2 świeże listki limonki kafir, 1 świeża zielona papryczka chili, 1 średnia dymka ze szczypiorem, świeży imbir (po posiekaniu wyszło około 1 łyżki), 2-3 gałązki świeżej kolendry, 2-3 gałązki świeżej bazylii, sos rybny lub sos sojowy, 1 limonka, 1/2 piersi z kurczaka, 1 łyżka oleju, 4-6 łyżek mleka kokosowego(...)koktajlowych pomidorków, kawałek świeżego ogórka, niewielka czerwona papryczka chili, odrobina oliwy z oliwek lub oleju, opcjonalnie łyżeczka pistacji, odrobina parmezanu. Papryczkę posiekać drobno. Pomidorki przekroić na ćwiartki, ogórka pokroić w grubszą kostkę. Wszystko wymieszać, polać olejem i posypać posiekanymi pistacjami i startym parmezanem. Ryż przełożyć do miseczki, na niego wylać sos curry. Wierzch udekorować salsą i posiekanymi ziołami. Danie jest

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pad Thai 113

jajka-roztrzepane Garść posiekanej świeżej kolendry Na sos: 3 łyżki sosu sojowego 1.5 łyżki sosu rybnego Sok z jednej limonki 1 łyżka cukru brązowego 1 łyżka masła orzechowego Do rozgrzanego woka wlewamy olej I po chwili gdy olej prawie dymi wrzucamy czosnek I chili. Mieszamy I dodajemy białą część dymki. Przez chwile smażymy ciągle mieszając. Dodajemy paprykę I kiełki(...)kolejne 2-3 minuty. Dodajemy ugotowany makaron. Na tym etapie dodajemy reszte dymki I orzeszki I na ścianę woka wylewamy jajka. Energicznie mieszamy żeby wszystko dobrze się połączylo. Dodajemy sos (wszystkie składniki sosu wcześniej mieszamy w miseczce) I posypujemy kolendrą. Podajemy z kawałkiem limonki. Smacznego

Smaki Przyprawy i Kolory
Pad Thai 140

mrożonych)Garść orzeszków ziemnych (opcjonalnie)2 jajka-roztrzepaneGarść posiekanej świeżej kolendryNa sos:3 łyżki sosu sojowego1.5 łyżki sosu rybnegoSok z jednej limonki1 łyżka cukru brązowego1 łyżka masła orzechowegoDo rozgrzanego woka wlewamy olej I po chwili gdy olej prawie dymi wrzucamy czosnek I chili. Mieszamy I dodajemy białą część dymki. Przez chwile smażymy ciągle mieszając. Dodajemy paprykę I kiełki. Po minucie(...)kolejne 2-3 minuty. Dodajemy ugotowany makaron. Na tym etapie dodajemy reszte dymki I orzeszki I na ścianę woka wylewamy jajka. Energicznie mieszamy żeby wszystko dobrze się połączylo. Dodajemy sos (wszystkie składniki sosu wcześniej mieszamy w miseczce) I posypujemy kolendrą. Podajemy z kawałkiem limonki.Smacznego

Kulinarna rozmowa
Pulled Pork (wyczesana wieprzowina) 168

mnie łopatka 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru trzcinowego 2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo zmielonego 1/2 łyżeczki mielonego chili 2 łyżeczki mielonej kolendry 2 łyżeczki suszonego rozmarynu 3 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki mielonej 3 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki sosu Worcestershire (Worcester) 2-3 łyżki wody 2 ząbki czosnku, obrane Dodatkowo do pieczenia: 2-3 liście laurowe 2-3 gałązki

Blondynka Gotuje
Grillowana rolada z kurczaka ze szpinakiem i figami 177

smaku, 1 łyżeczka cukru brązowego, 1 łyżeczka syropu z agawy, figi indyjskie, physalis, oliwa z oliwek, sos koperkowy. Przygotowanie: Przygotowujemy składniki. Filety z kurczaka myjemy, odcinamy polędwiczki i rozbijamy jaka najcieniej. Fileta doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekaną drobno papryczkę chili i listki tymianku.   Cukinię kroimy na bardzo cienkie plasterki, które układamy na filecie, na szerokości. Na cukinię układamy(...)macie grilla to można roladki upiec w piekarniku, a figi podsmażyć na patelni. Na talerzu układamy liście szpinaku, dodajemy pokrojona roladę, figi, physalis, cebulki i całość polewamy sosem koperkowym. Ozdabiamy świeżym tymiankiem. Smacznego :)   Rada: Figi należy umyć i oczyścić z bardzo drobnych kolców.  Żeby mięso nam się przy rozbijaniu i skręcaniu nie rozpadło, najlepiej przygotować go na foli

Moniki Smakołyki
Uzależniająca zupa tajska mojego taty 144

swoich możliwości i upodobań –  u mnie jada się zdecydowanie na ostro. Podstawą tej zupy jest dobry rosół, a niezbędne składniki to imbir, trawa cytrynowa, mleczko kokosowe i chili oraz cytryna. Jest dość podobna to tom kha gai, o czym dowiedziałam się odwiedzając blog Mirabelkowy , choć w moim przepisie galangal nie jest według mnie niezbędny. Poziom trudności(...)pieczarki brunatnej lub grzybów azjatyckich ·          1 łyżka masła / oliwy ·          1 łyżeczka sosu rybnego ·          pieprz do smaku ·          100 g pędów bambusa

Bazując na smaku
FINKTON’s BAKED BEANS z gry BIOSHOCK – fasola w sosie pomidorowym 261

już tak mojego serca jak pierwsza odsłona, nadal jest to źródło kilku charakterystycznych dań, zwłaszcza zapuszkowanych produktów od Finktona. Postanowiłam więc odtworzyć FINKTON’s BAKED BEANS, czyli fasolę w sosie pomidorowym. Szybko się przygotowuje, dostarcza białka oraz likopenu (dobry związek z pomidorów) i świetnie smakuje. Coś jak znana nam dobrze fasolka po bretońsku, lecz nieco bardziej wyrazista w smaku. DRUKUJ(...)patelnię dorzucamy posiekaną w kostkę cebulę, mieszamy i smażymy dalej, a po 2 minutach dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz chili. Wszystko zasypujemy cukrem i lekko karmelizujemy całość przez 2 minuty, cały czas mieszając. 3. SOS WORCESTER + POMIDORY + KONCENTRAT (15 min) Wlewamy 2 łyżki sosu Worcester (możecie pominąć, jeśli nie macie, ale sos nadaje ciekawego, wyrazistego smaku całej potrawie), mieszamy

Nerds Kitchen
Zielone stir fry z wołowiną 173

imbir bądź posiekaną drobno papryczkę chili (lub wszystko to razem). Po kolei do woka wrzucamy naszykowane z wyprzedzeniem elementy, zawsze zaczynając od tych, które wymagają najdłuższego czasu obróbki cieplnej (mięso, twarde warzywa) skończywszy na miękkich warzywach liściowych, które szybko poddają się temperaturze (szczypior, szpinak, kapusta pekińska, kapustki bok choy, zioła) i dodaniu do całości sosu, a jeśli jecie danie(...)cebulką ½ małej główki kapusty pekińskiej (2 garści) 1 pełna garść młodego zielonego groszku 3 łyżki sosu bazowego stir fry z TEGO przepisu 2 ząbki czosnku 2 cm kawałek imbiru garść makaronu chińskiego, u mnie makaron jajeczny do woka, moczony 3 minuty we wrzątku płatki chili olej – sezamowy / z orzeszków ziemnych / rzepakowy

Karo in the Kitchen
Drobiowy kebab z rusztu, czyli weekendowe grillowanie na RODOS i znowu tortillki 187

pszennych typu tortilla 1 papryka 1/2 cebuli 4-5 liści sałaty lodowej 1 nieduży ogórek zielony 1-2 pomidory 200 ml sosu czosnkowego typu Tzatziki (tu znajdziesz przepis) 1 łyżeczka mieszanki przypraw tureckich do mięs 1/2 łyżeczki chili mielonego 1-2 łyżki oliwy Przygotowanie: Umytą pierś z kurczaka pokroiłam w kostkę i solidnie nasoliłam. Do miski z mięsem wkroiłam pół(...)czas skroić warzywa na prostą lekką sałatkę.  Kiedy mięso było już gotowe, a grill wytracał temperaturę pozostało podgrzać na nim pszenne tortille i nałożyć składniki, zalać świeżym, aromatycznym sosem jogurtowo - czosnkowym, złożyć i pałaszować. Ja osobiście mogłabym nic innego z grilla nie jeść. Nasz Chrześniak Bartek z resztą też. Był zachwycony i zjadł podwójną porcję. Cały czas zastanawiam się

Kuchnia po mojemu
Placuszki serowo-ziemniaczane. 158

propozycja na obiad, można je podać z dowolnym sosem lub po prostu z  ostrym ketchupem Parczew . Szybko się je przygotowuje i nie potrzeba dużo składników. Zapraszam do wypróbowania:)  Składniki : 250 g białego chudego sera 100 g ugotowanych zmielonych ziemniaków 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko pieprz, szczypta chili do smaku 1 łyżka posiekanego szczypiorku sól morska(...)mące krupczatce. Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju tak aby lekko pokrywało dno, układać placki i smażyć po kilka minut z obydwu stron na złoty kolor. Podawać z dowolnym sosem lub ketchupem. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Kurczak w sosie pomidorowo-orzechowym 188

ludzi taki, jak pałaszowanie rękami jedzenia i to jeszcze tak pysznego! Oczywiście, jeśli lubicie ostrzejsze potrawy, doprawcie kurczaka bardziej intensywnie. Możecie również wkroić chili. U nas wariant średnio-ostry. Polecam gorąco do podania posypać kurczaka w sosie kolendrą. Jeśli nie przekonaliście się jeszcze do tej roślinki to ma naprawdę niebywały smak i aromat i idealnie komponuje się z dania kuchni

Mieszam w Garnku
Aromatyczne spotkanie w Boollywood Lounge 114

sosie BBQ Mix Pakora , mix chrupiących warzyw smażonych w orientalnej panierce Pomiędzy Lentil (Shorba) , zupa krem z soczewicy Po pomiędzy Indian Tikka Salad , kompozycja chrupiącej sałaty lodowej, soczystego kurczaka, suszonych pomidorów z jogurtowo-miętowym dressingiem Mutton Rogan Josh , tradycyjne indyjskie curry z jagnięciną Chicken Tikka , soczysty kurczak, marynowany w indyjskich przyprawach Prawn Curry , indyjskie curry  z krewetkami w sosie(...)mięso z kurczaka w sosie z pomidorów i nerkowca Dal Makhni , czarna soczewica i fasola w aromatycznym sosie Naan , indyjski chleb wypiekany w piecu tandoor Na koniec Gulab Jamun , smażone kulki z tradycyjnego indyjskiego sera, podawane na ciepło w słodkim sosie W naszym papierowym menu nie znalazły się rewelacyjne lody z mango z dodatkiem chili, którymi zostaliśmy poczęstowani. Lody

Kulinarne przygody Gatity
krem selerowy 117

miałam. Uznałam, że czas sprawdzić dlaczego jest tak zachwalana. SKŁADNIKI: średni seler 250 ml wody łyżka sosu sojowego kawałek tofu marynowanego w sosie tamari 1/2 marchewki kawałek pora kawałek selera naciowego przyprawy:ziele angielskie, liść laurowy, chili, gałka muszkatułowa WYKONANIE: Wszystkie składniki oprócz tofu, gotujemy razem ok 20 min, następnie je blendujemy (wyciągamy liść laurowy i ziele angielskie) tofu kroimy

healthy dreams
Pełnoziarniste spaghetti z kurczakiem i burakiem naciowym 95

marchewkę na plasterki,czosnek posiekać. W wooku rozgrzać tłuszcz, wrzucić mięso i warzywa i podsmażyć. Dodać przyprawy, pokrojonego pomidora, drobno posiekaną papryczkę chili i dusić pod przykryciem. Buraki naciowe przepłukać i posiekać niezbyt drobno. Dodać do sosu, jeszcze dusić ok 10 min. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Makaron Lubella ugotować al'dente , odcedzić i wymieszać z sosem

Gotowanie jest łatwe

Proponowane wyszukiwania